utorak, 26.04.2011.

Nova uprava Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda

Image and video hosting by TinyPic

Kapitul Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda ponovno je za službu provincijala povjerenje dao fra Željku Železnjaku. U definitorij je, među ostalima, izabran i trsatski magistar novaka fra Zoran Bibić.
- 14:56 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 23.04.2011.

Velika količina hrane i drugih potrepština za naše prihvatilište

Image and video hosting by TinyPic

Leo klub Rijeka odlučio je riječke beskućnike darovati za Uskrs trodnevnim prikupljanjem hrane, higijenskih i kućanskih potrepština u dva velika trgovačka centra. Pod geslom "Za ljepši Uskrs" mladi aktivisti dijeleći prigodne letke pozivali su sve kupce da izdvoje barem jednu namirnicu za ljude bez krova nad glavom, smještene u Prihvatilištu "Ruže Sv. Franje" na Kozali, koje već četiri godine vodi naše bratstvo i djeluje ponajviše zahvaljujući donacijama mnogih dobrotvora.
Po završetku ove humanitarne akcije, Ines Matijević, predsjednica Leo kluba Rijeka, zahvalila se svima koji su iz svoje košarice donirali neki od proizvoda te iste predala u donaciji koja je na kraju težila čak 700 kilograma. Građani su najviše donirali brašna, mlijeka i tjestenine, a nisu štedjeli niti na šećeru, ulju, keksima, pincama, soku, riži i mnogim drugim namirnicama. Sve to će više nego dobro doći volonterima Prihvatilišta u pripremanju doručka i večere za trinaest korisnika koliki je smještajni kapacitet ove jedine kuće za beskućnike na području Primorja, Istre i Like. Leo klub Rijeka humanitarni je klub, podmladak poznatijeg Lions kluba Rijeka. Kroz druženja, organiziranje i provođenje akcija, Klub prikuplja sredstva za pomoć svojoj zajednici, primarno se orjentirajući na mlade, čime podiže svijest o njihovim problemima.

- 15:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 21.04.2011.

Ekoakcija povodom Dana planeta zemlje

Image and video hosting by TinyPic

I ove ćemo godine sutrašnji Dan planeta zemlje obilježiti ekoakcijom - prodajom platnenih vrećica s logom naše Primorsko-istarske Socijalne inicijative ispred župa u kojima djeluju naša bratstva
- 17:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 20.04.2011.

Otvorena Socijalna samoposluga za najsiromašnije građane

Image and video hosting by TinyPic

Potaknuti odličnim rezultatima akcije "Mladi protiv gladi" povodom Dana borbe protiv siromaštva, Franjevački svjetovni red (FSR) i Frama grada Rijeke jučer su u Rijeci otvorili prvu trajnu Socijalnu samoposlugu za najsiromašnije građane. Tako su uoči Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana, na vrata prostora na adresi Brajda 7 na tržnici pokucali prvi korisnici stalne pomoći Centra za socijalnu skrb Rijeka, kako bi dobili besplatnu hranu, higijenske i kućanske potrepštine, ali i ono što je za neke od njih puno važnije - osmijeh i lijepu riječ volonterima, koji su s njima ispunili upitnik s mogućnošću da se ljudima sa svega 500 kuna mjesečne državne pomoći, a takvih je nešto manje od tisuću na ovom području, pomogne u rješavanju pravnih, zdravstvenih i drugih egzistencijalnih problema, kanalizirajući ih prema pojedincima, udrugama, tvrtkama i institucijama koje mogu pomoći. Uz njih, još je bilo više onih koji koriste druge oblike socijalne pomoći, pa čak i one bez ikakve pomoći, što dovoljno govori koliko je Riječana u velikoj potrebi za onim osnovnim, a to je hrana.

Image and video hosting by TinyPic


- Korisnici će dolaziti u Socijalnu samoposlugu nakon što ih pozovemo, kako bi znali na koliko njih svakodnevno možemo raspodijeliti hranu s kojom raspolažemo. Trenutno imamo hranu, prikupljenu od vikend akcije u organizaciji Banke hrane Hrvatske, našeg strateškog partnera s kojim smo potpisali ugovor o suradnji, ali pozivamo sve građane i tvrtke da nam eventualni višak trajnih namirnica dostave od 9 do 12 sati, svakoga dana osim vikenda i blagdana, koje ćemo potom proslijediti našim korisnicima, ističu iz Franjevačkog svjetovnog reda. Ujedno se zahvaljuju Banci hrani, Odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke koji je ustupio ovaj prostor na pet godina besplatnog korištenja, ravnatelju Centra za socijalnu skrb Karlu Balenoviću, te Primorsko-goranskoj županiji na dosadašnjoj pomoći projektima riječkih franjevaca svjetovnjaka, kao i, nadaju se, budućoj, s obzirom da FSR za ovaj projekt nema osigurana sredstva, a dužan je podmirivati troškove mjesečnih režija i održavanja.

Image and video hosting by TinyPic

U ovom projektu organizatori su okupili mnogobrojne volontere, kao i sadašnje i bivše korisnike riječkog prihvatilišta za beskućnike "Ruže Sv. Franje", koji sa siromašnima razgovaraju, dijele im hranu te traže načine kako im pomoći, čime se i sami osjećaju korisno da mogu drugima pomoći.
- 16:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 16.04.2011.

Godišnja obnova zavjeta

Braća i sestre obnavljaju svoje zavjete riječima:

Zahvaljujemo Ti, Gospodine, što si nas pozvao u Franjevački svjetovni red. Molimo Te da nam oprostiš sve naše nedostatke, slabosti i prijestupe počinjene protiv našeg obećanja evanđeoskog života i protiv Pravila. Udijeli nam, molimo Te, gorljivost i spremnost što smo je imali prvoga dana kad smo stupili u bratstvo. Osim toga, obnavljamo svoje obećanje da ćemo provoditi evanđeoski život prema Pravilu Franjevačkog svjetovnog reda do svršetka svojih dana. Daj nam također da uvijek živimo skladno sa svojom braćom i sestrama, da mlađima pružimo svjedočanstvo ovoga tako velikog dara što smo ga primili od Tebe, a to je franjevačko zvanje, kako bismo postali svjedoci i oruđe poslanja Crkve među ljudima naviještajući Krista životom i djelima. Amen.

Slavitelj izgovara ovu molitvu:

Gospodine, Bože naš, Oče sviju, zahvaljujemo Ti za ljubav i dobrostivost što si ih pokazao prema nama, svojim sinovima i kćerima. Stoga Te molimo da obećanje evanđeoskog života koje su nekoć preuzeli mognu uz Tvoju pomoć izvršiti. To Te molimo po Isusu Kristu Gospodinu našemu.

Svi odgovore:

Amen.

- 21:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

800. obljetnica Reda sv. Klare

Image and video hosting by TinyPic

S Prvom večernjom Cvjetnice 16. travnja 2011. godine počinje proslava 800. obljetnice utemeljenja Reda siromašnih sestara svete Klare, a završava 11. kolovoza 2012. godine, svetkovinom svete Klare.
Autorica loga proslave i tumačenja je s. M. Tarzicija Čičmak, klarisa iz Zagreba, a grafički ga je pripremio Tihomir Marjanović Šima. Logo svojim oblikom podsjeća na zaručnički prsten što ga klarise primaju prilikom svečanog zavjetovanja. Sv. Klara svojom franjevačkom kordom (pojas) zatvara krug, simbol klauzure u kojoj sestre žive i simbol njezina savršenog Oblika života. Klara ujedno izlazi iz kruga, kako lijepo opisuje Bula proglašenja svetom: »Ovo svjetlo, doduše, bijaše zatvoreno u skrovitosti zatvorenog prostorja, a vani je zračilo svjetlucave zrake: zadržavano u tijesnom samostanu, a razlito diljem prostranoga svijeta; čuvano unutra, a izvana se širilo; da, Klara je živjela skrovito, ali je njezin život bio očevidan; Klara je šutjela, ali je njezin dobar glas vikao; krila se u ćeliji, a bijaše poznata u gradovima« (BuKl 4); svojom svetošću nadilazi svoje sestre, ona je prva u tome pozivu, prednjači im. Njezin smeđi habit Gospođe siromaštine plodna je zemlja koju je Klara uzorala – evanđeoska zemlja kojom stupa povorka njezinih sljedbenica. Klara im prednjači poput stijega, suobličena Kristu raspetomu i uskrslomu, na kojega podsjeća i njezino svjetlosno ime. Svojom evanđeoskom novošću i odvažnošću svoje osobe, Klara također izlazi iz kruga društvenih i crkvenih struktura svojega vremena. Za nju ne postoji život u klauzuri i život izvan klauzure, nego život nutrine, prožet Duhom, i izvanjski život, neduhovan život. Klarin veo simbol je Duha Svetoga i duha njezine karizme koja se prenosi na njezine sljedbenice. One, uhvativši se za njezin veo (aluzija na Ilijin plašt i Isusove haljine) te držeći se međusobno za ruke, prenose jedna na drugu radost istoga poziva te »brzim trkom, laka koraka, ne spotičući se, da se ni prašina ne dotiče« njihovih stopala, »sigurne, radosne i hitre« lete (zaljubljeni lete!) »stazom blaženstva« (usp. 2PJa 12-13). Samostan Svetoga Damjana jest mjesto u kojemu je započeo Red siromašnih sestara, u kojemu je Klara najprije živjela a onda i sastavila vlastito Pravilo za sestre. Na pročelju samostana nazire se obris Svetodamjanskoga raspela, simbola Isusova poziva, povijesno upućenog Franji, a duhovno upućenog svakomu njegovom sljedbeniku: »Idi, popravi moju kuću koja se ruši!« Klara i sestre čuvarice su toga poziva i te uspomene u šutnji i sabranosti kontemplativnoga života kojega simbolizira čempres.
Siromašne sestre sv. Klare u Zagrebu, Požegi, Splitu i Brestovskom povjeravaju nas Bogu u zagovornoj molitvi, mole za vjernost u zvanju i za nova zvanja u Crkvi, evangeliziraju u jednostavnosti i siromaštvu svjedočenjem kontemplativnoga života i pozivaju mlade da slijede način života sv. Franje i sv. Klare. Dar su Duha Svetoga Crkvi.

- 14:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 11.04.2011.

Otvara se Socijalna samoposluga

Image and video hosting by TinyPic

Blagoslovom prostorija na adresi Brajda 7 u ponedjeljak u 19 sati, pokrećemo trajni projekt Socijalna samoposluga za najsiromašnije građane Rijeke, kojeg bi trebala provoditi sva bratstva FSR-a i Frame grada Rijeke.
Naše je bratstvo bilo inicijator provedbe akcije ''Mladi protiv gladi - Socijalna samoposluga '', održane od 11. do 15. listopada prošle godine s ciljem obilježavanja Svjetskog dana siromaštva, 17. listopada. Budući da je akcija „Mladi protiv gladi'' imala vrlo pozitivan odjek, ubrzo nakon završetka predmetne akcije, Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke je našem bratstvu ustupio na pet godina besplatno korištenje prostora na adresi Brajda 7 za provođenje projekta Socijalna samoposluga za najsiromašnije građane.

Image and video hosting by TinyPic

Ove godine je dogovorena suradnja s osnovanom organizacijomBanka hrane Hrvatske, sa sjedištem u Rijeci. Spomenuta organizacija bavi se prikupljanjem velikih količina hrane i ostalih potrepština, kojima je rok valjanosti pri kraju, izravno od proizvođača te se potom preko humanitarnih organizacija prosljeđuje dalje potrebitima i siromašnima. Zahvaljujući Banci hrane Hrvatske, Socijalna samoposluga će imati na raspolaganju hranu koju će moći dijeliti krajnjim korisnicima, istoj populaciji koja je obuhvaćena akcijom „Mladi protiv gladi – Socijalna samoposluga“, a u tu svrhu Centar za socijalnu skrb Rijeka dostavit će nam ažurirani popis korisnika stalne pomoći koji će trajno moći dobivati potrebne namirnice. Trenutno, postoji nešto manje od 1.000 tih korisnika, odnosno nositelja prava na ovu najmanju vrstu socijalne pomoći (500kn), što znači da je broj potrebitih i puno veći s obzirom da dio njih ima obitelj.
Banka hrane Hrvatske službeno počinje s radom 18. travnja 2011., provedbom akcije prikupljanja hrane u desetak velikih trgovačkih centara, koju će potom dostaviti u Socijalnu samoposlugu. Stoga je tada planiran i početak rada Socijalne samoposluge.
- 13:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 04.04.2011.

Obnovljen portal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda

Image and video hosting by TinyPic

Portal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, u koju spada i Franjevački samostan na Trsatu, na adresi www.ofm.hr je nakon dužeg vremena obnovljen te dopunjen novim sadržajima.
U glavnom izborniku nalazi se rubrika "Upoznajte nas" gdje su predstavljeni povijest provincije, članovi Uprave i provincije, kauze, izdavaštvo. Slijedi prikaz nazočnosti članova provincije u domovini i inozemstvu. Sljedeća rubrika je "Molitve za svaki dan" gdje se nalaze misna čitanja, Časoslov, misao dana i svetac dana. Naposljetku se nalazi i rubrika za promicanje zvanja.
Na samoj naslovnici posebno su istaknute rubrike "Dogodilo se" i "Najave". Tu se nalaze i poveznice na mrežne stranice različitih institucija ili projekata vezanih uz provinciju poput svetišta Gospe Trsatske, Kuće susreta - Tabor, stranice juniorata, Prihvatilišta za beskućnike "Ruže svetog Franje", festivale Bonofest i Krapina fest, potom na Biblijsko-arheološki muzej - Cernik, Klasičnu gimnaziju fra Marija Lanosović, poziv na potporu misionarima u Peruu te na portal "Franjevaštvo" fra Grgura Blaževića. Tu su još vijesti iz Reda, iz Vatikana, glazba u izvođenju članova Provincije te adresar.

- 13:33 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 02.04.2011.

Hodočašće volontera u Krasno i druge djelove Like

Image and video hosting by TinyPic

Povodom obilježavanja čertvrte godišnjice prihvatilišta za beskućnike "Ruže Sv. Franje", koje vodi naše bratstvo, za sve korisnike i volontere prihvatilišta organizirano je hodočašće u Krasno.

Image and video hosting by TinyPic

Točno 50 hodočasnika u Svetištu Majke Božje od Krasna proslavilo je svetu misu koju je predvodio duhovni asistent fra Lucije Jagec, a nakon toga put je nastavljen preko Kutereva, Otočca, doline Gacke do Gospića.


- 23:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.