drago boric

utorak, 25.11.2008.

UPRAVNICI LOGORA KULA,CETNICI SKILJEVIC I LALOVIC,ZNALI ZA ZLOCINE

Pripadnici Drzavne sluzbe za istrage i zastitu,po nalogu drzavnog Tuzilastva u Istocnom Sarajevu,uhapsili su SONIBOJA SKILJEVICA(1948),a u Bijeljini RADOJU LALOVICA(1946),osumnjicene da su tokom rata u logoru Kula cinili ratne zlocine.
Lalovic je bio upravnik ovog logora od njegovog osnivanja,a nakon sto je on otisao u Bijeljinu,na tom ga je mjestu zamijenio Skiljevic.
Odjel za ratne zlocine Tuzilastva BiH tereti ih da su od maja 1992.do decembra 1995.godine sudjelovali u progonu nesrpskoga civilnog stanovnistva,a na teret im se stavljaju i nezakonita zatvaranja,mucenja,necovjecna postupanja,nanosenja tjelesnih povreda,ubistva i tjeranja na prisilni rad.
CRNI MRAK
Mehmed Music iz Hadzica dobro pamti imena dvojice uhapsenih.On je sa kucnog praga u Hadzicima u Kulu odveden maja 1992.godine.Zajedno sa bratom,kojeg je u Kuli posljednji put vidio i cije kosti trazi i danas.I mnogi drugi Hadzicani,njih vise desetina,posljednji su put vidjeni 1992.u Kuli,od kada porodice o njihovoj sudbini nista ne znaju.
"Skiljevic je tukao nas zatvorenike.Imao je nadimak CRNI MRAK.Kad nas je vise cuvara tuklo,i on je bio u sobi.
Mnogim cuvarima lice je bilo obojeno crnom bojom",prisjetio se Music.
Skiljevica i Lalovica dobro zna i profesor Islam Zulovic,koji je u Kuli proveo godinu i po.Kaze da ga niko od dvojice uhapsenih nije tukao.Ali,upravnici Skiljevic i Lalovic su dobro znali da su Zulovica tukli drugi cuvari.
"Uhapsen sam na Palama u junu 1992.godine i doveden u Kulu.Tu sam bio do januara 1994.Skiljevic je tada bio upravnik,morao je znati da sam pretucen i mjesec dana bio zatvoren u samici",ispricao je Zulovic.
Asim Zulic,na srecu,nije bio u Kuli u njenom najzloglasnijem periodu 1992.godine,vec kasnije.Ali,i on zna za upravnike logora Skiljevica i Lalovica.Ovaj drugi je,prica Zulic,prije rata bio uposlen u Centralnom zatvoru u Sarajevu.
Imena dvojice uhapsenih nalaze se i u krivicnoj prijavi koju je nadleznim institucijama podnijelo Udruzenje"Zene Kasindolska `92".Predsjednica tog Udruzenja Nisveta Zametica pozdravila je njihovo hapsenje i izrazila nadu da ce konacno saznati sta se desavalo sa 37 civila iz Kasindolske ulice,koji su,nakon zatocenja u Kuli,strijeljani na Romaniji.
NA LISTI A HASKOG TRIBUNALA
"Za te zlocine nisu osudjeni ni GORAN VASIC,ni MOMCILO MANDIC,koji su za njih znali,i mi se nadamo da cemo sad saznati istinu",ispricala je Zametica.
Skiljevic je jedan od oko 100 ovdasnjih funkcionera i sluzbenika iz predmeta sa oznakom A koje je Haski tribunal prepustio domacem pravosudju.Oznaka A znaci da predmet ima dovoljno dokaza za izvodjenje pred sud,a tako je i u slucaju Skiljevica.
("Oslobodjenje")

- 14:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi