utorak, 24.04.2007.

Kruh ili pivica?

Opće je prihvaćeno da povijest piva počinje slučajnim otkrićima. Loše spremljena zrna povukla su vlagu i uz pomoć sveprisutnih divljih kvasaca fermentirala u zanimljivu smjesu. Ljudi su je kušali te otkrili njezin neobičan okus, hranjivost i, naravno, opojnost.

Sve se to dogodilo i počelo jako davno u Mezopotamiji. Točio se "tekući kruh". Uglavnom, priča o pivu stara je podjednako kao i priča o kruhu. Što je bilo prvo? Pivo ili kruh? Pitanje je to koje još uvijek postavljaju povjesničari hrane. Neki su prilično radikalni pa kažu da je čovjek zbog piva počeo uzgajati žitarice.

Vrlo je vjerojatno da su i kruh i pivo izmislile žene. I u Mezopotamiji su slavili i štovali Ninkasu, staru sumersku božicu piva. U Egiptu su uz pivo vezane Hathor i Tenenit. Finci su vjerovali da su pravo pivo izmislile tri žene: Osmotor, Kapo i Kalevatar. Pripremajući svadbu, dodale su pivu slinu medvjeda i divlji med i tako je nastao pravi "ale".


Znanstvenici se slažu da su pivo i kruh nastali istovremeno, ali ni tu zabava ne prestaje. Postavlja se pitanje što je nastalo kao nusprodukt. Je li pivo nusprodukt kruha ili obrnuto. Kad pogledamo u kakvoj alkofilskoj civilizaciji živimo, pustim promatranjem ljudi i običaja možemo sa sigurnošću zaključiti da je pivo bilo prvo. Prvo se valjalo dokopati napitka koji omogućava pomak svijesti i blizinu božanskog, a kruh je, kao i obično, tek u drugom planu. Zato pametni znanstvenici, arheolozi i antropolozi koriste termin beerbread spajajući pivo i kruh u istu riječ, ne želeći dati prvenstvo ni jednom ni drugom.

Racionalna je znanost iz "čuda" fermentacije isključila božansku nazočnost. Ali, siguran sam da je mnogi ponovno i ponovno otkrivaju uživajući u opuštajućem osjećaju koji daje taj prehrambeni proizvod.

A od čega se radilo prvo pivo? Vjerojatno od pšenice i ječma. Iako se tada možda i smatralo da je ječam bolji za pivo, a pšenica za kruh, ona je ipak bez sumnje bila vrlo važan element starih piva.

Tek 1516. g. bavarski zakon o čistoći piva Reinheitsgebot kaže: "Pivo se radi od ječma, hmelja i vode.“ Tog se zakona drže Nijemci, a ostali vole dodavati i jeftiniji kukuruz i rižu. Općenito se kaže da su najvažnije pivarske zemlje Češka, Njemačka i Belgija. Česi su u Plzenu izmislili klasični zlatni lager, pivo koje je postalo stil, pils. Nijemci su pivarstvo razvili do savršenstva, a Belgijanci su u pivu najveći eksperimentatori. Njihove trapističke male pivovare poput Chimaya ili Orvala primjer su i stila i kvalitete. Belgijska voćna piva koja nastaju spontanom fermentacijom vrhunac su ekstravagancije.

I na kraju, rasvijetlimo opće poznatu glupost. Često neuki ljudi misle da se pivo proizvodi od hmelja! Što bi bilo zanimljivo, ali nemoguće.

Hmelj se dodaje pivu samo kao začin koji daje ugodnu gorčinu, pjenu, ali i konzervira razvoj nepoželjnih bakterija te pridonosi procesu bistrenja. Hmelj nije sastojak piva od samih početaka. Pivo se začinjalo i cimetom, đumbirom, ružmarinom...

Naravno da je hmelj postao popularan jer pivo više ne mora imati veliki postotak alkohola da se ne pokvari. Ako ne mora imati velik postotak alkohola, znači da se ne mora trošiti previše ječma pa pivo postaje jeftinije i ostvaruje više profita. Ugodno s korisnim.

autor: Željac

- 18:39 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 17.04.2007.

POVIJEST: ALKOHOL

ETANOL

6000 - 4000 pr. k. Smatra se da je vinogradarstvo i selektivan uzgoj grožđa u svrhu proizvodnje vina započeo u planinama između Crnog i Kaspijskog mora (današnja Armenija)

3000 - 2000 pr. k. U Sumersko - Mezopotamijskoj civilizaciji (današnji Irak) je procvjetala proizvodnja vina. Nađeno je više od 20 vrsta recepata za pivo napisanih na glinenim pločicama

Proizvodnja i trgovina vinom su postale važan dio Mediteranske kulture . Brodovima su se prenosile velike količine vina

2200. pr. k. Postoje zapisi koji spominju pivo kao tonik za opuštanje dojilja

1800. pr. k. U Siriji se proizvodi pivo u velikim količinama

1500. pr. k.
Egejci i Levantinci su počeli s komercijalnom proizvodnjom vina

900. - 800. pr. k. U Asiriji su postojali veliki vinogradi koji su davali više od 10 000 mješina vina za novu prijestolnicu Nimrud kojom je vladao Assurbaupal

800. pr. k. U Indiji se prakticirala destilacija ječmenog i rižinog piva

50 pr. k. Dionizije iz Halicarnasa je zapisao da Gali (Francuzi) ne poznaju vino, ali koriste tekućinu neugodna mirisa napravljenu od ječma koji trune u vodi (pivo)

1100. po. k. U medicinskoj školi u Salernu (Italija) je zabilježena alkoholna destilacija. Produkt destilacije se naziva Spirit (duh) zato što se smatra da je iz vina izvučen njegov duh

Srednji vijek U Europi se destilira žitni alkohol, čime se nastavlja prijašnja destilacija vina

1516.
Germanski Zakon o čistoći piva zabranjuje pravljenje piva od ičega osim ječma, hmelja i čiste vode

rane 1500. U manastiru Fecamp (Normandija), Benediktin razvija konjak na bazi alkohola s dodacima raznog bilja

1525. - 1550. U Engleskoj je započela široka potrošnja destiliranih pića

1524. -1556. Vinogradarstvo se širi na Peru, Čile, Argentinu

1550. - 1575. Thomas Nash opisuje široko rašireno pijanstvo u Engleskoj za vrijeme kraljice Elizabete. Pijanstvo je prvi put okarakterizirano kao zločin i sve je više zakona koji to brane

1606. Engleski parlament donosi odluku o spriječavanju odbojnog i gnjusnog grijeha pijanstva

17. stoljeće Zakoni u Massachusetts - u (SAD) pokušavaju kontrolirati rašireno pijanstvo, posebno iz kućnih destilerija i taverna. Istovremeno svaki grad treba imati čovjeka koji prodaje vino, "vatrenu vodu" da javnosti ne bi bilo neugodno zbog pijanih ljudi. Krčme moraju proizvoditi pivo za zabavu (1649)

1650. - 1675. U Nizozemskoj počinje proizvodnja gina destiliranjem žita s bobicama borovice. Proizvodnja gin - a je bila jeftina i ubrzo se širi u Englesku naročito nakon što su ga dijelili vojnicima koji su se borili u zemljama Benelux - a

kasne 1600.
Zapadna Francuska postaje poznata po proizvodnji kvalitetnog konjaka

1700. Škotska i Irska postaju poznate po proizvodnji kvalitetnog whiskey - a

1770. U Kaliforniji se započelo sa vinogradarstvom. Do kraja stoljeća ona postaje jedna od regija s najvećom proizvodnjom vina

kraj 18. st. početak 19. (1791) Je donesen zakon popularno nazvan Whiskey Tax koji je prouzročio pobunu u Pennslyvania - i pa su morale intervenirati vladine trupe koje su hapsile proizvođače koji su odbijali platiti porez. Taj je zakon opozvao Thomas Jefferson koji ga je nazvao "đavolskim" i "neprijateljskim"

1906. Od strane američke FDA donesen je zakon koji regulira označavanje proizvoda koji sadrže Alkohol, Opijate, Kokain, Kanabis koji je stupio na snagu 01. 01. 1907

1917. U SAD - u je objavljen zakon o prohibiciji koji je stupio na snagu 1920

1920. - 1933. U SAD - u je procvjetala protuzakonita trgovina alkohola

---> ALKOHOL <---

- 13:48 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se