Make your own glitters here
Do diplome bez zavrsenog fakulteta - cetrdeset i neka - Blog.hr

petak, 16.11.2007.

Do diplome bez zavrsenog fakulteta

Citam ovu vijest i gotov da ne vjerujem.Polaganjem ispita kojim mogu dokazat svoje znanje i vjestine stecene godinama rada u skoroj buducnosti bi mogla verificirat tim toliko zeljenim papirom,diplomom thumbup

Onima koji nemaju diplomu omogućit će se polaganje ispita kojim će moći doći do istovjetnog naziva kakav bi se dobio završetkom fakulteta
Usvajanjem Osnova hrvatskoga kvalifikacijskog okvira, Vlada se obvezala da će za godinu i pol dana donijeti dokument kojim se u ravnopravan položaj stavljaju ljudi koji su stekli znanja i vještine kroz formalno i neformalno obrazovanje.
Formalno obrazovanje podrazumijeva ono znanje stečeno u obrazovnim institucijama - školama, na stručnim i sveučilišnim studijima - dok neformalnom obrazovanju nije nužan pristup obrazovnim institucijama. Budući da osoba za završetak svog formalnog obrazovanja ima dokaz - svjedodžbu ili diplomu - a osoba za neformalno obrazovanje to nema, ubuduće će joj se omogućiti polaganje ispita kojim će moći doći do istovjetnog naziva kakav bi se dobio završetkom studija, uz uvjet da je završio srednju školu.
Tako će se moći steći bilo koji od osam stupnjeva obrazovanja, uključujući zadnji stupanj postdiplomskog studija. Međutim, za pretpostaviti je da neće biti preskakanja: onaj tko ima srednjoškolsku svjedodžbu, moći će postati prvostupnik a da ne upiše fakultet ako je na drugi način stekao znanja i vještine koje ima prvostupnik.
Kroz nekoliko godina, kada se očekuje da će zaživjeti Hrvatski kvalifikacijski okvir, a neformalno obrazovanje biti vrednovano i priznato u Hrvatskoj kao i u Europi, dogodit će se preokret, kažu u Ministarstvu znanosti. Karikirano, državu neće biti briga je li građanin svoje znanje stekao na fakultetu ili pecajući ribu, dokle god ga može dokazati i upotrijebiti.
Kako objašnjava državni tajnik za visoko obrazovanje Slobodan Uzelac, država će razraditi sustav jedinstvene verifikacije, odnosno svojevrsnog ispita na kojem će se snimiti i priznati znanje osoba koje nisu završile formalno obrazovanje. Osim znanja, na tom će ispitu morati dokazati i vještine te ostale kompetencije stečene u neformalnom obrazovanju.
Iako taj sustav još nije do kraja razrađen ni u Europi, a kod nas je tek u začetku, pretpostavlja se da bi ispit koji će polagati osobe koje se neformalno obrazuju sličiti državnoj maturi. Potrebna znanja i vještine za određeni stupanj kvalifikacije propisat će država temeljem stručnih i znanstvenih kriterija, a zasad je nepoznato hoće li ona i plaćati pojedincima troškove njegova polaganja ili će ih oni snositi sami.
»Treba razraditi niz elemenata i to ne možemo napraviti preko noći niti prije Europe, koja planira usvojiti Europski kvalifikacijski okvir do 2010. i na čemu intenzivno radi«, objašnjava Uzelac.
Iako činjenica da će, zahvaljujući razvoju i priznavanju neformalnog obrazovanja, osoba moći doći do, primjerice, diplome magistra struke (mag.) a da nije završila za to predviđeni studij, neće se uvažavati igranje s administracijom.

Svidja mi se ova ideja,nadam se da ce sazivit i zato bacam krpu za prasinu u smece i idem radit ono sta volim.
Moja zadnja slika u pastelu :



Image and video hosting by TinyPic

I jos jedna.

Image and video hosting by TinyPic
- 12:54 - Komentari (30) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.