CRNI SOKOLOVI

ponedjeljak, 03.10.2005.

Temeljna nacela HSP-a

OSNOVNE POLAZIŠNE VRIJEDNOSTI

(izvadci iz Temeljnih načela HSP)




Neprihvatljiva je bilo kakva državna zajednica s drugim državama ili narodima dok o tome neposrednim glasovanjem ne odluči hrvatski narod.

Hrvatski narod ne obvezuju nikakvi državnopravni ugovori koji su protivni njegovom temeljnom pravu na postojanje potpuno samostalne i nezavisne države.

Svako priznavanje državotvornih prava u hrvatskoj državi bilo kojim drugim etničkim skupinama posve je protivno interesima hrvatskog naroda i hrvatske države.

Položaj i prava čovjeka su istinska mjerila vrijednosti društvenog uređenja. Zato prava čovjeka moraju biti u samim temeljima poretka. Prava i slobode svake osobe mogu biti ograničene samo zakonom.

Ograničenja građanskih sloboda mogu se utvrditi isključivo u cilju poštivanja sloboda drugih osoba i čuvanja sloboda zasnovanih na zaštiti čudoređa i javnog poretka.

HSP promiče dostojanstvo i ugled žene, te se zalaže za osiguranje njenog ravnopravnog sudjelovanja u društvenom, političkom i gospodarskom životu.

HSP se zalaže za zaštitu života od začeća do naravne smrti.

HSP se zalaže za osiguranje mirovine svim hrvatskim državljanima nesposobnim za daljnji rad, te za osiguranje materijalne i moralne pomoći svim žrtvama represije.

HSP se zalaže za povrat nepravedno i neopravdano otuđene i otete imovine.

HSP se zalaže za zaštitu prirode od uništenja i zagađenja i za očuvanje životne ravnoteže u prirodi.

HSP se zalaže za zaštitu hrvatske kulturne baštine i potiče uključivanje tradicionalnih vrijednosti hrvatske uljudbe u svakodnevni život.

HSP se zalaže za izgradnju modernog školskog i odgojnog sustava, oslobođenog svih političkih i ideoloških utjecaja.



(uzeto sa-http://www.hsp.hr/osnovno/hsp_nacela.htm)
- 07:32 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>