aparatczykovi zapisi

18.12.2012., utorak

Koncertna 2012.- godina velikih povrataka

Izgleda da će ovo biti moj jedini post u 2012. godini. Ne znači to da sam se odrekao ovog bloga, to nipošto ne bih nakon svega što sam ovdje zapisao, nego me život odvlačio u drugim pravcima nekako daleko od blogiranja.

Ipak, nakon svega, da održim tradiciju postojećom, objavljujem popis meni najboljih koncerata u 2012. godini.

Još jedna bogata koncertna godina. Godina koncertnih povrataka jer su mnogi već uživo slušani glazbenici ponovili svoje nastupe u Zagrebu, ili smo ih već gledali negdje u regiji. Pa ipak, mnogo je bilo i onih koji su prvi puta svirali pred zagrebačkom publikom, poput izvođača mojega koncerta godine.

1. M 83, Tvornica, Zagreb, 5.06.2012
Možda zvuči malo iznenađujuće, ali meni je ovaj francuski elektronički projekt Anthonya Gonzaleza odsvirao najbolji koncertni nastup u Zagrebu ove godine. Tvornica skroz bačena u trans, imao sam dojam da su svi oduševljeni. Tko nije bio propustio je puno....

2. Wilco, Zg Velesajam, 11.03.2012.
Wilco nisu povratnici na zagrebačku scenu, već su ovoga proljeća na Velesajmu ovdje svirali prvi puta. Ja sam ih gledao prije kakvih dvije godine u Beču i zato mi se učinilo kao da su već bili ovdje. I naravno, odsvirali su prekrasan i dojmljiv koncert nakon kojega ne možeš ostati ravnodušan. Nadam se da će Wilco uskoro postati povratnici na zagrebačku scenu.

3. Calexico, Pauk, 27.11.2012.
E, ovo su pravi povratnici na zagrebačku scenu, na mjesto zločina u Pauk, gdje su prije kakvih šest i pol godina sa Samom Beamom i Salvadorom Duranom zapalili srca svih prisutnih. Iako u drugačijoj postavi, i ove su godine zapalili naša srca, moćnim i spektakularnim nastupom. Pravo bogatstvo raznovrsnih zvukova i stilova, to je glazba Calexica.

4. Shearwater, Metelkova, Ljubljana, travanj 2012.
Ozbiljan i pomalo tužan bend, ali kandidati da postanu velike zvijezde. Tamo gdje je stao The National, neka nastavi Shearwater. Vrijedilo je potegnuti u središte namćoraste države Slovenije da se čuje i vidi ovaj fenomenalni bend..

5. Richmond Fontaine, Tvornica, 22.03.2012.
Willy Vlautin, leader Richmond Fontaine, porijeklom je iz naše zemlje, valjda se zato i osjeća tako dobro u Zagrebu. Simpatičan i vrlo intiman akustički nastup u Malom pogonu Tvornice, za prijatelje, što smo skoro i postali redovno pohodeći njihove nastupe.

6. dEUS, Tvornica, 2.03.2012.
18 godina nakon svoga legendarnog hita "Suds and soda" belgijske legende nastupilie su prvi puta u Zagrebu, i promovirale svoj odličan novi album "Keep you close". Bilo dobro.

7. The Walkabouts, Tvornica,17.01.2012.
Eto što su pravi povratnici. Mislim, svirali su u više raznih oblika pojedinci iz Walkaboutsa po Zagrebu, a meni je Chris Eckman jednom čak i oteo parkiralište pred nosom (eh, ti ljubljančani). Ovoga puta promovirali su svoj recentni album "Travels in the dustland". Nekoć sam mislio da ih više ne slušam i da ih više neću nikada gledat uživo. Srećom, ipak nije tako, i drago mi je da sam promijenio mišljenje.

8. The Wedding Present, Park, 8.10.2012.
David Gedge ima opak kredit i njegov nastup je nekako uvijek na listi koncerata godine.

9. Tortoise, Tvornica, 4.06.2012. http://www.blog.hr/img/hr/system/blogeditor-button-pogledaj.gif
Kvalitetna, sustavna i zanimljiva buka. Još jedan povratnički nastup.

10. Dirty Three, Park, 13.11.2012.
Ludilo, i nastup i lik. Jedan od najzabavnijih koncerata uopće.

Nagradu za najluđi nastup godine osvaja Yip Deceiver, koji sa 3 i pol stvari idu na turneju i žicaju nove svirke uz obećanje da će napisati još pjesama.

Nije bila godina festivala, barem meni. Najbolji je bio Dirt old festival u Velikoj početkom srpnja koji nam je ponovno doveo legendu Franka Turnera. Dok je trajao In music ja sam se nezainteresirano kupao u Jarunu.

Terraneo festival je podbacio u glazbenom smislu. Iako je bilo svega drugoga što čini ljeto, bio je Šibenik, bili su prijatelji, bilo je more i kupanje, bila je lijepa cimerica, bilo je svega ali pamtljivih koncertnih nastupa nije. Nemreš graditi festival da ti je The XX glavni događaj. Više sreće dogodine.

Bila je to koncertna 2012., a sada u koncertnu 2013.
- 22:51 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2012  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi