Make your own glitters here
Umrla zbog ideala?????? - cetrdeset i neka - Blog.hr

utorak, 05.02.2008.

Umrla zbog ideala??????

Ma ne mogu sad smisleno niti komentirat ovo.Je li ovo poziv da svi koji su bili zrtve silovanja sebi presude?Ili da im neko presudi???
Di ovo idemo,katolicki narode??

Danasnja Slobodna Dalmacija i clanak Zlatka Galla

TURBO CATTOLICO Skandalozne poruke dubrovačkog biskupa

Silovanje silovanoga

Posvetivši uvodni dio misnoga slavlja na blagdan sv. Vlaha veličanju monstruozne ideje da je smrt jedini pravi i moralni ‘izbor’ za svaku potencijalnu žrtvu silovanja, biskup Puljić je bešćutno ‘hračnuo’ i na svaku žrtvu silovanja

Piše Zlatko GALL

Ajmo povjerovati napuhanim statistikama pa – zaboravivši čak da su nam nacionalne sportske ikone “pakleni” - kazati da smo zemlja ”turbo cattolico”.
Ajmo za tren zaboraviti na pedofilske afere unutar crkvene zajednice, skandale “inokosnih organa” iz Caritasa, na brutalne “interpolacije” vjerskih objekata, sve one tragikomične “gospe od Kauflanda”, pa i mise zadušnice za ratne zločince te – katolički smjerno i pomirljivo – reći da su i Crkva i njezini službenici “moralne vertikale” Hrvatske i blistava luč u tranzicijskom mraku.

Triljski martirij
I konačno – ajmo povjerovati da se baš svaki istup s oltara, onog crkvenog ili onog “priručnog” na improviziranim pozornicama, temelji samo na brizi pastira za ovozemaljsko dobro i onozemaljsku budućnost, svojeg vjerničkog stada. No, čak i tada je teze poput onih nedjeljnih izrečenih za dubrovačkog slavljenja Sv. Vlaha nemoguće nazvati ikako osim – opasnom i primitivnom budalaštinom.
“Postoje vrijednosti za koje se valja žrtvovati”, zagrmio je u svojoj ”nadahnutoj” moralizatorskoj ognjici dubrovački biskup msgr. Želimir Puljić na samome početku nedjeljnog misnog slavlja u dubrovačkoj prvostolnici. Predmet njegova divljenja nije, kako bi se moglo pomisliti, mučenička smrt nekog hrvatskog misionara koji je šireći riječ Božju skončao u bespućima Amazone ili “na meniju” domorodaca u džunglama Bornea, nego nedavni “triljski martirij”.
Puljić je u zlosretnoj sudbini djevojke Kristine Šušnjare, žrtve okrutnog ubojstva, prepoznao put kreposti koji – pouzdanije nego naramci plastičnog eksploziva oko pojasa šehida – vodi ravno u raj. Posvetivši uvodni dio misnog slavlja veličanju monstruozne ideje da je smrt jedini pravi - i moralni - “izbor” za svaku potencijalnu žrtvu silovanja, Puljić nije samo odvalio žestoku pljusku zdravom razumu nego je s nevjerojatnom bešćutnošću “hračnuo” i na svaku jučerašnju, današnju i sutrašnju žrtvu silovanja te na sve one koje su umjesto mučeničke “smrti u kreposti” odabrali – život.

Moralno rasulo
Teza o bezvrijednosti života “uprljanog” silovanjem i drska manipulacija tragedijom, nažalost, nije slučajno otkliznuće i gaf biskupa koji se malo više “zaigrao” nego – očito je – ideja koja uživa podršku, sada je već jasno, najšire crkvene “baze”. Ne samo stoga što ju se već ranije čulo i na “nižim razinama” nego što je ona i te kako “kompatibilna” i s glavnim tonom i sadržajem propovijedi krčkog biskupa msgr. Valtera Župana.
Naime, posveta “djevojci koja je dokazala da postoje vrijednosti za koje se valja žrtvovati” dala je šlagvort kasnijoj propovijedi u kojoj se, kao glavno od svih zala, spominjalo moralno rasulo, raspad (bogobojažljive) obitelji i moralna nizbrdica koja nas vodi u uništenje. Budući da su biskupi i svećenici na svim raznama pred koji mjesec dali podršku HDZ-u i aktualnoj vlasti, iskreno sumnjam da se pod moralnim rasulom o kojem je žestoko zborio krčki biskup mislilo na afere poput “Brodosplita”, korupciju u državnoj upravi, reketarenje poput onog dubrovačkog, divljanje građevinskih lobija, spregu politike i kriminala, kaos na sudovima... ili pak na bešćutno “deranje” sve bjednije vjerničke i nevjerničke sitneži sa “dna kace”.
A i čemu bi. Finese toga tipa valja ostaviti nekim doista sekularnim državama kod kojih se dobro znade kakva su pravila igre i gdje je čvrsta granica između trona i oltara.

- 13:10 - Komentari (13) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.