Kijevski listići

ponedjeljak, 21.01.2008.

metro

Metro je vrlo zanimljiv vid javnog prijevoza. Kad sam tek došla u Kijev, oduševljavalo me putovanje pod zemljom. Spustiš se po eskalatoru, vlak dođe za najviše 5 minuta i na najdaljoj točki grada si za najviše sat vremena. Ne možeš zapet u gužvi, i nema stalnih prometnih nesreća. A k tome još i učiš jezik slušajući kako glas iz zvučnika obavještava putnike o sljedećoj stanici, zatvaranju vrata ili ih podsjeća da ne zaboravljaju stvari. Sad me više putovanje pod zemljom toliko ne oduševljava, ali mi je i dalje omiljeno. Rahela jako voli putovati metrom.
Pa čak i kada je gužva i vagoni su pretrpani ljudima, no svejedno bar još 2 čovjeka na svakim vratima pokušavaju ući gnječeći još više i ovako zgnječene ljude… Čak i ako je bilo sunce kad si kročio pod zemlju, a izlaziš u mrak, maglu i kišu… Čak i ako presjedaš na glavnom trgu, pa 15 minuta hodaš podzemnim tunelima u društvu još barem 169 ljudi i jedino što vas razlikuje od krda štakora je to što tu i tamo netko da koji novčić jednom od 24 prosjaka koji putem prose, svirajući ili samo gledajući i nabijajući grižnju savjest ljudima s puno novaca. A u Kijevu takvih ima bar 3 milijuna. Ovaj 1 milijun su prosjaci.
Jer na metro stanicama je uvijek toplo, što je zimi super. Na metro stanicama je nekim čudom stalno čisto. Na metro stanicama uvijek svira muzika, i to uglavnom dobra muzika. Na metro stanicama možeš kupiti ama baš sve čega se možeš sjetiti. Na metro stanicama možeš sjediti na klupici i promatrati ljude. Na metro stanicama uvijek ima puno korisnih reklama. Na metro stanicama kao da si u nekom drugom svijetu. I najbolje od svega, svaka metro stanica izgleda drugačije i nešto predstavlja, a ja sam odlučila sve ih vidjeti. Još mi samo nekoliko nedostaje… A evo i nekoliko fotografija:
Ovo je meni najdraža stanica - „Palac Ukrajina".
Image and video hosting by TinyPic

Zatim slijede "Zoloti vorota", "Arsenaljna" (najdublja stanica), "Lukjanjivka" (ona je trnutno najdulja jer su jednu stanicu zatvorili radi preuređenja), "Poštova plošča", "Obolonj" i "Slavutič" (to su vrtse piva =), te "Lybidska"...

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

21.01.2008. u 15:14 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (10)
Prosinac 2007 (15)
Studeni 2007 (10)
Listopad 2007 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

(za)što?
Kratko i jasno- dvije studentice ukrajinskog jezika i književnosti, dobivši stipendiju, završile su u Kijevu na 4 mjeseca.
Tako priča počinje. A ovako se nastavlja -->

protagonistica =)

Image and video hosting by TinyPic

linkovi

svašta nešto o Kijevu i Ukrajini. Da, da, i o Černobilu...

blog prpošnih Makarana

čudnovate zgode Nine, the lektora