podravina

PodSesvete Picassa biografija GoogleKarta mail

Uz Dravu nađena kamena kugla stara 4000 godina - Etnografska zbirka Josipa Cugovčana - Blog.hr

srijeda, 10.10.2007.

Uz Dravu nađena kamena kugla stara 4000 godina

Kamenu kuglu starost koja se procjenjuje na najmanje četiri tisuće godina pronašao je Josip Cugovčan iz Podravskih Sesveta, poznati slikar i veliki zaljubljenik u starine. Kugla je pomalo jajolika, s rupom u sredini, a prema mišljenju dr. Zorka Markovića, kustosa arheologa koprivničkog muzeja , riječ je o nekoj vrsti kultna predmeta kojih je dosad u Europi pronađeno samo dvadesetak, ali različite starosti i namjene.

kugla


- Takve kugle nosili su samo plemenski starješine, vračevi i vojskovođe, i to u pravilu nasađene kao buzdovane. Međutim kugle se nisu prenosile u naslijeđe već bi završavale s pokojnikom u grobu. Poneke od njih bile su vezane uz plemenska svetišta – objašnjava dr. Marković. Kugla pronađena pokraj Podravskih Sesveta izrađena je od kamena serpetina, kojeg inače nema u tom području. Stoga dr. Marković pretpostavlja da je donesena sa sjeveroistoka, čak možda s Karpata, odakle su inače stizala nomadska plemena sa stokom. A to da je najviše takvih i sličnih nalaza baš u tom dijeli Podravine, koprivnički kustos tumači ustaljenim putovima kojima su nomadska plemena prelazila Dravu.
- Na tom je dijelu Drava nekad bila prohodna, što potkrepljuju i najstariji mještani upozoravajući na mjesta na kojima se ona ljeti mogla i pregaziti – kaže dr. Marković.
Time postaje jasnije otkud toliko bogatstvo nalaza, koji na njivama niču kao gljive poslije kiše. Uglavnom su to predmeti od keramike i kamena, ili pak metala.
- Oko Podravskih Sesveta desetak je lokaliteta, koji kriju i te kako vrijedne nalaze i tu se stoljećima odvijao buran život – iznosi Josip Cugovčan.
No na sesvetskim poljima sve češće, ima onih koji se nadaju kako će se domoći zlatnih ili nekih drugih vrijednih predmeta. Njihovi su posjeti učestali nakon našeg lanjskog predstavljanja tajanstvene keramičke pločice čije porijeklo i svrhu nisu mogli odgonetnuti niti naši najpoznatiji stručnjaci. Za temeljito istraživanje svih tih lokaliteta nažalost nema novaca.

kugla


- Nema temeljite stručne obrade koja bi povezala sve ono što je dosad gotovo slučajno nađeno, počam od ostataka prapovijesnih mamuta, keramike, ogrlica i oruđa, pa do kugli i kultnih simbola – žali se gospodin Cugovčan.
Sesvetska nalazišta stoga još kriju mnoge tajne koje izlaze na površinu tek kad seljaci traktorima zaoru njive. Nitko ne zna hoće li se i kada i tom podravskom kraju naći i arheolozi, a u međuvremenu Josip Cugovčan i drugi entuzijasti spašavaju što još mogu.
Večernji list 3,4 i 5. IV. 1999. Jovo Rojčević

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>