Chieko ne stanuje ovdje

utorak, 19.08.2008.

TATOO

Tetovaže imaju dugu i zanimljivu povijest koja seže u same početke civiliziranog čovječanstva. Tijelo pronađeno u švicarskim alpama, staro dva milenija, iscrtano je tetovažama. Gotovo svaka veća kultura u nekom je periodu poznavala i umijeće tetoviranja.



Engleska riječ 'tattoo'', s druge strane, prilično je modernog datuma. Prvi put je zabilježena u brodskom dnevniku kapetana Jamesa Cooka 1796. godine. Riječ je potekla od polinezijske riječi tatu, što znači 'udariti'. I hrvatski tetovatori često koriste riječ tatuirati, tatuaža i slične izvedenice.



Suvremena mašinica je izumljena i patentirana tijekom viktorijanske ere, i do danas je ona tek neznatno izmijenjena. Kad su istraživači tog doba naišli na primitivne kulture koje su prakticirale tetoviranje, znali su dovoditi njihove pripadnike u Europu gdje bi ih izlagali znatiželjnim pogledima. Misionari su, pak, najčešće pokušavali dijabolizirati i potisnuti takve običaje. Nažalost, novo je doba donijelo i nestanak mnogih domorodačkih načina oslikavanja tijela, vrijedne svjetske folklorne baštine, upravo zbog modernih utjecaja na te kulture, što se osobito odnosi na područje Južnog Pacifika.



Neke su kulture koristile tetovaže kao oblik označavanja pripadnosti obiteljima ili plemenima. Druga su, pak, društva na taj način 'obilježavala' kriminalce i izgnanike kako bi svatko znao s kime ime posla. Jedna od najpoznatijih upotreba tetovaža u te svrhe je kineski običaj označavanja prijestupnika trima linijama na čelu, čime je, nakon trećeg prekršaja, zauvijek ostajao žigosan kineskim simbolom za psa.



Japansko udruženje organiziranog kriminala Yakuza tradicionalno koristi potpunu prekrivenost tijela tetovažama kao način identifikacije i dokazivanja predanosti svojih članova. Tetovaže su i danas katkad povezane s kriminalom jer ih i ulične bande, osobito u SAD-u koriste kao oznaku pripadnosti. Njihovi članovi često su tetovirani po rukama ili vratu jer se na taj način pokazuje potpuna odanost pojedinoj bandi ili subkulturi - na tim se mjestima simboli ne mogu sakriti.



Japanci su razvili tehniku koja je sve donedavno bila bazirana na ručnom radu. Alatke se sastoje od bambusvih drški s nastavkom od skupine iglica. Dakle, sustav je sličan kao na Zapadu, samo što se radi ručno. Temelj za rad naučnika je crna tinta. Tetovator nateže kožu jednom rukom, pridržavajući četku namočenu u boju raširenim prstima. Slobodna ruka udara vrhom oruđa kroz četku ručno probadajući kožu. Majstori tehnike imaju nevjerovatnu kontrolu nad dubinom prodiranja i sjenčaju u bezbroj nijansi.



Danas tetovaže nisu vezane isključivo za bande, već, naprotiv, od svake se osobe koja u nešto posebice vjeruje, nešto voli, ili želi iskazati neki stav, može očekivati da će se simbol njene 'opsesije' naći i na nekom dijelu njena tijela. Štoviše, danas tetovaža mnogima služi isključivo kao ukras, bez nekog značaja.



Moderan val interesa za tetovažama svoje je korijene zasadio u kasnim šezdesetim godinama dvadesetog stoljeća. Tada su se prvi put javili školovani crtači ili slikari i prenijeli svoja znanja na polje oslikavanja kože. Time su u tetoviranje unijeli svoje poznavanje povijesti umjetnosti i dogodila se prava renesansa ukrašavanja tijela tetovažama. Povratila je stilove tradicionalnih tetovaža svijeta, ovaj put među ljude kojima ti simboli ne označavaju plemensku pripadnost. Fascinacija izmiješanim stilovima raznih kultura sačuvala je određene tradicijske načine tetoviranja od izumiranja.




Ostaje pitanje, tetovaža ili ne? Ja sam osobno za i nadam se da će uskoro osvanuti i na mojoj koži, čakšta, sigurna sam u to!!!
(Kotišteni tekstovi iz članka: Tetovaža - Remek-djelo ili žigosanje? sa www.odisej.hr)

19.08.2008. u 11:23 • 14 KomentaraPrint#

petak, 01.08.2008.

IKUE ASAZAKI

Nedavno sam od jedne drage osobe dobila na poklon ovu muziku...
Mogao je učiniti to netko samo meni vrlo blizak, netko tko me poznaje
u dušu, netko tko je znao, izabravši je što će ona probuditi u meni...
Toliko potreban mir, smirenje duše nakon lutanja, duše umorne od stalnih posrtanja, izmorene od preduga plivanja po dalekim oceanima pa ti se čini da svaki put kad se želiš uspeti na neku obalu ona izgleda još strmija i oštrija a ruke i noge izlaze još krvavije od uzaludnih pokušaja i nespretnih nasukavanja.
Utočište...Ili možda bijeg, rekao bi netko...
Ja kažem smirenje...
Poslušajte je...ne znam što bi pisala, nekako sam prazna, samo mi se sluša ova muzika...predivna je...voljela bi znati o čemu pjeva...

Ikue Asazaki

Hvala ti Tanja...i ne slutiš...koliko je tuge i radosti skriveno u ovom velikom srcu...prevelikom...
Ja znam reći: Bolje je roditi se glup nego kao jeb... emotivac i sanjar...
I još uvijek to mislim!!!

Previše je boli, stupanj boli koju osjećamo na emotivnom planu, pokazuje nam koliko smo visoko na ljestvici svijesti. Što smo više na ljestvici osviještenosti to je bol veća i to nisam ja izmislila, nego veliki poznavalac ljudske duše, jedan od meni najdražih pisaca, Dostojevski.

I kako to uvijek biva jedna slika otvara drugu, naletila sam na ove spotove, isto prekrasnih slika i još ljepše muzike. Tko ne želi previše razmišljati neka se samo opusti uz ove nestvarne boje i još nestvarniju muziku, nadam se da će vam goditi...

01.08.2008. u 20:01 • 5 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< kolovoz, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kolovoz 2011 (1)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Ožujak 2009 (2)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (1)
Listopad 2008 (1)
Kolovoz 2008 (2)
Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (2)
Travanj 2008 (2)
Ožujak 2008 (3)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (1)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (1)
Kolovoz 2007 (1)
Srpanj 2007 (3)
Lipanj 2007 (1)

Opis bloga

ONO NEŠTO, ŠTO ME ČINI SRETNOM

RECI MI NAJTIŠE:
llacrimosa@yahoo.co.uk

SKITANJA:
I am not this hair, I am not this skin. I am the soul that lives within. (Rumi)

NAJDRAŽE PJESME

ONE DAY I'LL FLY AWAY
Nicole Kidman

I follow the night.
Can't stand the light.
When will I begin to live again.

One day I'll fly away
Leave all this to yesterday.
What more could your love do for me?
When will love be through with me?
Why live life from dream to dream?
And dread the day when dreaming ends...

One day I'll fly away
Leave all this to yesterday.
Why live life from dream to dream?
And dread the day when dreaming ends.

One day I'll fly away.
Fly...fly...away.