Činjenice o...glazbi (dio 1.)

četvrtak , 16.07.2015.

Dakle,
mislim da sam već imao to, no, na žalost, ne znam gdje se nalaze te činjenice, no sigurno su na mojem blogu. Da.

Dakle, glazba može postati jako čudna, osobito kada govorimo o nekim pjesmama i nekim ljudima, može biti i zabavna, i komična, i sve za što se veže pojam glazba - može biti svakojako svakojaka. Danas donosim nekoliko zanimljivih činjenica o glazbi.

John Cage - Zanimljiv čovjek. Naime, ovaj čovjek je poznat po 2 svoja nevjerojatno čudna djela. Naime, Cage je prvo "napisao" skladbu "4:33", u kojoj on doslovno sjedne za klavir i složi si štopericu na 4 minute i 33 sekunde. On, u tih 4 minute i 33 sekunde samo mirno sjedi za klavirom. Ova skladba je napisana 1952.

Ne vjerujete? Pogledajte ovu verziju BBC-evog orkestra.



Notni zapis je zanimljiv...



Nadalje, Cage je napisao djelo "As Slow As Possible", koje je najduže glazbeno djelo ikad napisano. Iako po normalnoj brzini se na klaviru može odsvirati od 20 do 70 minuta, Cage je brzinu preuredio, i 2001. skladba se počela izvoditi na orguljama u jednoj crkvi u njemačkom gradu Halberstadtu, gdje se samo jedna nota te 20, odnosno 40-minutne skladbe još nije promijenila od 2013. godine. Naravno, ljudi ne sviraju, ovo su posebne orgulje. Pretpostavlja se da će skladba završiti 5.10.2640. dakle, za 625 godina.



- ovo bi vas također moglo zainteresirati...

Elvis Presley je prirodno imao plavu kosu. Počeo ju je bojati kao tinejdžer kako bi izgledao kao poznati glumac Tony Curtis.

- nadam se da na ovoj možete vidjeti da je Elvis bio - plav.

Pokušajte ovo. Premotajte si na 2:56 pjesme "Hey Jude" od Beatlesa, i čut ćete kako Paul McCartney nešto govori. Riječi su bile : "Hit the wrong chord!" "Oh fucking hell!", što bi u prijevodu značilo "Odsvirao sam krivi akord! J***mu!"

Stavit ću vam link ovdje kako ne bi morali posebno tražiti.



Popularni Rolling Stonesi su 1964. napravili reklamu za Kelloggove "Rice Krispies" žitarice. Jingl je napisao Brian Jones.



"New Jersey", album benda Bon Jovi iz 1988. je prvi album koji je izdan i u SSSR-u, zahvaljujući Mihailu Gorbačovu i njegovoj reformi "glasnost".



David Bowie je 1990. svojim obožavateljima rekao da mogu preko telefona glasati koje pjesme bi on svirao za "Sound+Vision" turneju. Ona koju su najviše zahtijevali je "The Laughing Gnome". Nije ju odsvirao.



Basist Red Hot Chilli Peppersa, Flea, zna svirati trubu. Što ne bi i bilo tako impresivno, da nije svoje umijeće pokazao svirajući trubu s Nirvanom, i to s njezinom najpoznatijom pjesmom "Smells Like Teen Spirit".



Katy Perry je odrasla u striktno kršćanskoj obitelji, te joj nije bilo dozvoljeno gledati "Štrumpfove", "Harry Potter", ili nešto drugo u čemu se spominje magija ili izmišljena bića. Ironično, 2011. je Perry posudila glas Štrumpfete u engleskoj verziji Štrumpfova.



U zanimljivom razgovoru s Observerom, Grohl navodi:

"Japanska pornjava s hotela je strašna jer nitko ne izgleda da uživa u onome što radi. Oni to čine da izgleda kao zločin, a ja ne volim to."

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.