ponedjeljak, 13.10.2008.

Film o životu i djelu Marije Krucifikse Kozulić, članice FSR-a Trsat

"Riječka Majka – Marija Krucifiksa Kozulić" naziv je igrano-dokumentarnog filma o životu i djelu ove za Rijeku i Riječane njihove značajne sugrađanke i redovnice, ujedno i članice našeg bratstva, večeras premijerno prikazanog u HKD-u na Sušaku. Istra film Rijeka u suradnji s Družbom sestara Presvetog Srca Isusova ovim su filmom učinili korak više k mogućem proglašenju blaženom s. Marije Krucifikse Kozulić, koja se svojim socijalnim i društvenim radom koncem 19. i početkom 20. stoljeća istaknula u crkveno-društvenim krugovima grada, ali i šire, utemeljivši i Družbu sestara Presvetog Srca Isusova, jedinu autohtonu riječku redovničku zajednicu. Članicom našeg bratstva postala je polaganjem vječnih zavjeta 1878. godine.
Koliko je njezin svjetli lik privlačan i danas posvjedočili su mnogobrojni Riječani, ispunivši redom nekoliko stotina sjedećih mjesta dvorane, nagradivši velikim pljeskom scenarista i redatelja filma Bernardina Modrića i njegovu filmsku ekipu, osobito glumicu Editu Karađole, koja u filmu tumači lik te znamenite Riječanke. Ovaj polusatni film jedan je u nizu iz Modrićevog serijala filmova o znamenitim osobama riječke povijesti koji nastaju i u suradnji s Gradom Rijeka. Sniman je u mjestima koja su se značajnije ugradila u biografiju Marije Kozulić i povijest Družbe – u Rijeci, Trstu, Udinama, u Lici i na Krku; a napravljen je na hrvatskom, talijanskom i njemačkom jeziku.
Prema riječima vrhovne glavarice Družbe s. Felicite Špehar, s. Marija je bila majka nebrojenog mnoštva siromašne i na riječkim ulicama napuštene djece, odlikujući se dobrotom i ljubavlju prema svima onima koji su zatražili njezinu pomoć i skrb, te njezinih sestara koje izvršuju njezino poslanje sve do današnjih dana.
- Učila je druge kako vršiti djela milosrđa, i to najviše vlastitim primjerom, ne razlikujući ljude, kao mnogi u tim teškim vremenima, po nacionalnoj i drugoj pripadnosti, zbog čega je želimo slaviti kao prvu riječku blaženicu, kao sveticu kršćanskog milosrđa, poručio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić.
Svečanoj promociji filma odazvao se i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naglasivši kako je Rijeka odala priznanje Mariji Krucifiksi Kozulić imenujući po njoj jednu ulicu, te će, ukoliko je Crkva beatificira, osobno s radošću u narednom četverogodišnjem mandatu organizirati proslavu proglašenja blaženom žene s kojom se, po njemu, Riječani mogu ponositi.
- Živimo u vremenima kada djela milosrđa moramo nazivati čudom. Marija Krucifiksa Kozulić mogla je život provesti lagodno, ali se odlučila za nimalo lagan život posvećen drugima. Družba sestara Presvetog Srca Isusova i njezina utemeljiteljica dokaz su da je Rijeka oduvijek imala poseban osjećaj za brigu o nemoćnima i mladima zbog čega nam pokazuju način pravog života koji danas nedostaje, kazao je Obersnel.

- 21:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.