20.06.2017., utorak

Kako samostalno izdati i prodavati knjigu

Ovog nema nigdje drugdje na internetu. Vjerujte mi, pretražio sam. Ima kako izdati knjigu, ali to je ionako lakši dio posla. Kako je prodati legalno, kako izdati račun - to je jedna od onih stvari koje nitko ne zna i koje morate saznati sami. Ja sam, evo, saznao. Doduše, koliko je ovo apsolutno točno, to će se pokazati za jedno godinu dana kada i ako porezna obradi porezni izvještaj i ako uopće moram dostaviti porezni izvještaj ili nešto takvo. A vjerojatno trebam nešto. Te stvari vam zapravo nitko ne zna sigurno reći, svaki izdavač, kažu sami, to radi na svoj način. Krenimo redom.

Kako izdati knjigu?


1. napišete je, lektorirate, prelomite, pripremite za tisak (ovaj prijelom i priprema za tisak se ne rade baš u Wordu, postoje i neke zakonitosti i pravila struke, pa bi to trebao napraviti netko tko je to već radio, ili pak potrošite koji mjesec na istraživanje materije i obrazovanje u grafičkom dizajnu)

2. u NSK zatražite ISBN broj preko online obrasca - besplatno - dobijete ga za dan-dva

3. ISBN ured će vam reći gdje taj broj morate navesti i što vam još mora pisati u impressumu - ako samostalno izdajete knjigu, morate napisati "vlastita naklada" (mi smo to preveli sa "self-published by author")

4. što se tiče impressuma, većina knjiga koje možete naći po knjižarama nemaju impressum kakav bi trebao biti - velika većina nema podatka o količini naklade (to rade ili da se ne vidi da im je naklada jadna ili da nitko, a ponajmanje autor, ne može pratiti koliko je po prilici primjeraka prodano, pa shodno tome i koja je provizija za autora (koji ionako dobiva malo novaca i nakon puno, puno vremena)

5. u NSK zatražite CIP broj preko online obrasca - besplatno - isto za dan-dva, maksimalno pet - ovaj korak radite netom prije tiska, dakle šaljete im gotov i pripremljen materijal kojeg teoretski ne biste više smijeli mijenjati

6. šaljete u tisak i za par dana uživate u mirisu friških knjiga

Kako prodati knjigu?

- to je jedno pomalo filozofsko pitanje. Imate to nekakvo vaše autorsko (ajmo reći i umjetničko) djelo, vaših ruku djelo, i što je to? Roba, umjetnina, usluga? Neminovno je da ste to vi proizveli, pa evo držite proizvod u rukama. Ili je tiskara proizvela knjigu? Je li taj papir roba, a ono što piše intelektualno vlasništvo, autorsko djelo? To vam nitko živ ne zna.

- vi znate da vam se radi te jedne knjige (ili dvije-tri) ne isplati otvarati firmu ili obrt jer će vas pojesti (bilo novčano, bilo vremenski) računovodstvene usluge i slične dužnosti - a zapravo uopće ne znate hoće li to itko htjeti kupiti.

- možete knjigu ponuditi nekom izdavaču, ali zašto ste onda uopće na temi samostalnog izdavanja knjiga? Izdavače nepoznati autori u principu ne zanimaju. Ako kojom srećom zanimaju, u toj mjeri da će prihvatiti vaš rukopis i sami napraviti lekturu, pripremu i sve ostalo, onda će vas dopasti 10-ak % po prodanom primjerku, možda koji postotak više ako im je baš stalo do vas. Nisam baš kucao na vrata nakladnika pa su ovo informacije iz druge ruke. Većina će reći da niti ne želi zaraditi, nego bi kao da to netko pročita ili jer im imponira imati svoje nešto tiskano - ali nikome se ne tiska nešto na čemu ne može zaraditi.

- ako ste samostalno izdali knjigu i pronašli zainteresiranu knjžaru, opet vi morate tu knjigu nekako prodati knjižari tj. morate joj ispostaviti račun. Tu će najvjerojatnije deal biti takav da vam oni plate tek po prodanoj knjizi (navodno uzimaju 40%) tj. tu knjigu kupe od vas tek kad ju uspiju prodati. Okej, možda i oni nekako mogu shendlati te račune pa vama daju novce na ruke (na crno).

- ako ćete sami prodavati knjigu, morate izdavati račun

- ne, ne možete se praviti kao da prodajete rabljeni bicikl preko oglasnika, i ne, nitko vam neće povjerovati da je 100 komada knjige rabljeno jer su stajale kod vas doma tjedan dana.

- ali, da, bolje je ostati ispod radara i sve furati na crno nego se priključiti u sistem i manevrirati.

- ako ipak želite poslovati zakonito - a nemate nikoga tko ima nekakvu firmu ili obrt i vremena i volje zajebavati se s vama i vašim dosadnim knjigama, i pokrivati vas računima - e, onda vam preostaje ova solucija:

1. registrirate se za sporedno zanimanje (dakako, ako ste već negdje zaposleni) za uslugu: izdavanje knjiga, u gradskom odjelu za gospodarstvo, uredu za obrte i slično (u Zagrebu je to tu) - dobit ćete rješenje i knjižicu koja izgleda kao vozačka za nekoliko dana - biljega 70 kn

2. registrirate se za poreznog obveznika i obveznika doprinosa u ispostavi porezne uprave s popunjenim obrascima naziva kao iz filma "Brazil": RPO i ROD-DOP - mislim da ne traže biljege, porezna je super - pritom idete na soluciju paušalnog poreza

3. za neka dva-tri mjeseca dobit ćete rješenje porezne da za tu godinu morate uplatiti 1800 kn poreza (ili, ako ne obavljate djelatnost od početka godine, proporcionalno koliko ćete te godine obavljati djelatnost; npr. ako krenete od trećeg mjeseca zaračunat će vam 1500 kn; u principu je to 150 kn mjesečno - u svakom slučaju naredne godine ćete bit na 1800 kn) jer to je najmanje što vam mogu zaračunati (to je najniži razred po, mislim, Zakonu o porezu na dohodak, po kojem se predviđa godišnji dohodak od 20.000 kn) - ne brinite, traže da plaćate tromjesečno

4. možete obavljati djelatnost - hura!

5. možete izdavati račune, ali naravno ne za sve, samo za bankovne transakcije. Za keš ne možete jer od 1.7.2017. apsolutno svako plaćanje kešom mora biti fiskalizirano, a vama se vjerojatno ne isplati 100 kn mjesečno plaćati fiskalnu blagajnu i sve što ide uz to. Ne, ne, od 1.7. vam ni oni blokići (paragon) ne vrijede, a nisu vam u principu ni vrijedili ako ih niste prethodno ovjerili u poreznoj (a i to sam čuo da se ne ovjeravaju ti blokići nego neka A4 "knjiga" računa).

6. račun si sami složite u Wordu ili Excelu, potražite što sve mora sadržavati i šibajte.

6. ako hoćete poslovati s nekim iz EU, onda vam treba PDV broj, koji je vaš OIB s prefiksom HR, ali kojeg unatoč tome morate službeno zatražiti od porezne - opet besplatno, kažem vam, porezna je super. Ovdje je obrazac (pod točkom 4. odaberete opciju "obavlja ili prima usluge unutar EU"). Da, iako niste u sustavu PDV-a. Dio s tim PDV brojem uopće ne kužim i tri puta sam čitao i Zakon o PDV-u i ni dalje mi nije jasno na temelju čega ne zaračunavate PDV (da li na temelju onog članka 90. ili kojeg, koji se bavi prihodom manjim od 180 ili koliko tisuća kuna) ili se pak ta obveza PDV-a prenosi na tu drugu državu (članak 17. ili onaj dvadeset i neki). Ako znate slobodno recite da dopišemo. Ili pročitajte ovo i recite ako ste što skužili. Ili nemojte, bolje da ne znamo.

- što dalje? Što ako ne ostvarite 20.000 kn prihoda? Hoćete li onda dobiti neki povrat od onih 1800 kn koje ste uplatili? Nemam pojma. Brijem da niti nitko drugi ne zna. To ću vam valjda znati reći za jedno godinu dana.

E, da, ako šaljete knjigu poštom, napišite na kuvertu "Tiskanica" i koštat će vas manje nego obična pošiljka (za Europu je to 17 kn).

- 08:15 - Stavi u košaricu (15) - Sadržaj košarice - Blagajna

< lipanj, 2017 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Loading

junac04 pri yahoo.com


- Tko je?
- Nitko, prijatelju, samo koraci u noći.


Koji smo kurac mi! Po nama se ništa neće zvati...

Tribuson


Nekad je jednostavnije odustati.

Iva


"Life," said Marvin dolefully, "loathe it or ignore it, you can't like it."

Douglas Adams

Šima 2010./2011.
Šima i Ribac 2009./2010.
Šima i Ruska 2008./2009.
Smisaoživota42 2007./2008.
Bamby 2006./2007.

Do povećanja popularnosti i broja redovitih komentatora, tron drži Šima i natjecanja se neće niti održavati.

.