četvrtak, 30.04.2009.

Završeni radovi na plinifikaciji Prihvatilišta

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Nakon mjesec dana trajanja završeni su radovi na plinifikaciji u Prihvatilištu za beskućnike »Ruže sv. Franje«, kao zajednički dar Novog lista i tvrtki Energo, Termo-inžinjering i Dimnjačar ovoj prvoj i jedinoj kući za beskućnike u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Ukupna vrijednost radova je 52 tisuće kuna. Tako će se nadalje za sadašnje i buduće korisnike Prihvatilišta brže i kvalitetnije pripremati obroci a nakon dvije godine djelovanja rješit će se i veliki problemi oko grijanja.
Naime, već dvije godine Prihvatilište pruža usluge smještaja, prehrane i resocijalizacije za oko 150 beskućnika koji su koristili ovaj, osobito u zimskim mjesecima prilično vlažni prostor kod crkve na Kozali, što je dosad predstavljalo veliki problem za odvijanje života i rada s ljudima bez krova nad glavom.


- 21:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 26.04.2009.

Proslava 800. obljetnice Franjevačkog reda za Riječku nadbiskupiju

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


"Crkva uvijek ima potrebu za onima koji će na novi način ispričati veličanstvenu priču o Isusu Kristu. Točnije, potrebni su joj oni koji će svojim životom i svojim riječima znati stvoriti novu «kršćansku priču», prilagođenu senzibilitetu suvremenog čovjeka. Nije li to upravo zadatak koji vi, učenici i sljedbenici sv. Franje, trebate osjetiti i prihvatiti kao svoj današnji poziv, kao svoj današnji doprinos i pomoć Crkvi u ovim vremenima?“, poručio je večeras u Svetištu Majke Božje Trsatske riječki nadbiskup Ivan Devčić članovima velike franjevačke obitelji predvodeći svečano misno slavlje povodom proslave 800. obljetnice utemeljenja Franjevačkoga reda za Riječku nadbiskupiju.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Podsjećajući na život ovoga sveca i trenutke kada ni sv. Franjo nije odmah u početku razumio što Gospodin od njega hoće, nadbiskup Devčić rekao je da je i u današnje vrijeme potrebno moliti sv. Franju za milost prepoznavanja onoga što Gospodin od nas očekuje.

Uoči euharistijskoga slavlja, u Auli pape Ivana Pavla II. naše bratstvo priredilo je prigodni program nakon kojega su se u procesiji članovi svih bratstava FSR-a i Frame, Družbe sestara sv. Križa i Male franjevačke obitelji uputili u crkvu Majke Božje Trsatke.

Proslavi visokog jubileja odazvali su se svećenici Riječke nadbiskupije te brojni franjevci među kojima i fra Josip Sopta, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima te fra Željko Železnjak, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda. Obraćajući se mnogobrojnim vjernicima koji su ispunili trsatsku baziliku, fra Železnjak je podsjetio na daleku 1209. godinu kada je papa Inocent III. svojim usmenim odobrenjem pravila franjevačkom pokretu otvorio vrata za osnivanje međunarodnog pokreta. „Da nije bilo tog papinog dopuštenja, franjevaštvo bi i dalje ostalo u malim okvirima Assiza.“, rekao je fra Železnjak dodavši kako je papino dopuštenje omogućilo nastanak triju franjevačkih redova: Red male braće, klarisa te Treći red koji se kasnije razvio u svjetovni i samostanski ogranak.

- 21:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 20.04.2009.

Događaji u našem bratstvu do kraja travnja i svibnju

Ekološka akcija uređenja Fortice – 25.4. – od 9.30 sati pozvani smo sudjelovati zajedno s Framom i članovima Zbora.

Zajednička proslava Križa sv. Damjana na Trsatu – 26.4. – u 17h okupljanje u Svetištu uz pjesmu i razmatranje, u 17.45h predvodimo franjevačku krunicu a u 18.30 sati riječki nadbiskup Ivan Devčić za sva riječka franjevačka bratstva predvodi svečano misno slavlje.

2. i 3. susret kandidata i simpatizera – 29.4. i 20.5. – iza večernje mise. Pozovite sve koji se žele pridružiti našem bratstvu!

Misa i klanjanje u Kapeli Prihvatilišta – 5.5. – za sve volontere i članove bratstva u 17.30 sati

Područno hodočašće FSR-a i Frame Gospi Trsatskoj – 7.5. – u 16.30 sati okupljanje svih bratstava u Auli uz prigodan program, u 17.45h franjevačka krunica a u 18.30 sati sveta misa.

Mjesečni susret volontera Prihvatilišta – 14.5. – pozvani svi dosadašnji i budući volonteri koji žele pomoći radu Prihvatilišta u 17 sati u prostoriji FSR-a.

Obiteljski susreti – 14.5. – u prostoriji FSR-a u 20 sati održat će se mjesečni susret o obitelji danas. Informacije: s. Ančica Zečević (459253 ili 0918904494)

6. susret novicijata - 15.5. – za novoprimljene novake našeg bratstva susret novicijata održat će se iza večernje mise.

Susret trajne formacije – 16.5. – za sva bratstva FSR-a, u našoj prostoriji

Šetnja bratstva – 30.5. – polazak u 9h ispred Svetišta prema grobničkim kapelama

- 00:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 19.04.2009.

Župa Viškovo pomaže beskućnike

Image and video hosting by TinyPic

Na današnju nedjelju Božanskog Milosrđa Caritas župe Sv. Mateja Viškovo upriličio je susret sa starijim i usamljenim osobama. Tom prigodom, pozvani su na druženje i beskućnici iz grada Rijeke, odnosno korisnici našeg prihvatilišta "Ruže sv. Franje".
- 13:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 18.04.2009.

Prvi put nakon smrti sv. Franje svi fratri zajedno!

Međunarodni kapitul na rogožinama na kojem su se po prvi put nakon smrti sv. Franje okupili članovi triju franjevačkih redova (franjevci opservanti-Manja braća, franjevci konventualci i kapucini), te članovi trećeg samostanskog reda završio je danas susretom s papom Benediktom XVI. u apostolskoj palači u Castel Gandolfu.
"Od maloga potoka nastala je velika rijeka koja je znatno pridonijela općem širenju evanđelja – kazao je Papa uspoređujući Kristov i Franjin način života. Ovdje dodirujemo središnju točku našega susreta: Evanđelje kao životno pravilo. Život i franjevačko pravilo je: 'živjeti po evanđelju Gospodina našega Isusa Krista', tako piše sveti Franjo. On je sebe potpuno shvatio u svjetlu evanđelja. U tome je njegov čar, njegova vječna aktualnost – ustvrdio je Benedikt ističući kako uvijek treba iznova otkrivati karizmu, pri tom je pozvao sve da, po primjeru serafskoga Oca, gaje kontemplativni duh, jednostavan i veseo. Poput svetoga Franje budite i vi svjedoci Božje ljepote, a kao sveti Franjo i sveta Klara i vi slijedite ovu logiku: izgubiti vlastiti život poradi Isusa i evanđelja, kako bi ga spasili i učinili rodnim obiljem plodova – potaknuo je Sveti Otac potom se osvrnuo na nedavni potres u pokrajini Abruzzo u kojem su nastradale brojne crkve. Ali ima jedna teža 'ruševina', a to je ruševina osoba i zajednica! Poput Franje, uvijek počinjite od samih sebe. Mi smo prvi kuća Božja koju treba obnoviti – zaključio je Benedikt XVI.

- 21:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 16.04.2009.

Godišnja obnova zavjeta u FSR-u

Franjevci svih triju redova, pa tako i mi, članovi FSR-a, pod večernjom svetom misom pred okupljenom zajednicom vjernika obnovili smo svoje zavjete Bogu da ćemo opsluživati Evanđelje Isusa Krista po primjeru sv.Franje.
Toga dana spominjemo se događaja kada je 16. travnja 1209. papa Inocent III. usmeno odobrio Pravilo života sv. Franji i njegovoj braći čime je nastao Franjevački red. Ove je godine taj događaj osobito važan jer se slavi jubilej 800. godišnjice postojanja našeg reda.

Tekst obnove zavjeta:

Zahvaljujemo Ti, Gospodine,
što si nas pozvao u Franjevački svjetovni red.
Molimo Te da nam oprostiš
sve naše nedostatke, slabosti i prijestupe
počinjene protiv našeg obećanja evanđeoskog života
i protiv Pravila.
Udijeli nam, molimo Te, gorljivost i spremnost
što smo je imali prvoga dana
kad smo stupili u bratstvo.
Osim toga, obnavljamo svoje obećanje
da ćemo provoditi evanđeoski život
prema Pravilu Franjevačkog svjetovnog reda
do svršetka svojih dana.
Daj nam također da uvijek živimo skladno
sa svojom braćom i sestrama,
da mlađima pružimo svjedočanstvo
ovoga tako velikoga dara
što smo ga primili od Tebe,
a to je franjevačko zvanje,
kako bismo postali svjedoci i oruđe
poslanja Crkve među ljudima
naviještajući Krista životom i djelima. Amen.

Slavitelj izgovara ovu molitvu:

Gospodine, Bože naš, Oče sviju, zahvaljujemo Ti za ljubav i dobrostivost što si ih pokazao prema nama, svojim sinovima i kćerima. Stoga Te molimo da obećanje evanđeoskog života koje su nekoć preuzeli mognu uz Tvoju pomoć izvršiti.
To Te molimo po Isusu Kristu Gospodinu našemu.

Svi odgovore:

Amen.

- 21:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 09.04.2009.

Uskrsna akcija za siromašne naše Frame

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Slijedeći primjer starijih generacija članova Frame Trsat koje su prije jedanaest godina pokrenuli humanitarnu akciju Uskrsni dorucak za siromašne Riječane, mladi su trsatski framaši i ove godine prikupili novčana sredstva kako bi kupljenim namirnicama pomogli najugroženije građane. Stoga su danas pakete s tradicionalnim uskrsnim jelima od ranog jutra razdijelili za dvadeset i jednu potrebitu obitelj i pojedinca, kojima je dar framaša vjerojatno jedini kojim će razveseliti djecu na blagdanskom stolu za najveći kršćanski blagdan.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Od donacije koju su dobili veći značaj za njih predstavlja dolazak framaša jer više od ičega tim ljudima znači da im netko pokaže suosjećanje s njihovom neimaštinom. Framaši zahvaljuju tvrtki Gala iz Bjelovara na donaciji jaja. Na ovaj način povodom svakog Božića i Uskrsa članovi Frame pomažu one koji se raduju svakom darovanu komadiću hrane, bez obzira na njihovu vjersku ili neku drugu pripadnost.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


- 15:08 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 08.04.2009.

Recital bivšeg korisnika Prihvatilišta u Domu Radočaj

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Bivši korisnik našeg Prihvatilišta Jakov Bajc za sve djelatnike i korisnike Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Radočaju, gdje je smješten, održao je kratki recital. Njegovom pozivu odazvali su se voditeljica i volonteri našeg prihvatilišta, kao i vlč. Ljubo Maljur, te su se osvjedočili o sve boljem Jakovljevom fizičkom i psihičkom stanju.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Naime, Bajc je u kritičnom zdravstvenom stanju, alkoholiziran u ležećem položaju, na našu intervenciju dopremljen u Prihvatilište te je nakon nekog vremena upućen na liječenje u psihijatrijsku bolnicu Rab a potom i u Dom Radočaj.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 19:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 05.04.2009.

Ivona Franjković u FSR-u Kaptol

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Nekadašnja framašica i dvostruka predsjednica Frame Trsat primljena je danas u bratstvo FSR-a na zagrebačkom Kaptolu, uz još nekolicinu bivših kaptolskih framaša kao dio generacijske skupine "Kana Galilejska".
Sve to je razlog za radost bratstava FSR-a i Frame, ma gdje god ona bila
- 21:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 04.04.2009.

Planinarski riječki križni put

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Danas je na petom Planinarskom riječkom križnom putu od Katedrale sv. Vida do crkve Majke Božje Karmelske na Donjoj Drenovi u nošenju križa i čitanju meditacija na postajama sudjelovalo naše bratstvo, kao i korisnici našeg Prihvatilišta
- 20:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 03.04.2009.

Korizmena akcija za Prihvatilište OŠ Vladimir Gortan

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Na inicijativu prof. Molnar i Martine Šimičević, OŠ Vladimir Gortan prikupila je i tijekom ovogodišnje korizme 1.300 kuna, te veliku količinu hrane i kućnih potrepština za naše beskućnike. Od srca im hvala!
- 23:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.