Deus meus et omnia!

utorak, 15.05.2007.

PROSLAVLJEN BLAGDAN BLAŽENOGA IVANA MERZA U ZAGREBU


U četvrtak 10. svibnja u prepunoj bazilici Srca Isusova u Zagrebu gdje se nalazi grob bl. Ivana Merza, proslavljen je njegov blagdan. Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje u kojem je sudjelovalo petnaest svećenika predvodio je msgr. MARIJAN OBLAK zadarski nadbiskup u miru, a kod sv. mise pjevala su združena dva zbora iz dviju župa Srca Isusova iz Riječke nadbiskupije, sa Zameta i iz Škrljeva. Pozdravljajući nadbiskupa na početku sv. mise postulator o. Božidar Nagy istaknuo je činjenicu da je nadbiskup Oblak jedini od sadašnjih živućih hrvatskih biskupa koji je sudjelovao na Drugom vatikanskom saboru; spomenuo je također kako službeni papinski dekret o beatifikaciji bl. Ivana Merza izrijekom spominje činjenicu da je bl. Ivan Merz četrdeset godina prija 2. vatikanskog sabora živio ono što će Sabor kasnije dati kao smjernice vjernicima za kršćanski život.

Svoju je propovijed nadbiskup Oblak usredotočio na liturgiju koja je bila središta duhovnog života bl. Ivana i sredstvo njegova posvećenja. Osvrnuo se i na njegovu disertaciju o utjecaju liturgije na francuske pisce te je na kraju svoje propovijedi rekao:

„Na liturgijsku, poglavito euharistijsku duhovnost i pobožnost bl. Ivana Merza, stavio je zlatni pečat naš Sveti otac Benedikt XVI. On u svojoj nedavnoj apostolskoj pobudnici Sakrament ljubavi među onim svecima kojima je sakrament Euharistije uvijek bio središte njihove svetosti, spominje našega Hrvata Ivana Merza. To je najveće priznanje našemu Blaženiku i svima hrvatskim katoličkim vjernicima, štovateljima presvete Euharistije i ljubiteljima liturgije.“

Za blagdan bl. Merza Bazilika se pripremila trodnevnicom kod koje su pjevali sastavi mladih: „Damask“ iz župe sv. Pavla Retkovec i „Kefa-Stijena“ župe sv. Petra iz Zagreba. Tri svečane prijepodnevne svete mise na sam blagdan predvodili su o. Božidar Nagy, postulator, o. Franjo Korade župnik Bazilike, i vlč. Alojzije Žlebečić dekan. Učenici i profesori susjedne škole koja nosi ime po bl. Ivanu Merzu (jer je u toj školi, bivšoj bolnici bl. Ivan Merz završio svoj zemaljski život) sudjelovali su na prijepodnevnoj sv. misi nakon koje su proslavili Dan škole. Uz bogati program otkrivena je i spomen bista bl. Ivana Merza, rad kipara Vida Vučaka, koja će od sada stajati u cvjetnjaku na ulazu u školu. Školu bl. Ivana Merza u prijepodnevnim satima pohodio je i gradonačelnik Milan Bandić kao što se vidi iz priloženog članka iz novina od 11.V.2007.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 10:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #