Ekcemologija

nedjelja, 13.06.2010.

Chi kung vježbe za ekcem

Image and video hosting by TinyPic

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, kronični kožni problemi povezani su s energijskom neravnotežom u plućno/probavnom sustavu. Ukoliko dolazi i do crvenih lezija koje svrbe, tada je u energijskoj neravnoteži također i jetra. Upalni procesi posve općenito indikator su dubokog stresa i konflikata koji razaraju naše tijelo. No, u trenutku kada neravnoteža uzrokuje kronično kožno stanje, problem postoji već duže vrijeme. Chi kung, ta drevna kineska vještina energijskog balansa u tijelu, može nam ponuditi neke vježbe za vraćanje ove narušene ravnoteže.

Vježba br. 1 – meridijan pluća

Image and video hosting by TinyPic

Sjednite na rub stolice ili kreveta. Vaše ruke s dlanovima okrenutima prema gore polegnite na koljena sa opušteno savijenim laktovima koji su bočno usmjereni od tijela. Oči možete ili potpuno zatvoriti ili ih držati poluotvorenima.
Lagano započnite simetrično podizati ruke ispred sebe. Kako podižete ruke, lagano zakrećite dlanove prema grudima a zatim prema dolje. Kada su ruke iznad vaše glave dlanove okrenite prema stropu. Prsti svake ruke trebali bi biti poravnati sučelice. Laktovi i ramena trebali bi biti „zaokruženi“ i opušteni. Osjetite kako se pluća u vašim grudima šire.
Opušteno udahnite a kada izdišete ispustite zvuk „ssssss“, kao kada zmija sikće ili kada para izlazi iz radijatora. Za jedan udisaj ispuštate jedan zvuk. Prilikom ispuštanja zvuka zamislite negativne emocije tuge, tjeskobe i depresije kako izlaze iz vas. Zamislite ih kako god želite (npr. poput magle ili boja koje izlaze iz vaših pluća). Kada završite udisaj i ispuštanje zvuka, udahnite i opustite se. Zatim dlanove okrenite prema dolje i lagano ih počnite spuštat ispred sebe istodobno okrećući dlanove tako da na ih na koljena spustite okrenutima prema gore. Sada zamislite pozitivne emocije hrabrosti koja raste u vašim plućima dok se pune bijelom bojom. Opustite se koliko god dugo želite. Ponovite ovu vježbu u nizu koliko god puta želite dva do tri puta dnevno.

Vježba br. 2 – meridijan jetre

Image and video hosting by TinyPic

Sjednite na rub stolice ili kreveta. Vaše ruke s dlanovima okrenutima prema gore polegnite na koljena sa opušteno savijenim laktovima koji su bočno usmjereni od tijela. Oči možete ili potpuno zatvoriti ili ih držati poluotvorenima.
Počnite širiti ruke bočno od tijela. Raširite ih i istodobno podižite uz lagano svinute laktove i opuštena ramena. Nastavite podizati ruke sve dok se ne susretnu iznad glave. Isprepletite prste i okrenite dlanove prema stropu. Lagano se istegnite vašim desnim ramenom i nagnite se nalijevo. Tako ćete osjetiti nježno istezanje na desnoj strani vašeg tijela gdje je jetra. Otvorite oči i široko gledajte tijekom ove poze.

Izdahnite i načinite zvuk „Tššššš“ poput vode koja je pala na jako zagrijanu tavicu. Kako izdišete i ispuštate zvuk zamislite negativne emocije ljutnje kako izlaze iz vaše jetre. Kada dovršite ispuštanje zvuka, opustite se i udahnite. Otpustite vaše isprepletene prste , okrenite dlanove prema dolje i lagano ih počnite spuštati ispred sebe te na kraju ruke opustite na koljenima s dlanovima prema gore. Opustite su i osjetite pozitivne emocije dobrote i svijetlu zelenu boju kako raste u vašoj jetri. Opustite se koliko god dugo želite. Ponovite ovu vježbu u nizu koliko god puta želite dva do tri puta dnevno.

Autorica vježbi: Lisa B. O'Shea („QI Gong for Psoriasis and Eczema“, New Health Digest, travanj 2006).

13.06.2010. u 18:09 • 0 KomentaraPrint#

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Sadržaj bloga

Image and video hosting by TinyPic

Breza Kamilica Divlja Maćuhica Crni sljez Sladić Stolisnik Hrast Kadulja Ruža Orah

Image and video hosting by TinyPic

Problem svraba
Dishidroza
Oolong čaj - obećani lijek?
Rooibos čaj - još jedan sjajan čaj za kožu

Image and video hosting by TinyPic

Chi kung vježbe za ekcem
Kako se rade masti i kreme
• Akupresura i kožne bolesti
• Kožnje bolesti i psiha

Image and video hosting by TinyPic

Popis temeljne korištene literature o ljekovitom bilju kao i kratice pod kojima se ona javlja u tekstovima, možete vidjeti ovdje.

Blog i autor

Blog je namijenjen svima kojima je potrebna kvalitetna informacija o znanstveno provjerenim i djelotvornim (tradicionalnim i modernim) naturopatskim metodama nošenja s raznim vrstama ekcema i kožnim bolestima općenito. Autor bloga bavi se ljekovitim biljem još od svojih ranih dana, kako praktično tako i teorijski, a mnogi su savjeti koji se nalaze na ovome blogu i osobno prokušani. Vaši su komentari, iskustva i pitanja dobrodošli. Možete mi i poslati mail na ekcemologija@gmail.com

Važno

Ove informacije služe u informativne svrhe i nisu namijenjene dijagnosticiranju, tretmanu i liječenju bolesti. Obratite se liječniku prije no što koristite ove ili bilo koje druge medicinske informacije u svrhu liječenja.