srijeda, 20.10.2021.

Mjesec hrvatske knjige

Knjižnice grada Zagreba, na zamolbu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u svibnju 1995. godine preuzimaju organizaciju manifestacije Mjesec hrvatske knjige. Manifestaciju vodi Programski odbor sastavljen od predstavnika knjižnica, institucija, nadležnih ministarstava, nakladnika, medija, društava, a realizira je Organizacijski odbor u koji su uključeni djelatnici Knjižnica grada Zagreba.

Iako se iz knjižnica uvijek čuje glas za poticanje čitanja, tijekom tih mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga koliko svake godine traje manifestacija, nastoji se još intenzivnije govoriti i na državnoj razini, ali i u lokalnim sredinama o knjizi i čitanju, a kroz raznovrsne programe knjižnice lokalno uključuju i građane. Cilj manifestacije je istaknuti iznimnu važnost knjige, ali i knjižnica kao mjesta javnog i slobodnog pristupa koja se sve više približavaju građanima.



INNA MOORE



JAN BOLIĆ


AUGUSTA B I


JANA KRIŠKOVIĆ BAŽDARIĆ


NENA ŠAHBAZOVIĆ


MATEA ČVAGIĆ PRAŠNJAK


IVO PRASKA


MARILENA DUŽMAN


DANIJELA CRLJEN

- 17:04 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

utorak, 19.10.2021.

Život koji želiš živjeti

Naslov: Život koji želiš živjeti
Autor: Jan Bolić
Naklada Beletra
2020. godina
203 stranice


Za sve koji ne znaju, Jan boluje od spinalne mišićne atrofije tipa 2, zbog koje ne može pomaknuti gotovo nijedan dio tijela. Njegova bolest ga nije pokolebala i uz pomoć jednog prsta, koji može pomaknuti, piše i stvara remek djela. Tako je nastala i ova, četvrta knjiga po redu.

U knjizi opisuje svoj način života, životne trenutke, uspjehe i savjete. Na osebujan način prepričava i dočarava svoje borbe sa opakom bolešću, kako se nikada ne treba predati na milost i nemilost bolesti, kako treba ustrajati i nači cilj s kojim gurati dalje svaki dan.

Knjiga sadrži jako puno savjeta za svakoga, bez obzira da li se boriš sa nekom bolešću ili si potpuno zdrav.

Imate svi preporuku od mene za ovu knjigu, ustvari, pod obavezno da ju pročitate.

Ocjena 5/5


"Nikad me bolest nije vukla na dno. Nikad se nisam stidio. Nikad nisam osjećao da sam drugačiji. Misliš li ti da sam drugačiji?! Imam sve kao i ti i svaki drugi čovjek koji hoda ovom zemljom. Zar ne?"

"Moj se život promijenio nakon trenutka kada sam zamalo umro. Nemoj čekati takav trenutak da počneš živjeti život u kojem ćeš biti sretan. Nemoj čekati takav trenutak da počneš cijeniti prave vrijednosti u životu. Nemoj čekati takav trenutak i počni doista živjeti svoj život."

"Svaki dani iskoristim najbolje što mogu. Svaki dan iskoristi na one vrijedne trenutke jer nikad nećeš znati koji je posljednji."

"Kada je čovjek u bolnici, tada shvati koliko je zdravlje bitno, sve odjednom postane potpuno nebitno ako nemaš zdravlje."

"Nisam ni znao da imam toliko strpljenja, ali sam shvatio da čovjek niti ne zna koliko i sebi krije snage, strpljenja, volje i ljubavi dok ne doživi pad."

"Dobio sam ovaj život, kakav god on bio, moram ga iskoristiti najbolje što mogu."

"Neće ti puno ljudi pružiti potporu u onome što si zamislio, ali nemoj da te to obeshrabri. Kad-tad ćeš uspijeti, vjeruj mi. Svako malo će ti se okliznuti pa ćeš pasti. No nije važno to što si pao, nego je važno da ustaneš, dignute glave. Obrišeš koljena i nastaviš dalje."

"Možda nemam snage u mišićima i ne mogu podignuti ruke, ali imam dovoljno unutarnje snage kojom pomičem planine."

"Jer samo jedan je život u kojem možeš voljeti i biti voljen. Možeš raditi ono što te usrećuje. Samo je jedan život u kojem možeš imati obitelj. Prijatelje. Nekoga s kime ćeš dijeliti ljubav."

"Najdragocjeniji dar koji možeš nekome dati je - svoje vrijeme."

"Kada budeš radio ono što si oduvijek sanjao, pa kad uz to postigneš dobre razultate, jer ćeš ih sigurno postići, jer radiš svim svojim srcem i svojom željom, osjetit ćeš onu pravu sreću, sreću u koju ćeš se zaljubiti."

"Radi ono što voliš i želiš. Kada tvoj sat života bude odbrojavao posljednje sekunde, nitko ti neće dati nagradu jer si cijeli život trpio posao i šefa koji te maltretirao da radiš kao konj."

"Svakodnevno moraš biti zahvalan što su pokraj tebe oni koje voliš. Moraš biti zahvalan na trenutcima koje provodiš s onima koje voliš."

"Ništa nije divnije od tvojeg osmijeha. Ništa nije privlačnije od tvojih očiju. Podigni glavu, nasmij se i promatraj svijet oko sebe."

"Nikad nisam dopustio da ti nedostatci na mojem tijelu budu prepreka. Ja ih i ne gledam kao nedostatke, jer sam rođem s ovom bolešću i to je tako trebalo biti. U životu je sve moguće! Ako nešto želiš i uporan si, možeš postići nezamislive stvari."

"Sve će drugo ispariti, ali ti trenutci sa svojom obitelji ili nekim koga voliš, uvijek će te činiti istinski sretnim. To je ona prava sreća koja traje, zauvijek i nikad ne nestaje."

"Nečije dijete čiji je otac liječnik, bit će vrednije od djeteta čiji otac radi kao čistač u trgovačkom centru. Misliš li da je taj liječnik bolji čovjek od čistača u trgovačkom centru - samo zato što je liječnik?"

"Ne možeš očekivati da će dijete slušati ako se ti neodgovorno ponašaš. Najteže je priznati sebi istinu. Znam, i meni. Za lijep odnos s djetetom potrebno ti je da se zdravo ponašaš. Kao pravi roditelj."

"Čovjekova unutrašnjost važnija je od unutrašnjosti doma. Odnosi ukućana su važniji nego oprane pločice. Pločice će se lako oprati, no laži i nevjera ili nepoštovanje neće se samo tako riješiti."

"Primit ćeš puno udaraca koji će te htjeti zaustaviti na tvojem putu, ali ti si ne smiješ dopustiti da te to obeshrabri. Tvoja želja mora biti puno jača. Kada postigneš ono što si sanjao, vidjet ćeš da se trud isplatio."

"Možeš biti sretan, zaista sretan, samo se moraš sam izboriti za sreću! Imaš dovoljno snage za sve, samo je nikad nisi iskoristio za prave vrijednosti. Zapamti, živ si, a dokle god si živ, možeš mijenjati stvari u vlastitom životu!"

"Zato, ako ne vidiš sreću u tim malim stvarima, koje su zapravo velike i ako su ti takvi trenutci u tvojem životu rijetkost, molim te, promijeni to. Odmah! Sada! Nemaš puno vremena, znaš da vrijeme u životu teče."

"Svoju unutrašnjost možeš ispuniti dobrim stvarima, a nakon toga ćeš biti sretniji, ali doista sretniji."

"Kada god osjetim da mi je previše, znam da se moram posvetiti svojim mislima i odem gledati more."

"Čini stvari koje do sada nikad nisi učinio. Svakog novog dana napravi jednu stvar koju nisi u životu učinio. Možeš li? Ne, još bolje pitanje, usudiš li se?"

"Zahvalnošću ćeš shvatiti koliko imaš. Nije to nikakva mudrost, ali mislim da je put ka sretnom životu."

"Možeš ti kriviti sve ljude oko sebe što ti ne ide u životu. Ali sam donosiš vlastite odluke. Odluke koje su te dovele tu gdje jesi. Preuzmi odgovornost za vlastiti život. Nemoj misliti da će netko upravljati tvojim životom."

"Pronašao sam ono što sam tražio, a tražio sam to posvuda. Nisam pažljivo slušao. Svoj dom. Svoj mir. Pronašao sam. U sebi. U ljudima koje volim."

"Nemoj biti obični prolaznik u životu, budi zabavljač ulice koji okupi ljude oko sebe, stvara im osmijehe na licima i ostavlja im tragove u srcima."

"Ako želiš postići bilo što, moraš se pokrenuti. Ništa nećeš postići čekajući da se samo od sebe ostvari. Kada to shvatiš, na dobrom si putu, ali to nije dovoljno da stigneš do cilja."

"Svoju sam misiju otkrio. Služim je i sretan sam zbog toga. Moja misija je pisanje i druge ljude učiniti sretnijima, pozitivnijima, nasmijanijima, inspiriranijima, motiviranijima i boljima."

"Ništa ti na ovom svijetu neće nedostajati više nego vrijeme. Nemoj trošiti svoje vrijeme besmisleno."

"Zapamti, svi tvoji problemi ne mogu nestati zato ćeš samo pozitivno razmišljati. Potrebno je puno više od toga. Nećeš niti sve ostvariti, ali vjerujem da će ti te misli pomoći da daš sve od sebe u ostvarenju onoga što si želio."

"Čovjek je kao šuma, što dublje ulaziš u nju, sve je više upoznaješ."
"Uvijek će ti netko govoriti da to ne možeš. Neće ti samo govoriti, nego će te i uvjeravati, možda čak postavljati i zamke. Baš tada ćeš znati da možeš. Nemoj slušati druge i samo nastavi naprijed."

"Ako od svoje unutrašnjosti napraviš oazu mira i veselja, to ti ni kiša niti bilo što drugo ne može narušiti. Promijeni mišljenje o kiši."

"Unutarnji mir ti nitko ne može oduzeti, povrijediti, ukrasti, ali mnogi će ti biti zavidni zbog toga. Kada jednom napraviš predivan vrt s puno cvijeća u svojo nutrini, nitko ti ga ne može uništiti."

"U jednom trenutku ništa ti nije važnije od vlastite obitelji i kuće. Ništa ti nije važnije od ljubavi koju ti pruži obitelj. Ništa ti nije važnije od snage koju dobiš od njih. Samo želiš biti doma i pokraj njih. Ništa više."

"Nemoj trošiti vrijeme svoj života na negativne ljude. Život je prekratak da bi svoje vrijeme trošio na negativne ljude. Koliko god se ti trudio oko njih, oni će uvijek biti negativni. Vjeruj, samo ćeš uzaludno potrošiti svoje vrijeme, a i energiju koji ti nitko neće nikada vratiti."

"Moraš znati napraviti granicu. Pomoći svojem prijatelju uvijek, no pripazi da ta pomoć ne prijeđe u naviku."

"Pokreni se sad i stvori život onakav kakav želiš. A riječ SAD neka ti bude motivacija. Budi sad prisutan. Budi sad prisutan svojoj obitelji. Budi sad prisutan osobama koje voliš."

"Kada postigneš unutrašnji mir, tada će ti se dogoditi nezamislive stvari koje nisi mogao ni sanjati. Život će ti otvoriti nova vrata."

"Oni hrabri će uvijek uspjeti. Znaš li koji su ti hrabri? Oni koji su i riskirali."

"Postavljao sam si pitanja, glupa pitanja - što mi je bio prioritet u životu? Žalio sam što nisam proveo više zadovoljnih, sretnih i ispunjenih trenutaka. Žalio sam za vremenom koje sam mogao provesti sa svojima. Tada sam shvatio koliko je život krhak."

"Iskreno davanje to je kada daješ nešto, a zauzvrat ne tražiš ništa. Apsolutno ništa. Niti osmijeh. Niti pogled. Niti riječ hvala. Niti bilo koju drugu riječ. A još manje nešto materijalno. Ništa."

"Nemoj biti okružen prijateljima uz koje ćeš se osjećati kao da si u pustinji."

"Ti si savršen. Savršen si jer si svoj. Budi svjestan svoje savršenosti. Prihvati sve svoje mane i vrline. Jer te to čini savršenim. Nitko ne može od tebe tražiti da se promijeniš ako ne želiš."

"Uživat ćeš, punit ćeš se energijom koja će te toliko liječiti da će ti se i život općenito početi mijenjati. Nabolje, naravno. Nekako ćeš osjetiti da činiš nešto jako dobro i taj ćeš osjećaj zavoljeti."

"Imaš razloga biti nasmijan. Imaš razloga boriti se i biti jači. Svakim danom sve bolji. To je divno. Sve to možeš - jer si živ."

"Vjerujem da si i ti većinu vremena usredotočen na ono što nemaš. Sada to promijeni - kada se usredotočiš na ono što nemaš, zaboravljaš i ne vidiš ono što već imaš."

"Kako će ti netko oduzeti vjeru? Ne može! No, ta vjera će ti pomoći da dotakneš i najdalju zvijezdu na nebu."

"Isgina je, mnogi uspješni ljudi rade jako puno i naporno, ali ima jedna velika razlika između njih i ovih koji nikako nisu uspiješni."

"Ako doneseš pogrešnu odluku, nema veze, zdrav si i budi strpljiv. Nemoj misliti da je to najgore što ti se moglo dogoditi. Nikad ne znaš, možda je baš ta odluka koju si donio, odlična."

"Svaki dan meditiraj. Barem desetak minuta. Možeš i u uredu. Sjedneš i umiriš se, zatvoriš oči i ne misliš ni na što. Tih deset minuta će pomoći tvojem tijelu o osjećat ćeš se bolje."

" Uspravi se i pogledaj ravmo i njega. To je zid koji moraš prijeći, kako god znaš, jer s druge strane je život. Nastavak tvojeg života. Boljeg života!"

"Ako se brineš o vrtu i cvijeću koje si zasadio, imat ćeš prekrasan vrt. Pun lijepog cvijeća, boja, mirisa. Tvoje će cvijeće sretno rasti. Tako je i s nutrinom."

"Živi svoj život najbolje što znaš. To znači da svakog dana budeš bolji i zahvalniji na svemu. Budi zahvalan na nematerijalnom bogatstvu! Ljudi koji su zahvalni, sretni su i bogati! Istinski bogati."

"U životu sve ima svoj početak i kraj. Svaki završetak je neki novi početak. Gotovo u svemu je tako, zar ne?"



- 14:18 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

nedjelja, 10.10.2021.

Sve što moj sin treba znati o svijetu

Naslov: Sve što moj sin treba znati o svijetu
Originalni naslov: Saker min son behover veta om varlden
Autor: Fredrik Backman
Preveo: Nikša Odić
Izdavač: Fokus
2019. godina
173 stranice


Fredrik Backman, povodom rođenja prvog dijeteta, napisao knjigu sa savjetima, dogodovštinama, ali i greškama koje je napravio u ulozi oca. Na dobro opisujući i šaljim način iznio je stvari koje znam i ja, koja nemam djecu, ali zato imam nećake, nećakinje i kumiće..

Knjiga je lagana za čitanje i svakako preporučujem budućim očevima (može i majkama) da si pročitaju.


"U toj prvoj godini cijeli tvoj jebeni život vrti se oko kakice."

"Volim te i to, pa ću ti odmah reći - ako u Ikei pokušaš ići nekim drugim smjerom, naći ćeš se u situaciji tko živ - tko mrtav. Na podu postoje strelice, to znaju svi. Tamo su da spriječe anarhiju. Kad u Ikei ne bi svi išli u istom smjeru, nastao bi kaos, razumiješ?"

"Kad god te majka ujutro hrani, kuhinja izgleda kao reklama za sredstvo za čišćenje. Kad god te hranim ja, izgleda kao onaj dio u Igrama gladi kad svi umru. Netko mi nešto prokleto prešućuje."

"Taj prvi put kad sam došao kući iz dućana, tvoja je majka viknula 'jesi li kupio pelene' na što sam joj odvratio 'naravno da sam kupio pelene'. Uzela ih je iz torbe, pogledala vrlo sumnjičavo i pročitala na pakiranju 'za 6-9 mjeseci'. Rekao sam 'ma to je samo preporuka', na što je odvratila 'on je star 9 dana!' a ja 'zar misliš da to ne znam?' ona pak 'očito ne!!!'"

"Roditeljstvo nije došlo s priručnikom, to je sve što ću reći."

"A jednom, kad si ti spavao, zamijenio sam vrata spavaće sobe s balkonskima pa te ostavio da spavaš na balkonu. Ali unio sam te nakon 15 minuta i bio je tek studeni i bio si uglavnom dobro i nitko nikada neće za to saznati i nazvati socijalnu službu sve dok to ne zapišem u knjigu."

"Teško je biti dobar roditelj. Puno je tu pokušaja i promašaja. U mom slučaju poprilično puno potonjeg, bojim se."

"Tvoj je djed bio ovdje za vikend i po cijeloj kuhinji postavio sigurnosne brave za djecu. Rezultat je taj da tebi sada treba petnaestak sekundi da uđeš u kuhinjski ormarić. A meni pola sata."

"Bit ću potpuno iskren: ne znam puno o ljubavi. Mogu ti reći da te volim, ali ne znam razumiješ li što zapravo znači."

"Tvoja majka ništa u životu ne voli više od plesa. I odabrala je dijeliti život s čovjekom s kojim ne može plesati bez straha za vlastitu sigurnost. Odabrala je mene. A onda si došao ti. Ti voliš glazbu. A kada vas dvoje plešete, ti i ona... Kada bih mogao odabrati jedan trenutak da ga živim cijelu vječnost, to bi bio taj. Ne mogu ti reći ništa o ljubavi. Ništa više od toga."

"Ali da napomenem samome sebi: korektor je jako, jako, jako teško skinuti s dvogodišnjeg djeteta."

"Tvoja majka uvijek kaže da se u njoj sve prelomilo kad je medicinska sestra, nakon što ju je provela stepenicama i hodnicima, odjednom otvorila vrata. A tamo sam bio ja, ba nosilima i sav prekriven krvlju. Znam da sam okrenuo glavu i ugledao je. Srce mi se spustilo u pete. Sjećat ću se tog trenutka sve dok ne umrem. Tada i tamo shvatio sam da ću tu ženu slijediti na kraj svijeta."

"Ti i tvoja majka moja ste najveća, najljepša i najstrašnija avantura. Zadivljujete me svaki dan jer mi i dalje dopuštate da vas slijedim."


- 18:21 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< listopad, 2021 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Opis bloga

Željka
37 y/o women
Croatia 🇭🇷
Books are my life 📚💜

Dobro došli na knjiški blog. Ovdje možete naći sve objave vezane za knjige. Nadam se da će Vam moje preporuke pomoći pri odabiru knjiga za čitanje. Slobodno vi meni možete u komentarima predložiti svoje favorite. Molim lijepo bez vrijeđanja i prepucavanja. Nadam se da ćete uživati. 😉 🤗

TOP 10 AUTORA

1. Inna Moore
2. Jan Bolić
3. Augusta B I
4. Nena Šahbazović
5. Deni Baleta
6. Jana Krišković Baždarić
7. Joy Fielding
8. Vi Keeland
9. Penelope Ward
10. Sarah Morgan

TOP 5 IZDAVAČA

1. Innamorata
2. Fokus
3. Sonatina
4. Fragment
5. Znanje

TOP 10 knjiga

1. Dodir zvijeri
2. SvingeRaj
3. Život koji želiš živjeti
4. Mi djeca s kolodvora Zoo
5. Godina u kojoj je Bela Lang upoznala sreću
6. Pričat ću ti stihovima
7. Život piše poezije
8. Mrtva priroda
9. Praporci u snijegu
10. Onaj pravi