folklorni

< kolovoz, 2011 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



28.08.2011., nedjelja

Manjine u srcu Lipovljana oživjele stare običaje i dokazale suživot




Da je suživot hrvatskog naroda i manjina moguć, dokazali su Lipovljanski susreti, oživljeni nakon Domovinskog rata prvi put lani. Jedina manifestacija kulture i stvaralaštva svih nacija u Hrvatskoj ujedinila je tijekom vikenda običaje 20 kulturno-umjetničkih društva te u srcu Lipovljana okupila preko 30 izlagača starih zanata.

Jedino mjesto okupljanja

– Pripremili smo koreografiju Bosno moja, milo mjesto moje. Naše su članice izradile baklavu, hurmašice, tufahije te ostale delicije bošnjačkog kraja. Susreti su nam jako važni kao jedino mjesto gdje se svi možemo okupiti i družiti - kaže Zijad Fuka, predsjednik BKUD-a NUR. Prvim gostovanjem, narodnim plesom, ručnim vezovima i tradicionalnim jelima, poput brošča i piroga, publiku je počastilo i ukrajinsko društvo "Taras Ševčenko" iz Kaniže. Slovački gosti iz Markovca izložili su narodne nošnje, a nepca sladokusaca razveselili "slatkom pizzom" - mazankom.

– Stare običaje živimo i danas, a najviše nas muči što nemamo mladih - kaže Branko Vincent iz Lipovljana, porijeklom Slovak.

Uloženo 180.000 kuna

Češka beseda prednjačila je u kolačima i domaćim likerima, a zaostajali nisu ni s izvornim napjevima. Baranjski gosti prikazali su dio duhovnog i etno identiteta.

– Uz bosiljkaču i kadionicu imamo koljivo i slavski kolač. Pogača sa solju i jabuke umočene u med te svatovska čutura također su naš identitet - u nošnji je rekla Ljeposava Grubor iz Darde. Poglede je mamio petrinjski lončar Matej Stanešić izradom stucki, kovač Ivica Grdić, tkalac Ante Maršić iz Novske i drugi obrtnici.

Susreti u Općini, koja okuplja čak 11 manjina, organizirani su sa 180.000 kuna.



Piše: Jasmina Grgurić/VLM jasmina.grguric@vecernji.net

Večernji list
- 10:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.08.2011., subota

Za Čobankovića bina sa spaljenim kukuruzom

17. PIŠKOREVAČKI SOKACI UPRIZORIT ĆE MINISTRU SUŠU

PIŠKOREVCI - Piškorevci, puni ste sokaka, lipi' cura, snaša i momaka, pjevat će u nedjelju, 28. kolovoza, od 17 sati, sudionici 17. Piškorevačkih sokaka, a ove godine prvi put i potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede Petru Čobankoviću. Njegov dolazak potvrdio nam je Matija Brlošić, ujedno prvi čovjek Udruge Brazda.
O razlozima dolaska visokog dužnosnika iz Banskih dvora na Sokake ne treba nagađati - predizborna je godina, a
folklorne, pučke manifestacije poput ove piškorevačke, koju organizira mjesni KUD Zora i svake godine okupi brojna društva iz Đakovštine, Slavonije, pa i cijele Hrvatske, idealna su prilika za susret s glasačkim tijelom i potencijalnim biračima.
Još kada iza poziva na manifestaciju stoji jedan od seljačkih vođa, poput Piškorevčanina Brlošića, to je razlog više da se u predizbornom vremenu nedjeljno poslijepodne provede na terenu, s biračima, ali i seljačkim korpusom.
No, osim što će biti dobri domaćini svojim gostima, među kojima se očekuju i čelnici Osječko-baranjske županije i Grada Đakova, Piškorevčani će Sokake iskoristiti da na nesvakidašnji način resornog ministra upozore na razmjere suše koja hara slavonskim poljima - pozornicu u mjesnom domu uresit će sušom sprženim plodovima zemlje - spaljenim suncokretima, kukuruzom, bundevama. Za uprizorenje suše pobrinut će se seoske žene, a pozornicu će ocvalim kulturama urediti večeras.
- Slika govori više od tisuću riječi - kaže Brlošić, dodajući kako su posljednje (dobre) oborine u ovom kraju bile prije mjesec dana, a ovotjedne su temperature, koje se penju i do paklenih 40 stupnjeva, doslovno spržile soju, kukuruz, suncokret, šećernu repu.
- Polja gore, bila bi dovoljna jedna šibica da sav kukuruz uokolo izgori poput borovine u Dalmaciji. U najboljem slučaju, bit će dobro ako štete od suše budu 50 posto, no bit će mnogo veće - kaže Brlošić, dodajući da su najviše stradali soja, kukuruz, travne smjese. I da sada padne kiša, bilo bi prekasno. Suša koči i sjetvu repice, njezine optimalne rokove, procjenjuje Brlošić.

Suzana ŽUPAN


Gosti iz Njemačke
Na 17. Piškorevačkim sokacima, osim domaćina - KUD-a Zora, nastupit će i đakovački MVS Bećarine, KUD-ovi Đeram iz Čajkovaca, Seljačka sloga iz Donje Dubrave, Napredak iz Donjih Kukuruzara, Obreska iz Kloštar Ivanića i gosti iz Njemačke - hrvatski HUD Zlatni vez iz Kirchdorfa. U 15 sati je polaganje vijenaca za poginule u Domovinskom ratu, u 17 sati je svečani mimohod piškorevačkim sokacima, a u 18 sati otvorenje Sokaka u domu, uz nastup spomenutih društava.

Glas Slavonije
- 09:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.08.2011., petak

Folkloraši i Rakija fest

VARDARAC - Mađarsko kulturno-umjetničko društvo Vardarac i MO Vardarac u subotu, 27. kolovoza, organiziraju 4. Međunarodnu smotru folklora i 2. Rakija fest. Program počinje u 10 sati otvaranjem štandova s bogatom ponudom jela i pića. Peći će se i kušati rakija. U 16 sati mjestom će proći svečana povorka, a u 17 počinje kulturno-umjetnički program. Nastupit će KUD-ovi iz cijele Općine Bilje te gosti iz Slovačke, Rumunjske i Srbije. U 20 sati počinje ulična zabava koja će trajati do jutra, uz svirku Aranycsárdása iz Korođa. Cijeli se program održava u središtu Vardarca i iza Doma kulture. Pokrovitelji su Fundacija “Bethlen Gabor” iz Budimpešte, DZMH i Savjet za nacionalne manjine RH. (R.I.)

Glas Slavonije
- 09:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.08.2011., srijeda

Održani 7. "Susreti na rijeci Lonji"


U Osekovu je u organizaciji Športsko- ribolovne udruge "Štuka" sedmu godinu zaredom održana kulturno- športska manifestacija "Susreti na rijeci Lonji".
http://www.popovaca.hr/images/stories/novosti-2011/08/22_8/7-susreti-na-lonji-7.jpg

Događaj je obilježila odlična posjećenost te značajno obogaćen program koji je krenuo 3. Memorijalnim natjecanjem ribiča "Vladimir Matas". Posjetitelji su imali priliku sudjelovati i u , natjecanju u spravljanju fiš- paprikaša kao i, posebno atraktivnom takmičenju u starim sportovima- skakanju u vrećema te povlačenju užeta. Pored izložbe domaćih sireva i meda te rukotvorina Radionice "Narodno tkivo i vezivo", ponuda je tradicionalno uključivala i mogućnost jahanja arpaskih konja iz Volodera.
"Nakon sedam godina potvrđeno je da je ideja o pokretanju jedne ovakve manifestacije bila odlična. Njezin je cilj upravo opušteno druženje posjetitelja u prirodi, uz samu rijeku"- istaknuo je Vladimir Vuksan, voditelj športskih ekipa Udruge "Štuka". Zadovoljstvo posjećenošću manifestacije te dobrom suradnjom svih mjesnih udruga izrazio je predsjednik Mjesnog odbora Osekovo Roman Rosavec.
"Naša je županija danas među vodećima u kontinentalnoj Hrvatskoj po broju noćenja što govori da se gosti koji dolaze ovdje sve više zadržavaju i da im je pružena kvalitetna turistička ponuda. Svake godine do sada sufinancirali smo bespovratno turističke projekte, a što ćemo učiniti i krajem ove godine. U posljednjih šest godina uložili smo preko 12 milijuna kuna u razvoj turizma na području Županije, od čega je 7,5 milijuna kuna bespovratnih potpora za nešto više od 150 turističkih projekata"- naglasila je, među ostalim, županica Marina Lovrić Merzel koja je manifestaciju proglasila otvorenom.
Po prvi put u okviru "Susreta na rijeci Lonji" održana je i likovna kolonija, kao i biciklijada koju je obilježio odličan odaziv sudionika među kojima su bili i općinski načelnik Josip Mišković te dožupan Andrija Rudić.
"U prvoj biciklijadi u sklopu ove manifestacije sudjelovalo je gotovo 40 biciklista što smatramo izuzetnim za prvi put. Posebno nam je drago da su našu inicijativu podržali i biciklisti iz Siska te Daruvara"- naglasio je Mario Ganić, predsjednik Savjeta mladih koji se zajedno s članovima ostalih općinskih udruga mladih uključio u pripremu biciklijade.
"Kada je riječ o razvoju turističke djelatnosti na ovom području, u ovom trenutku najvećim problemom smatram nedostatak smještajnih kapaciteta i ugostiteljske ponude. Nadam se da će sav trud kojeg ulažemo u razvoj turizma uskoro dati rezultate i da će vrlo brzo nikuti privatne inicijative koje će biti spremne prihvatiti posjetitelje i osigurati da njihov boravak na našem području bude ispunjen različitim sadržajima"- kazao je općinski načelnik Josip Mišković te čestitao organizatorima što iz godine u godinu uspijevaju program manifestacije učiniti sve bogatijim.
Za kulturno- umjetnički dio programa 7. "Susreta na rijeci Lonji" po tradiciji su bili zaduženi članovi KUD-ova iz Osekova i Strušca.

- 13:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ples i pjesma u Hrastovici

Održani XII Bartolovski susreti



HRASTOVICA - Sinoć su u Hrastovici održani dvanaesti Bartolovski susreti kulturnoumjetničkih društava u organizaciji KUD-a Hrastovička gora. Društvo je nedavno obilježilo trideset godina rada.
Predsjednik društva Dragutin Harambašić se prisjetio početaka Bartolovskih susreta.: „Pa zadovoljni smo jer kad se sjetimo samih početaka. Prvi susreti su izgledali jako skromno pa smo na jednom malom podiju ispred kuće obitelji Panjan, koja nam je ustupila prostor, održali Bartolovske susrete s tri društva.“ Društvo svojim djelovanjem daje potpuniji sadržaj Bartolovu, a uvijek kao publika dođu brojni Petrinjci i mještani okolnih sela.
Uz način rada kojeg njeguje uvijek se može bolje, a Harambašić je kazao zašto ih veseli gradnja doma: „Nama je malo problem. Imamo pozornici za javne nastupe, no problem je u slučaju kiše jer onda nemamo gdje primiti goste. Gradnja doma će značiti bolje uvjete rada ne samo za nas, nego sa sve udruge i organizacije koje djeluju u Hrastovici.“
Prigodne riječi su prije susreta uputili zamjenik županice Andrija Rudić, zamjenik gradonačelnika Milan Herceg, a susrete je otvorila HDZ-ova saborska zastupnica Ivanka Roksandić. Uz domaćina nastupili su KUD Vinčica iz Belajske Poljice, KUD Sava Crnac, u blizini Karlovca, KUD Budičanka, KUD Sloga iz Miklouša kod Čazme, KUD Strahoninec kod Čakovca.

Petrinjski radio
- 09:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.08.2011., ponedjeljak

RKUD Rudar Raša


RKUD Rudar Raša u Velikoj



Uploaded with ImageShack.us
- 21:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.08.2011., nedjelja

Bogat program Lipovljanskih susreta

Bogat program Lipovljanskih susreta

Ove godine po drugi puta nastavlja se tradicija Lipovljanskih susreta koja je prekinuta za vrijeme Domovinskog rata. Program započinje u petak 26. kolovoza a glavni dio programa je 27. kolovoza. Nedjelja 28. kolovoza rezervirana je za sportska događanja.

Program:



Petak: 26. Kolovoza

20.00 Zabavna večer; DJ Filip i DJ Dino, koncert grupa Flashback; (Park Lipovljani)



Subota: 27. Kolovoza

10.00 – 23.00 Cjelodnevna prezentacija starih zanata i tradicijskih obrta; (Park Lipovljani)

12.00 – 15.00 Okrugli stol sa temama: Dvadeset godina manjinske politike u Republici Hrvatskoj i Nacionalne manjine u uvjetima ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju (moderator i uvodničar: g. Aleksandar Tolnauer; predavači: mr.sc. Antonija Petričušić, mr.sc. Ružica Jakešević, mr.sc. Branko Sočanac); (Osnovna škola Josipa Kozarca, Lipovljani)

16.30 – 23.00 Prezentacija narodnih nošnji i običaja nacionalnih manjina; (Park Lipovljani)

17.00 Koncert limene glazbe Banova Jaruga; dirigent Josip Ferenčaković, voditelj Ivan Živanović; (Park, Lipovljani)

18.00 Mimohod KUD-ova sudionika kulturno – umjetničkog programa, (centar, Lipovljani)

19.00 Kulturno umjetnički program (središnja pozornica, park Lipovljani)

22.00 Koncert Glazbeni sastav BARUNI U nastavku zabavna večer uz glazbeni sastav Oldtimeri; (središnja pozornica, Park Lipovljani)



Nedjelja: 28. Kolovoza

8.00 – lovci- natjecanje u pripremanju gulaša

LD Lipovljani

9.00 – 11.00 Biciklijada – START - Lipovljani – ispred crkve - Kraljeva Velika (stajalište 1. - kod nogometnog igrališta) – Gradine - Piljenice (stajalište 2. –

vatrogasni dom) – CILJ

10.00 – 12.00 – rukometni turnir u organizaciji RK Slavonac Lipovljani

10.00 – 13.00 – turnir u kuglanju u organizaciji KK Slavonac Lipovljani (Kuglana Lipovljani)

11.40 – 15.00 – borilačke vještine, Lighting Lipovljani (Košarkaško igralište, park)

12.00 – ribiči- kuhanje fisha ŠRD Šaran Lipovljani (Prostor u parku, Lipovljani)

13.00 – 15.00 – pionirski turnir u malom nogometu u organizaciji NK Slavonac

15.30 – 17.30 – borilačke vještine, Lighting Lipovljani

15.30 - utakmica veterana ŠNK„ Slavonac“ – GNK „Dinamo“ Zagreb, Iskrice

17.00 – Utakmica seniora ŠNK „Slavonac“ – GNK „ Dinamo“ Zagreb

(Nogometno igralište NK „Slavonac“)

17.30 – 19.00 – zabavne dječje igre u organizaciji Pnak iskrice (Rukometno igralište, park)

U slučaju kiše, otkazuje se biciklijada i borilačke vještine na košarkaškom igralištu.

Aktivnosti predviđene na rukometnom igralištu odvijat će se u školskoj dvorani.

Radio Novska
- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razvlačili klupu u centru Našica




Motičani su još jednom pokazali zašto su jedno od najboljih folklornih društava našičkog kraja. U sklopu programa "Našičkih ljetnih noći", na Pejačevićevom je trgu održana "Slavonska večer". Iako se činilo da će kiša pokvariti planove organizatorima, uspjela je samo odgoditi početak programa do 22 sata. No unatoč kašnjenju, Našičani se nisu razišli te je atraktivan program na trgu pratilo mnoštvo naših sugrađana. Organizator "Slavonske večeri" bila je Turistička zajednica, pokrovitelj Grad Našice, a program su pripremili članovi KUD-a "Izvor" iz Donje Motičine. Tradicionalno, nastup su započeli pjesmom "Motičino, moje drago selo", a uslijedili su plesovi Slavonije, Baranje, Posavine i drugih krajeva. Kulturni program bio je popraćen i bogatom gastronomskom ponudom. Posjetitelje i prolaznike počastili su slavonskim specijalitetetima kao što su kobasice, čvarci, slanina, masni kruh i paprika ali i popularne lepinje i trenutno vrlo aktualni kuhani kukuruz te naravno kolači. Na posebnom štandu nudili su i svoje suvenire, rukotvorine, domaću rakiju ali i motičansku vodu u malim bocama, nezaobilazne klupice te knjigu i vlastiti audio CD. Svojim su se stihovima predstavili i članovi nedavno formirane Pjesničke sekcije pri KUD-u Izvor, a prikazan je i nezaobilazni igrokaz, zaštitni znak Motičana, "Razvlačenje klupe". Iako je oko 20 sati, kada je bio predviđen početak programa, izgledalo kako će sve biti otkazano zbog lošeg vremena i kiše, na kraju je ipak na Pejačevićevom trgu održana prava slavonska fešta na zadovoljstvo organizatora, izvođača i brojne publike.

NAŠICE ONLINE
- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.08.2011., srijeda

U Potoku svečano proslavljen blagdan Velike Gospe



Uz bogat trodnevni program u Potoku je proteklog vikenda svečano proslavljen blagdan Velike Gospe.

Središnjem crkvenom slavlju prethodila je trodnevna priprava, a nakon svetih misa mjesne su udruge organizirale druženja vjernika u dvorištu crkve.
U okviru obilježavanja Velike Gospe u Potoku je drugu godinu zaredom u organizaciji kutinskog slikara Želimira Šiška održana i likovna kolonija koja je okupila 11 umjetnika s područja Sisačko- moslavačke županije, ali i šire. „Svi su sudionici susreta izrazili veliko zadovoljstvo srdačnošću domaćina odnosno prijemom kojeg su ovdje doživjeli. Kao organizator mogu reći da sam uvjeren kako će se naša suradnja nastaviti i ubuduće te da će ova kolonija postati neizostavan dio programa tradicionalne proslave blagdana Velike Gospe u Potoku"- kazao je Šiško. Likovni umjetnici ove su godine Potoku podarili više od 20 iznimno kvalitetnih radova koje su posjetitelji već jučer mogli razgledati u prostoru Pučkog doma. Poseban dojam ovogodišnja je likovna kolonija u Potoku ostavila na likovnog stvaraoca Renea Presseta iz Švicarske koji trenutno boravi u Petrinji, a ovo je bio njegov prvi boravak na području Općine Popovača.
Na tradicionalnom vatrogasnom natjecanju "Kup Potoka 2011" sudjelovalo je 200-tinjak djece. Najuspješnija među dječacima bila je ekipa DVD-a Donja Gračenica, a među djevojčicama DVD Popovača. Članovi Nogometnog kluba "Moslavac" iz Popovače pobjednici su pak 31. Memorijalnog turnira u nogometu "Medić- Bolčević- Marković".Središnje misno slavlje jučer je u Potoku predvodio svećenik Anđelo Maly iz Kutine, a u kulturno- umjetničkom programu ovogodišnjih Marijanskih susreta nastupila su društva iz Križevaca, Pregrade, Šumeća, Gornje Jelenske te domaćin, KUD "Potočanka". Proslavi je u ime Općine Popovača nazočio načelnik Josip Mišković. Posebno zanimljive za posjetitelje su bile tradicijske igre- Mala Olimpijada za gostujuće KUD-ove te natjecanje u povlačenju klada konjima, u kojima je najuspješniji bio Bruno Kosar sa kobilom Lastom. Trodnevna proslava Velike Gospe u Potoku koju su zajednički organizirale sve mjesne udruge, završena je koncertom Krunoslava Kiće Slabinca.

Popovača
- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.08.2011., utorak

ROKOVO U VRBJU




VRBJE, 15. kolovoza 2011. - Sada već tradicionalna manifestacija Rokovo u Vrbju, koju organizira NK Vrbje, uz potporu Općine Vrbje, dobila je ove godine novu dimenziju. Postala je, kako su el Igor Jurišić i zamjenik brodsko-posavskog župana

Davor Vlaović, nezaobilazna i značajna kulturna i zabavna manifestacija za Vrbje i cijelu općinu. Uz pečenog vola, janjetinu i prasetinu, te dobro pivo iz obiteljske pivnice Bošnjak iz Sičica, jučer je ovogodišnje Rokovo u Vrbju bilo je u znaku folklora i tradicijske narodne baštine.

Svi koji su se okupili u središtu mjesta, ili izašli pred svoje kuće, mogli su se diviti povorci svatovskih zaprega i ljepoti konja, ukrašenim kolima, mladosti i ljepoti narodnih nošnji i veza u kolje su bile odjevene članice kulturno-umjetničkih društava, koje su se vozile u kolima. Povorku kroz selo predvodilo je vozilo DVD Vrbje i konjanik Josip Pool.

Ove je godine na poseban način odana počast u Domovinskom ratu poginulim braniteljima., bez kojih, kako je na otvaranju folklornog dijela ove manifestacije kazao Davor Vlaović – „ne bi danas ni nas bilo ovdje“. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim braniteljima, a minutom šutnje odana im je počast za živote koje su utkali u slobodnu i neovisnu domovinu Hrvatsku. Ostati će zapamćen trenutak kada su članovi svih kulturno-umjetničkih društava i okupljeni mještani pjevali hrvatsku himnu.

Vrbjani i njihovi gosti mogli su se diviti zapregama Slavka Matoševića iz Tisovca, Zlatka Marinovića iz Vrbja, Željka Matijevića iz Bodovaljaca, Zvonka Domazetovića iz Adžamovaca, Ivana Krole iz Batrine, Jakoba Oršulića iz Rešetara, Ivana Šimunovića iz Gunjavaca, Andrije Pavića iz Sičica, Ivana Laktića iz Adžamovaca, Zdravka Lalića iz Adžamovaca i Antuna Grgića iz Adžamovaca.

Na otvaranju smotre folklora u ime domaćina nazočne je pozdravio Zlatko Martinović. Uz KUD „Vrbje“, nastupila su kulturno umjetnička društva „Tamburica“ Velimirovac, „Požega“ iz Požege, „Marijan Lanosović“ Orubica, Vjekoslav Klaić“ Garčin i Izvorna folklorna družina „Seljačka sloga“ Gradečki Pavlovec.

Od ostalih sadržaja navedimo izložbu rukotvorina i izložbu fotografija Igora Hercega, člana Foto kluba „F4“ iz Nove Gradiške.

Treba istaknuti pohvale općinskog načelnika Igora Jurišića upućene organizatorima ove manifestacije s kojom je nastavljeno obilježavanje Dana općine Vrbje.


Autor Franjo Samardžić
Foto: Dejan Ivanković

NOVAGRA
- 09:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.08.2011., nedjelja

KUD Ravnica Habjanovci

KUD Ravnica Habjanovci na Ljetu valpovačkom



Uploaded with ImageShack.us
- 10:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Deveta smotra folklora u brezovici




Na ljetnoj pozornici kraj mjesnog doma u Brezovici u nedjelju je održana Deveta smotra folklora na kojoj je nastupilo sedam kulturno-umjetničkih društava – KUD Gradina, Seljačka sloga Špišić Bukovica, Graničar Okrugljača, Josip Čoklić Rakitovica kod Donjeg Miholjca, Folklorna skupina Blagovna iz Slovenije, Demokratska zajednica Mađara Novi Gradac i domaćin. Smotru je organizirao KUD "Seljačka sloga" Stara Brezovica, a budući da je i ove godine održana pod pokroviteljstvom Općine Gradina, prigodnim riječima otvorio ju je načelnik Dražen Peić. Održavanje smotre i ove godine pomogli su brojni sponzori, kojima je zahvalio predsjednik KUD-a Ivo Viljevac, a zahvala je iskazana i svim sudionicima ovogodišnje smotre. Vremenske prilike išle su na ruku organizatoru, a nastup folklornih skupina pratio je veliki broj Brezovčana i njihovih gostiju. Nakon programa održana je zabava.

ICV
- 10:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.08.2011., subota

KUD Filipovčice Komletinci

KUD Filipovčice Komletinci u Donjem Miholjcu



Uploaded with ImageShack.us

Kada sam vidjeo koliko je posjećen post sa slikom KUDa Filipovčice iz 2007. evo objavljujem slike sa njihovog nastupa na Miholjačkom sijelu.



Uploaded with ImageShack.us



Uploaded with ImageShack.us



Uploaded with ImageShack.us
- 20:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.08.2011., četvrtak

Smotra folklora Istre



Poreč, 13. 8.

Smotra narodne glazbe i plesa središnje, sjeverne i zapadne Istre, koja okuplja stotinjak izvođača – plesača, svirača i pjevača, s područja Bujštine, Buzeštine, Pazinštine i Ćićarije. Brojna publika moći će ovdje vidjeti i čuti dio tradicijske baštine Istre, od kanta na tanko i debelo i ćićkog bugarenja, preko tradicionalnih plesova poput sette passi, špic polke i baluna, do svirke na tradicionalnim instrumentima – roženicama, mihu, vidalicama ili cindri.

Valamar
- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.08.2011., utorak

KUD SESVEĆICE

KUD Sesvećice na Lidasu



Uploaded with ImageShack.us

- 10:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.08.2011., ponedjeljak

U Suhopolju održana tradicionalna smotra foklora




Na 4. Međunarodnoj smotri folklora „Golubica bijela" u Suhopolju, koja je održana sinoć u okviru obilježavanja Dana općine Suhopolje, sudjelovalo je šest kulturno-umjetničkih društava s oko 250 izvođača. Smotra je počela formiranjem povorke ispred Osnovne škole i mimohodom ulicama Suhopolja sve do parka, gdje održan bogat kulturno-umjetnički program. Nakon završetka programa nastavljeno je zajedničko druženje dugo u noć uz zvukove tamburica „Suhopoljskih tamburaša". Ovom manifestacijom organizator smotre, Kulturno-umjetnička udruga Suhopolje, ističe se kao jedan od nositelja kulturno-umjetničkih događanja na području naše županije.

ICV
- 12:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.08.2011., subota

TURANOVAC: Proslavljen Dan mjesta



Uploaded with ImageShack.us

Mnogobrojnim manifestacijama jučer su Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja, ujedno i svoj dan, blagdan Snježne Gospe proslavili i žitelji Turanovca. Nakon svete mise koju je u kapeli Snježne Gospe predvodio lukački župnik Tomislav Pavlović održana je svečana sjednica mjesnog odbora na kojoj je predsjednik Mario Gašparić zaslužnim žiteljima uručio zahvalnice za doprinos u poboljšanju života ovog naselja. Čestitke na blagdanu žiteljima Turanovca čestitali su načelnik općine Lukač Đuro Bukvić i predsjednik Općinskog vijeća Davor Špoljar. U okviru proslave Snježne Gospe održana i smotra folkloraNakon vatrogasnog natjecanja na staroj šprici na konjsku zapregu u kojemu su stariji vatrogasci pobijedili svoje mlađe kolege i prijateljske nogometne utakmice domaćina s nogometašima, gostima iz Virovitice, na prostoru kod škole u okviru obilježavanja blagdana Snježne Gospe jučer je u Turanovcu održana i tradicionalna smotra folklora na kojoj su pored domaćina KUD-a Seljačke sloge sudjelovala i kulturna umjetnička društva iz Starih Jankovaca, Darde i Potoka. Proslava blagdana Snježne Gospe u Turanovcu završena je sudjelovanjem svih učesnika proslave, između kojih i gostiju iz prijateljskog mađarskog grada Somogyapati te mnogobrojnih mještana na velikoj vrtnoj zabavi.



Uploaded with ImageShack.us



Uploaded with ImageShack.us



Uploaded with ImageShack.us



Uploaded with ImageShack.us



Uploaded with ImageShack.us


ICV
- 12:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.08.2011., srijeda

KUD KLOKOTIĆ


KUD KLokotić iz Rumunije u Velikoj



Uploaded with ImageShack.us

- 19:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.08.2011., utorak

HKUD SVETI IVAN - KNEŠPOLJE


HKUD SVETI IVAN - KNEŠPOLJE u Velikoj



Uploaded with ImageShack.us

- 19:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NA LABINSKIM KONTIMA I OVE GODINE VELIKI BROJ MLADIH IZVOĐAČA



Smotra folklora Labinske konti ovog je vikenda održana 43. puta u organizaciji Radničkog kulturno-umjetničkog društva Rudar iz Raše. Kako je i u samoj najavi manifestacije bilo rečeno, a potom se i potvrdilo, Labinskim kontima iz godine u godinu odaziva se sve veći broj mladih svirača na tradicionalnim istarskim glazbalima. Gotovo dvije tisuće posjetitelja uživalo je u smotri folklora, a izvedeno je 29 točaka. Predsjednik RKUD-a, Josip Knapić izdvojio je (Prilog Knapić-Smotra). U odličnom ambijentu domaćin je predstavio folklor Labinštine.

Kulturno umjetničko društvo Ivan Fonović Zlatela predstavilo je ples, glazbu i svirku ovog dijela Istre dok je Trio Paljarica interpretirao moderne tekstove na tradicionalnim glazbalima. Za dobru zabavu pobrinuo se Duo RiAl. SpecifičnostLabinskih konti jest i to što svake godine manifestaciju posjeti veliki broj iseljenika, mahom labinjana koji žive u Americi, stoga i ta činjenica daje posebnu draž. Manifestaciju je vodila labinska pjesnikinja Rina Miletić zajedno sa predsjednikom raškog Rudara, Knapićem. Sljedeća Smotra folklora na rasporedu je 13. kolovoza i to Smotra narodne glazbe i plesa središnje, sjeverne i zapadne Istre u Poreču, a gdje će nastupiti i najbolji izvođači s Labinskih konti.

Labin
- 07:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.08.2011., ponedjeljak

KUD IVAN GORAN KOVAČIĆ VELIKA




Uploaded with ImageShack.us
- 19:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.