Mind Twister (27): Tragovi u vremenu



četvrtak , 10.06.2004.

Biste li htjeli ostaviti trag za sobom? Nešto po čemu ćete ostati u sjećanju onima kojima nešto značite. Hoće li to biti nalik sluzavom tragu lijenog puža ili blještavi trag repatice. Ne tako davno u jednoj sam knjizi pročitao taj pojam, 'ostaviti trag za sobom'. Od tog trenutka nisam ga nikad više zaboravio. Razmišljao sam o toj metafori sve više uviđajući da se u te četiri riječi može smjestiti čitav jedan ljudski život, svo stvaranje koje smo namjerno ili pak nehotice pokrenuli.

Čiji smo sve život dotakli svojim bivanjem i na koji način? Koje smo riječi izrekli pa su se nekome urezale duboko u svijest? Koliko smo promjena izazvali u ljudima i u kojem smjeru? Koliko smo suosjećanja i razumijevanja pokazali prema ljudima u nevolji? Koliko smo radosti i simpatija podijelili s onima koje volimo i s neznancima pri slučajnom susretu? Koliko smo svijetla unijeli u nečiji mrak postojanja? Kamo smo poveli one koji su nas slijedili i koliko smo iskreno opraštali onima koji nisu? Koliko smo ponizno priznavali vlastite pogreške i koliko smo predano iz njih nastojali nešto naučiti? Koliko smo cijenili prijetelje a koliko neprijatelje iako se nismo slagali s njihovim mislima? Koliko smo bezuvjetno voljeli? Koliko smo vremena posvetili samom sebi u pronicanju vlastitih vrijednosti? Koliko smo energije posvetili životu koji nam je poklonjen da od njega nešto napravimo? Koliko smo pozitivnih ljudskih vrijednosti ugradili u svoj život i u naše potomke?...

Vjerojatno bih mogao do kraja posta razmišljati o ovakvim pitanjima. Kad bi odgovore mogli izraziti brojevima njihov zbroj bi pokazivao snagu sjaja tog traga koji ostaje za nama u vremenu dok putujemo kroz život. Komarac, da bi preživio, mora znati slijediti trag topline naših tijela i ugljični dioksid koji izdišemo. Skromni ljudi, da bi bolje živjeli, mogu izabrati da slijede nečiji zvjezdani trag.

Našim tragom osvjetljavamo grbavi put života generacijama koje dolaze poslije nas. Našim primjerom usmjeravamo druge pri izboru. A davati primjer nije izbor, osuđeni smo da ga dajemo stalno, i kad je dobar i kad nije. Trudimo li se da uvijek bude dobar, svijetlit ćemo neprestano. To je naš cilj.

"Ne idite tamo kuda vodi put, idite tamo gdje ga nema i ostavite trag."
Ralph Waldo Emerson
"Trag je važan, a ne njegov kraj. Putujete li prebrzo propustit ćete sve zbog čega ste putovali."
Louis L'Amour
"Neka vaš trag bude krivudav, vjetrovit, usamljen, opasan i neka vodi do najboljeg vidika. Neka se vaša planina uzdiže iznad oblaka."
Edward Abbey
"Čak i ako ste na pravom tragu, preteći će vas ako samo tamo sjedite."
Will Rogers
"Na čitavom putu bio sam istinoljubiv. Istina je puno zanimljivija i ako govorite istinu nikad ne motrate skrivati svoj trag."
RealLivePreacher.com Weblog

Ne bojim se sebi postavljati pitanja. Postavljam si uvijek dobra pitanja, jer kakvo pitanje postavim takvom se odgovoru mogu nadati. Na zbunjeno pitanje dobivam i zbunjujući odgovor, na glupo pitanje jednako takav. Naučio sam da ako nemam prave odgovore tada sam propustio postaviti prava pitanja. Suosjećam s ljudima koji nemaju nikakve osdgovore?

<< Arhiva >>