The Island of Buyan

Niži razredi - povratak na nastavu

Prema trenutno važećim epidemiološkim mjerama djeca od 6-10 godina nemaju obavezu nošenja zaštitne maske u uvjetima gdje ih je oko 25 u razredu (npr. Zagreb), sjede jedno do drugoga u klupi, doslovno se dodirujuci ramenima, pjevaju, viču.

U isto vrijeme, na ostalim javnim mjestima - maske su obavezne za taj uzrast, distanca mora biti minimalno 2 metra, na kućnim okupljanjima ne smije biti vise od 10 osoba iz 2 kućanstva - u razredima, gle, ima susreta oko 25 kućanstava pa i vise bez ikakve distance i bez maske.

Istraživanja pokazuju da djeca svih uzrasta oboljevaju ali i prenose virus.

Vidim da je česta, jedino politički objašnjiva, pojava u svijetu da se upravo tu djecu koja se još i ne znaju sama zaštititi prvu gura u obaveznu skolu, a da znanost još nema odgovor na pitanje - kakve ce posljedice u budućnosti po zdravlje donijeti sadašnja, naoko za njih benigna, zaraza koronavirusom?

Znanost procjenjuje da virusne infekcije pridonose nastanku 15 – 20 % svih malignih tumora kod ljudi. Zasto bi virus o kojem ne znamo ništa bio iznimka od npr. Barr Epstein virusa?

Osobno znam barem 10 obitelji koje su se iznimno čuvale od zaraze i ipak dobile koronavirus. Kako? Kako nisu nigdje izlazili, jedini moguci uzrok je zaraza od asimptomatske ili djece s minimalnim simptomima (što je tek kasnije povezano kao uzrok jer su simptomi neke djece bili pomalo netipični za odrasle oboljele - kratkotrajan proljev, grlobolja ili curenja nosa i najčešće ta djeca nisu bila testirana i nisu nikada statisticki zabilježena kao prvi pacijent te obitelji).

Smeta me i zagrebački "dokaz" o niskoj incidenciji zaraze među učenicima zagrebačkih škola - "istrazivanje" za koje mi se (iz daljine i laicki, priznat ću) čini da je napravljeno pogrešnom metodom (asimptomatske osobe se testira brzim testovima kojima se treba testirati simptomatske osobe i ne provjerava negativne pcr testom) na pogrešnom uzorku (iz razgovora s roditeljima saznajem da je za testiranje trebala privola roditelja te da su privolu redovito uskračivali roditelji djece najrizičnijeg ponašanja - korona ne postoji, ne nosim masku u razredu i sl.). Iz toga se izvodi zaključak na opcu populaciju. Epidemiolog nisam ali ponesto znam o metodama u znanosti i uzorkovanju.

Je li tako teško prepoloviti razrede, skratiti satove na 30 minuta, da svatko dobije svoju klupu i nosi barem minimalnu pamučnu zaštitnu masku? Ovo nisu normalne okolnosti, zašto imamo jednake uvjete kao da jesu?

Uostalom, kako bismo se mi osjećali da moramo ući u relativno malu prostoriju s 25 osoba bez maske i tamo ostati 4-5 sati svaki dan?

Meni, osobno, zastrašujuće i nepojmljivo u danasnjem trenutku.

A kako lako guramo u to djecu koju, s druge strane, učimo da paze, nose masku u dućanu, peru ruke, ne dodiruju lice, paze na razmak, paze na sebe... svugdje osim u učionici.


15.01.2021. u 19:13 | 16 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2021  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Siječanj 2021 (1)
Lipanj 2020 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Vrlo osobno o onome što je rezervirano samo za najuži krug prijateljica... ili za manje. Često o onome što nije niti lijepo ni prihvatljivo u svijetu savršenih ljudi. O običnosti, ispraznosti, kompleksima, čudnosti, slabostima. Ali i o svim nekim dobrim stvarima koje čine život.

Linkovi