Podstražišće/Korčula

utorak, 21.11.2006.

Iz povijesti grba Republike Hrvatske

Kada govorimo o povijesti grbova potrebno je spomenuti i pomoćnu povijesnu znanost koja se time bavi a to je grboslovlje ili heraldika.
Poznato je kako je hrvatski državni grb povijesni grb u obliku štita koji se sastoji od 13 crvenih i 12 bijelih ili srebrnih polja dvostruko podijeljenih vodoravno i okomito. Početno polje "šahovnice" je crvene boje.

Kruna:

Iznad štita nalazi se pet povijesnih hrvatskih grbova u obliku krune. Navodimo ih redom s lijeva na desno: stari hrvatski grb, grb Dubrovačke Republike, grb Dalmacije, grb Istre i grb Slavonije.
Kruna na grbu potvrđuje nam kako je država tijekom povijesti bila kraljevina i taj početak hrvatskoga kraljevstva odnosi se na razdoblje srednjeg vijeka u doba vladavine prvog hrvatskog kralja Tomislava, od oko 925. god., kada prvi puta nalazimo naziv REGNUM CROATORUM.

Legenda:

Sama legenda koja se vezuje uz to govori nam o postojanju 25 hrvatskih plemena u najranijoj hrvatskoj povijesti. Prema legendi prvih 12 plemena imalo je bijelu oznaku, a drugih 12 plemena imalo je crvenu oznaku s time da se ponekad znalo dogoditi da prvi ili drugi budu dominantni tj. da im se broj poveća na 13. Da li će početno polje na grbu biti crvene ili bijele boje ovisilo je o dominaciji crvene ili bijele insignie tj. plemena.

- 11:52 - Komentari (18) - Isprintaj - #