srijeda, 29.10.2008.

Posjet Prihvatilištu osnovnih škola Belveder i San Nicolo

Učenici osnovnih škola Belveder i san Nicolo, koji pohađaju program na talijanskom jeziku, u pratnji djelatnika posjetili su naše Prihvatilište za beskućnike te uz darivanje korisnika potrebitim namirnicama i potrepštinama čuli nešto više od voditeljice Vilme Mlinarić o radu Prihvatilišta
- 14:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 27.10.2008.

Duh Asiza

Image Hosted by ImageShack.us


Međureligijska molitva za mir - Dan duha Asiza, koji se u Crkvi obilježava 27. listopada, započela je još 1986. godine, kada su se, na poziv pape Ivana Pavla II. u talijanskom gradiću Asizu, rodnom mjestu sv. Franje, na današnji dan okupili visoki predstavnici kršćanskih crkava i crkvenih zajednica te poglavari velikih svjetskih religija kako bi molili s istom nakanom - za mir u svijetu. Od tada se svake godine u svijetu i u nas obilježava Dan duha Asiza, a osobito su to kao svoje poslanje i dio vlastita identiteta prihvatile franjevačke zajednice.
- 14:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 26.10.2008.

Ulazak u bratstvo 14 novih članova

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


U sklopu mjesečne skupštine čak 14 simpatizera obredom primanja započelo je svoju godinu novicijata u našem bratstvu. Ne pamti se kada je toliko brojna skupina nove braće i sestara primljena u bratstvo, među kojima je četvero dosadašnjih članova Frame, što je razlog za dodatnu radost.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Obred primanja predvodio je bivši duhovni asistent fra Ivan Miklenić, a primljeni su: Snježana Miter, Ivan Anđelić, Marin Mrvčić, Srđan Ravaršan, Sanja Bjelajac, Robert Crevar, Biserka Čendak Ban, Veronika Reljac, Dario Tomas, Mirja Tomas, Ana Bastalić, Dinka Pek, Marinela Superina i Marino Paliska.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Novoprimljena braća i sestre na poklon su dobili radnu verziju Pravila i Generalnih konstitucija FSR-a i Novi zavjet, te ovim obredom započinju godinu novicijata u našem bratstvu.
- 23:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 24.10.2008.

Naše bratstvo organiziralo II. nacionalni susret o beskućnicima

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Nakon prošlogodišnjeg Prvog nacionalnog susreta o beskućnicima održanog u Splitu, Franjevački svjetovni red s Trsata danas je pod pokroviteljstvom trsatskih franjevaca, Grada Rijeke i Vlade RH, drugu godinu zaredom na jednom mjestu okupio sve relevantne čimbenike u radu s ovom, sve brojnijom populacijom u hrvatskom društvu.
Tako su se u Pastoralnom centru Svetišta Majke Božje Trsatske okupili predstavnici Ureda za ljudska prava u ime Vlade RH, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Riječke nadbiskupije, Centra za socijalnu skrb Rijeka, stručni suradnici iz Pule i Zagreba, volonteri riječkog prihvatilišta te djelatnici kuća za beskućnike u Rijeci, Splitu, Zadru, Karlovcu, Osijeku i Varaždinu.
Osnovni cilj ovakvih susreta je senzibilizirati širu javnost o ljudima bez krova nad glavom i upoznati s programima koji imaju za cilj poboljšanje životnog statusa beskućnika.
Susret je započeo prikazivanjem dokumentarnog filma "Korica kruha" autora Dražena Bušića o životu beskućnika u Zagrebu i Rijeci. Sudionicima je predstavljen prvi broj prvog hrvatskog uličnog časopisa o beskućništvu i srodnim društvenim temama "Ulične svjetiljke" čiji je izdavač FSR Trsat, ujedno i provoditelj riječkog prihvatilišta "Ruže sv. Franje". Prvi broj je dosad tiskan u 3.000 primjeraka, kao plod suradnje svih hrvatskih prihvatilišta i prenoćišta za beskućnike. Pozivu na susret odazvali se i Udruga "Kralji ulice" iz Ljubljane koja provodi isti projekt časopisa za Sloveniju.
Središnji dio susreta bio je okrugli stol 40-ak sudionika koji su na temelju dosadašnjih, uglavnom višegodišnjih iskustava i problema u radu s beskućnicima donijeli zaključke koje će potom uputiti Vladi, Ministarstvu i ostalim državnim institucijama, nadležnim za ovu socijalnu kategoriju ljudi. Najduža rasprava vodila se oko definiranja složenog pojma beskućnik, koji u najužem smislu riječi označava osobu bez stana, redovitih financijskih sredstava i materijalne imovine. Iskustva rada pokazuju da među beskućnike sve češće spadaju djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi, razvojačeni hrvatski branitelji, psihički bolesne osobe, a potencijalni beskućnici su i podstanari. Isto tako, osjetljiv je nedostatak financijske pomoći od strane države, iako se svake godine u nekom od hrvatskih gradova uz pomoć lokalnih i crkvenih vlasti otvori novo sklonište za beskućnike.
Prvi puta u nazočnosti predstavnice Ministarstva, ljudi s terenskim radom s beskućnicima iznijeli su niz prijedloga na koji način poboljšati status dosad najčešće obespravljene skupine hrvatskog društva. Dogovoreno je da koordinacija hrvatskih prihvatilišta za beskućnike u što skorijem vremenu ugovori sastanak s Doricom Nikolić, državnom tajnicom za socijalnu skrb pri MZSS, kako bi se prvenstveno uputio zahtjev za uvršćivanjem pojma beskućnik u Zakon o socijalnoj skrbi, bez čega će proizaći još mnogo problema u radu te dovesti opstojnost jedinih utočišta za beskućnike pod veliki znak pitanja.

- 18:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 22.10.2008.

MOLITVA ZA XII. GENERALNI I V. IZBORNI KAPITUL FSR-a

Image Hosted by ImageShack.us


MOLITVA ZA XII. GENERALNI I V. IZBORNI KAPITUL FSR-a – BUDIMPEŠTA, 15. – 22.11.2008.
(Ovim kapitulom na temu «Zavjetovanje svjetovnog franjevca i njegov osjećaj pripadnosti FSR-u, završava se proslava 800. godišnjice rođenja sv. Elizabete Ugarske te se bira novo međunarodno vodstvo FSR-a)

Svevišnji i preslavni Bože, hvalimo Te i zahvaljujemo Ti za Tvoju nazočnost u svijetu i za čudesan dar našeg franjevačkog poziva.
Podaj, slatki Gospodine, svakom bratu i svakoj sestri Franjevačkoga svjetovnog reda svoje sveto nadahnuće tijekom priprave za sljedeći Generalni kapitul u Mađarskoj.
Daruj potrebnu mudrost našoj braći i sestrama koji će sudjelovati na Kapitulu, da bi znali razvijati ono što je uistinu najvažnije za Red i izabrati one za koje Ti želiš da nas vode i potiču.
Pouči nas i pomozi nam, Dobri Gospodine, da uzmognemo vjernije živjeti sveto Evanđelje i naše Pravilo i biti Tvoji suradnici u obnovi Crkve i svijeta.
To te molimo po Kristu našem Gospodinu i po zagovoru Blažene Djevice Marije, svetog Franje, svete Klare i naših svetih zaštitnika, svete Elizabete i svetog Ljudevita.
Amen.

- 00:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 18.10.2008.

Proslava 15. rođendana Frame Trsat

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Humanitarnom akcijom na Korzu Franjevačka mladež – Frama Trsat proslavila je 15. godišnjicu svoga postojanja i, u krugovima Crkve i šireg društva, prepoznatljivog djelovanja. Franjevačka mladež na Trsatu pokrenuta je u rujnu 1993. godine na inicijativu pokojnog fra Berislava Đurića. Tradicijom organiziranja Božićnog ručka i Uskrsnog doručka za siromašne od 1995. godine ovi mladi entuzijastični sljedbenici Isusa Krista po primjeru sv. Franje Asiškog jedini na te najveće kršćanske blagdane pružaju topli obrok i atmosferu blagdanskog okruženja nebrojenom mnoštvu Riječana.
Tako čak ni izrazito loše vrijeme jučer nije omelo Franjevačku mladež da Međunarodni dan borbe protiv siromaštva drugu godinu zaredom obilježi prikupljanjem namirnica za najpotrebnije građana na štandu na Korzu. Nakon što su lani uz pomoć milosrdnih Riječana opskrbili Prihvatilište za beskućnike »Ruže sv. Franje«, sve što su tijekom prijepodneva prikupili bit će namijenjeno za desetak siromašnih obitelji, koje trsatska Frama redovito obilazi zadnje nedjelje u mjesecu, prikupljajući pred Svetištem na Trsatu novac koji potom pretvaraju u osnovne namirnice za život.
U večernjim satima proslava desetljeća i pol postojanja Frame Trsat okupila je brojne mlade ljude koji su dio svoga života proveli kao članovi ove po mnogočemu osobite zajednice. U Svetištu Majke Božje Trsatske dosadašnji duhovni asistenti Frame Trsat predvodili su svečanu svetu misu, nakon koje je u Auli pape Ivana Pavla II. održana javna tribina »Crkva i mladi« na kojoj su svoja iskustva rada s mladima iznijeli predsjednik hrvatske Frame Lovro Sučić, bivši duhovni asistent Frame Trsat fra Rozo Brkić i vjeroučiteljica Ines Turković. Posjetitelji su ujedno imali prilike razgledati postavljenu izložbu o povijesti i djelovanju Frame Trsat.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Program proslave završio je subotnjom premijerom polusatnog dokumentarnog filma »Frama Trsat 1993. – 2008.« baziranog na svjedočanstvima predstavnika svih generacija ove zajednice o najljepšim godinama života provedenim u Frami. Tijekom proteklog desetljeća i pol ukupno je dio Frame Trsat postalo 300-tinjak mladih.

- 22:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 17.10.2008.

OŠ Kostrena donirala Prihvatilište

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Predstavnici učenika i vjeroučiteljice OŠ Kostrene posjetili su na današnji Svjetski dan borbe protiv siromaštva naše Prihvatilište za beskućnike te uz pomoć svih učenika prikupili veliku količinu hrane i kućnih potrepština što su donirali za potrebe korisnika Prihvatilišta.
- 22:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 16.10.2008.

OŠ Srdoči donirala Prihvatilište

Drugu godinu zaredom OŠ Srdoči posjetila je naše Prihvatilište kako bi korisnike darovali svime onime što je ostalo nakon Dana kruha
- 16:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 13.10.2008.

Film o životu i djelu Marije Krucifikse Kozulić, članice FSR-a Trsat

"Riječka Majka – Marija Krucifiksa Kozulić" naziv je igrano-dokumentarnog filma o životu i djelu ove za Rijeku i Riječane njihove značajne sugrađanke i redovnice, ujedno i članice našeg bratstva, večeras premijerno prikazanog u HKD-u na Sušaku. Istra film Rijeka u suradnji s Družbom sestara Presvetog Srca Isusova ovim su filmom učinili korak više k mogućem proglašenju blaženom s. Marije Krucifikse Kozulić, koja se svojim socijalnim i društvenim radom koncem 19. i početkom 20. stoljeća istaknula u crkveno-društvenim krugovima grada, ali i šire, utemeljivši i Družbu sestara Presvetog Srca Isusova, jedinu autohtonu riječku redovničku zajednicu. Članicom našeg bratstva postala je polaganjem vječnih zavjeta 1878. godine.
Koliko je njezin svjetli lik privlačan i danas posvjedočili su mnogobrojni Riječani, ispunivši redom nekoliko stotina sjedećih mjesta dvorane, nagradivši velikim pljeskom scenarista i redatelja filma Bernardina Modrića i njegovu filmsku ekipu, osobito glumicu Editu Karađole, koja u filmu tumači lik te znamenite Riječanke. Ovaj polusatni film jedan je u nizu iz Modrićevog serijala filmova o znamenitim osobama riječke povijesti koji nastaju i u suradnji s Gradom Rijeka. Sniman je u mjestima koja su se značajnije ugradila u biografiju Marije Kozulić i povijest Družbe – u Rijeci, Trstu, Udinama, u Lici i na Krku; a napravljen je na hrvatskom, talijanskom i njemačkom jeziku.
Prema riječima vrhovne glavarice Družbe s. Felicite Špehar, s. Marija je bila majka nebrojenog mnoštva siromašne i na riječkim ulicama napuštene djece, odlikujući se dobrotom i ljubavlju prema svima onima koji su zatražili njezinu pomoć i skrb, te njezinih sestara koje izvršuju njezino poslanje sve do današnjih dana.
- Učila je druge kako vršiti djela milosrđa, i to najviše vlastitim primjerom, ne razlikujući ljude, kao mnogi u tim teškim vremenima, po nacionalnoj i drugoj pripadnosti, zbog čega je želimo slaviti kao prvu riječku blaženicu, kao sveticu kršćanskog milosrđa, poručio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić.
Svečanoj promociji filma odazvao se i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naglasivši kako je Rijeka odala priznanje Mariji Krucifiksi Kozulić imenujući po njoj jednu ulicu, te će, ukoliko je Crkva beatificira, osobno s radošću u narednom četverogodišnjem mandatu organizirati proslavu proglašenja blaženom žene s kojom se, po njemu, Riječani mogu ponositi.
- Živimo u vremenima kada djela milosrđa moramo nazivati čudom. Marija Krucifiksa Kozulić mogla je život provesti lagodno, ali se odlučila za nimalo lagan život posvećen drugima. Družba sestara Presvetog Srca Isusova i njezina utemeljiteljica dokaz su da je Rijeka oduvijek imala poseban osjećaj za brigu o nemoćnima i mladima zbog čega nam pokazuju način pravog života koji danas nedostaje, kazao je Obersnel.

- 21:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 12.10.2008.

Izabrano novo Nacionalno vijeće Frame

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Dvadesetak predstavnika Franjevačke mladeži (Frame) od 10. do 12. 10. 2008. okupilo se u kući susreta Tabor u Samoboru na svojoj XI. redovitoj i V. izbornoj skupštini Hrvatskoga nacionalnoga bratstva Frame, kako bi vrednovali događanja koja su obilježila Framu u Hrvatskoj tijekom protekle školske i akademske godine te donijeli smjernice i planove za djelovanje u započetoj godini.
Skupština je završila održavanjem redovitih izbora novog Nacionalnog vijeća koje će kroz naredne dvije godine animirati i koordinirati život Frame u Hrvatskoj.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Za nacionalnog predsjednika Frame izabran je Lovro Sučić (Zagreb – Kaptol), dosadašnji obnašatelj te dužnosti. Potpresjednik je postao Pero Mihaljević (Split – Gospa od Zdravlja), voditelj formacije Ivan Anđelić (Rijeka – Trsat), tajnica Ivana Jakšić (Zagreb – Siget), blagajnik Ivan Bambir (Zagreb – Siget), predstavnica Frame u Nacionalnom vijeću Franjevačkoga svjetovnoga reda (FSR) Danijela Rebac (Zagreb – Dubrava), dok će službu predstavnika Frame u Međunarodnom vijeću vršiti Marko Mihajić (Rijeka – Krnjevo).
Istovremeno je održan i kapitul Franjevačkoga svjetovnoga reda pa je tako iskorištena prigoda da se raspravi o zajedničkim temama koje povezuju Framu i FSR kao što su međusobna suradnja, briga i rad sa skupinama djece i predadolescenata ili zauzimanje za opće dobro u društvenoj i političkoj stvarnosti.

- 21:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 07.10.2008.

Fra Zoran Bibić predvodio misu i klanjanje u Prihvatilištu

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Ovomjesečnu svetu misu i klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom u kapeli Prihvatilišta za sve korisnike i volontere predvodio je fra Zoran Bibić, novi odgajatelj franjevačkih novaka s Trsata
- 22:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 02.10.2008.

Duhovna obnova Područnog FSR-a u Betaniji

Image Hosted by ImageShack.us


U Kući susreta Betanija na malom Lošinju, vlč. Zlatko Sudac predvodit će od 10. do 12. listopada duhovnu obnovu za članove bratstava FSR-a Primorsko-istarskog područja.
- 22:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.