Ususret Velikom tjednu, 25.03.2010. 14:14

Mir i dobro!

Vjerujem da smo se svi ovoga i prošlog tjedna počeli pripremati za Veliki tjedan i Uskrs..
Započeli smo još 13. ožujka-6. planinarskim križnim putem, zatim križnim putem frama grada Rijeke, a prekjučer i preduskršnjom duhovnom obnovom za mlade.. yes

Upravno na toj obnovi, nadbiskup nam je govorio o važnosti djelovanja nas mladih u bilo kojim zajednicama, u društvu, imali smo priliku za svetu ispovijed, bilo je predivno klanjanje i na kraju sveta misa. Još kad tu nadodamo dobru svirku nas i ekipe iz zajednice Krista kralja (eh da nam je trubica na misi wink), pribrojimo još i ambijent novouređene kapele s. Josipa, kasnije zakusku party i druženje-zaključujemo da je to bio jedan predivan susret za pamćenje!! sretan Hvala časnama na gostoprimstvu!! mah
Ma predivno je bilo cijelo ovo vrijeme, a najbolje tek slijedi.. thumbup


Pozivamo vas sve da dođete pogledati naš križni put uživo, koji ćemo izvesti u nedjelju-na Cvjetnicu u našoj župi s početkom u 18:00 sati..
Nama je ta gluma već tradicija, svake se godine trudimo da bude još bolje i realnije (najviše vojnici naughty smijeh), zato vas pozivamo i znane i ne znane da dođete, pogledate i time nam pružite potporu..!!


Vidimo seeeee!! thumbup mah




Tipične oznake Franjine korizme, 18.03.2010. 10:38

Način na koji je sv. Franjo živio Korizmu u glavnim se crtama ne odvaja od liturgijskog i asketskog duha što ga je naznačila "sveta majka Rimska Crkva": on je "manji" kršćanin koji ne želi nametati vlastite propise i smjernice. S druge strane, on je čovjek toliko bogat karizmama da uvijek posjeduje vlastite intuicije i toliko je obuzet željom za evanđeoskom izvornošću da ne može doslovno slijediti nijednu shemu.

Korizma je za njega, kao i za sve vjernike, "povoljno vrijeme" određeno za pokoru i za obraćenje kako bi se oživjela bitna istina krštenja. U ostvarivanju te pokore, pravi nasljedovatelj Krista pokazuje svoj osobni stil sačinjen od posebnih oznaka.

Pustinja

Jedno svojstvo Franjine Korizme je biblijska oznaka pustinje. Marljivi čitalac i pažljivi slušač Sv. Pisma, Asiški pokornik shvatio je da Bog, kada želi s nekim razgovarati na samo i objaviti mu se na poseban način, takvoga poziva u pustinju.
Zbog toga se za vrijeme Korizmi udaljavao od svega i svakoga, sklanjao u šume, rasjekline brda, u nedostupna mjesta da bi se bavio Bogom, a vrijeme je trošio na gotovo neprekidnu molitvu. Udaljavao se i od svoje braće koju je ljubio čak i više nego samoga sebe i s kojom mu je razgovor uvijek bio ugodan.

Bog ga je svojim najvišim zahtjevima privlačio k sebi, učinivši da zaboravi svaku vezu s ljudima. Bio je svjestan da je onda, kada odlazi moliti, poput Mojsija, pomoć pružena njegovoj braći i narodu Božjem, djelotvornija nego ikada. U svezi s time, događaj u Grecciu, što ga je ispripovijedio Celano, veoma je znakovit. Dvojica braće, sveta i Bogu ugodna života došla su u samotište Greccoa da posjete sveca i od njega dobiju blagoslov; ne našavši ga, jer se povukao iz zajedničkog boravišta u skučenu kolibicu na hridini, "otišli su žalosni; najednom za njima poviče svetac...; kad su spomenuta braća svoja lica okrenula prema njemu, znakom svetoga križa ih je prekrižio i najsrdačnije blagoslovio; oni su postali još veseliji..." (2Čel 45:631).


Siromaštvo

Odijeljen od ljudi, Kristov je Siromašak htio biti odijeljen i od svakog posjedovanja stvari. U mjestima gdje je obdržavao svoje Korizme - više nego li u drugim prebivalištima - htio je da gospodari najviša gospodarica Siromaština. Htio je da ga nijedna zemaljska misao, nijedna briga ne zadržava u njegovu kontemplativnom poletu prema Gospodinu.
Jedan između mnogih događaja poslužit će nam, više od bilo kojeg teoretskog dokaza, da shvatimo tu karakterističnu oznaku Franjinih mjesta molitve.

"Neki je brat veoma žive pobožnosti i veoma blizak prijatelj Franje dao napraviti samotištu-odvojenu ćeliju gdje bi se Franjo mogao sabrati u molitvi kada bi tamo došao.
To se uistinu dogodilo i brat ga odvede u čelijicu. Franjo se pobunio: ova je odviše lijepa. Bila je napravljena od otesanih komada drveta bradvom i hoblićem. Nastavio je: ako hoćeš da u njoj ostanem, pokri je izvana i iznutra vrbovim prućem i granama drveća. Što su kuće i ćelije bile siromašnije to je radije u njima boravio. Brat je tako napravio, i Franjo se tamo zadržao nekoliko dana. Ali jednom zgodom kada je Franjo izašao iz ćelije, neki je brat ušao u nju i zatim došao na mjesto gdje je bio Franjo. Vidjevši ga upita: odakle dolaziš? Ovaj odgovori: dolazim iz tvoje ćelije. A Franjo će: budući da si rekao da je moje, odsada nadalje u njoj će biti netko drugi, a ne ja"

Područna škola animatora-Pazin 5.-7. ožujka, 09.03.2010. 09:41

Prošlog vikenda naše područno bratstvo imalo je školu animatora na kojoj je sudjelovalo 23 framaša i framašice.
Bilo nas je sa 4 naše frame-Žabica, Trsat, Pula-sv.Antun i mi sa Krnjeva, a uz nas framaše imali smo i 2 gosta iz našeg FSR-a.

Dan prvi-petak

Nakon dolaska i veselog dočeka našeg domaćina samostana Pohođenja BDM-fra Alfonsa sretan imali smo svetu misu u kapeli samostana (radi extra hladnoće u crkvi eek), a zatim i križni put. No sve bi bilo dobro da se tijekom križnog puta nisu počeli oglašavati naši prazni trbusi, tako da smo odmah po završetku pojurili u blagovaonicu..A tamo večeraaaa!! njami party

A zatim? Početak našeg programa škole animatora, pojašnjavanje samostanskog bontona, predsjednikova uvodna riječ, podjela po grupama i malo bolje upoznavanje.. Odmah se osjetio dobri i veseli duh nas framaša uz obilje smjeha i lijepih pjesama!! pjeva
Za kraj programa bila je lijepa meditacija, uz svijeće i pucketanje vatre u peći, i tako sve negdje do 22 sata, a onda su se gasila svjetla-al u sobama, jer nikome nije padalo na pamet odlazit u krpe..em zbog zime, em zbog druženja i vječitih smjehova.. yessretan
I tako završi naš prvi dan u Pazinu..


Dan drugi-subota


Glavni i središnji dan našeg programa bila je upravo subota.. Započeli smo najljepše moguće-pjesmom Bože moooj što je juuuutroo, molitvom časoslova i doručkom.. (jaooo da znate kakav džem kuharice rade-ideeeeš predobar!!)
I tako sve do prvog predavanja koje su imali Filip Mandić-File i Ivan Anđelić-J.L. (čitaj đelo). Predavanje je bilo općenito o animatorima, tko su oni, koja im je zadaća, te koja je literatura na raspolaganju.. Isto tako bilo je riječi o načinima na koje možemo napraviti framaški susret..Tako da je u radu po grupama svaka grupa dobila zadatak obraditi jednu temu i prikazati kako bi oni smislili susret..
Nakon ručka slijedio je popodnevni dio-predstavljanje rada po grupama, odnosno prikazivanje oblika susreta. Svaka je grupa bila posebna na svoj način, tako da smo zapravo već tada vidjeli kako će ova škola animatora imati svog traga i poticaja u ljudima-sad već novim animatorima!!
Drugo predavanje imao je jedan od ona 2 FSR-ovca koje sam već spomenuo..
Prvi je bio Božo Pašalić-Blaž sa predavanjem o verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji, koje je bilo jako poučno i upečatljivo svima.. Svi smo ostali zadivljeni saznajući kako zapravo prići ljudima i znanim i ne znanim te komunicirati na ljepši i pravilniji način.. Nice job Blaž!! thumbup

Odmah potom predavanje je imao Marko MIhajić-Miha, naš drugi FSR-ovac a tema je bila
"Frama i njeno poslanje unutar Crkve "

Uistinu jako jako interesantno, lijepo predavanje i poticaj-ma odličan !! thumbup
Kao šećer na kraju bilo je predavanje fra Zorana Bibića-fra Zokija koji nam je onako najljepše moguće govorio o važnosti moljenja časoslova i franjevačkim osobinama..Bila je to prava mala škola franjevaštva.. yes

A da ste vidjeli koja je predivna sveta misa bila nakon tako lijepih predavanja! Uistinu čovjek dobije neko nadahnuće nakon takvoga dana, vrijeme nam je proletilo!!
Naravno laganini večerica, a zatim kviz!! U organizaciji našeg Ivana Balaška-Đonija, koji je u nekom programčiću napravio pravi kviz za sve grupe i još i za predavače, imali smo kviz kroz koji smo doista puno toga naučili, ono što nismo znali ili zaboravili.. ( ajde pogodite tko je otpao već na 3. pitanju od 15? - predavači!! )

Za kraj dana bile su igre, što poučne što one zabavne, uz dirigentsku palicu Nine Lukež sa frame Žabica.. I tako uz obilje smjeha i zabave došli su sitni noćni sati i vrijeme za još jednu prohladnu noć u sobama..mouthwash


Dan treći-nedjelja

I ovaj je dan počeo molitvom jutarnje molitve iz časoslova, doručkom i misom za puk u 9:30. Za sami kraj našeg programa sjeli smo u krug i onako bez ikakvih obaveza jedni drugima pričali kakva su nam iskustva i što ćemo ponijeti sa sobom sa ove škole animatora..
Čuvši da su svi tako pozitivni, optimistični, nadahnuti i veseli nakon ova 3 dana može se slobodno reći da je ova škola animatora uistinu plodonosna-a mi smo ti plodovi koji sada moraju dozrijevati i davati ploda u našim bratstvima.. yes kiss

Naravno, za kraj smo se fino najeli i zatim krenuli na mali izletić..
Naime, maloprije spomenuta Nina je rodom iz Berma-sela kraj Pazina (poznato po crkvici sv.Marije na Škrilinah i freskama plesa mrtvaca u njoj). Ako ste malo začiđeni upišite u google ples mrtvaca i bit će vam sve jasnije.. yes

Velika hvala obitelji Lukež koja nas je zatim ugostila i počastila u svome domu!!
thumbupfino

Evo ga, to bi bio kraći izvještaj o našoj školi animatora..Živjeli i vidimo se ljudi!!

Napokon slikitze sretan Uživajte:




Mir i dobro mah


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno.

< ožujak, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Veljača 2011 (2)
Siječanj 2011 (1)
Listopad 2010 (3)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (1)
Svibanj 2010 (2)
Travanj 2010 (5)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (6)


Komentari da/ne?

Mir i dobro

PPT preuzete sa stranice: www.svetifrane.org

Kontakti...

Vijeće:

Damir
predsjednik 098/902-5294
damir.ri@gmail.com

Gabrijela
podpredsjednica 091/603-2884
gabrijelastipic@gmail.com

Ivana
tajnica 091/576-4547
ivanaskarica969@gmail.com

Martina
blagajnica 091/929-4682
martina.tomljanovic@gmail.com

Elvis
voditelj formacije
levis777@net.hr




tjedni susreti - svaki petak u 20:30
crkva sv.Nikole

Molitva Franjevačke mladeži

Gospodine Isuse Kriste,
ti koji si svjetlost i radost našega života,
daruj nam, molimo te, svoga Duha siromaštva
da nas štiti od svih zala;
daruj nam Duha poniznosti i jednostavnosti
da nas oslobađa od robovanja nama samima;
daruj nam smisao i velikodušno razumijevanje križa
da možemo ljubiti samo tebe,
te po tebi i u tebi sve ostalo, ljude i stvari.

Iznad svega. Gospodine. daj nam isto srce i tijelo,
da možemo sijati radost gdje god prolazimo,
da se zauzimamo za dobro a budemo protiv zla,
da pomažemo braći u kojima si ti prisutan,
da svaki dan činimo dobra djela i da tako budemo što bliži tebi.

Pogledaj, Gospodine, naše duše i naša srca,
koja su spremna odazvati se na svaki poziv dobra;
daj nam radost da budemo veseli navjestitelji tvoga kraljevstva.
To te molimo, Gospodine, po Majci tvojoj i našoj, Djevici Mariji,
po našem serafskom Ocu kojega smo izabrali za vodu na našem putu.

Amen.

Linkovi

- Frame grada Rijeke
- Frama Trsat
- Frama Crikvenica
- Frama sv.Antun Pula
- Samostan sv.Frane - Zadar
- Zajednica mladih - Zadar
- Franjevački samostan sv. Nikole Tavelića