Cheesteeleeshte

subota, 07.06.2008.

Počinje ClichEuro

I inače je sve u uskoj sferi svakodnevnog nogometa isklišeizirano, a nekmoli kada svake dvije godine mediji naše mlade demokracije od nogometne buhe počnu praviti slona. Što "za", a što tobože uz damsko snebivanje - "protiv" nogometa.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


1. Fudbaleri i timovi

Spomenut ću kao prvo obligatorno šprancanje samih aktera ove zavodljive igre, iako ne govorim samo o svom tom njihovom
- "maksimalno smo spremni i koncentrirani", "motivacije nam ne nedostaje"/"nijedan protivnik nije za potcjenjivanje"/"dat ćemo 110 %"/"juriš od prve minute"/"sve je u našim nogama"
naših dragih oznojenih gast-arbeiterskih junačića iz Pashe. Tu su i navodno njihove pjesničke finese kod novinskih izjava, za koje sam uvijek siguran da ih nije mogao izreći sam nogometaš, već je obično tek novinar ispoljio literarnu ambiciju... Sjećam se kako sam davno čitao jedan intervju Vlaovića u Sportskima i u sebi rekao: NE, pri normalnom stanju svijesti on sigurno ne koristi riječi "njihova igra plijeni nepretencioznošću".

Ne govorim niti o njihovim naknadnim ispričavanjima za luzerstvo tipa
- "lopta je okrugla"/"svi danas igraju nogomet"/"ušli smo preležerno"/"koštali su nas prekidi"/"protivnik je imao više od igre"

BTW, kako možeš imati "više od igre" ako je samo jedna igra? To je valjda u skladu s Miloševićevsko referendumskim "ići ćemo 110 posto"...
Da ne velim kako mi je pitanje što je to "prijatelj nogometa" (slično kao "prijateljice noći") i dalje višegodišnja engima...

No elem, osim ovog evidentnog, ali inače i u "mirnodopsko vrijeme" prisutnog nogometaškog izjavidbenog retardiranja - svaka dva ljeta uvijek nam sljeduje cijeli društveni spektar stenjanja pod čizmom medijskog, pijanog, odavno već izlizanog lumpetanja na temu Euro ili Svjetsko prvenstvo. Lažno sugeriravši da će se navodno cijelo društvo okrenuti naglavačke kada taj asteroid danas sleti na Europu.

2. Sitna lažuckanja oko Muških/žena i nogometa

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Ženski trač magazini već po klišeu i u kroničnom nedostatku istinskih tema neuvjerljivo nariču da "što će jadne" žene, kada su muškarci jel'te neuračunjivi u "te dane" i tobože danima tek sjede pred TV-om (ujutro i preko dana navijaju za čim? Čileanskim sapunicama?) i čoporativno naravno (primordijalni nagoni) urlaju, a one odalečene od svoje muške matrice, izgubljene gube životni kompas i živce...

Do onih u reklamama isceniranih događaja kada ih muški ignoriraju dok se one pred njegovim naslonjačem prešetavaju u zavodljivim negližeima. Ma izvolite, dajte samo probajte baš takvo prešetavanje (za promjenu) dragi suprotni spolu... Baš me zanima iznenađenje kad bi vidjele da vaši zamišljeni robotizirani mužjaci ipak ne razmišljaju samo o nogometu....

Pa će tobože grad navečer biti pun gomila usamljenih i dezorjentiranih žena, kojima će isti magazini ponuditi, obzirom da i inače imaju sličnu navadu, još malo pa, nakon obaveznog savjeta da otputuju nekuda iz protesta, ono uobičajeno što možete čitati u istim magazinima. Što je oštroumno skratio Uvijek Na Komentar Spremni i O Nogometu Apsolutno Nekompetentni Hun-garin Igor " da se okolo fukaju jer su kao njihovi muškarci svinje, svedene na dres, baklju i pivu". A usamljeni Don Juani klize polupraznim ulicama i love ženska jata u svoje mreže naughty ... Mo'š mislit.

Dobro, ima tu i pomodnih, tipično muških zastranjenja, poput navijačkih zastavica iz dnevnih listova, koju su vidim, mnogi patrioti okačili na svog "limenog ljubimca" i tjednima unaprijed....

Ali većini tog prigodnog lažuckanja odgovorno suprostavljam tek jedno MDAAAJTE...

Najmanje to što u cijelom tom gulašu i NISU samo muškarci, obzirom da je npr. Vezačica Mog Srca odbila jedan naš večernji plan s prijateljima s "jesi lud, Švicarska i Češka igraju navečer", nego budimo istinski realni:

- govorimo o tek dvije večernje utakmice u vrijeme kada prosječni od strasti za životom ispražnjeni konzument ionako bleji u televizor što god je na njemu
- o situacijama gdje će isti prosječni, ajde kao muškarac, istinski pogledati najviše jednu tekmu dnevno, jer rijetki fanatici će zdušno strepiti uz Grčku vs Švedsku ili Tursku vs Švicarsku
- gdje će najveća većina muškaraca i žena sasvim normalno provoditi svoj dan, vršiti obaveze i poslove, a najmanje se neće 24 sata ponašati kao plaćeni glumci na reklami za Ožujanera
- to bi bio ujedno i Posljednji dan na zemlji, kada bi meni prijatelji, makar i gledali nogomet kao što to neki rade, pozvonili sretno i samoinicijativno na vrata s gajbom pive i upaljenim bengalkama.... drage Cosmopolitanke, ne brkajte stvarnost i marketinšku zbilju
- tog uvijek u nogometno-gledačkom kontekstu zloslutnog The Seksa će biti baš kao i uobičajeno (pogotovo kod muških koji ne znaju ni što je zaleđe, a ima ih) - pače eventualno jedino više, ako padne pokoja pobjeda po muško-navijačkom ćejfu. Ako i ne, tu je pak utješni seks. O čemu dakle vi to?

3. Medijsko odbrojavanje i komenta(to)ri

Posebna priča. Novinski, kao i televizijski. Citata ima ionako kao pljeve po internetu, niti neću ulaziti u neke detalje.
- To lažno nabrijavanje i "počinje/počelo je" odbrojavanje u kojemu čak i neke osnovne informacije poput tko danas igra i u koliko sati postaju manje važni
- svo to imitiranje novogodišnje kvaziatmosfere sa "stojimo na glavnom trgu u Klagenfurtu i sve je spremo, Ivice"
- ti show programi s hostesama, kućnim bandom i tonama praznog hoda
- svi ti, što pjesnički izljevi kada bilo kakvi kvrgavi Turčin primi loptu, što izljevi bijesa na suparničke igrače koji su redom mesari (taj sindrom vučemo još iz rukometa i svih zavjera koje od komentatora slušam godinama)
- sva ta osobna na "Ti" obraćanja sucima i obavezni "dobro večer, poštovani prijatelji nogometa" i "igra se vrijeme suca Polla"

Za sve to što izađe iz uvijek ambiciozne glave bilo kojeg od dinastije Sušec i njihovih su-urotnika, ipak treba kompleksnija socio-psihološka studija od ovog bloga....

Da se razmemo, gledam nogomet i gledat ću ga i dalje. Jedino kaj su presmiješni pokušaji da se, van kvalitete igre koja može biti jedino mjerilo, istom lažno pridaje sociološka velevažnost ili se s druge strane, naglašeno suprostavljeno s antinogometnog stajališta hiperventilira oko svakog manje značajnog drekeca i običaja vezanog uz isti - što zapravo stvara isti efekt prenapuhivanja cijele priče.

Skockajte se svi skupa. :)
hrvatska

- 14:30 - Komentari (13) - Isprintaj - #

Kratko hvala & Jaca

Da ne spajam ovaj upis sa narednim, ovo koristim tek da se zahvalim i neznanima i onima čije se ime može iščitati sa naslovima priloga za dječicu našeg Krune, a koje su ostavili na računu ...

Isti tekući koji stoji u postu ispod slobodno proslijeđujte i dalje, ako znate nekog spremnog makar i simbolično pomoći.

U svakom slučaju, obični ljudi su obavili svoje (iako je udovica bez mirovine još koji mjesec a minusi nisu otišli, baš kao i dugovi po kreditima) - no sada je red na institucijama. Ako ne financijski izravno, onda barem olakšanjem života dječici.

Ne samo u vezi humanitarne pomoći u konkretnom slučaju, već i rješavanju statusa, posebno roditelja djece s posebnim potrebama. Njima naime Zakon(i) i Naputak o provedbi npr. oduzimaju status roditelja-njegovatelja takve djece već u trenutku i ako makar i na desetak sati tjedno, krenu u bilo kakav program boravka izvan kuće, uključujući tu i školu.

Da ne pričam kako takvi propisi i praksa utječu na samohrane roditelje više djece - i to djece s posebnim potrebama. Ne samo da im se, kada djeca krenu u školu, ne smije oduzeti taj status i mizerna pomoć od 2000 kuna - već se treba dati i više od toga. Gdje je pomoć u kući, gdje osobni pratitelji djece? Mora li sve biti science fiction, nema takve djece na desetke tisuća pa da se ne može..

Ove činjenice su točne i stoga što se zbog tragičnog slučaja mojeg kuma koji je dospio i u masovne medije ovih dana i to na iznenađenje svih, osobno udovici javila i u kući prikazala ministrica i potpredsjednica Vlade, a koja se slaže da ta problematika postoji i da će se založiti za pravednija zakonska rješenja. Djeca su to zaslužila.

Vlada i potpredsjednica Jaca su vezani propisima i ne mogu izravno financijski riješiti i platiti nastale probleme (pomoći utjecajem - da), ponavljam, pa je svaka pomoć i dalje dobrodošla.

Mislim, obzirom da je prvi čovjek do premijera države i nije morala doći osobno, no to je ipak učinila. Pa da ne bude uvijek kritizerstvo i da iskoristim "bona fides" geslo moje osnovne struke. Makar i za sam dolazak i poklone, kao i za obećanja da će se pripomoći utjecajem u konkretnom slučaju, jednako i za ostale roditelje takve djece - hvala.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

O obećanjima pak samo jedno - živi bili (kad već nije Bruno), pa vidjeli.

- 14:19 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.