drago boric

četvrtak, 27.11.2008.

DRAMA"SVEDSKO SRCE MOJE MAJKE"ZILHADA KLJUCANINA DOBITNIK NAGRADE"ALIJA ISAKOVIC"

Ziri za izbor najboljeg originalnog dramskog teksta na bijenalnom konkursu Bosnjacke zajednice kulture
"Preporod"jednoglasno je donio odluku da se nagrada"Alija Isakovic"dodjeli drami"SVEDSKO SRCE MOJE MAJKE"autora ZILHADA KLJUCANINA.
O dobitniku nagrade odlucivao je ziri u sastavu Zlatko Topcic,knjizevnik,Strajo Krsmanovic,kriticar i Nedzad Fejzic,
profesor i predsjednik zirija.
Zilhad Kljucanin,prema ocjeni zirija,u spomenutoj drami tka pricu koja tematsko-motivski progovara o egzistencijalnoj muci bosanskih izbjeglica u Svedskoj.
To je dramska prica koja se opravdava i motivacijski i dramaturski.Gotovo svi likovi Kljucaninove drame,odredjeni Bosnom koju u svojim ranjenim dusama nose kao aksioloski zadatu mjeru svoje ljudskosti,jesu,zapravo,u svojevrsnom egzistencijalnom kavezu u kojem je"uvjezbavanje boli"sustinska odrednica covjekovog bivanja.
Pisana je iz vizure ljudske duse,svojim krajnje svedenim minimalistickim dijalozima,u kojima neizgovoreno ima vecu tezinu od kazanog,poeticnoscu svoga pisma,gradeci lirsku,sjetnu atmosferu,insistira prije svega na drami dozivljaja i na taj nacin"otvara"svoje junake u"zivoj muci"njihovog postojanja.
U odluci zirija dalje se navodi da je rezultat Kljucaninovog dara i njegova sposobnost da ispredajuci dramsku pricu kroz tzv."malog"covjeka i tihi kujundziluk intimne ljudske drame,predoci i univerzalne vrijednosti bosnjackog/bosanskog Weltanschaunga.
Ziri naglasava da je rijec o autoru koji ima svoj duhovni stav u kojemu se,uprkos sasvim bjelodane svijesti o covjeku kao bicu granicnih situacija u svijetu zla i obezljudjene ravnodusnosti,jasno artikulra teleoloska ideja dobra i djelovanja na njenim principima.

- 14:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi