Postovi - teme
Siječanj 2009 (4)
Ožujak 2008 (4)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (8)


Moji blogovi i stranice
Svijet igra
Site sa recenzijama, šiframa, modovima, trikovima, novostima, slikama, video isječcima i još mnogo toga o igrama i konzolama + Forum!
www.svijetigra.com

Cro Tehnika
Hrvatski website o tehnici; audio/video tehnika, kompjuteri, mobiteli - recenzije, novosti, testovi + FORUM; diskutirajte o tehnici, vašim problemima, samogradnji, te vašim projektima! Posjetite!
www.crotehnika.com

Iteracija
Site o programiranju, web designu, prirodnim znanostima, elektrotehnici i još mnogo toga + forum na HRV i ENG jezicima!
www.iteracija.com

Vaši Linkovi
Web Direktorij sa velikom bazom linkov podijeljenih u kategorije! Dodajte i vi svoj link!
www.iteracija.com

O elektrotehnici i uređajima
Za sve one koje zanima elektrotehnika, elektronika, audio/video uređaji i ostalo, pogledajte!

Eltex
Ovo je moja web stranica na kojoj ćete neći teorije, sheme, slike mojih radova, recenzije uređaja i još mnogo drugih stvari!

GTA San Andreas specials
Za sve kojima trebaju modovi, šifre i trikovi za popularnu igricu GTA San Andreas, pogledajte!

Igre i šifre
Za sve one kojima trebaju šifre, savjeti, trikovi i modovi za sve igre, pogledajte!

Be funny
Za sve one koji vole obične blogove, za pričanje, gledanje videa, slika i animacija, pogledajte!

Svijet igra
Za sve one kojima trebaju recenzije, šifre, modovi, trikovi i savjeti za sve igre i sve konzole, posjetite ovu web stranicu!

Eltex electronics
Za sve one koje zanimaju, pošto se bavim elektrotehnikom, moji radovi i kome trebaju sheme i savjeti, posjetite ovu web stranicu!

Informatizirajmo svijet
Na ovom se blogu upravo nalazite! Lol!

Ostali linkovi:
Xclaim

Choco

2Hot

Leak

Nomadscafe

Klikom do love!

You tube

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Informatizirajmo svijet!

17.03.2008., ponedjeljak

Još nešto o adsensu

Nabrijani ste, naletili ste na web stranice na kojima frajer tvrdi da zarađuje tisuće dolara on-line. Gledate kako blogeri vani zarađuju stotine dolara samo tako što naljepe Ad senseoglase od Googla na svoj blog. Razmišljate zašto ne biste i vi imali svoj on-line biznis. E sad osim gomile ograničenja koja još uvijek postoje u Hrvatskoj; nemamo PayPal, gomila proizvoda koje biste mogli prodavati ne žele posrednike iz Hrvatske, ali možete biti njihov posrednik ako ste iz Slovenije ili Albanije itd., nedavno je uveden i devizni ŽIRO račun. Njegovo uvođenje nije ništa posebno jer ste i do sada morali prijavljivati takve zarade.

Vi ste dakle fizička osoba koja je zaradila neku lovu preko interneta, a niste obrtnik, niste registrirali nikakvu samostalnu djelatnost. Možda ste odradili neki posao za stranu tvrtku npr. isprogramirali nešto ili izradili web stranice. Jeste li zaposleni negdje ili ne to nije važno, važno je jedino da ne možete izdati nikakve račune jer niste registrirani za obavljanje neke djelatnosti. Tu lovu će vam najvjerojatnije poslati čekom kojeg ćete unovčiti u banci. E sada vaše poštenje dolazi do izražaja:)
Taj novac koji ste zaradili preko interenta (adsense, kao affilate i sl.) trebate PRIJAVITI i na njega platiti poreze i doprinose. To je oblik tzv. drugog dohotka. pogledajte članak 32.Kako ćete to izvesti?
Taj dan kada dobijete recimo ček na 100$ (preračunate po srednjem tečaju HNB-a = 536 kn) odete u banku i napravite sljedeće:
1) tražit ćete da vam isplate tu lovu na vaš DEVIZNI ŽIRO račun ako si želite ostaviti devize ili na kunski ŽIRO račun. Možda može i isplata u gotovini, nije važno.

2) Sami ćete kao dobar građanin uplatiti 20% doprinosa za vašu mirovinu (ako ste mlađi od 40 godina uplatit ćete 15% u 1 stup i 5% u drugi stup.)
Znači dobili smo 536 kn, 20% od 536 je 107,20 kn (80,40 1. stup + 26,40 2.stup)

Za prvi stup ćete uplatiti lovu (80,40 kn) na broj računa
Državni proračun 1001005-1863000160, a poziv na broj 22 8290-vašJMBG-broj RSm (tri broja koja ću poslije objasniti 701,702 itd.)

Za drugi stup (26,40 kn) uplatite na
Doprinos za 2.stup 1001005-1700036001, a poziv na broj 22 2194-vašJMBG-Rsm(tri broja koja ću poslije objasniti 701,702 itd. )

2.1) Nakon što ste uplatili novac za mirovinu potrebno je o tome i obavijestiti Regos koji ima šalter u FINI (financijskoj agenciji) Zašto? Zato jer svi uplaćuju na isti račun, a onda oni to raspoređuju onom fondu koji ste izabrali (Azfond, Erste plavi, itd.), a osim toga moraju imati neki papir da se vidi što je to zar ne? Obavijestit ćete ih tako da si isprintate famozni RSm obrazac i to STRANU A i STRANU B Kako ćete to popuniti? Ja sam popunio jedan primjerak za ovaj moj primjer (primjer Rsm obrasca Strana A, Strana B). Ono što je ključno je taj identifikator obrasca. Za prvi RSm obrazac koji popunjavate u 2007 godini taj broj će biti 701, za drugi 702 tid. U 2008g. brojevi kreću od početka znači 801, 802, itd. itd. Taj broj morate upisati gore u poziv na broj gdje piše broj RSm-a da bi se mogle povezati uplate. Nakon što ste ga popunili isti dan ga nosite u FINU (a možete i zakasniti koji dan :))3) Trebate platiti POREZ i PRIREZ. Krenuli smo sa 536 kn i oduzeli 107,20 za mirovinu. Ostalo nam je 428,80 kn. Na to plaćamo 25% poreza. 25% od 428,80 iznosi=107,20 kn (isti iznos kao i za doprinose:))

Na tih 107,20 kn plaćamo i prirez od 18% (ako živite u Zagrebu). 18% od 107,20 kn je 19,30 kn.
Ukupno porez i prirez = 107,20 + 19,30 = 126,50 kn

Tih 126,50 kn uplaćujemo na žiro račun Grada/Mjesta gdje živimo. Broj ćete pronaći (hmm u nekim NN, evo ga 154/05 odite do 3.2. i kliknite na tabelu)
Grad Zagreb 1001005-1713312009, a poziv na broj 22 1813-vašJMBG (za autorske honorare je broj 1465 umjesto 1813)

3.1.) Osim što ste državi platili porez i nju morate o tome PAPIRNATO obavijestiti jer kako bi inače ona znala od kuda lova na računu i temljem čega? U tu svrhu koristite IDD obrazac (nisam ga našao na netu za sada, ali evo mog primjera Popunjeni IDD) Taj obrazac predajete na svojoj poreznoj općini ovisno o mjestu stanovanja i to do 15-tog u mjesecu za prošli mjesec. Znači danas je 05.07. i danas ste platili porez i prirez, taj obrazac trebate predati najkasnije do 15.08.

4) Ostalo vam je 302,30 kn koje možete slobodno potrošiti kako god želite:))

Što se tiče autorskih honorara koji se naplaćuju direktno iz inozemstva na njih se ne plaćaju doprinosi (onih 20% za prvi i drugi stup), ali se plaća porez i prirez, a računa se na isti način kao i autorski honorar iz zemlje (umanjite početni bruto iznos za 30% i na njega računate samo porez i prirez) samo što sada morate sami platiti taj porez i prirez i ispuniti IDD obrazac.Naravno na kraju godine morate podnjeti godišnju poreznu prijavu gdje ćete prikazati i primitke iz inozemstva. Ako imate veliku mjesečnu plaću i ulazite u porezne razrede od 35-45% moguće je da ćete još malo poreza nadoplatiti, a ako ste nezaposleni ili ste na minimalcu bit će povrata poreza:)

Još jedna napomena o izbjegavanju dvostukog oprezivanja. Hrvatska je sklopila taj ugovor sa dosta zemalja, ali NE i sa Amerikom. No to i nije toliko važno jer da biste se pozvali na taj ugovor trebate znati što je točno Hrvatska dogovorila sa tom zemljom. Da skratim: da biste se oslobodili ili smanjili plaćajne poreza u Hrvatskoj trebate imati pismenu potvrdu od inozemnog isplatitelja da je on PLATIO porez za vas u svojoj zemlji (its not going to happen very often) i onda vi niste dužni sami plaćati porez na gore opisani način već samo podnosite godišnju poreznu prijavu i tu potvrdu. Ako ste u inozemstvu platili npr. 15% poreza to će vam se priznati i nadoplatit ćete razliku do 25% :))

Za one “neznalice” koji razmišljaju o otvaranju deviznog računa u Sloveniji, Austriji i sl. po našem deviznom zakonu fizička osoba NE SMIJE otvoriti račun u inozemstvu i tamo primati novce, osim ako ne radi u inozemstvu na temelju radne dozvole. Za otvaranje računa u inozemstvu treba ishoditi odobrenje HNB-a , ali za sada ga nećete dobiti osim za pojedine svrhe npr. liječenje/školovanje u inozemstvu i sl.

Kopirano sa Kako zaraditi

- 17:55 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Dobrodošli na moj blog! Na ovom blogu ćete pronaći razne tutoriale, kako zaraditi na internetu, recenzije uređaja i stranica, novosti iz svijeta informatike i elektronike i još mnogo toga!

Moj kontakt
Webmaster: Randy Čupić.
Ukoliko imate pitanja, primjedbe, žalbe i ostalo, možete to učiniti preko komentara ili preko sljedeće e-mail adrese (ujedno i MSN):

randy2841@hotmail.com

Tag Clouds


informatika web zarada tehnologija elektronika tutoriali novosti reklamacije uređaji kompjuteri svijet oglasi dionice oglašavanje računalaBlog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se