Enterijer Stana

nedjelja, 03.05.2015.

Nove verzije klasične svadbene torte

Klasične svadbene torte na nekoliko spratova, ranije dekorisane šlagom i srebrnim kuglicama, dobile su nove varijante koje predstavljaju prave slatke skulpture sa mnogobrojnim dodacima. Ukoliko ste se odvažili da uskoro stanete na ludi kamen, a ne želite previše da eksperimentišete sa izgledom svoje svadbene torte, možda bi bilo dobro da razmislite još jednom – ovo su torte koje predstavljaju najnovije verzije klasičnih oblika jednog od najvažnijih detalja svakog venčanja. Njihova jednostavna forma doživela je male promene koje su mnogo uticale na celokupan utisak.



“Padajući“ spratovi

Postoji mogućnost da je Krivi toranj u Pizi poslužio kao inspiracija prvom poslastičaru koji je došao na ideju da klasičnu formu svadbene torte na tri, pet ili više spratova iskrivi i oblik njenih nivoa tako iskosi da izgleda kao da će se torta svakoga časa srušiti. Ovakve svadbene torte često prate i različite boje spratova, ali čak i ako su rađene u standardnoj beloj boji mogu delovati veoma simpatično i otkačeno. Njihovu jedinu dekoraciju čine mali cilindar i veo na vrhu, koji zamenjuju figurice mladenaca od marcipana.

Svadbene torte u obliku srca

Klasične okrugle ili uglaste svadbene torte odavno su zamenile one u obliku srca, koje dodaju dašak nežnosti i romantike svakom venčanju. Njihov najstandardniji izgled čine spratovi bogato dekorisani belim ili svetloroze šlagom, po celoj površini ili samo po obodima. Bez obzira na to da li su spratovi odvojeni na posebnim tacnama ili se slažu jedan na drugi, ove svadbene torte klasične forme nikada ne izlaze iz mode. U njihovim dodacima, pak, ne treba preterivati, jer su sam oblik i dekorisanje šlagom dovoljni za celokupan utisak.



Čipka i biseri

Bele svadbene torte posebno luksuzno izgledaju ukoliko se reljefno, u fondanu, dekorišu raznim motivima čipke, koja može biti preslikana sa venčanice i činiti sjajan prizor prilikom sečenja torte. Klasičnu formu upotpunjuju i biseri kojima se ukrašavaju ivice spratova ili obodi, te sa njima ni najjednostavnije svadbene torte ne deluju dosadno. Ove dve tehnike zamenile su zastarele dekoracije šlagom i pružaju mnogo više mogućnosti čak i onima koji se odlučuju za standardne forme svadbenog slatkiša. Njima je moguće poigrati se čak i onda kada su u pitanju manje svadbene torte na venčanjima sa nevelikim brojem zvanica.

Ruže od fondana

Nekadašnje sitne crvene ruže rađene od šećera koje su najčešće krasile površinu svadbene torte sada su zamenjene bogatim buketima belih, crvenih ili ruža u nekoj drugoj boji, izrađenih od fondana. U današnje vreme torte posute cvećem moguće je napraviti u bezbroj oblika, a jedan od najkomplikovanijih čini izrada celokupne svadbene torte od sitnih i krupnijih belih ruža, kojima se formira čitava slatka bašta na stolu. Nešto klasičniju formu moguće je izvesti dodavanjem cveća na već završenu tortu ravnih ivica, čiji se spratovi obmotavaju cvećem ili se samo jedan diskretan buket dodaje na sam vrh. Ukrasi od pravog, svežeg cveća dodaju se na svadbene torte kada se bira uparivanje slatkih dodataka sa cvećem bidermajera, koji zajedno mogu činiti pažnje vredne detalje na svakom venčanju. Bele rade ili kale mogu poslužiti kao dekoracija čitavoj polovini svadbene torte, gde slap od cveća oživljava jednobojnu površinu.

- 12:11 - Komentari (1) - Isprintaj - #