< | rujan, 2008 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Arhiva
Uzori
Zgužvane kuharice
Gužvara s ljubavlju
- 14:44 - Ispeklo pa reklo (9) - Tisak - # - On/Off
- 14:44 - Ispeklo pa reklo (9) - Tisak - # - On/Off
Sretan ti rođendan, draga Gužvara!!
- 08:22 - Ispeklo pa reklo (14) - Tisak - # - On/Off
- 08:22 - Ispeklo pa reklo (14) - Tisak - # - On/Off
Medena srca
- 08:25 -
Ispeklo pa reklo (7) -
Tisak -
# -
On/Off
Sjećate se Medenih srca? Meni to nikada nisu dali da jedem. Vjerojatno jer bi mi palo na pamet da mi se baš to jede za Božić ili oj rođendan kada je moja mama ispekla hiljadu drugih kolača. Onda sam odrasla, a Medenih srca više nije bilo u dućanima i ja sam na to zaboravila. sve do moja svekrva nije ispekla kolače za ovaj Božić i vjerojatno zaboravivši da su joj se sinovi odselili napravila ih za jedno vojnu silu. Tako da smo se poslije ručka (na Štefanje) vratili punih trbuha, ali i ruku. kolač ovaj, kolač onaj. "Mmmmmm!" moja kuma (koja je bila pozvana da nam pomogne uništiti kolače) i ja smo se ugušile u "kolačima koji nas podsjećaju na djetinjstvo" "Po čemu imaju okus? Po čemu imaju okus?" vikale smo punih ustiju. "Medena srca!" brzo je riješio problem moj kum. Možda će moje kuharice reći da je to prevara (jer se koristi gotov začin :)), ali ja se branim nedostatkom vremena i šlapovošću :). I samo da vam kažem da su svi rekli da je jako fin (čak i moj muž kojem to "i nije baš neki kolač") A sada ide recept: 2 1/2 šalice glatkog brašna 1 1/2 šalica šećera 1 1/2 šalica mlijeka 1 jušna žlica soda bikarbone 3 jušne žlice ulja 1 žlica meda 5 žlica (finog) pekmeza 1 žlica Kotany začina za medenjaka Sve zajedno izmiksamo i pola smjese izlijemo u pleh i o pola ispečemo. Zatim to premažemo smjesom 10 deka otopljene čokolade i 3 žlice pekmeza. Na o stavimo drugu polovicu izlijemo i pečemo do kraja. Kolač se peče na 180, a do pola znači u minutama nekih 10-15 min (morate pogledati, dovoljno je da se tijesto ne izljeva, da se može premazati smjesom od čokolade). Peče se još 15 minuta. Kada se ohladi premaže se čokoladnom glazurom. Meni najdraža glazura je ova: 85 gr nezaslađene čokolade (razlomljene na komade) 2 velike pune žlice meda (oko 40 gr) 60 gr maslaca Nad lagano kipućom vodom u vatrostalnoj zdjeli promiješati sve sastojke, lagamo miješajući dok se sve ne rastopi. To je sve. Samo još treba kolač preliti glazurom. Dobar tek Lulu |
Kolač od mrkve
- 09:23 -
Ispeklo pa reklo (10) -
Tisak -
# -
On/Off
Kod moje svekrve uvijek ima kolača. I kada joj je bilo teško i veselo i svako. Jednom riječju ja još nisam bila kod nj, a da me nije ponudila kolačima. I uvijek su jako fini, a često i potpuno drugačiji od onih koje radi moja mama. i tako ovaj Božić (bolje rečeno Štefanje), od svih kolača koje sam pojela, uspjela sam zamijetiti ovaj. jer je fin, fin, fin!! Nikada ne bih rekla a je od mrkve, zapravo ja sam inzistirala da je od marelice sve dok mi nije dala recept, koji osim što poslije toga dobijete fiiiini kolač, je užasno jednostavan. Jedino što je pimplav posao ribanja mrkve (zato sam ja nagovorila najvoljenoga da kupimo multipraktik koji sam riba mrkvicu). Dakl sada ide recept: Sastojci: kila mrkve 60 dkg šećera (plus još malo za uvaljati kuglice) jedna naranča jedan limun Pripremiti kolač: Oguliti i izribati mrkvu, pa ju dinstati sa šećerom, dodati sok jedne naranče i jednog limuna, te naribanu koricu iste te naranče i tog limuna. Dinstati dok ne ispari sva tekućina. Pustiti da se ohladi i onda oblikovati kuglice koje ćete uvaljati u šećer. Dobar tek Lulu |
Čokoladne kuglice sa viskijem
- 18:52 -
Ispeklo pa reklo (9) -
Tisak -
# -
On/Off
Jako, jako, jako fino. I jednostavno za napraviti, jedino je problem, ako mrzite (kao što ja mrzim) da su vam ruke "prljave" od hrane. Tada to malo duže traje. ili dajte nekome tko se voli igrati sa hranom. Sve što vam je potrebno: 200 gr čokolade za kuhanje (razlomljene na komade) 1,3 dcl vrhnja za šlag 3 velike žlice viskija 100 gr štaub šećera Recept: Sa vrhnjem za šlag umijesite tri žlice viskija, da šlag bude tvrd. U vatrostalnoj zdjeli nad lagano kipućom vodom rastopite čokoladu i malo ju ohladite. U šlag ulite čokoladu i šećer i sve izmiksajte. Stavite u frižider (ili negdje na hladno) da se ohladi. Kada se tvrdne vlažnim rukama oblikujte kuglice i uvaljajte u nezaslađeni kakao (čokolada u prahu ili zaslađeni kakao napravit će ih preslatkim). Lu-lu |