20.08.2007., ponedjeljak

Sapore di sale

Evo me opet.
Prvo isprika svim prijateljima, kolegama i čitateljima zbog nenajavljenog prekida na vezama. Bio sam na Jadranskom moru i, svojom voljom, informacijski odsječen. Što se sve događalo, to je puno za pričati i skoro toliko za nepričati. Uglavnom, struja je popravljena, sve akcije su uspjele i bilo je puno akcija. O svemu tome ne mogu sad pisati. No, svašta smo naučili. Tako da ću u danima koji slijede sigurno podijeliti s vama stečena znanja i vještine, a možda i sjećanja na ovo ljeto.
Za sada samo, kao dodatak onoj isprici s početka, evo recepta za sahericu.


Sastojci (za modlu promjera 26 cm):
10 jaja
15 dkg oštrog brašna
25 dkg čokolade
18 dkg putra
18 dkg šećera

rum
pekmez od marelice (fini)

glazura: 18 dkg čokolade, 6-8 dkg putra, 1 žličica vode.

Postupak. Izmiksaš žumanjke i šećer. Za to vrijeme u pećnici koju si upalio na 180 Celzija istopiš u nekoj rajnglici zajedno putar i čokoladu. Ne smije zavrijeti, a treba biti tekuće. U smjesu žumanjaka i šećera ulijevaš otopinu čokolade i putra uz neprestano miksanje na maloj brzini. Istučeš snijeg od onih 10 bjelanjaka. Sad u smjesu umiješaš polovinu brašna, onda oprezno i nježno polovinu snijega, onda opet ostatak brašna i onda opet nježno ostatak snijega.

U prethodno namazanu (putar i posuto brašnom) modlu uliješ smjesu i pečeš na temperaturi 180 Celzija (već na početku neka bude 180) cca 50 minuta. Prvih pola sata nikako ne otvaraj. Pečeš na srednjoj rešetki, a grijanje pećnice postaviš jednako i odozgo i odozdo.
Nakon 40-45 minuta otvori, izvadi i ubadanjem igle ispitaj je li pečeno. Igla, naravno, mora ostati praktično suha. Ako nije peci dalje, ali oprezno jer je šteta ako se torta presuši. Ako je potrebno, prekri površinu nekim papirom da ne zagori. Pečenje ne bi trebalo trajati duže od 55 minuta.

Prekri krpom i pusti da se hladi na sobnoj temperaturi (može i kuhinjskoj) sat-dva.
Prereži popola koncem. Oprezno, bez rotacije (he he) razdvoji polovice. Ja to činim pomoću A4 papira koji ukradem iz najbližeg printera.
Obje polovice poprskaj rumom (količinu odredi po volji) i premaži pekmezom.
Sklopi natrag (bez rotacije). Preostaje samo preliti glazurom.

Glazuru ja kuham na pari, odmah zajedno stavim putar, čokoladu i zličicu vode, marljivo miješam dok se ne otopi i ujednači i to je to. Čim je gotovo, prelijem tortu (koju smo prethodno stavili na tacnu na kojoj ce biti servirana), malo popravljam nožem (ako treba) i gotovo.

Tips&tricks.
1) Ako hoćeš fensi verziju, kad putrom premažeš modlu, umjesto da to pospeš brašnom, možeš se poslužiti petit buere keksima koje izmrviš valjkom.
2) Pekmez ćeš puno lakše razmazati ako i njega lagano ugriješ i rastališ (na vrlo laganoj vatri ili na pari ako ti je frka da ne zagori).
3) Pekmezom namaži i tortu sa strane (rekli bismo plašt valjka čiji oblik je torta, nadamo se, poprimila).
4) Glazura je prilično proizvoljna; možeš staviti malo manje ili malo više putra. Ako imaš bolji recept za nju, tim bolje.
5) Ako imaš modlu čiji promjer nije 26 cm, nego drugačiji, matematika rules. Izračunaj površinu osnovice moje i svoje modle i proporcionalno tome smanji ili povećaj sastojke. Bitno je da visina sirove smjese u modli bude praktično ista. Npr. ako imaš modlu promjera 24 cm., onda je površina cca 90% od "moje" površine, pa uzmi 9 jaja i po 90% od svih ostalih sastojaka. Sad pak peci malčice dulje jer torta će biti malo viša budući je stvarni omjer zapravo 85%. Etc.

Eto. Pitaj ako ti se cini da sam nesto zbrljao. Ponudi svoj recept ako je bolji. Dodaj svoje lukave trikove. Dobar tek!




- 22:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

< kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Komentari On/Off

bok svima! najprije, hvala miri gavranu za naslov koji sam posudio. hvala i tehnickom osoblju bez kojega ovaj blog ne bi bio moguć. za sve ostalo krivite mene.



sarli.euklid@gmail.com

aparatczyk, athenaair, bleki, bolimozak, 4pištolja, 2mama, jimbo, libertybell, nesvrstani, ribafish, svijetuboci, zdenkov kulturni kombi, zrinsko pismo, zvone

+obrati pažnju na reader's digest u lijevom stupcu atheninog bloga.


pollitika


CNN

boja: plava
grad: Zagreb
rijeka: Sava
more: Jadransko
deviza: svetsko, a naše
nogometni klub: LA Galaxy
uzori: Karl May, Christine Nöstlinger, Mato Lovrak
frustracija: torta od sira
atletičar: Luciano Sušanj
posao: Moj
legenda: Ćiro Blažević
nogometni klub: Dinamo, Zagreb
uzor: natporučnik Lukaš
boss: The Boss
simpatija: Ana Štefok
film: Sjever-sjeverozapad
plan: nemam
gdje nisam bio a želio bih otići: Japan
uzor: kojot iz ptice trkačice
tenis: McEnroe i Federer
hrana: pohani šnicli, ćevapi i sve
TV: Milka Babović
radio: muzičke špice od emisija "Po vašem izboru", "Sport-muzika-sport" (a.k.a."Sport i glazba"), "Dogodilo se na današnji dan", "Siesta latina". Jednom ću ih postat. Ako mi pomognete da ih nađem, blagodarim.
novine: Plavi vjesnik, Šator koji se trese, Polet, St. Louis Post Dispatch
stajling: Trifon Ivanov
političar: nema
moto: keksi
moto: It's OK!





Free Hit Counters
Free Hit Counters

Društvo
Ovaj grad ima previše novca
Bože, èuvaj Hrvatsku!
What We Talk About When We Talk About ...
Vozaèka
Nature i društvo
Gdje zapinje sa zakonima?
Jutarnji 1 i 2
Stoj! Tko ide?
8. mart
To su najbolji navijaèi na svijetu
1. maj
Hitna služba
Okabe, Thompson, Primorac, Di Canio, Židak
Živo blato
Ime i prezime
Million euro baby
Platiti, molim!
RH protiv Mehe A.
Neæe on meni u naslov, ni sluèajno!
Schladming? Pih.
Ovo ne smije proæi nekažnjeno!
Elitno pitanje
Gordana Lukaè Koritnik
Slobodni tjednik Nacional
Marisol u Dubravi
Nazovi B. radi ... procjene
Policija na ispitu
Policija na ispitu
Tko to tamo šuti
Otvoreno pismo vozaèu vozila marke Audi, registracijskih oznaka ZG 9009 IJ
Kino Hrvatska
CSI Zagreb
Utakmica u nogama
Hitler u našem sokaku

Škola
Kamo na maturalac - Katmandu, Cancun ili Ognjena Zemlja
Novi kineski duæan
Apparent rari nantes in gurgite vasto
Štrajk
De nautis
Bolonja
Pogled u susjedovo dvorište: doktorice i medicinska braæa
Tko želi biti znanstveni novak
Školarine
Novi udžbenici za novo doba
Prosvjed na matematici: studentima premalo ispita
Škola
Državna matura putuje na fakultet
Instruktori negativne matematike
MZOŠ
Bolonja, revisited
Kaznena prijava protiv neimenovanih poèinitelja


Politika
Pitanje za poreznike
Portfelj bez ministra
Glavaš spašen, sudbina ostalih još uvijek neizvjesna
Mirovine, Vol I. Tko je kriv?
Nije sukob interesa
Mirovine, Vol II. Problem novih umirovljenika
Kad biste znali koliko vas volim, plakali biste od sreæe
Struènjaci stižu
Mirovine, Vol. III. Mirovinska strategija SDP-a
Kako sam kupio novi auto
Hebrangizacija krenula
Ordonans na izborima
Natrag u garažu
D'Hondt
Holdingu ima tko da piše
ZERP
ZERP je opijum za narod
Referendum
Good morning America, how are you!
John McCain


Sport
Ledene staze
Dinamo - Hajduk 27:27
1. poluvrijeme
Slalomski junaci dana
Pet rukometnih želja
Prvenstvo svijeta u konspiraciji
Francuzi zaustavili favorite
Svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu: nema predaje
Zaslužni majstori sporta
Mala zemlja za veliku maturu
Sportske novosti
Bravo, Blanka
Ajax
Bend it like Beckham
Reykjavik, 18.1.08. Zbogom, Bobby!
Euro 2008: Odabrana poglavlja, Vol. I
Euro 2008: Odabrana poglavlja, Vol II
Olimpijski
Kretanje u neprijateljskoj pozadini
Kradljivci sporta
Stefan Holm
Sportski pregled


Glazba
Hi fi
The Wild, the Innocent and the E Street Dream
A sada ...
Dylan
Bruce Springsteen na San Siru

Razno
Znanstveni pristup èekanju u redovima
Sutra æu baciti radio kroz prozor
2007.
2007. ctd.
IBM
E, moj Olivere, to je niz!
Me, myself, Irene i velike crne škare
Garmisch
Limete
Da Vincijev codex
Moguæe je!
Domaæa zadaæa
Puding od narandže
Brkovi: update
Zloèin u vrtiæu
Vrlo pouèan vikend
Grand Plavac Modri
Zaustavna traka
Poslovièno zbunjen
Èestitka ZET-u
Uvod u nostalgiènu kombinatoriku
Muški genitiv
Dogodilo se na današnji dan
Sva sreæa da je tjedan pri kraju
Stankoviæu, sjedni, 1!
Što se èeka?
Svijet oko nas
ZAN2240
Ponekad treba izgubiti novèanik
Sapore di sale
Što te nema
Koje boje su makedonski vatrogasci?
Uvod u osnove medijske viktimologije
Otvor' ženo Studenu, man' se oèenaša
Ležeæi policajci i kriza identiteta
Nestala adresa
Bagaža
2007., tjedan 42
Kakofonija
HRTV uništa
Da sam ja netko
Male tajne malih od kužine
2008
Èestitka
Simca
Skrivena kamera
Poluvremenske reklame
Samo za odrasle
Ovo je kraj
Drvosjeèa da sam ja
Šarli u nevoljama
Višedimenzionalni Einstein
Doèek
Istinite prièe
Isprika
For the Record
0:0
Prvomajska èestitka
Život u zoni
Nisi sam
Bunch of things that happened
Nije lako, ali je lijepo i korisno ...
Akcija
Cabaret
North by Northeast
Pyongyang Calling
Domaæica može u mirovinu
Život je toèno ovdje


Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se