29.07.2009., srijeda

SABORSKO KULTURNO LJETO

Kako smo mi kulturno visoko osviještena nacija, tako i svaka nova kulturna manifestacija izaziva iznimnu pozornost svekolike javnosti. U jeku ljeta i u srcu metropole, Saborska glumačka amaterska družina odlučila nas je obradovati nizom predstava u sklopu programa Saborskog kulturnog ljeta 2009.
Ovih dana izvedena je praizvedba četvrtog pjevanja epa Smrt Smail-age Čengića, koje je adaptirano i prilagođeno sadašnjem trenutku, kako bi prosječnom gledatelju bilo što razumljivije, i kako mu se ne bi moralo baš sve nacrtati. Iako su se jezikoslovni dušebrižnici zalagali da se za naslov iskoristi izvorno hrvatska riječ – adezarina, pritajeni fundamentalističko-islamistički lobi se izborio da to ipak ostane riječ harač, kao i u izvornom djelu.


Istaknuti glumci su virili na bis


Na Markovu trgu je naš Đuro Presretač, koji će nam reći kakvo raspoloženje vlada iza ljetne pozornice. Đuro?
- …motiku u ruke, ma repu bi ti meni kop…
- ĐURO!!! U eteru smo!!!
- Ha? A, da. Dobar dan, Blenda, dobar dan, poštovani čitatelji.
- Đuro, kako su glumci zadovoljni izvedbom?
- Pa, Blenda, o izvedbi ovdje gotovo nitko i ne govori. Jasno je komu je predstava namijenjena – onima koji nisu na moru, a svi znamo kakav je to profil ljudi. Dakle, ta publika ionako uglavnom ne shvaća kada glumci improviziraju, kada im šaptač nešto krivo kaže i slično. A ako poneki i shvaćaju (npr. siromašni studenti), imaju razumijevanja, jer je ovo ipak amaterska družina, koja iz čiste požrtvovnosti i ljubavi izvodi ovu predstavu umjesto da se brčka u moru.
- Jasno, ali opet, zar je moguće da je čak i šaptač bio nepripremljen?!
- Ne, nije u njemu problem. Naime, kako doznajem, zahvaljujući naprednim vidovima komunikacije šaptač više ne mora čučati pod kazališnim daskama. No, koliko god napredna ta tehnologija bila, nije mogla ukloniti pozadinsku buku koju su stvarali cvrčci te je ta buka uvelike narušila kvalitetu komunikacije.
- Što možemo još očekivati na Saborskom kulturnom ljetu, priprema li se kakav novi projekt?
- Tako je, Blenda. Uz svakodnevne reprize Harača, družina uvježbava i novu predstavu. Naime, i publika i kritika su se složile u jednome – Harač je ostao pomalo nedorečen. Stoga je logičan korak bio adaptacija i petog, posljednjeg pjevanja poznatog epa.
- Kada možemo očekivati premijeru?
- Upućeni kažu kako nam Kob slijedi ujesen. Blenda?
- Hvala. Bio je to izravno iza saborske pozornice naš lakonogi reporter, Đuro Presretač.

A nama preostaje još samo da vas sve pozovemo da sudjelujete u predstavi jer je ona (oops, zaboravili smo spomenuti) interaktivna. Kao, kad Smiley-aga rikne: Harač, rajo, harač, vi složno odrecitirate Hljeba, hljeba, gospodaru i istovremeno vadite npr. 2 ili 4 % svojih primanja, ovisno o tome koliko ste teški. (možda nije baš zabavno, ali nitko nije ni rekao da je to komedija).


- 17:44 - Komentari (14) - Isprintaj - #

22.07.2009., srijeda

LATINA ZA FIKUSA!

Dok prosječni hrvatski birač sa suzom u oku i ganut dočekuje odluke svoje tankoćutne premijerke te mu za praćenje službenih kandidatura za smještaj u vilu na Pantovčaku ostaje tek rezignacija, tajne službe ovih dana bilježe snažnu seizmičku aktivnost, koju se povezuje s nadolazećom predsjedničkom kampanjom. Naime, kako neslužbeno doznajemo, složna balkanska podzemna obitelj odabrala je svog kandidata.
Nije bilo nikakvih dvojbi, sve su naše podružnice (narko, duhan, nafta i ostale, op.ur.) bile jednoglasne u izboru – Latina za fikusa! – povjerio je našem lakonogom reporteru nepouzdani izvor, inače blizak s jednim našim još nezauzdanim ministrom, s kojim se po potrebi čuje i po 15-ak puta dnevno.Ova na prvi pogled neobična odluka ipak ima svoje objašnjenje, čiju zdravo-seljačku logiku može razumjeti svaki, pa i najsitniji kriminalac: 1) Latin je zabadalo; 2) predsjednik RH je fikus; 1) + 2) = 3) bolje da je Latin fikus nego da je zabadalo. Tu se može primijeniti i ona suvremena hrvatska mudrost – ako ne možeš smijeniti, a ti unaprijedi!

Ostatak ekskluzivnog intervjua donosimo u cijelosti:

- Što vaša band… pardon, organizacija dobiva s time? – pita Đuro češući se po bradi, odnosno po nedostatku iste.
- Prednosti bi bile višestruke – otkriva izvor, kojemu naš reporter samo za živu glavu smije otkriti identitet. – Prvo, ne bi bilo više te Ćirilice. Drugo, stalno bi nam bio na oku. Treće, ovaj… - najednom mu topli osmijeh ozari lice – mogli bismo svi skupa biti prijatelji na fejsu.
- Dobro, a kako se pripremate? Mislim, što radite?
- Pa, znaš da smo mi organizirani – reče ponosno ovaj. – ...eto, jedni su upućeni na ubrzane tečajeve fejsa, drugi su se razletjeli tražeći utjecajne, a ucjenjive osobe, treći, pak, u matičnim uredima proučavaju umrlice... zatim, jednu grupu smo ubacili među potencijalne biračke odbore, a oni s visokom građanskom sviješću – naglašava zadnje tri riječi cereći se – volontiraju u GONG-u…. a neki samo rade već to što i inače rade – namignu. – Tipso ili Čarli? – pita iznenada Đuru, jer se sve ovo odvija među policama samoposluživanja.
- Ne znam, ne perem veš – kaže ovaj zbunjeno. – Zar se ne bojite da će se ove vaše prijev… pardon, aktivnosti razotkriti i sankcionirati?
- Neće – uvjereno će ovaj, pa nadoda prijeteći tiho: - ako pobijedimo.
- Samo još jedno pitanje. Ovaj… a.. – uzmuca se Đuro – a zašto vi ovo meni sve govorite, pa vi znate da ću ja ovo objaviti, tko zna što će…
Nije niti uspio dovršiti svoju prosto-mucavu rečenicu kada ga je prekinuo gromoglasni smijeh.
- Ee, glup li si – cereka se ovaj sad nekako dobrodušno - pa koja će ti budala u to sve povjerovati?!


- 20:20 - Komentari (7) - Isprintaj - #

16.07.2009., četvrtak

NEZAPOSLENOST NIJE BAUK

Premda se ispočetka mislilo kako će nezaposlenost biti jedan od najgorih simptoma recesije, najnovije statistike to jasno opovrgavaju. Naime, iako je broj nezaposlenih u prvih pola godine naglo porastao, od 1. srpnja rapidno je skočio i prosjek iznosa naknada za nezaposlene. Tajnu tog paradoksa pokušao nam je otkriti neimenovani visoki dužnosnik Vlade. „Cilj – što više socijale“, rezolutan je bio Vlade.

Čini se da su iza nas teška vremena u kojima su nezaposleni bili marginalizirani i obespravljeni; kada su u društvu i u društvu općenito morali biti kuš; kada su kao pripadnici rezervne armije rada dobivali samo najteže i najmizernije plaćene povremene poslove, te kada su, unatoč tome, nazivani lijenčinama i parazitima.
Najnoviji pokazatelji govore da nezaposleni također mogu uživati u radostima života. Dosadašnja iskustva govore da je samo potrebno izabrati pravi trenutak za otkaz, a svjetska recesija se pokazala pravom riznicom takvih trenutaka.


I svježe nezaposleni odsad mogu uživati na moru


Da nezaposlenost nije bauk pokazuje i primjer odnedavna nezaposlenog i preplanulog I. S.-a, kojeg je naš reporter Đuro Presretač susreo na brodu, na putu do jednog našeg živopisnog otoka. Njegov primjer zorno pokazuje da svježa nezaposlenost nosi brojne blagodati – zasluženi i neograničeni ljetni odmor, pun novčanik (što zahvaljujući već spomenutoj visokoj naknadi, što zahvaljujući basnoslovnoj ušteđevini od poštena rada), ali i iznenadnu popularnost kod paparazza i mladih Čehinja.

Na pitanje reportera osjeća li, u trenutcima dokolice, grižnju savjesti što njegovi sada već bivši kolege crnče i umjesto njega, I. S. se za nas ekskluzivno slatko nasmijao: „Ahaha hah bahaha“, nakon čega je pogledao na svoj sat, namrštio se i odjednom skočio s broda, koji je, avaj, upravo počeo tonuti… upom

Nezaposlenost dakle, prema prikazanomu, nije više problem. Novi problem, koji bi se mogao pojaviti, su masovni otkazi nezadovoljnih radnika, koji će ubrzo zbrojiti dva i dva, i shvatiti kako im nezaposlenost jednostavno pruža više. To bi se možda moglo ublažiti novom zakonskom mjerom – zabranom bahaćenja nezaposlenih.
Sve dok se ona ne izglasa, našom obalom će odzvanjati zvonki smijeh I. S.-a i njemu sličnih, a s druge strane škrgut zubi zaposlenih, koji će sedmodnevni godišnji u smještaju ž(ohar) kategorije otplaćivati najmanje do Božića.
Ili barem dok se ne odluče za novi početak..- 19:53 - Komentari (4) - Isprintaj - #

  srpanj, 2009 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Rujan 2009 (1)
Kolovoz 2009 (1)
Srpanj 2009 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Tjednik za nasumične frustracije
Izlazi četvrtkom ili već nekim drugim danom
Ogovorna urednica: Blenda Rachurs
Lakonogi reporter: Đuro PresretačCopyright: Blenda Rachurs.
Sva prava pridržana

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se