< prosinac, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

E-mail

Arhiva

  • slano
  • slatko
  • razno

    Uzori

  • Kuharica Lipe Mare
  • Kuhar s blogera
  • Da mi je nešto slatko
  • 101 Cookbooks
  • Moj obrok
  • Dobro jutro, Hrvatska
  • Gastronaut
  • Gastro kuharica
  • Dobar tek
  • Moji recepti (Slo)
  • Recepti (BiH)
  • Balkanska kuharica
  • Kuvarica (Sr)
  • BeCook (Sr)


    eXTReMe Tracker

  • Zgužvane kuharice
    27.12.2007., četvrtak
    Rolada od oraha

    Još jedan kolač koji se ne peče, rolada ili kako meni u tekici piše - Salama od oraha.

    Obavezno je na mom stolu za blagdane jer meni spada u omiljenu slasticu :)

    Kao i roladu od kokosa, možete je napraviti više (duplu smjesu) i držati u ledenici i mjesec, dva, za iznenadne goste ili napraviti više pa vaditi jednu po jednu roladu prema potrebi.

    Pri razvlačenju slojeva pomognite si vrećicama za ledenicu, kao u receptu za Roladu od kokosa.

    Trebalo bi vam ispasti 4 rolade od navedene smjese.


    Sastojci za tamni sloj:


    - 25 dkg oraha (mljevenih)

    - 30 dkg šećera u prahu

    - 2 bjelanjka

    - 10 dkg rastopljene čokolade za kuhanje

    --------------------------------------


    sastojci za svjetli sloj (fila):


    - 2 žumanjka

    - 10 dkg margarina za kreme (ili obični)

    - 23 dkg šećera u prahu

    - 2 vanilin šećera

    --------------------------------------



    Spravljanje:


    1. dobro umutiti i promiješati obje mase - svaku posebno


    2. pomoću vrećica (kao u kokos roladi) razvaljati ili rukama razvući tamni sloj

    3. maknuti gornju vrećicu


    4. razmazati 3 žlice file po tamnom sloju


    5. zarolati uz pomoć donje vrećice


    6. zavrnuti rubove vrećice, odložiti na tacnu


    7. čuvati u frižideru


    8. prije služenja narezati na kolutiće ili ploške


    9. možete (a nemorate) poslužiti u mignon košaricama



    Uživajte! :))
    - 11:04 - Ispeklo pa reklo (17) - Tisak - # - On/Off
    24.12.2007., ponedjeljak
    Quiche Lorraine

    Kao što Gabi Novak pjeva "...on me voli na svoj način..." tako i mi kuhamo svima znana jela na svoj način.

    Baš taj "naš način" je jedan od razloga nastajanja ovog bloga.
    I nitko ne misli reći da vi kuhate loše ili da "na vaš način" nije fino, mi samo želimo podijeliti s vama taj "naš način".

    I mogu vam reći, često među receptima suatorica nađem nešto što ja radim drugačije, rado isprobam i uglavnom mi se svidi, a još češće me oduševi.

    Makar priznajem, neki stvari odmah skuham na svoj način.
    Na primjer bez vegete ili bez sira u svemu ili ... ali isprobam ili zamjenim neki sastojak po svom :))


    Kad sam bila klinka, Ledo je izbacio na tržište "Picu Lorenu".
    Pojma nemam dal' se to još uvjek proizvodi, ali tada sam to tamanila ko termit!


    Onda sam u nekom ženskom časopisu našla recept (je, ja sam već ko curica skupljala recepte i izrezivala mamine časopise) recept sličnog imena i prilično sličnog okusa.

    Pa je tako nakon određenog broja godina došao dan kad sam to napravila prvi put, odmah na svoj način i zaljubila se potpuno!

    Tek nakon dugo vremena sam u američkim filmovima vidjela da je kiš nešto čemu se tamo uglavnom ismijavaju, posebno ako je poslužen na partiju, a i saznala sam da se ovo jelo (makar ga prisvajaju Francuzi) u Italiji naziva Pizza Rustica .


    U originalnom receptu Quiche (kiš) se radi sa sirom, uglavnom ementalerom.


    No meni je to premasno i preteško pa vam nudim moj način - s kravljim sirom



    potrebne namirnice:

    za tijesto :

    - 250 g glatkog brašna

    - 100 g margarina

    - 1 dcl vode

    - mala žličica praška za pecivo

    - sol
    --------------------------------------

    - oko 250 g špeka (slanine, pancete) može suha, dimljena ili kuhana- vakumirana

    ---------------------------------------
    za sirnu filu:

    - oko 300 g svježeg kravljeg sira

    - 1 kiselo vrhnje ( ili 2 do 2,5 dcl vrhnja ako kupujete na placu)

    - 2 jaja

    - sol

    - kim, papar, muškatni oraščić po ukusu

    -------------------------------------------


    priprava:

    1. Tijesto umijesiti da bude glatko i da vam se ne lijepi za ruke pa ostaviti oko pola sata, sat odmarati na sobnoj temperaturi.


    2. narezati i prepržiti špek (slaninu, pancetu)


    3. premazati mašću koja se otopila pri prženju kalup ili lim u kojem ćete raditi kiš


    4. razvaljati tijesto i oblikovati povišene rubove


    5. vilicom "propikati" tijesto na više mjesta kako bi se jednolično ispeklo


    6. u zagrijanu pećnicu staviti tijesto i peći oko 15 minuta


    7. Izvaditi tijesto pa po njemu raspodjeliti poprženi špek

    8. peći oko 45 minuta na 220 stupnjeva, ili dok ne posmeđi odozgo

    9. poslužite toplo uz kisele krastavce i majonezu



    * ova količina je dovoljna za dvije osobe

    ** ovo je jelo koje se ili obažava ili mrzi, a nailazila sam na ova slučaja... sve ovisi volite li kravlji sir pa ne preporučujem pripremiti gostima kao iznenađenje, neznate vole li



    Uživajte i dobar tek!
    - 10:53 - Ispeklo pa reklo (4) - Tisak - # - On/Off
    19.12.2007., srijeda
    Kokos rolada

    Bliže se dani kolača, a za vas koji ne volite ili nemate prilike peći, eto još jedan fini i kolač koji možete napraviti i unaprijed pa držati u zamrzivaču.
    U tom slučaju jednu roladu izvadite (ili koliko mislite poslužiti) sat do dva prije posluživanja i držite na sobnoj temperaturi.

    Ako radite "za odmah", držite u frižideru do i između posluživanja.

    Meni ispadnu 4 rolade, a osim ove od kokosa radim još i meni prefinu salamu od oraha.
    Slično je, a ipak potpuno drugačije, no taj recept tek slijedi ;)

    Možete napraviti duplu smjesu pa dio držati u frižideru,a dio zamrznuti. Tako ćete cijele blagdane imati spremne kolače za iznenadne goste ili ako baš poželite kokos roladu :)



    sastojici za tamni sloj:

    - 30 dkg mljevenih keksi
    - 10 dkg šećera u prahu
    - 3 velikih žlica kakaoa (gorkog)
    - 2 velike žlice ruma
    - 1 jaje
    - šalica jake (ohlađene) kuhane crne kave (bez šećera)

    ---------------------------------------------------


    sastojci za filu:

    - 15 dkg margarina za kreme (ili običnog)
    - 15 dkg šećera u prahu
    - 10 dkg kokosa (kokosovo brašno)

    +

    - još malo kokosa (5 dkg je dovoljno)

    ------------------------------------------------------


    priprava:

    1. Sve sastojke za "tamni sloj" dobro umiješajte i umijesite.

    2. Sve sastojke za filu dobro umiješajte.

    3. uzmite 5 čistih vrećice za pospremanje namirnica (najbolje one od 3 litre) i odrežit spojeve s jedne bočne i s doljne strane da dobijete "plahtu"


    4. na radnu plohu stavite jednu rastvorenu vrećicu, posipajte s malo kokosa, raspodjelite jednu do druge 4 žlice tamne mase

    5. prekrijte drugom vrećicom


    6. rukama i valjkom razvaljajte i ujednačite kaveni sloj kolača pa maknite gornju vrećicu

    7. rasporedite 3-4 žlice kreme od kokosa i žlicom razvucite po podlozi

    8. uz pomoć donje vrećice zarolajte roladu, zavinite krajeve vrećice i odložite na usku tacnu na kojoj će rolade, zamotane u foliju od vrećice, stajati do posluživanja


    9. prije služenja narežite na kolutiće ili na kose ploške, stavite u minjojn košarice (nije nužno, ali je šareno, zgodno i praktično)


    Uživajte!
    - 15:22 - Ispeklo pa reklo (4) - Tisak - # - On/Off
    13.12.2007., četvrtak
    Šareni i veseli Božićni beštek...

    Kako bi svoje Božićne blagdane, za sebe i svoje najmilije učinili šarenima, veselima i malo drugačijima, donosim Vam kako možete na zanimljiv način i uz jako malo truda i ne baš previše novaca urediti svoje beštek za jelo.
    Sama ideja skinuta je sa Tportal stranice, pa ako imate kakvih nejasnoća kliknite OVDJE.

    Prvo što Vam je potrebno?
    Fimo masa (13,50 kn). Jedan paketić dovoljan je za četiri komada bešteka.
    Ukrasi. Imate raznih, od anđela, zvjezdica, ovčica…Po vlastitom izboru.
    Nemojte kupiti ukrase koji se ne mogu peći u pećnici.
    Lak za fimo masu.
    To je ono što morat kupiti. Ostalo pronađite u vlastitom domu, nož za rezanje, staklenku da možete razvaljati fimo masu, te mekanu podlogu, može i stol.

    Image Hosted by ImageShack.us
    .

    Prvo otkinete komad mase (probajte kupiti soft masu, jer sa ostalima ćete se malo namučiti, dok ih omekšate). Zatim prstima omekšate istu.

    Image Hosted by ImageShack.us


    Image Hosted by ImageShack.us



    Uzmite staklenku i njome razvaljajte masu, baš kao što valjate tijesto. Sama debljina ovisi samo o Vama.
    Image Hosted by ImageShack.us


    Kada ste razvaljali masu, okružite je oko bešteka i prstima utisnite masu. Ako imate volje možete „draganjem“ mase, izravnati površinu.

    Image Hosted by ImageShack.us


    Image Hosted by ImageShack.us


    Image Hosted by ImageShack.us


    Nakon toga utisnite ukrase.
    Image Hosted by ImageShack.us


    Uzmite ponovno fimo masu, ako može neka bude druge boje, ako ne nije bitno.
    Napravite „zmijicu rukama i okružite oko gornjega dijela Vašega umjetničkog izričaja.

    Image Hosted by ImageShack.us


    Image Hosted by ImageShack.us


    Kada završite sa ukrašavanjem, stavite sve u pećnicu, na 30 minuta i 130 stupnjeva. Pustite da se ohladi i premažite isto lakom za sjaj.

    Image Hosted by ImageShack.us


    Možete kao i ja napraviti i prstene za salvete.
    Image Hosted by ImageShack.us


    Image Hosted by ImageShack.us


    Uživajte….

    Gali
    - 09:22 - Ispeklo pa reklo (9) - Tisak - # - On/Off
    08.12.2007., subota
    Mandini paprenjaci

    (iz Zlatareva zlata, recept je na zadnjoj stranici ili u pogovoru, ovisi o izdavaču;)


    Tek kao uvod, jer ja uvjek imam nekaj za dodati, nisu naši stari opće bili bedasti! Ovi starinski recepti su izuzetno fini i praktični ;))



    Potrebni sastojci:


    - 1,25 l brašna

    - 2,5 dcl masti (ako nemate svinjske masti, možeš staviti i margarin, probala sam, uspjelo je)

    - 0,25 l mljevenih oraha

    - 2,5 dcl sitno istucanog kristal šećera (onak u mužaru, a ako nemate mužar / avan, možete grubo samljeti u mlincu za kavu. Pozor, ak je mljeveno u mlincu, onda grubo!)

    -2 jaja

    - 2 žumanjka (za premazivanje)

    -2- 3 žlice meda (ako je kesten, koji je jake arome, može i jedna, uglavnom ne pretjerati s medom jer će biti pretvrdo)

    - malo soli (mala kavena žličica)

    -žličica (čajna, onak na 3/4) mljevenog papra

    -1 žličica istucanih klinčića (ili isto grubo smljevenih u mlincu za kavu)

    - 2 žličice cimeta

    - na vrh žličice đumbira (po želji, đumbir nije u receptu ali ja stavim)



    Priprava:


    1. Od brašna, masti (margarina), oraha, šećera, jaja, meda, soli, papra, klinčića i cimeta umijesiti tijesto.

    2. Razvaljati na 1 cm debljine pa izrezati kalupima za kekse.

    * Ako imate kalupe s rezbarijama, morate razvaljati malo tanje, koliko je dubok kalup

    3. Staviti u namašćen i pobrašnjen lim (ili na neprijanjajuću foliju ili masni papir), premazati žumanjkom (umućenim) i peći 15-20 minuta u u grijanoj pećnici na oko 200 stupnjeva.

    *Može se jesti odmah, dok je mlako, jer će se tek s hlađenjem stvrdnuti.
    S veremenom će otpustiti, ali finiji su friški pa je bolje raditi pola smjese (ovisi o broju ljudi) .


    *Ukus meda po izboru, ja ne volim livadni, obožavam bagrem, kadulju i kesten, a najbolje je staviti kesten baš zbog snažne arome...


    * mogu stajati u kutiji i mjesec dana (i duže) belj


    Uz čaj ili kuhano vino, uživajte!
    - 14:54 - Ispeklo pa reklo (5) - Tisak - # - On/Off
    06.12.2007., četvrtak
    Nudli - update na knedle

    Kako ste puno pitali da preciziram količine za knedle... uhvatila sam priliku da za nedjeljni ručak napravim tijesto i pripazim na količine...
    Dakle, vrlo okvirne količine:
    5 krumpira veličine šake (oko75 dkg) oguliti i skuhati pire uz dodatak soli
    2 - 3 žlice ulja
    2 jaja A klase
    oko 75 dkg brašna (oštrog)

    Izgnječiti kuhani krumpir uz dodatak ulja i u još toplo dodati jaja i miksati nastavcima za mijesenje uz dodavanje brašna malo po malo. Kad se tijesto formira, istresemo ga na pobrašnjenu radnu plohu i još malo podmijesimo.
    Od tog tijesta se izrađuju knedli, ali i nudli...njoki... šufnudli...luleki! Kako vam drago. Meni su jako fini kako god se zvali!
    Prvo tijesto podijelim na manje dijelove od kojih radim valjke. Na slici se vidi moja ruka da biste mogli odrediti debljinu valjka.
    Image Uploaded by ImageShack Toolbar

    Valjak režem oštrim nožem ukoso na podjednake komade.
    Image Uploaded by ImageShack Toolbar

    Zatim ih uvaljam u brašno svakog pojedinačno pri čemu se služim s obje ruke pa mi ide brže.
    Image Uploaded by ImageShack Toolbar

    Oko 60 dkg mi je dosta za našu četveročlanu obitelj za ručak, kao prilog uz svinjsko pečenje.
    Image Uploaded by ImageShack Toolbar

    Ostatak (višak) posložim na malo pobrašnjenu platu (poklopac od posude) i smrznem. Kad se smrznu premjestim ih u vrečicu i kuham kad zatreba u posloljenoj uzavreloj vodi oko 15 minuta...

    Dobar tek
    Lorna
    - 14:59 - Ispeklo pa reklo (4) - Tisak - # - On/Off
    03.12.2007., ponedjeljak
    I čisto je bitno............

    Dobar Vam dan dragi blogeri.
    Ovdje ste do sada mogli pročitati puno zanimljivih i finih recepata od mojih veličanstvenih blogerica.
    I sami znate da je čistoća pola zdravlja, a puno je ugodnije uživati u finome jelu,
    kada je Vaša kuhinja čista.
    Sljedeća dva savjeta baziraju se isključivo na prirodnim "čistaćima" i ona kao takva ne zagađuju okolinu i vodu.

    AKo kojim slučajem živite u djelu grada u kakvome živim ja, onda ste upoznati sa problemom kamenca.
    Desi se da dan ili dva ne očistom dobro svoj sudoper i evo što nastane.

    Image Hosted by ImageShack.us
    .

    Ovakvo nešto možete brzo i ekološki prihvatljivo očistiti na sljedeći način.

    Kupite poznatu citronu ili limunsku kiselinu, uzmite običnu vodu i složite napitak.
    Obično ja pomiješam jednu vrećicu citrone sa 0,1 dcl vode.

    Image Hosted by ImageShack.us


    Sama količina nije bitna. Što Vam je "napitak" jači to ga je potrebno manje staviti.
    Direktno na kamenac stavite tekućinu, malo pričekajte (5-10 minuta) i zatim oribajte isto.
    Rezultat je sljedeći:

    Image Hosted by ImageShack.us
    .

    Istom tom tekućinom možete oprati cijeli sudoper, pipe u kupaonici kao i suđe od rosfraja.
    Uživajte :).

    Nadalje...
    AKo pak imate napu koja Vas izluđuje čisćenjem kao mene moja napravite sljedeće.
    Uzmite malo vate, na nju stavite dvije, tri kapi maslonova ulja, prođite po napi s prednje strane, te zatim istu izglancajte običnom pamučnom krpom.

    Image Hosted by ImageShack.us


    Image Hosted by ImageShack.us


    Eto toliko..........

    Grli Vas Vaša Gali


    - 07:28 - Ispeklo pa reklo (13) - Tisak - # - On/Off

    << Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>