Amano

14 svibanj 2017

Amano Shrimp. Kraljevska kozica akvarija.
Caridina Multidentanta (Japonica)
Amano kozica je dobila ime prema Takhasiju Amanu. Japanskom akvaristu koji se bavio umjetničkim uređenjem akvarijskih pejzaža, a koristio je Caridina Japonica u velikom broju, da bi kontrolirao alge u svojim djelima.
Temperatura od 18 do 27 °C
pH od 5,5 do 8
kH do 16 dgh
Glavna ishrana ovog marljivog radnika su alge. Ali neće odbiti ni ostale zalogajčiće koje im mi ubacimo u akvarij. Imaju naviku ugrabiti komad hrane koji pronađu te ga nositi sa sobom uokolo dok ga ne pojedu ili ne pronađu nešto bolje za jest. Amano kozice će provoditi dosta vremena na biljkama, uglavnom skupljajući alge ili ostalu hranu koju mogu pronaći. Nije neobično pronaći savršeno rezane rupe u lišću, gdje su biljke bile oštećene kroz nedostatke hranjivih tvari ili tehnička oštećenja a škampi su očistili mjesto. Poput malih kirurga, jedu samo loše i ostavljaju zdravo.
Vole umjereno toplu vodu od 20 do 25 C stupnjeva, ali mogu podnijeti i nešto toplije i nešto hladnije temperature. Vole akvarije sa srednje jakim protokom vode i dobrom filtracijom. Suživot sa drugim vrstama im ne predstavlja nikakav problem, jer su miroljubivi i dosta tolerantni. Naravno to ne ovisi samo i isključivo o njima već i o drugim vrstama koje su uz njih (ako akvarij nije isključivo za kozice). Postoje neki primjeri su su Amano kozice napadale i jele druge kozice (RCS, GS, YS) ako su bile neko vrijeme ostavljene bez hrane (osobno to nikada nisam doživio). Velika greška kod početnika koji nabavljaju Amano kozice je što misle da se Amano hrane samo sa algama (NARAVNO DA NE) iako im je to glavna ishrana.
Životni vijek im iznosi oko 4 godine, možda i malo više, ovisno o uvjetima koje imaju. Mogu u zarobljeništvu narasti do 4 cm, u rjeđim slučajevima i do 7 cm. Jednom mjesečno se presvlače tj. ostavljaju staru ljusku. Odbačena ljuska će naj češće biti pojedena od strane kozica jel sadrži puno proteina. Potrebno im je osigurati mjesta za skrivanje (grane, kamenje, gusto raslinje) gdje će se presvlačiti ili se povući kada se osjećaju ugroženima.
Razmnožavanje ove vrste je poprilično teško i zahtjevno. Puno uvjeta mora biti upotpunjeno da bi ženka počela stvarati jajašca. A i puno uvjeta mora biti zadovoljeno kako bi se iz larvi izlegle kozice i preživjele do odrasle dobi. Temperatura vode konstantno mora iznositi između 25 i 26 C stupnjeva. Mora se stvoriti bočata voda (Amano kozice se mrijeste na mjestima gdje se rijeke ulijevaju u mora, larve odrastaju i sazrijevaju u slanoj vodi do vremena od mjesec dana, nakon toga se ponovno vračaju u rijeke gdje provode ostatak svog života).
Ovo su samo osnove, o njima su napisani mnogi tekstovi i sa njima se bave mnogi forumi. Vrsta koja je u jednu ruku zahtjevna u drugu i nije. Ali svakako su lijep prizor u akvariju (ja sam probao sa uzgojem do sada nisam uspio). Ako je netko uspio volio bih da se javi :)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.