Blog jednog joga praktikanta

< kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Listopad 2008 (2)
Lipanj 2008 (1)
Veljača 2008 (4)
Siječanj 2008 (2)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (1)
Kolovoz 2007 (3)
Srpanj 2007 (3)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
Hari Om svim duhovnim tragačima, moje spiritualno ime je Anubhuti. Dobio sam ga prilikom inicijacije u jignasu sannyasu, 28. svibnja 2006. godine u Ankaranu od strane svog Gurua, Paramahamsajija Niranjananande Saraswati. Ovaj blog će biti neka vrsta spiritualnog dnevnika, putopis kroz moje misli i osjećaje u potrazi za atmanom (sanskrt: individualni duh).

Linkovi
Bihar Yoga
Mandala Yoga Centar, Pula
Tara Yoga Centar, Ljubljana
Satyananda Yoga, Australia
Yoga Magazin

Blogovi
Brbela
Mirisi, zlato i začini
Yogiyatra blog
Babakin blog

Multimedija kutak
Deva Premal - Om Mani Padme Hum

Deva Premal - Gayatri Mantra

Deva Premal - Vasudeva mantra


kismanasz Radio Blog

14.08.2007., utorak

Služite, volite i darujte

Od svoje zarade preživljavate, ali život stvarate s onim što dajete. Uvijek darujte, darujte, darujte.
To je tajna uzvišenog života. Onaj koji prakticira ove instrukcije može preživjeti teška vremena i loše dane, prosvijetljen rajskom zrakom. Činite druge istinski sretnima, baš kao što nastojite usrećiti sebe. Govorite riječi pomoći. Poklonite osmjeh podrške. Učinite srdačan čin. Obrišite suze onima koji su u boli. Otklonite grubu zapreku na tuđem putu. Osjetit ćete veliku radost. Obožavajte siromašne, podjarmljene i potlačene. To su vaši prvi bogovi. Volite sve.
Ljubav vibrira u obliku služenja, darivanja, milosrđa i dobronamjernosti. Suosjećanje je aktivna dobrohotnost. To je pozitivan izražaj ljubavi. Ne-ozljeđivanje je negativan izražaj ljubavi. Pasivna dobrota sama nije dovoljna. Aktivna dobrota ili pozitivna dobrota je esencijalna za spiritualni napredak. Aspirant stalno treba činiti dobra dijela.

—Swami Sivananda

http://www.yogamag.net/archives/2005/8aug05/high805.shtml

- 15:58 - Komentari (3) - Isprintaj - #

12.08.2007., nedjelja

Mahamrityunjaya mantra

Subotom uvečer, oko šest sati, u ashramima i joga centrima Satyananda yoge pjeva se Mahamrityunjaya mantra, mantra ozdravljenja:

Om tryambakam yajaamahe
sugandhim pushthivardhanam;
Urvaarukamiva bandhanaan
Mrityormuksheeya maamritaat.

Sanskrtska riječ maha znači velik, mrityu znači smrt, i jaya znači pobjeda. Mantra je riječ velike snage koja može dati zaštitu od negativnih sila i, po Swami Satyanandi Saraswatiju, čak promijeniti nečiju sudbinu.

Mantru za zdravlje i dobrobit svih bića kojima je potrebno pjevaju i obitelji u svojim domovima. Kako je jučer bila subota pjevali smo ali uz more, nebo je bilo na pola tamno na pola sunčano (jin-jang). Kiša se strpjela da završimo kako bi oprala naš mali grad.






- 13:54 - Komentari (6) - Isprintaj - #

11.08.2007., subota

Atman

Jutros sam doživio "spoznaju". Nisam shvatio smisao svega, nisam dobio božanska znanja ni moći, nisam dostigao samadhi, ali sam spoznao dio svog bića.

Svako jutro čim se probudim mantram Mahamrityunjaya i Gayatri mantru 11 puta i jednu mantru ayurvedskih vaidya. Kako je to prva stvar koju činim ujutro, uspostavljena je veza između svijesti i podsvijesti . Podsvijest je šibala 100 na sat i bacila pred svijest cijelu rijeku misli.

Prisjetio sam se dok sam još bio na trećoj godini faksa kako me pucala depresija. Tea je tada, kako bi mi pomogla, napravila kratku seansu psihoanalize. Seansom me dovela da osvijestim što me baca u bed, sve mi je bilo glupo i besmisleno. Siguran sam da svi prolazimo tu fazu i tražimo smisao života i ne možemo ga naći. Na pitanje „A što bi imalo smisla?“ odgovorio sam "pomagati ljudima" misleći na one kojima je najpotrebnije, na bolesne i gladne. Bio sam malo zavidan što ona studira medicinu, tako plemenitu znanost i jednog dana moći će činiti ono što ima smisla.

Jogijska filozofija me naučila da u svakom od nas postoji atman, individualna duša koja bezuvjetno voli sva bića i suosjeća sa svim bićima. Iz ljubavi tog božanskog bića, atmana, dolazi želja da umirimo i pomognemo svima bićima koja su u nekoj vrsti patnje. U toku Mahamrityunjaya mantre je došla spoznaja da je tada, kad su me depresije lupale, ustvari moj atman patio pod represijom ahamkara, ega. Atman je silno želio nekako pomagati onima kojima je to potrebno i znao je da je to ono što bi moje biće ispunilo istinskom srećom i smislom. No atman nije jedino što živi u nama, moj glupi ego bombardirao je um sa egoističnim željama i mislima „zašto bi ja ikome pomagao“, „tko su oni meni“, i sl., tražeći samo hedonističke užitke za sebe i misleći kako je najpametniji. Rezultati svih akcija ahamkara, i misli se broje pod akcije, bile su samo frustracija, nervoza a na kraju i depresija.

Hvala gurujiju, blaženom Swamijiju Niranjananandi Saraswatiju, i velikom Swamijiju Satyanandi Saraswatiju što su mi jogijskom mudrošću osvijestili postojanje tiranina ahamkara, te ulili sigurnost i snagu u atman koji se sada puno uspješnije bori sa ahamkarom, čak i dobije koju bitku. Sad znam svoj put i siguran sam u njegovu ispravnost, još mi samo fali znanje i mudrost da manifestiram želje svog atmana, no osjećam da se i to stanje bliži. Ne studiram medicinu, ali pohađam tečaj ayurvede i marma terapije kod Swami Vishwashakti Sraswati i nadam se da ću svojoj bližoj budućnosti mnogima pomoći. Čak i ako nemamo medicinsko znanje i nismo mudri poput velikih gurua možemo pomoći onima kojima je to potrebno sa riječima utjehe i suosjećanja, te podrškom i potporom za ispravni put, samo je potrebno poslušati želje koje izviru duboko iz srca.
- 14:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>