Klik - Po Europama

nedjelja, 10.09.2017.

Grad kotačâ












... [Bad Radkersburg - lipanj 2017.]

Pored ovog gradića na Muri, ujedno i granici Slovenije i Austrije, prođosmo i više od nekoliko puta, ali prije za njeg' nekako nismo imali "cajta" ili jednostavno "nije bio u planu". Ovoga puta odvojili smo za obilazak njegove povijesne jezgre, opasane visokim bedemima, gotovo dva sata... i nije nam bilo žao.

Mali, pitoreskan, uredan - kako je to uobičajeno kod Austrijanaca... i s gomilom malih "provincijalnih" detalja koji mogu izmamiti osmijeh.

Simbol kotača koji je dominantan u njegovom grbu pronalazi se na svakom koraku... čak i u modernijim varijantama (o čemu će bit riječi u sljedećem postu) pa mi je u jednom momentu sinulo da bi i njegovo ime, Radkersburg, moglo potjecati od nekog pra-kotača (das Rad) koji se tamo "ukazao". Ali bijah u krivu... čini se da je veza bila obrnuta - kotač su, možda, naknadno, s vremenom, "(pro)izveli" kao simbol iz sâmog imena grada.

A "Bad" - toplice dodan je kasnije kad su komercijalno zaživjeli njegovi termalni izvori... poput nedalekih Radenaca, poznatijih po njihovoj "Radenskoj (mineralnoj vodi) s tri srca".

© • 10.09.2017. u 19:01 • Komentari (4) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com