counter free hit unique web

KemoTerapija

08.01.2006., nedjelja

NEDJELJNI RUČAK S JEBEŽLJIVOM KRMENADLOM

MATERIJAL ZA PEČENKU: kulenova seka, dužine cca 20 centimetara; svinjska krmenadla, u komadu, 2-3 cm duža od kobase; pet većih glavica pravoga češnjaka; dvije vezice peršina u listu; dvije vezice celera u listu; tri limuna; 10 dkg putra; ružmarin, sol i vegeta.
MATERIJAL ZA PIRE OD KRUMPIRA: kilogram i pol ličkog bijelog krumpira (ako nema ličkog, onda će dobro poslužiti i međimurski); punomasno vrhnje, jedno pakovanje od 2 dcl; 1 dkg putra; sol.
MATERIJAL ZA JUHU: svinjske kosti od krmića; dvije-tri teleće kosti; tri lijepe mrkve; dva korijena peršina; jedan cijeli korijen celera; sedam-osam prokulica; omanja glavica karfiola s lišćem; dvije manje glavice crvenog luka; glavica pravog bijelog luka; korijen kupusa; petnaest zrna crnog bibera; rezanci kupljeni kod neke rumene i vesele slavonske snaše; sol.
MATERIJAL ZA SALATU: oveća glavica glaserice, kristalke iliti prajzerice; tri češnja pravog bijelog luka; pola dcl bučina ulja, tri limuna; sol.
Kad ste već na tržnici, kupite lepinjice umjesto kruha. Nećete se pokajati.
SAVJET PRI KUPOVINI: U nabavu namirnica idu žena i muškarac. Žena odabire namirnice, a muškarac nosi i plaća.

HAMLETOVA DILEMA
Mislim da je najteži izbor kobasice: kulinova seka ili srijemska?, pitanje je sad. Teško je naći pravu sekicu, dakle pikantnu ali ne ljutu, upravo onakvu kakvu sam klopao kod Mikolčevića u Lazama ili kod županjskih prijatelja Tomislava Palinića. Na tržnici Dolac Baja iz Županje prodaje odličnu seku, a u Vlaškoj 78 Galović ima cijelu Galeriju kulina i elegantne mu sekice.
Odavno nisam osjetio pravi okus srijemske, ali i one koje prodaju mogu proći.
Valja znati izabrati duljinu kobase. To svakako prepustite ženi. Jer svaka žena genetski znade da je 20 cm najoptimalnija i najsvrsishodnija dužina. Zašto je duljina važna? Zato što po duljini kobasice kupujete i svinjsku krmenadlu (kare, kotlet, krmić). Pri kupnji krmića morate pripaziti da bude mesnat. I da je duži dva-tri cm od kobase (sekice ili srijemske). Kad platite krmić, zamolite mesara da vam odvoji meso od kostiju. Ako vas upita zašto, samo namignite i recite značajno: za ono.
- Oh, sretnika li, on će tužno odgovoriti i odvojiti krmićevo meso od kosti.
Zamolite ga da vam proda još dvije-tri teleće kosti. Od svinjskih i telećih kostiju skuhat ćete dobru juhu.

PRIPREMA MESA UZ DODATNU AKTIVNOST
Kad se vratite s tržnice, zamolite roditelje da odvedu djecu na prijepodnevnu šetnju gradom ili selom. Vi i muž ili ljubavnik prikladno se i lako odjenite. Najbolje je prije same pripreme ručka da se zajednički otuširate, jer topla voda opušta mišiće. Ako koristite mirise, onda je Chanel 5 baš onaj miris koji svakoj ženi daje proljetnu svježinu, radosnu mladost i seksipilnu vedrinu. Za muškarce preporučam Brut u crvenom pakovanju. Lakši je i izazovniji. Iz iskustva znam da se ta dva mirisa najbolje slažu. Upravo kao idealni ljubavnici.
Sve namirnice koje ste donijeli s tržnice operite u hladnoj vodi. I meso. Meso zatim krpom osušite. Sve to radite s najlon rukavicama na rukama. Valja vam očistiti puno bijeloga luka, a rukavica će spriječiti da vam se miris uvuče u ruke.
Kulenovu seku vilicom lako, jedva vidljivo, probušite na nekoliko mjesta. Potom zamolite muža ili ljubavnika da dugim nožem probode meso krmića po sredini. Da ga, drugim riječima, deflorira. Kad to učini, uzmete kulenovu seku i lagano je gurate u probodeno meso.
Taj je prizor vrlo erotičan i uzbudljiv. Nevjerojatno je kako izaziva prisjećaje! Malo je onih parova koji to iskušenje mogu izdržati. Uglavnom momci prilaze damama s leđa i počne šmajhlanje i uporno skidanje gaćica, ako ste ih uopće obukli poslije tuširanja. Tada je, mile moje, najbolje da skinete rukavice, natočite u čaše šampanjca, jer šampanjac daje lepršavost seksu, i prepustite se trenutku. Neki vole popiti pivo, što nije dobro budući da će vam se za najstrasnije ševe podrigivati. Ako to ne učinite, ako se dragovoljno ne prepustite udijevanju ukrutbenika u vaše rajske dveri, on će neprestano oblijetati oko vas, što će vas učiniti nervoznom pa jelo neće biti onako ukusno kako bi trebalo biti.

OPERACIJA: PEČENJE
Kad ste, napokon kobasu ugurali u rumeno meso, cijeli krmić natrljajte mješavinom vegete, ružmarina i morske soli. Potom tu komadinu natrljate razrezanim limunom. Onda slijedi oblačenje, to jest oblaganje mesa zgnječenim češnjakom. Zato morate očistiti pet većih glavica pravoga češnjaka. Tako obloženo meso stavite u tepsiju, protvajn ili padelu. Nemojte ni slučajno tepsiju nauljiti. Dovoljno će biti da pod meso podlijete malo vode i stavite u vruću pećnicu. Najprije na 150 stupnjeva. Svakih petnaest minuta to meso trljate prepolovljenim limunom i mažete maslacem.
Kad meso dobije malo boje, okrenite ga. Neka sve meso okusi suhu vrelinu pećnice. Pri samom kraju operacije jebežljiva pečenka, pojačate temperaturu pećnice na 200 stupnjeva. Tako će meso dobiti onu boju pravog pečenja.
Nakon što je meso pečeno, izvadite ga i ukrasite sitno nasjeckanim listovima peršina i celera. Tako će pečenka izgledati kao grana s gustim lišćem. A u njenoj sredini rumenit će se stidljiva kobasica. Pečenka se reže na debljinu malog prsta lijeve ruke, ako ste dešnjak...

NEK SE JUHA KUHA
Čim ste pečenku stavili peći, pogledajte dragog i ne dirajte ga da se ne bi porezao. On, naime, guli 1,5 kg krumpira, tri mrkve, dva korijena peršina i onu komadinu celera. Ako ga baš morate poljubiti iza uha, onda ga prije toga uhvatite za ruku s nožem. Tako se neće porezati.
S njegove desne strane vidite da je sunce vaše muško očistilo crveni luk. Jednu glavicu luka razrežete na ploške i stavite ih peći na vruću ringlu. Kad obje strane luka jednako posmeđe, kao koža mlade Japanke opaljene suncem, maknete luk s pećnice. Oprane kosti posložite uredno u lonac ne prepun hladne vode i stavite na peć. Dodate sol, sva ona zrna crnog bibera, prepečene ploške crvenog luka i još jednu očišćenu glavicu crvenog luka i cijelu glavicu bijeloga luka. Onda slijedi celer, peršin, korijen kupusa i mrkva. Kad sve to prokuha, stavljate u lonac prokulice, a nakon deset minuta cijelu glavicu karfiola. Jesam li rekao da kad juha prokuha, smanjite vatru toliko da se sve lijepo krčka?
Kad ste stavili karfiol, onda morate o njemu voditi računa. Da se ne raskuha.
I, juha je gotova. Pažljivo iz nje izvadite sve povrće. Nemojte to raditi tako što ćete sve procijediti. Ne, to nije dobro, jer se zna dogoditi da se povrće zgnječi. Juhu procijedite tek kad sve povrće izvadite i stavite pažljivo u staklenu vatrostalnu zdjelu. Podlijte povrće s pola litre procijeđene juhe, pokrijete i stavite privremeno na stol. Samo u dijelu procijeđenje juhe skuhate rezance koje ste kupili kod one vesele snaše. Rezanci se stavljaju u vrelu juhu. Masa koju ste dobili je kuhano tijesto. Ostatak procijeđene juhe stavite u zdjelu s povrćem.

GROF PIRE OD KRUMPIRA I GROFICA SALATA
Za pečenja pečenke i kuhanja juhe, kuhate krumpir. Jer morate voditi računa da sve istodobno bude gotovo. Naravno da krumpir kuhate razrezan u slanoj vodi. Dok se krumpir kuha, operete salatu u tri vode i stavite u zdjelu.
Kad je krumpir skuhan, procijedite vodu, stavite na kuhan krumpir 2 dcl punomasnog vrhnja i veliku žlicu putra. Onda ga dobro zgnječite. Ukrasite pire listovima peršina i celera.
U salatu nacijedite nekoliko sočnih limuna, ubacite u nju sitno sjeckana preostala tri češnja bjeloga luka, posolite, zalijete bučinim uljem i promiješate.

ŠAMPANJAC KAO APERITIV
I upravo kad ste miješali salatu u kuću vam nahrupe klinci, roditelji, vaša plavooka sestrica Irenka i njezin švaler Mićko.
- Jebote, što ovo miriše, kaže sestrica Irenka.
- Mama, mi smo gladni, viču klinci.
- Što ste nam to lijepoga spremili za ručak, pita vas mamica.
- Svečani nedjeljni ručak s jebežljivim krmenadlima, odgovorite i značajno pogledate svoga dilbera koji slaže stol.
A na stolu servirano: kuhani rezanci, zdjela s vrućom juhom i kuhanim povrćem, pečenka narezana i složena u vlastitom soku, lepinjice, salata i zdjela s jabukama. Naravno, iz frižidera vadite bocu hladnog šampanjca kao aperitiv.

ODMOR ILI MOŽDA NE
Negdje oko tri popodne, dok zasluženo uživate u nedjeljnom odmoru, muž vam se pridružuje u krevetu s dvije čaše Martela.
- Nego, što smo mi ono danas ručali, pita.
Vi se nasmiješiti i privučete ga sebi. A on se kao iznenadi kad vas ugleda u krevetu odjevenu u najljepšu haljinu, to jest u sebe samu, tek s onim lijepim naušnicama na ušima.
- Bože, kako si samo seksi gurala onu kobasetinu u... reče i stisnu se uz vas.
Iz zvučnika radija začu se Oda radosti.
- 10:40 - Komentari (17) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< siječanj, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga