< rujan, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

E-mail

Arhiva

  • slano
  • slatko
  • razno

    Uzori

  • Kuharica Lipe Mare
  • Kuhar s blogera
  • Da mi je nešto slatko
  • 101 Cookbooks
  • Moj obrok
  • Dobro jutro, Hrvatska
  • Gastronaut
  • Gastro kuharica
  • Dobar tek
  • Moji recepti (Slo)
  • Recepti (BiH)
  • Balkanska kuharica
  • Kuvarica (Sr)
  • BeCook (Sr)


    eXTReMe Tracker

  • Zgužvane kuharice
    29.09.2008., ponedjeljak
    Gužvara s ljubavlju

    radi se ovako:

    6 sretnih osmijeha
    6 čvrstih zagrljaja
    šaka dobre volje
    prstohvat iskoristivih otpadaka

    Ostaviti da stoji na toplom u Skalči bar 2 - 3 sata. Cijelo vrijeme zalijevati šalama i glasnim hihotanjem.



    Čvrsto omotati likom u svežnjiće... uživati u pogledu na ozarenih lica koja prepoznaju svoja izvezena imena.

    Preostali dio poslati poštom u Osijek i Lornu zamoliti da odnese u Vrapče.

    Konzumirati samo i jedino u društvu dobrih prijatelja!!!



    Vole se i vole vas Lorna, Ba, Lu, Ted, Pen i Nessa!
    - 14:44 - Ispeklo pa reklo (9) - Tisak - # - On/Off
    24.09.2008., srijeda
    Sretan ti rođendan, draga Gužvara!!

    Triput smo se okrenule, nešto malo skuhale i - eto već godine dana!!!
    Bilo je promjena u sastavu žensketira, bilo je i gostujućih kuharica-blogerica, ali osnova je ostala ista!
    Sretan rođendan Gužvara!
    Čestitke i svim bivšim, sadašnjim i budućim kuharicama i vrijednim žensketirima uvijek spremnih na akciju, kuhanje, pomoć i savijete!!!

    U to ime (kako je i red) pečemo tortu.
    Recept sam dobila od rođake iz slavonije i u originalu je to kolač, ali kako je uvijek rado prihvačen, ja ga radim kao tortu u kalupu promjera 36 cm.

    KLAVIR TORTA

    I BISKVIT
    6 jaja
    6 žl šećera
    6 žl mljevenih oraha
    6 žl brašna
    1,5 žl kakaa za kuhanje

    Ispeći biskvit u kalupu za tortu, dobro ohladiti, pa prrezati (možete peći 2 puta po pola mase).

    II BISKVIT
    4 jaja
    4 žl šećera
    4 žl brašna

    Biskvit ispeći u velikoj crnoj protvi. Još vruć preokrenuti na vlažnu kuhinjsku krpu, pa zamotati u roladu.

    KREMA ZA ROLADU
    20 dkg mljevenih oraha
    10 dkg šećera
    1 štanga čokolade za kuhanje
    15 dkg margarina

    Orahe pofuriti mlijekom, pa u to dodati razrađen margarin i naribanu čokoladu. Tom kremom nadjenuti roladu, ali ostaviti malo na strani

    BIJELA KREMA
    4,5 dl mlijeka
    3 l gustina
    15 dkg margarina
    15 dkg šećera

    Skuhati kremu od mlijeka i gustina, pa u potpuno hladno umiješati margarin razrađen sa šećerom.

    Na crni biskvit namazati pola bijele kreme. Narezati roladu na šnite tako da se dobije dovoljno šnita za prekrivanje crnog (okruglog) biskvita. Šnite rolade poslagati na bijelu kremu, pa prazne prostore "pokrpati" preostalom kremom. Preko namazati drugu polovicu bijele kreme i poklopiti drugim crnim biskvitom.
    Cijela se torta prelije čokoladnom glazurom i ukrasi orasima!
    Dobar tek vam želi Lorna!!!

    Tortu nisam već jako dugo radila pa vam podastirem sliku torte preuzetu s interneta!



    Photobucket
    - 08:22 - Ispeklo pa reklo (14) - Tisak - # - On/Off
    10.09.2008., srijeda
    Medena srca

    Sjećate se Medenih srca? Meni to nikada nisu dali da jedem. Vjerojatno jer bi mi palo na pamet da mi se baš to jede za Božić ili oj rođendan kada je moja mama ispekla hiljadu drugih kolača.
    Onda sam odrasla, a Medenih srca više nije bilo u dućanima i ja sam na to zaboravila.
    sve do moja svekrva nije ispekla kolače za ovaj Božić i vjerojatno zaboravivši da su joj se sinovi odselili napravila ih za jedno vojnu silu. Tako da smo se poslije ručka (na Štefanje) vratili punih trbuha, ali i ruku. kolač ovaj, kolač onaj.
    "Mmmmmm!" moja kuma (koja je bila pozvana da nam pomogne uništiti kolače) i ja smo se ugušile u "kolačima koji nas podsjećaju na djetinjstvo"
    "Po čemu imaju okus? Po čemu imaju okus?" vikale smo punih ustiju.
    "Medena srca!" brzo je riješio problem moj kum.
    Možda će moje kuharice reći da je to prevara (jer se koristi gotov začin :)), ali ja se branim nedostatkom vremena i šlapovošću :).
    I samo da vam kažem da su svi rekli da je jako fin (čak i moj muž kojem to "i nije baš neki kolač")

    A sada ide recept:
    2 1/2 šalice glatkog brašna
    1 1/2 šalica šećera
    1 1/2 šalica mlijeka
    1 jušna žlica soda bikarbone
    3 jušne žlice ulja
    1 žlica meda
    5 žlica (finog) pekmeza
    1 žlica Kotany začina za medenjaka

    Photobucket

    Sve zajedno izmiksamo i pola smjese izlijemo u pleh i o pola ispečemo. Zatim to premažemo smjesom 10 deka otopljene čokolade i 3 žlice pekmeza. Na o stavimo drugu polovicu izlijemo i pečemo do kraja.

    Photobucket

    Photobucket

    Kolač se peče na 180, a do pola znači u minutama nekih 10-15 min (morate pogledati, dovoljno je da se tijesto ne izljeva, da se može premazati smjesom od čokolade). Peče se još 15 minuta.

    Kada se ohladi premaže se čokoladnom glazurom.

    Meni najdraža glazura je ova:
    85 gr nezaslađene čokolade (razlomljene na komade)
    2 velike pune žlice meda (oko 40 gr)
    60 gr maslaca

    Photobucket


    Nad lagano kipućom vodom u vatrostalnoj zdjeli promiješati sve sastojke, lagamo miješajući dok se sve ne rastopi.
    To je sve. Samo još treba kolač preliti glazurom.
    Dobar tek


    Photobucket

    Lulu


    - 08:25 - Ispeklo pa reklo (7) - Tisak - # - On/Off
    05.09.2008., petak
    Kolač od mrkve

    Kod moje svekrve uvijek ima kolača. I kada joj je bilo teško i veselo i svako. Jednom riječju ja još nisam bila kod nj, a da me nije ponudila kolačima.
    I uvijek su jako fini, a često i potpuno drugačiji od onih koje radi moja mama.
    i tako ovaj Božić (bolje rečeno Štefanje), od svih kolača koje sam pojela, uspjela sam zamijetiti ovaj. jer je fin, fin, fin!!
    Nikada ne bih rekla a je od mrkve, zapravo ja sam inzistirala da je od marelice sve dok mi nije dala recept, koji osim što poslije toga dobijete fiiiini kolač, je užasno jednostavan.
    Jedino što je pimplav posao ribanja mrkve (zato sam ja nagovorila najvoljenoga da kupimo multipraktik koji sam riba mrkvicu).
    Dakl sada ide recept:
    Sastojci:
    kila mrkve
    60 dkg šećera (plus još malo za uvaljati kuglice)
    jedna naranča
    jedan limun

    Photobucket

    Pripremiti kolač:
    Oguliti i izribati mrkvu, pa ju dinstati sa šećerom, dodati sok jedne naranče i jednog limuna, te naribanu koricu iste te naranče i tog limuna. Dinstati dok ne ispari sva tekućina.

    Photobucket

    Photobucket

    Photobucket

    Photobucket

    Pustiti da se ohladi i onda oblikovati kuglice koje ćete uvaljati u šećer.
    Dobar tek
    Lulu
    - 09:23 - Ispeklo pa reklo (10) - Tisak - # - On/Off
    03.09.2008., srijeda
    Čokoladne kuglice sa viskijem

    Jako, jako, jako fino. I jednostavno za napraviti, jedino je problem, ako mrzite (kao što ja mrzim) da su vam ruke "prljave" od hrane. Tada to malo duže traje. ili dajte nekome tko se voli igrati sa hranom.

    Sve što vam je potrebno:
    200 gr čokolade za kuhanje (razlomljene na komade)
    1,3 dcl vrhnja za šlag
    3 velike žlice viskija
    100 gr štaub šećera

    Image Hosted by ImageShack.us


    Recept:
    Sa vrhnjem za šlag umijesite tri žlice viskija, da šlag bude tvrd.
    U vatrostalnoj zdjeli nad lagano kipućom vodom rastopite čokoladu i malo ju ohladite.
    U šlag ulite čokoladu i šećer i sve izmiksajte.
    Stavite u frižider (ili negdje na hladno) da se ohladi. Kada se tvrdne vlažnim rukama oblikujte kuglice i uvaljajte u nezaslađeni kakao (čokolada u prahu ili zaslađeni kakao napravit će ih preslatkim).

    Image Hosted by ImageShack.us




    Lu-lu
    - 18:52 - Ispeklo pa reklo (9) - Tisak - # - On/Off

    << Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>