Klik - Po Europama

srijeda, 13.09.2017.

Cigle i kamenje












... [Bad Radkersburg - lipanj 2017.]

Bedem kojim je Radkersburg opâsan odlično je uščuvan... istina, nisam prošao svuda unaokolo te "zvijezde" koja je (kako pokazuje njen tlocrt u centralnoj gradskoj fontani!) tipična za nizinske gradove, poput našeg Karlovca, ali i onih nekoliko uređenih izlaza "na i kroz" bedeme dalo mi je naslutiti da im oni namijenjuju ulogu javnog parka, mjesta rekreacije.

Iznenadio me litopunkturni kamen postavljen na obodu grada. Do tada nisam znao da je otkačeni slovenski konceptualni umjetnik Pogačnik i ondje, kao i u Zagrebu, popikao niz kamenih igala prema ideji kompleksnog iscjeljenja prostora i njegovog sklada s Gajom (Majčicom Zemljom)... kao što, uostalom, i smisleni raspored akupunkturnih igala može nedvojbeno iscijeliti ljudsko tijelo.
Samo što to tamo u Radkersburgu, očito, funkcionira i osjeća se... za razliku od Zagreba u kojem je "lokalni šerif", ljigavac, povadio sve te naše kamene igle sa simbolima, kozmogramima, pod pritiskom kaptolskog lobija i optužbom za "poganstvo"! A taman nam je nekako bilo "krenulo" nabolje...
Srećom (?), barem je (sličan) neovisni dio "instalacije", Plexus Solaris na Jarunu, ostao netaknut.

Ako je netko iole zaintrigiran temom, upućujem ga na odličan post "Nepoznatog Zagreba" s obiljem fotki i podataka (klik).

© • 13.09.2017. u 19:01 • Komentari (5) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com