petak, 03.12.2021.

Pregled knjiga

Donosim Vam pregled najboljih pročitanih knjiga u prvih 6 mjeseci

Mislila sam da će biti teško za izabrati, ali ustvari je bilo lagano.

SIJEČANJ
Gospodin Uobraženi - Vi Keeland & Penelope Ward

VELJAČA
Cimer - Kendall Ryan
Neodoljiva pogreška - Vi Keeland

OŽUJAK
Škrinjica od riječi - Nena Šahbazović

TRAVANJ
Naša mala tajna - Inna Moore

SVIBANJ
Krivi broj - Inna Moore

LIPANJ
Dodir zvijeri - Inna Moore
Tetovirer iz Auschwitza - Heather Morris


- 15:25 -

Komentari (4) - Isprintaj - #

četvrtak, 02.12.2021.

Seks&Glad

Naslov: Seks&glad
Autor: Mr. Blue
Izdavač: MbBooks
Srpanj 2021.godina
158.stranica

U ovoj knjizi poznati zagrebački pjevač pod nazivom Mr. Blue priča nam o svojem životu od ranih početaka.

- "Who's the man, I'm the man!" -

Na svojstven način iznosi istinite dogodovštine koje su mu se događale, samo pod izmijenjenim imenima i mjestima.

- "Vjeruješ li svojim očima ili meni?" -

Knjigu opisuje kao vodič za muškarce i žene, ali iz njegovog kuta gledanja.

- "Trice možda najbolje pokazuju da su žene puno više ljubomorne nego posesivne." -

Ovo izrazito lagano i zanimljivo štivo, može se pročitati u jednom danu.

- "A man's got to do, what a man's got do" -

Do sada se nisam sustretala sa ovakvom vrstom knjige i jako sam zadovoljna. Od mene imate sve preporuke.


Ocjena 5/5


- "Sponzoruše su žene koje doslovno ulažu u sebe. Ova toliko negativno opjevana sorta djevojaka u svoj izgled ulaže, s manje ili više talenta, od svojih ranih tinejdžerskih dana." -

- " Stara narodna balkanska izreka kaže: Ne može mi se dignut dok nemam sto eura u džepu." -

- " 'Happy wife, happy life' u prijevodu - ne zaboravite kako većinazadovoljstva vaše supruge, ljubavnice ili tek djevojke proizlazi iz zajedničke postelje." -

- "Citirat ću jednog dragog prijatelja: 'Ne ševimo kad mi hoćemo, nego kad one hoće.' U većini slučajeva zna biti tako." -

- "Seks s bivšima i obnavljanje veze, NE. Prije ili poslije u vašem životu pojavit će se netko nov, netko tko će vas osvježiti, otkriti vam nove dimenzije i vidike, budite strpljivi i hrabri i budućnost će vas nagraditi." -

- "Često mi kažu: 'Nisi još upoznao onu pravu.' Srodna duša, ili kako to već nazivaju, ne postoji. Srodnu dušu stvaramo kada nekome dajemo šansu da nam pokaže tko je, srodnu dušu rađamo u slučajevima kada nismo prestrogi ni prema sebi pa time ni prema drugima, ili da skratim, srodna duša nastaje kada iz sebe projiciramo ono najbolje." -

- "Od izmeta se ne može napraviti pita, ali da na nekom uglu postoji idealna osoba koja čeka samo na nas, to je mit." -

- "Ali, bili vi u dugogodišnjem braku, vezi ili pak sami poput mene, u smiraj naših života kada ćemo odlazeći Svevišnjem na iskaz zadnji puta sklopiti oči, posljednje što će proletjeti našim mislima bit će samo jedna osoba. Možda vas prije zadnjeg izdisaja iznenadi koga ćete ugledati, ali vjerujte, samo jednom se ljubi..." -- 09:32 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

srijeda, 20.10.2021.

Mjesec hrvatske knjige

Knjižnice grada Zagreba, na zamolbu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u svibnju 1995. godine preuzimaju organizaciju manifestacije Mjesec hrvatske knjige. Manifestaciju vodi Programski odbor sastavljen od predstavnika knjižnica, institucija, nadležnih ministarstava, nakladnika, medija, društava, a realizira je Organizacijski odbor u koji su uključeni djelatnici Knjižnica grada Zagreba.

Iako se iz knjižnica uvijek čuje glas za poticanje čitanja, tijekom tih mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga koliko svake godine traje manifestacija, nastoji se još intenzivnije govoriti i na državnoj razini, ali i u lokalnim sredinama o knjizi i čitanju, a kroz raznovrsne programe knjižnice lokalno uključuju i građane. Cilj manifestacije je istaknuti iznimnu važnost knjige, ali i knjižnica kao mjesta javnog i slobodnog pristupa koja se sve više približavaju građanima.INNA MOOREJAN BOLIĆ


AUGUSTA B I


JANA KRIŠKOVIĆ BAŽDARIĆ


NENA ŠAHBAZOVIĆ


MATEA ČVAGIĆ PRAŠNJAK


IVO PRASKA


MARILENA DUŽMAN


DANIJELA CRLJEN

- 17:04 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

utorak, 19.10.2021.

Život koji želiš živjeti

Naslov: Život koji želiš živjeti
Autor: Jan Bolić
Naklada Beletra
2020. godina
203 stranice


Za sve koji ne znaju, Jan boluje od spinalne mišićne atrofije tipa 2, zbog koje ne može pomaknuti gotovo nijedan dio tijela. Njegova bolest ga nije pokolebala i uz pomoć jednog prsta, koji može pomaknuti, piše i stvara remek djela. Tako je nastala i ova, četvrta knjiga po redu.

U knjizi opisuje svoj način života, životne trenutke, uspjehe i savjete. Na osebujan način prepričava i dočarava svoje borbe sa opakom bolešću, kako se nikada ne treba predati na milost i nemilost bolesti, kako treba ustrajati i nači cilj s kojim gurati dalje svaki dan.

Knjiga sadrži jako puno savjeta za svakoga, bez obzira da li se boriš sa nekom bolešću ili si potpuno zdrav.

Imate svi preporuku od mene za ovu knjigu, ustvari, pod obavezno da ju pročitate.

Ocjena 5/5


"Nikad me bolest nije vukla na dno. Nikad se nisam stidio. Nikad nisam osjećao da sam drugačiji. Misliš li ti da sam drugačiji?! Imam sve kao i ti i svaki drugi čovjek koji hoda ovom zemljom. Zar ne?"

"Moj se život promijenio nakon trenutka kada sam zamalo umro. Nemoj čekati takav trenutak da počneš živjeti život u kojem ćeš biti sretan. Nemoj čekati takav trenutak da počneš cijeniti prave vrijednosti u životu. Nemoj čekati takav trenutak i počni doista živjeti svoj život."

"Svaki dani iskoristim najbolje što mogu. Svaki dan iskoristi na one vrijedne trenutke jer nikad nećeš znati koji je posljednji."

"Kada je čovjek u bolnici, tada shvati koliko je zdravlje bitno, sve odjednom postane potpuno nebitno ako nemaš zdravlje."

"Nisam ni znao da imam toliko strpljenja, ali sam shvatio da čovjek niti ne zna koliko i sebi krije snage, strpljenja, volje i ljubavi dok ne doživi pad."

"Dobio sam ovaj život, kakav god on bio, moram ga iskoristiti najbolje što mogu."

"Neće ti puno ljudi pružiti potporu u onome što si zamislio, ali nemoj da te to obeshrabri. Kad-tad ćeš uspijeti, vjeruj mi. Svako malo će ti se okliznuti pa ćeš pasti. No nije važno to što si pao, nego je važno da ustaneš, dignute glave. Obrišeš koljena i nastaviš dalje."

"Možda nemam snage u mišićima i ne mogu podignuti ruke, ali imam dovoljno unutarnje snage kojom pomičem planine."

"Jer samo jedan je život u kojem možeš voljeti i biti voljen. Možeš raditi ono što te usrećuje. Samo je jedan život u kojem možeš imati obitelj. Prijatelje. Nekoga s kime ćeš dijeliti ljubav."

"Najdragocjeniji dar koji možeš nekome dati je - svoje vrijeme."

"Kada budeš radio ono što si oduvijek sanjao, pa kad uz to postigneš dobre razultate, jer ćeš ih sigurno postići, jer radiš svim svojim srcem i svojom željom, osjetit ćeš onu pravu sreću, sreću u koju ćeš se zaljubiti."

"Radi ono što voliš i želiš. Kada tvoj sat života bude odbrojavao posljednje sekunde, nitko ti neće dati nagradu jer si cijeli život trpio posao i šefa koji te maltretirao da radiš kao konj."

"Svakodnevno moraš biti zahvalan što su pokraj tebe oni koje voliš. Moraš biti zahvalan na trenutcima koje provodiš s onima koje voliš."

"Ništa nije divnije od tvojeg osmijeha. Ništa nije privlačnije od tvojih očiju. Podigni glavu, nasmij se i promatraj svijet oko sebe."

"Nikad nisam dopustio da ti nedostatci na mojem tijelu budu prepreka. Ja ih i ne gledam kao nedostatke, jer sam rođem s ovom bolešću i to je tako trebalo biti. U životu je sve moguće! Ako nešto želiš i uporan si, možeš postići nezamislive stvari."

"Sve će drugo ispariti, ali ti trenutci sa svojom obitelji ili nekim koga voliš, uvijek će te činiti istinski sretnim. To je ona prava sreća koja traje, zauvijek i nikad ne nestaje."

"Nečije dijete čiji je otac liječnik, bit će vrednije od djeteta čiji otac radi kao čistač u trgovačkom centru. Misliš li da je taj liječnik bolji čovjek od čistača u trgovačkom centru - samo zato što je liječnik?"

"Ne možeš očekivati da će dijete slušati ako se ti neodgovorno ponašaš. Najteže je priznati sebi istinu. Znam, i meni. Za lijep odnos s djetetom potrebno ti je da se zdravo ponašaš. Kao pravi roditelj."

"Čovjekova unutrašnjost važnija je od unutrašnjosti doma. Odnosi ukućana su važniji nego oprane pločice. Pločice će se lako oprati, no laži i nevjera ili nepoštovanje neće se samo tako riješiti."

"Primit ćeš puno udaraca koji će te htjeti zaustaviti na tvojem putu, ali ti si ne smiješ dopustiti da te to obeshrabri. Tvoja želja mora biti puno jača. Kada postigneš ono što si sanjao, vidjet ćeš da se trud isplatio."

"Možeš biti sretan, zaista sretan, samo se moraš sam izboriti za sreću! Imaš dovoljno snage za sve, samo je nikad nisi iskoristio za prave vrijednosti. Zapamti, živ si, a dokle god si živ, možeš mijenjati stvari u vlastitom životu!"

"Zato, ako ne vidiš sreću u tim malim stvarima, koje su zapravo velike i ako su ti takvi trenutci u tvojem životu rijetkost, molim te, promijeni to. Odmah! Sada! Nemaš puno vremena, znaš da vrijeme u životu teče."

"Svoju unutrašnjost možeš ispuniti dobrim stvarima, a nakon toga ćeš biti sretniji, ali doista sretniji."

"Kada god osjetim da mi je previše, znam da se moram posvetiti svojim mislima i odem gledati more."

"Čini stvari koje do sada nikad nisi učinio. Svakog novog dana napravi jednu stvar koju nisi u životu učinio. Možeš li? Ne, još bolje pitanje, usudiš li se?"

"Zahvalnošću ćeš shvatiti koliko imaš. Nije to nikakva mudrost, ali mislim da je put ka sretnom životu."

"Možeš ti kriviti sve ljude oko sebe što ti ne ide u životu. Ali sam donosiš vlastite odluke. Odluke koje su te dovele tu gdje jesi. Preuzmi odgovornost za vlastiti život. Nemoj misliti da će netko upravljati tvojim životom."

"Pronašao sam ono što sam tražio, a tražio sam to posvuda. Nisam pažljivo slušao. Svoj dom. Svoj mir. Pronašao sam. U sebi. U ljudima koje volim."

"Nemoj biti obični prolaznik u životu, budi zabavljač ulice koji okupi ljude oko sebe, stvara im osmijehe na licima i ostavlja im tragove u srcima."

"Ako želiš postići bilo što, moraš se pokrenuti. Ništa nećeš postići čekajući da se samo od sebe ostvari. Kada to shvatiš, na dobrom si putu, ali to nije dovoljno da stigneš do cilja."

"Svoju sam misiju otkrio. Služim je i sretan sam zbog toga. Moja misija je pisanje i druge ljude učiniti sretnijima, pozitivnijima, nasmijanijima, inspiriranijima, motiviranijima i boljima."

"Ništa ti na ovom svijetu neće nedostajati više nego vrijeme. Nemoj trošiti svoje vrijeme besmisleno."

"Zapamti, svi tvoji problemi ne mogu nestati zato ćeš samo pozitivno razmišljati. Potrebno je puno više od toga. Nećeš niti sve ostvariti, ali vjerujem da će ti te misli pomoći da daš sve od sebe u ostvarenju onoga što si želio."

"Čovjek je kao šuma, što dublje ulaziš u nju, sve je više upoznaješ."
"Uvijek će ti netko govoriti da to ne možeš. Neće ti samo govoriti, nego će te i uvjeravati, možda čak postavljati i zamke. Baš tada ćeš znati da možeš. Nemoj slušati druge i samo nastavi naprijed."

"Ako od svoje unutrašnjosti napraviš oazu mira i veselja, to ti ni kiša niti bilo što drugo ne može narušiti. Promijeni mišljenje o kiši."

"Unutarnji mir ti nitko ne može oduzeti, povrijediti, ukrasti, ali mnogi će ti biti zavidni zbog toga. Kada jednom napraviš predivan vrt s puno cvijeća u svojo nutrini, nitko ti ga ne može uništiti."

"U jednom trenutku ništa ti nije važnije od vlastite obitelji i kuće. Ništa ti nije važnije od ljubavi koju ti pruži obitelj. Ništa ti nije važnije od snage koju dobiš od njih. Samo želiš biti doma i pokraj njih. Ništa više."

"Nemoj trošiti vrijeme svoj života na negativne ljude. Život je prekratak da bi svoje vrijeme trošio na negativne ljude. Koliko god se ti trudio oko njih, oni će uvijek biti negativni. Vjeruj, samo ćeš uzaludno potrošiti svoje vrijeme, a i energiju koji ti nitko neće nikada vratiti."

"Moraš znati napraviti granicu. Pomoći svojem prijatelju uvijek, no pripazi da ta pomoć ne prijeđe u naviku."

"Pokreni se sad i stvori život onakav kakav želiš. A riječ SAD neka ti bude motivacija. Budi sad prisutan. Budi sad prisutan svojoj obitelji. Budi sad prisutan osobama koje voliš."

"Kada postigneš unutrašnji mir, tada će ti se dogoditi nezamislive stvari koje nisi mogao ni sanjati. Život će ti otvoriti nova vrata."

"Oni hrabri će uvijek uspjeti. Znaš li koji su ti hrabri? Oni koji su i riskirali."

"Postavljao sam si pitanja, glupa pitanja - što mi je bio prioritet u životu? Žalio sam što nisam proveo više zadovoljnih, sretnih i ispunjenih trenutaka. Žalio sam za vremenom koje sam mogao provesti sa svojima. Tada sam shvatio koliko je život krhak."

"Iskreno davanje to je kada daješ nešto, a zauzvrat ne tražiš ništa. Apsolutno ništa. Niti osmijeh. Niti pogled. Niti riječ hvala. Niti bilo koju drugu riječ. A još manje nešto materijalno. Ništa."

"Nemoj biti okružen prijateljima uz koje ćeš se osjećati kao da si u pustinji."

"Ti si savršen. Savršen si jer si svoj. Budi svjestan svoje savršenosti. Prihvati sve svoje mane i vrline. Jer te to čini savršenim. Nitko ne može od tebe tražiti da se promijeniš ako ne želiš."

"Uživat ćeš, punit ćeš se energijom koja će te toliko liječiti da će ti se i život općenito početi mijenjati. Nabolje, naravno. Nekako ćeš osjetiti da činiš nešto jako dobro i taj ćeš osjećaj zavoljeti."

"Imaš razloga biti nasmijan. Imaš razloga boriti se i biti jači. Svakim danom sve bolji. To je divno. Sve to možeš - jer si živ."

"Vjerujem da si i ti većinu vremena usredotočen na ono što nemaš. Sada to promijeni - kada se usredotočiš na ono što nemaš, zaboravljaš i ne vidiš ono što već imaš."

"Kako će ti netko oduzeti vjeru? Ne može! No, ta vjera će ti pomoći da dotakneš i najdalju zvijezdu na nebu."

"Isgina je, mnogi uspješni ljudi rade jako puno i naporno, ali ima jedna velika razlika između njih i ovih koji nikako nisu uspiješni."

"Ako doneseš pogrešnu odluku, nema veze, zdrav si i budi strpljiv. Nemoj misliti da je to najgore što ti se moglo dogoditi. Nikad ne znaš, možda je baš ta odluka koju si donio, odlična."

"Svaki dan meditiraj. Barem desetak minuta. Možeš i u uredu. Sjedneš i umiriš se, zatvoriš oči i ne misliš ni na što. Tih deset minuta će pomoći tvojem tijelu o osjećat ćeš se bolje."

" Uspravi se i pogledaj ravmo i njega. To je zid koji moraš prijeći, kako god znaš, jer s druge strane je život. Nastavak tvojeg života. Boljeg života!"

"Ako se brineš o vrtu i cvijeću koje si zasadio, imat ćeš prekrasan vrt. Pun lijepog cvijeća, boja, mirisa. Tvoje će cvijeće sretno rasti. Tako je i s nutrinom."

"Živi svoj život najbolje što znaš. To znači da svakog dana budeš bolji i zahvalniji na svemu. Budi zahvalan na nematerijalnom bogatstvu! Ljudi koji su zahvalni, sretni su i bogati! Istinski bogati."

"U životu sve ima svoj početak i kraj. Svaki završetak je neki novi početak. Gotovo u svemu je tako, zar ne?"- 14:18 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

nedjelja, 10.10.2021.

Sve što moj sin treba znati o svijetu

Naslov: Sve što moj sin treba znati o svijetu
Originalni naslov: Saker min son behover veta om varlden
Autor: Fredrik Backman
Preveo: Nikša Odić
Izdavač: Fokus
2019. godina
173 stranice


Fredrik Backman, povodom rođenja prvog dijeteta, napisao knjigu sa savjetima, dogodovštinama, ali i greškama koje je napravio u ulozi oca. Na dobro opisujući i šaljim način iznio je stvari koje znam i ja, koja nemam djecu, ali zato imam nećake, nećakinje i kumiće..

Knjiga je lagana za čitanje i svakako preporučujem budućim očevima (može i majkama) da si pročitaju.


"U toj prvoj godini cijeli tvoj jebeni život vrti se oko kakice."

"Volim te i to, pa ću ti odmah reći - ako u Ikei pokušaš ići nekim drugim smjerom, naći ćeš se u situaciji tko živ - tko mrtav. Na podu postoje strelice, to znaju svi. Tamo su da spriječe anarhiju. Kad u Ikei ne bi svi išli u istom smjeru, nastao bi kaos, razumiješ?"

"Kad god te majka ujutro hrani, kuhinja izgleda kao reklama za sredstvo za čišćenje. Kad god te hranim ja, izgleda kao onaj dio u Igrama gladi kad svi umru. Netko mi nešto prokleto prešućuje."

"Taj prvi put kad sam došao kući iz dućana, tvoja je majka viknula 'jesi li kupio pelene' na što sam joj odvratio 'naravno da sam kupio pelene'. Uzela ih je iz torbe, pogledala vrlo sumnjičavo i pročitala na pakiranju 'za 6-9 mjeseci'. Rekao sam 'ma to je samo preporuka', na što je odvratila 'on je star 9 dana!' a ja 'zar misliš da to ne znam?' ona pak 'očito ne!!!'"

"Roditeljstvo nije došlo s priručnikom, to je sve što ću reći."

"A jednom, kad si ti spavao, zamijenio sam vrata spavaće sobe s balkonskima pa te ostavio da spavaš na balkonu. Ali unio sam te nakon 15 minuta i bio je tek studeni i bio si uglavnom dobro i nitko nikada neće za to saznati i nazvati socijalnu službu sve dok to ne zapišem u knjigu."

"Teško je biti dobar roditelj. Puno je tu pokušaja i promašaja. U mom slučaju poprilično puno potonjeg, bojim se."

"Tvoj je djed bio ovdje za vikend i po cijeloj kuhinji postavio sigurnosne brave za djecu. Rezultat je taj da tebi sada treba petnaestak sekundi da uđeš u kuhinjski ormarić. A meni pola sata."

"Bit ću potpuno iskren: ne znam puno o ljubavi. Mogu ti reći da te volim, ali ne znam razumiješ li što zapravo znači."

"Tvoja majka ništa u životu ne voli više od plesa. I odabrala je dijeliti život s čovjekom s kojim ne može plesati bez straha za vlastitu sigurnost. Odabrala je mene. A onda si došao ti. Ti voliš glazbu. A kada vas dvoje plešete, ti i ona... Kada bih mogao odabrati jedan trenutak da ga živim cijelu vječnost, to bi bio taj. Ne mogu ti reći ništa o ljubavi. Ništa više od toga."

"Ali da napomenem samome sebi: korektor je jako, jako, jako teško skinuti s dvogodišnjeg djeteta."

"Tvoja majka uvijek kaže da se u njoj sve prelomilo kad je medicinska sestra, nakon što ju je provela stepenicama i hodnicima, odjednom otvorila vrata. A tamo sam bio ja, ba nosilima i sav prekriven krvlju. Znam da sam okrenuo glavu i ugledao je. Srce mi se spustilo u pete. Sjećat ću se tog trenutka sve dok ne umrem. Tada i tamo shvatio sam da ću tu ženu slijediti na kraj svijeta."

"Ti i tvoja majka moja ste najveća, najljepša i najstrašnija avantura. Zadivljujete me svaki dan jer mi i dalje dopuštate da vas slijedim."


- 18:21 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

srijeda, 29.09.2021.

Moje Vlasništvo

Naslov: Moje vlasništvo
Autor: Inna Moore
Izdavač: Innamorata
2021. godina
261. stranica

Sjećate li se školskih/studentskih dana, kada ste bili bez brige i pameti, glavna briga hoćete li proći ispit, gdje se vikendom zabaviti i hoće li vas zgodni frajer primjetiti?!
Ova knjiga nas vraća upravo u to vrijeme, doba prvih ljubavi, izlazaka s društvom, učenja, prvih prekida, ulaska u zrelost, krivih odabira i zaključaka. Doba u koje bi se većina nas odraslih drage volje vratila.

Dylan i Sienna, dvoje mladih studenata, počeli su burno svoje putovanje, prožeto flertovima, uletima, strašću, potrebom, ljubomorom, strahom i greškama. No, hoće li uspijeti prebroditi sve prepreke koje ih nađu?! Kako će njihova priča završiti?!?

Knjiga me oduševila, kao i svaka Innina, a posebice likovi. Ludi i napaljeni studenti. Popularni i manje popularni. Spletke i oklade. Čitajući, radnja me podsjećala na američke tinejdžerske serije koje sam kao mlađa gledala, obožavala i strepila što će se sve dogoditi. Tako je bilo i sa ovom knjigom. Skoro sam ju pročitala u jednom danu, ali sam se ipak natjerala da odem spavati (u 3h u noći) jer treba drugi dan funkcionirati i obavljati poslove. Opet mi izazvala hrpu emocija od smijeha, nostalgije do ljutnje. Došlo mi je da uđem u knjigu, išamaram ih sve po redu i kažem da se skuliraju.
Od mene imate sve preporuke za ovo odlično štivo.
Ocjena 5/5

- 18:19 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

nedjelja, 26.09.2021.

Cesta za Zion

Naslov: Cesta za Zion
Autor: Matea Čvagić Prašnjak
Naklada Fragment
117. stranica
2021. godina

Iskreno, ova knjiga nije me previše dojmila, nije potaknula emocije u meni i nemojte me sad odmah razapeti da sam bezosjećajna jer nisam takva. Očekivala sam puno više od knjige i vjerojatno me zato razočarala.
Ovo mi je prva Mateina knjiga koju sam pročitala i ne znam kako da napišem recenziju. Odmah ću napomenuti da ne osporavam ničiji rad i nije mi u cilju nikoga uvrijediti, samo ću izreći svoje najiskrenije mišljenje i doživljaj.


Layla sa sinom putuje za Zion (mjesto na Pelješcu). Radnja odmah na početku po meni krene krivo. Svatko tko imalo zna na zemljopisnu kartu zna da ako ideš od Osijeka prema zapadu, da je Slatina prije Virovitice, nikako obrnuto i to me odmah zasmetalo. Zatim putuju do Koprivnice koja je udaljena nekih 100-tak km, a njima trebalo pola dana. Logično bi bilo da krenu za Liku pa dalje prema Dalmaciji, ali oni odlaze prvo za Rijeku, zatim odlaze u Poreč, zatim samo prolaze kroz Crikvenicu, staju tek u Zadru i onda nakon 6 dana putovanja napokon dolaze u Zion. Od kad je krenula na putovanje, Layla, cijelim putem susretala ljude koje je igrom slučaja na kraju povezla sa sobom. Osim putovanja i prisjećanja, likovi su konstantno gladni. Ispadalo je da samo jedu i putuju, nikakve konkretne i zanimljive radnje. Nikako, ali nikako mi se nije svidjelo što Layla svoga sina tokom cijele knjige oslovljavala sa "pokretna imovina".Na kraju sam ocjenu dala 2/5 jer mi nije ispunila očekivanja. Ne mogu reći da nije čitljiva, ali meni osobno nije nikako odgovarala. Mučila sam se sa njom nekih 2 tjedna da bih ju pročitala. Neke dijelove u knjizi sam čak i preskočila.
Napominjem još jednom, da mojim osvrtom ne želim uvrijediti nikoga, niti ukaljati autoričine uspomene na pokojnog oca. Vjerujem da sam knjigu pročitala u krivo vrijeme i zato nije doprla do mene. Iako mi prva Mateina knjiga nije sjela, to ne znači da neću dati šansu budućim knjigama.

- 10:43 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 21.09.2021.

Najava

Nakon godinu dana od prve knjige "Pet dana u Londonu" s ponosom Ivo Fraska Vam najavljuje novi roman, triler "Ljubav, prevare i laži" koji je pošao u tisak.Objave dragog Ive Fraske pratite na:

Facebook
https://www.facebook.com/Ivo-Fraska-112852766951692

Instragram:
https://www.instagram.com/ivofraska

- 21:21 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 07.09.2021.

Gladan tvoga tijela

Naslov: Gladan tvoga tijela
Autor: Inna Moore
2021. godina
191. stranica


Arien biciklista, više vremena provodi na natjecanjima nego u rodnoj Americi.
Elisa kuharica, oduvijek zaljubljena u Ariena, prati sva njegova natjecanja i intervjuje.
Nakon Tour de France, Arien odluči uzeti 6 mjeseci pauze i doseljava kod prijatelja Maxima.
Na prijateljevu preporuku, odlazi na večeru sa ženskom kojoj ni ime nije zapamtio, nakon kušanja hrane, toliko je oduševljen da odlučuje upoznati kuhara. U susret mu dolazi ženska osoba, sa osebujnim oblinama, ne može skinuti oči sa nje, predstavi se kao kuharica, a on je očaran, i hranom i kuharicom. Ona zna kako se on zove, a on se ne može sjetiti tko bi ona bila.
Tek kada se sretne sa Elisom ujutro u kuhinji, shvati da je kuharica prijateljeva sestra, Elisa. Mala kržljava i mršava djevojčica, izrasla u sex bombu sa zanosnim oblinama i odlična kuharica. Nakon par jutarnjih susreta i zajedničkom doručkovanja, oboje osjećaju jaku privlačnost i upuštaju se u sexualne odnose, skrivajući se od ostalih. Hoće li se odnos između njih pretvoriti u nešto više?! Što ako jedna strana želi više, a druga ne?! Ne želim Vam više otkrivati jer ne bih bilo zanimljivo da sve otkrijem.


Knjiga, kao i svaka Innina, odličnog sadržaja, čitljiva, zanimljiva, likovi sexy i hot, radnja vuče da čitaš stranicu za stranicom, ubija i najveće čitalačke krize.
Nemam ni jednu zamjerku osim one da ću bankrotirati jer želim sve Innine knjige na svojim policama. Imate veliku preporuka od mene za ovu knjigicu.

Ocjena 5/5

- 19:41 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 23.08.2021.

Voajer

Naslov: Voajer
Autor: Inna Moore
2021. godina
200 stranica

Radnja ove knjige prati bivšeg gitaristu Ryana i kustošicu Lucy, oboje povrijeđenih i razočaranih u ljubavi.
Ryan kupi kuću i bježi daleko od svih zbog svojega stanja.
Lucy odluči uzeti 4 tjedna godišnjeg da odmori, u kući koju naslijedila od djeda, zbog loših izbora muškaraca za veze.
Ne poznavajući jedan drugoga, upuštaju se u vruće sexy igrice, svatko na svome balkonu, izazivajući drugu stranu i čekajući reakciju. Dok su strasti uzavrele i stvorile neobjašnjivu ovisnost, upuštaju se u strasne i pohotne radnje u krevetu, ali i upoznavanja i nježnih dodira, sve do trenutka kada se Lucy mora vratiti na posao.
Kako će njihova "veza" završiti?! Hoće li ostati zajedno?! Kako li će to sve na kraju završiti?!?


To samo Ina može napisati knjigu koja u meni pobudi hrpetinu osjećaja. Knjiga zbog koje u tužnim momentima rastužim i pustim suzu, u smiješnima nasmijem od srca, u odlučujućim naljutim i naživciram. Zamislite da Vam to omogući samo jedna knjiga.
Malo je reći da se zaljubim u svaku njezinu koju pročitam. Svaku pročitam u par dana. Svaka mi razbije čitalačku krizu. Svaka mi je posebna na svoj način. Ina piše samo posebne knjige i svaka će Vas raspametiti.
Knjigu preporučujem svima koji vole ovaj žanr.

Ocjena 5/5

- 18:01 -

Komentari (4) - Isprintaj - #

utorak, 17.08.2021.

Knjižara na obali

Naslov: Knjižara na obali
Originalan naslov: The Bookshop on the Shore
Autor: Jenny Colgan
Prevela: Ana Briški Đurđevac
Izdavač: Koncept izdavaštvo
Srpanj 2020. godine
379 stranica


Radnja knjige prati preživljavanje mlade samohrane majke četverogodišnjeg sina koji još uvijek nije progovorio. U nedostatku novaca za plaćanje stanarine i životnih potrepština u Londonu, odlučuje se za odlazak u Škotsku, prihvativši posao dadilje troje djece te rada u putujućoj knjižari.
Cijelo vrijeme boravka u Škotskoj pratit će je problemi kako dovesti svoj život u red, ali i život djece koju čuva. Hoće li joj sin napokon progovoriti?! Kako će se snaći u drugačijem okruženju, u prirodi, daleko od gradske vreve?! Kako će ju djeca prihvatit?!

Knjigu sam duže vrijeme čitala, oko 3 tjedna, jer sam u nedostatku vremena čitala u većini vikendom. Radnja je zanimljiva i čitljiva, samo zahtjeva puno više koncentracije od ostalih knjiga. Ne znam da li je to do mene ili je i ostalima bilo tako.
Za sve one koji misle da je ovo klasični ljubić, grdo se varate. Ovo bi ja nazvala dramski roman sa ljubavnim elementima.
Ocjena 4/5

- 16:09 -

Komentari (5) - Isprintaj - #

subota, 07.08.2021.

Ljetno štivo by Matea Čvagić Prašnjak

Matea Čvagić Prašnjak rođena je 6. listopada 1996. godine u Osijeku u Hrvatskoj. Još se kao osnovnoškolka nižih razreda u Osnovnoj školi Franje Krežme upuštala u pisanje pjesmica i sastavaka. Za sebe voli reći “da se bavi pisanjem otkako zna pisati slova”, a za svojega je boravka u Koprivnici, kao srednjoškolka u Gimnaziji “Fran Galović”, 2011. godine osvojila 1. mjesto na natječaju “Mali Galović” za prozni tekst “Nešto poput sretnoga kraja”. Odmah potom, izdala je pod djevojačkim prezimenom svoju prvu knjigu (skup proznih radova) pod nazivom “Na obroncima nade” u nakladi Udruge građana Stih.
Osim pisanom riječju, Matea se amaterski izražavala putem glazbe, plesa, glume i produkcije predstava i filmova te sudjelovala na gimnazijskim “talent-showovima” u Koprivnici s amaterskim autorskim filmovima i suvremenim plesnim koreografijama. Sa svojim je bendom “Passenger’s routine” 2014. i 2015. godine nastupala unutar festivala “Imagine” s autorskim skladbama (kao vokal i tekstopisac) te su 2015. osvojili nagradu za najbolji umjetnički dojam. Također, 2016. je godine napisala i producirala predstavu “Igra sjena” unutar Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku i umjetničkog festivala “EkTe” te radila kao asistentica trenerima u plesnom studiju “Shine” u Osijeku.
Našu dragu Mateu podržite na Instagram i Facebook profilu.


OTOK TAJNI - Patricia Wilson
Roman Otok tajni dirljiva je priča o ljubavi, gubitku i obitelji.
Angelika, mlada žena rođena u Londonu, čitav se život veoma zanimala za majčinu tajnu prošlost. A dok planira vjenčanje, zna da mora posjetiti zabačeno selo na Kreti, u kojem je njezina majka odrasla.
Angiena otuđena grčka baka Maria je na umoru. Raširenih ruku dočekuje Angie – vrijeme je da se oslobodi tereta te ispripovijeda svoju priču, kako je ne bi ponijela u grob.
No dok Angie na Kreti sluša bakine priče, njezin zaručnik sve se rjeđe javlja, a i kad se javi nije sam. Iako je vjenčanje pred vratima, otkrit će se mnoge tajne koje će taj, dugo željeni događaj, dovesti u pitanje…

Oznake: preporuke, recenzija, plaža, knjige, ljeto, čitanje33w

- 08:56 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 28.07.2021.

Godina u kojoj je Bela Lang upoznala sreću

Naslov: Godina u kojoj je Bela Lang upoznala sreću
Autor: Jana Krišković Baždarić
Svibanj 2021.
258 stranica


Bela Lang, što reći o njoj, a da Vam previše ne otkrivam. Nasmijala me, naljutila, oduševila, nadahnula, rasplakala i to sve u jednoj knjizi od 258 stranica.
Radite posao kojega nikako ne volite, zatim dobite poslovnu priliku, bez puno sredstava na računu, jeste voljni ostaviti sve za sobom, spakirati kofere, otići u nepoznato i potražiti svoju sreću drugdje?!

Bela Lang je to napravila, iako je na tom putu bilo puno padova, uz upornost je uspjela, stekla jako dobrog i iskrenog prijatelja te ljubav svoga života.

Knjiga je drugačija od svih koje sam do sada pročitala. Ima po malo svih elemenata drugih žanrova u njoj i vjerujem da je autorica to namjerno htjela postići. Moja je preporuka da ju svakako pročitate jer sam u citatima našla sebe.

Ocjena 5/5


Neki od citata:

"Najbolje što sam dobila jest: 'Bit ćemo slobodni zadržati Vaš kontakt.' Sranje. Moj kontakt do sada je već postao kao kurvino dupe."

"Jedino slučajno u slučajnosti jest naš osjećaj da se nešto dogodilo samo od sebe, bez ikakva razloga. Taj varljiv osjećaj. Naglo pomislim da za sve oni što naoko zaista izgleda slučajno postoji itekako dobar razlog."

"Fascinirao nas je gradić Asfeld, dnevni list Asfeld Vista u kojem Bela radi i iskreno priča o mladoj ženi koja silno želi pronaći sebe. Njezina je priča vrlo insprirativna i nadasve stvarna i u ovom trenutku ne mogu zamisliti bolju osobu koja će potaknuti mlade žene na upornost u ostvarivanju svojih ciljeva, pa ako baš želite i snova."

"Pomislim koliko smo često znali čuti onu sreća spaja ljude, i prvi puta zapitam se je li to zaista istina? Je li sreća iznenada postala luksuznija od bilo kakvih materijalnih bogatstava? Spaja li sreća mene i Val, ilu nas u ovom slučaju razdvaja? Ovdje ne mogu otvoriti svoj džep i na stol joj poput novaca istresti komad sreće da bi ga i ona imala. Koliko god joj svoje sreće htjela dati, to će na kraju opet ostati isključivo moja sreća. Ona će svoju morati pronaći sama. Nedjeljiva je i bira jednog vlasnika. Rasplinula je naš svijet u kojem smo o njoj razgovarale i pokušale je pronaći. Prvi put shvatim da nas je sreća razdvojila."

"Slušala me sa zanimanjem koje je bilo slično kao da je čitala neku uzbudljivu knjigu. Onog trenutka kad ju je zatvorila, vratila se svom životu i polako je zaboravlja. Utjecaj na njezin život imala je samo u onom trenutku dok ju je čitala."

"Možda i razumijem onaj dio u kojem te ubija ono što voliš. Onaj dio u kojem si spreman napustiti sve, iako ne znaš hoćeš li time samom sebi presuditi."

"Osoba koja mi je dala najbolji savjet na svijetu ne može donijeti pogrešnu odluku."

"Ne znam što donosi sutra, ali iz tog razloga to ovo danas čini prokleto uzbudljivim!"

"Koji put trebamo samo zakoračiti i prijeći preko nekog praga, proći kroz neka vrata kako bismo razotkrili drugu stranu nečega. Ne nužno boljega. Samo drugačijega. Ipak, baš kao i ova hotelska, tako i u ona u nama, vrata će nam se otvoriti kada budemo spremni i kada nas iza njih bude imao tko dočekati. Makar to bili mi sami."

"Loše vino i loše odluke uvijek treba mijenjati."

"Sve je isto, a ništa nije isto, izgovorim blijedo gledajući pred sebe."

"Moja Dorothy, Prestani se gristi. Napravila si najbolje što si mogla (luđakinjo)! Idemo sada naprijed! Put your red shoes on, because there's no place like home."

"Budi odmjerena, ne ispituj, udahni i smisli način da se ne uvališ u sranje."

"Ne zamjeram više svima onima za koje sam nekoć mislila da nisu napravili mjesta za mene. Jer, čovjek, naposljetku, prestane kriviti sve, kada prestane kriviti sebe. Prestane zamjerati drugima, kad više ne zamjera sebi."

"Kad-tad vratiš se u stvaran život, sve je to lijepo, ali...život je jednostavno takav, stvaran i težak. Sve ono drugo samo su trenuci."

"Ali na kraju shvatiš da su neke stvari jače od granica naših osobnih igrališta. Da, njegovo je u usporedbi s mojim izgledalo poput najvećeg stadiona na svijetu, ali koji put čovjek shvati da se želi igrati baš s onom koja se nalazi u onome malom dvorištu na rubu toga istog stadiona. Želja počinje rasti, a taj dječak, čiji je cijeli stadion, samo razmišlja koliko bi se rado igrao u malom dvorištu s onom djevojčicom. Stadion u tom trenutku postane jedno veliko i tužno mjesto. Možda se varam, ali ti si voljela što imaš nekoga s kime možeš trčati tim stadionom. Ipak, znaj da to nije jedino igralište na svijetu. Zaslužuješ bolje Mags. Tvoj je cijeli stadion. Možda netko u njega zakorači, a možda ga i ti zbog nekoga odlučiš napustiti. Tko zna što se sve može dogoditi?"

Oznake: recenzija, bookstagram, čitajmodomaće, books, books2021, bookblogger, booksblog, booklover, booknerd, knjiga, knjigoljupci, knjigoljupka, volimknjige

- 15:04 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

Ljetno štivo by Valentina Story

Valentina Story je rođena 14.07.1993. godine u Dubrovniku. Obožava mačke, knjige i čokoladu. Piše na platformi Wattpad pod imenom Valentiina_story, te vodi knjišku stranicu pod nazivom DNA PRIČA AUTOR. Feministica u duši. Sanjar po prirodi. “Samo jedno ljeto” njezin je prvi objavljeni roman.
Našu dragu Valentinu podržite na Instagram i Facebook profilu.

KUBANSKA AFERA - PRISCILLA OLIVERAS
Sara Vance, poznata influencerica na društvenim mrežama prošla je kroz težak period borbe sa poremećajem prehrane i u trenutku kada njena karijera počinje teći uzlaznom putanjom, čini se da su prošle teškoće iza nje. Unatoč tome, Sarini savršeni brat i sestra, zajedno sa njihovim savršenim partnerima, imaju nevjerojatan talent da ju neprestano podsjećaju da je uljez u obitelji. Nakon što Sarin dečko odluči da se ne pojavi na obiteljskom odmoru na Floridi, u očajničkom naporu da zatvori taj začarani krug i da ju njena obitelj napokon vidi kao ravnopravnu, Sara upošljava kubanca Luisa Navarra, ronioca i vatrogasnog bolničara, da glumi njenog zaljubljenog zaručnika. Luis pripada velikoj kubanskoj obitelji koja godinama živi u Key Westu i predstavlja utjelovljenje ležernosti kojom zrači čitav otok, i vrlo brzo biva prihvaćen od strane cijele Sarine obitelji. Nakon što uspiju zavarati Sarinu obitelj pričama o upoznavanju, privatnim izletima, ronjenju na zabranjenim mjestima i nježnim zagrljajima, dolazi trenutak rastanka i pitanje: hoće li njihova lažna veza nestati kao sunce iza obzora, ili procvjetati u ostvarenje sna?

SPASI ME - MONA KASTEN
Njihovi su svjetovi potpuno različiti. A ipak se čini kao da su stvoreni jedno za drugo… Novac, glamur, luksuz, moć – Ruby to uopće ne zanima. Želi samo uspješno završiti školovanje u Maxton Hallu, jednoj od najskupljih privatnih škola u Engleskoj. A još više od toga želi držati se podalje od Jamesa Beauforta, tajnoga vođe škole. Previše je arogantan, previše je bogat i previše je seksi. Ruby sanja o studiju na Oxfordu, a James naizgled živi samo za iduću zabavu. A onda Ruby jednoga dana slučajno ugleda nešto što nikada nije smjela vidjeti – nešto što bi moglo upropastiti ugled Jamesove obitelji. James joj sada i predobro zna ime i više je ne ostavlja na miru. Iako nikada nije željela biti dijelom njegova svijeta, James – i njezino srce – ne ostavljaju joj izbora…

UZDRMANO KRALJEVSTVO - ERIN WATT
Ništa nije isto otkako je srela Eastona Royala. Na svakom koraku prijeti joj opasnost i svaki mrak skriva neprijatelja. Nakon strašne tragedije, Hartley Wright izgubila je pamćenje i vjerovati ikomu više ne dolazi u obzir. Iako joj je plavooki Easton obećao da će sve biti u redu, instinkt joj zabranjuje da mu vjeruje. Kaos koji isijava iz Eastona istovremeno je zbunjuje, odbija i privlači magnetnom snagom. U svijetu u kojem Royali vladaju, skrivanje ne dolazi u obzir. Hoće li Hartley postati jedna od Royala – samo zato što je Royal voli?

VRABAC -L.J. SHEN
Moje ime je Sparrow Raynes. Nekad sam bila slobodna. Nekad sam letjela, smijala se i nadala, baš kao i vi. Onda sam upoznala jedno drugo ime. Ime koje cijeli Južni Boston zna. Ime čiji je otac pokojni mafijaš i čije ledene plave oči slamaju ženska srca. Ime koje me zatvorilo u kavez i uništilo svaku priliku da pobjegnem iz mjesta gdje sam rođena. Ime mu je Troy Brennan. Uzeo me za ženu i time mi uzeo snove.

OKOŠTALO SRCE - COLLEEN HOOVER
Beyah od svojih roditelja nije dobila ništa osim života i sumornog prezimena. Nakon što je sama utrla svoj put, sigurno grabi ka većim i boljim postignućima – bez ičije pomoći, zahvaljujući isključivo vlastitom trudu. No samo dva mjeseca prije nego što ju budućnost koju je izgradila treba zauvijek odvojiti od prošlosti koju tako silno želi ostaviti iza sebe, Beyah iznenada ostane bez krova nad glavom. Kako nema drugog izbora, Beyah mora provesti ostatak ljeta na poluotoku u Teksasu s ocem kojeg jedva poznaje. Ondje se planira pritajiti i pustiti da ljeto neprimjetno prođe, no njezin novi susjed Samson joj pokvari taj plan.
Samson i Beyah naoko nemaju ništa zajedničko. Ona je zanemareno dijete iz siromašne obitelji, a on povlašteno dijete iz bogate obitelji. Povezuje ih samo činjenica da oboje privlače tužne stvari. A to znači da se i međusobno privlače. No Beyah i Samson se dogovore da njihova ljetna avantura mora „ostati u plićaku“. Međutim, Beyah nije svjesna da će morska struja odvući njezino srce na pučinu.


Oznake: preporuke, recenzije, ljeto, čitanje, knjige

- 12:24 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

Ljetno štivo by Inna Moore

Inna Moore ili Ina Špiček, udata je majka dvoje djece i radi u multinacionalnoj kompaniji u Zagrebu. Slobodno vrijeme posvećuje čitanju romantičnih priča, što je rezultiralo novim hobijem – pisanjem.
Od tada, otkako je na Amazonu objavljeno kratko predstavljanje tajanstvene autorice iz Zagreba, za Innu Moore puno se toga promijenilo. Njezin je pseudonim postao zaštitni znak romana s pažljivo odmjerenom kombinacijom erotike i romantike i kad se publika počela navikavati da je Inna Moore podjednako produktivna kao i ostale autorice s kojima dijeli police knjižara, popularna autorica izašla je iz zaklona svog pseudonima i predstavila se imenom i prezimenom.
Našu dragu Inu podržite na Instagram i Facebook profilu.


Nevidljivi život Addie LaRue - V. E. Schwab
Francuska, 1714. godine. Addie LaRue želi samo jedno: osloboditi se okova života u provinciji kako bi mogla sama gospodariti svojom sudbinom. U trenutku očaja ona sklopi pogodbu s vragom, koji joj zauzvrat obeća slobodu i vječnu mladost. No cijena toga je visoka: svatko koga susretne, ubrzo će je zaboraviti. I tako mlada žena započinje putovanje kroz stoljeća koje ju odvodi na različita mjesta iz europske povijesti, spoznavajući pritom tanku granicu između samoće i malodušnosti. Pustolovina je to u kojoj Addie LaRue pokušava ostaviti svoj trag u vremenu i prostoru, u povijesti i umjetnosti: ona je nepoznata muza starih majstora, bezimena ljepotica u pjesmama velikih pjesnika. No tristo godina kasnije, Addie u jednom antikvarijatu u New Yorku upoznaje mladića koji ju je zapamtio… Nevidljivi život Addie LaRue je povijesno-fantastični roman, gorko-slatka ljubavna priča, no ujedno i hommage umjetnosti i umjetničkom nadahnuću. Uz faustovski zaplet te promišljanja o moralu i smislu života, ovaj roman nadilazi okvire žanra fantastike i svevremenskom ljepotom klasika jamči zadovoljstvo čitanja svakome tko ga uzme u ruke.


KIRKA - MADELINE MILLER
U kući Helija, boga Sunca i najmoćnijega Titana, rađa se kći Kirka, neobično dijete: ni moćna poput oca ni opako zamamna poput majke. Potraživši društvo u svijetu smrtnika, otkriva da ipak ima moć: moć čarobnjaštva koja prijeti i samim bogovima. Osjećajući se ugroženima, protjeruju je na napušten otok na kojemu ona usavršava okultno umijeće, pripitomljava divlje zvijeri i s vremenom susreće mnoge od najslavnijih mitoloških likova, među kojima, naravno, i Odiseja. No Kirka nehotice navlači na sebe gnjev i ljudi i bogova, a kako bi zaštitila ono što najviše voli, mora skupiti svu snagu i jednom za svagda odlučiti želi li pripadati društvu bogova među kojima je rođena ili smrtnika koje je zavoljela. Nezaboravno uvjerljivi likovi, zadivljujući jezik i neodoljiva napetost čine Kirku pripovjedačkim čudom, očaravajućom pričom o obiteljskom suparništvu, dvorskim spletkama, ljubavi i gubitku, koja ujedno slavi nesalomljivu žensku snagu u svijetu kojim vladaju muškarci.

NEODOLJIVA POGREŠKA - VI KEELAND
Rachel Martin i Caine West susreću se jedne večeri u baru kad ga ona optuži da njezinoj najboljoj prijateljici s kojom je spavao nije rekao da je oženjen. Nakon prilično strastvene svađe, Rachel otkriva da je njen bijes zapravo bio usmjeren na pogrešnog muškarca! Caine se samo našao u istome baru odjeven u košulju slične boje kao i preljubnik, koju njena pijana prijateljica nije dobro vidjela. Rachel se osjeća osramoćeno, no ne želi priznati svoju pogrešku niti se ispričati Caineu, vjerujući da ga više nikada neće vidjeti.
No, izgleda da sudbina ima zgodan smisao za humor. Sljedećeg dana Rachel kasni na prvo predavanje kod novog strogog profesora na glazbenoj akademiji kojemu će ove godine biti i asistentica u nastavi, te otkriva da je njezin novi mentor nitko drugi nego profesor Caine West.
Nakon neugodna početka, Rachel i Caine ipak otkrivaju da ih, osim obostrane ljubavi prema glazbi, povezuje čudno međusobno razumijevanje. Oboje skrivaju tajne iz svoje prošlosti, pa se Caine počinje pitati veže li ih možda i nešto više...

Oznake: preporuke, recenzije, čitanje, knjige, ljeto

- 12:04 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 27.07.2021.

Ljetno štivo by Marilena Dužman

Marilena Dužman, rođena 1973., po zanimanju je diplomirana ekonomistica. Sa suprugom Ivicom i kćerkama Teidi i Tajom živi i radi u Ližnjanu, selu na jugoistoku Istre. Strastvena je ljubiteljica ljubavnih romana i trilera, putovanja i pisanja, u čemu provodi većinu slobodnog vremena.
Našu dragu Marilenu podržite na Instagram i Facebook profilu.


ČISTA DIVLJINA - K.A. TUCKER
Calla Fletcher bila je beba kada je njezina majka zaključila da nije u stanju živjeti u aljaškom gradiću, kamo ju je dovela ljubav prema pilotu Wrenu, Callinu ocu. S djetetom je napustila Aljasku, ali i čovjeka za kojeg je bila uvjerena da je ljubav njezina života.
Dvadeset i šest godina kasnije Calla ne poznaje oca. Jedini kontakt koji je s njim imala bio je telefonski, i to dok je bila djevojčica. Međutim, kad dozna da je teško bolestan, zna da više ne može izbjeći putovanje u zabačeni gradić u kojem je rođena.
Ništa ju nije moglo pripremiti na Aljasku kakva ju je dočekala, hladna i surova. No sa svakim novim danom koji provede tamo, Calla otkriva da se iza sve te grubosti kriju ogromna srca.
Osobito jedno – ono koje će Callu dovesti u iskušenje.
Smije li ponoviti grešku svoje majke i zaljubiti se u aljaškog pilota? U muškarca koji ne poznaje život grada niti ga ima ikakvu namjeru upoznati? Ne odveć sretnog, ali ponosnog muškarca kojem su pilotska kabina i malena zajednica skromnih mještana cijeli – i jedini – život?

ISTINA O LORDU STONEVILLEU - SABRINA JEFFRIES
Oliver Sharpe, markiz od Stonevillea, godinama je bio najozloglašeniji londonski razvratnik. Njegova baka, kojoj je dozlogrdilo njegovo ponašanje, zaprijeti mu da će ga razbaštiniti ako se ne oženi do kraja godine. Olivera to razbjesni pa odluči platiti nekoj od žena iz javne kuće da glumi njegovu zaručnicu ne bi li dokazao baki kako ga ne može prisiliti na brak.
Kad upozna Mariju Butterfield, lijepu Amerikanku koja traži svojeg zaručnika na najneočekivanijem mjestu, odmah mu postane jasno da je ona savršena za njegov lukavi plan. No Oliver ubrzo shvati da je spreman riskirati sve kako bi Mariju učinio svojom – čak i svoje srce i mračnu tajnu koju čuva u njemu.

SUTRA JE NOVI RUČAK - IVICA IVANIŠEVIĆ
Sidrište romana Sutra je novi ručak kriminalistička je intriga, no uz istragu o trima ritualnim ubojstvima duboko između korica aktualne knjige Ivice Ivaniševića uvlači nas još mnogošto: visprena komedija mentaliteta i neformalni gastro dnevnik; nostalgija za nekim poštenijim svijetom i autentičnijim Splitom; lucidna kritika devastacije moralnih i društvenih vrijednosti. Puno je tu ipak ljepote i dobrote, nepomutljive zaljubljenosti u lokalno, užitka u jeziku i sočnosti regionalizama, naposljetku uvijek magičnog ivaniševićevskog humora. U Ručku, jednoj od najbrbljavijih proza koje ste čitali, dijaloga će vam biti puna usta, pjenušavi su i ugodno trpki, poput piva nakon izdašnog objeda u gostionici za samce, starinskoj i skrivenoj od turističke najezde, gdje svakodnevno gurmanski zasjeda inspektor Nalis, čangrizava i pritom neodoljiva izjelica, ujedno poštenjačina s neuništivom radnom i životnom etikom. Kao vodiče kroz splitske labirinte, kalete starog grada, ali i urbanistički kaos periferije, autor nam dodjeljuje živopisan par, mlađahnu istražiteljicu Ninu, ponešto čudnovatu štrebericu upravo prispjelu iz Zagreba i njenog već spomenutog šefa. Možda i više nego što se istražuje, ovdje se mudruje, jede, luta, i to po prostornim i društvenim marginama. A splitski momci, „kriminalaci, mafijaši, lupeži i drogeraši“, koji su predmetom istrage kao žrtve ili pak profiteri nefunkcionalnog sustava i posttranzicijskih zamki, više je na Lovrincu, nego po kvartovskim štekatima, baš kao u pjesmi Dječaka. Ivica Ivanišević svojim prvim kriminalističkim romanom ispisao je pronicljivu analizu tjeskobnog vremena u kojem se odjednom svi osjećamo pomalo suvišno; krimić je to gdje će vas ustvari najmanje zanimati tko je ubojica - a kad to na koncu doznate, stegnut će vam se srce.Oznake: preporuke, ljeto, plaža, recenzije, čitanje, knjige

- 19:02 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

Ljetno štivo by Kata Mijić

Kata Mijić rođena je 21. rujna 1968. godine u Zelovu.
Završila je Turističko-ugostiteljsku školu u Splitu.
Pisanjem se bavi devetnaest godina, a pisanje je njen život, njena najveća ljubav.
Dosad je objavila:
više od 600 životnih priča,
oko 100 kolumni,
više od 220 ljubavnih romana, pod pseudonimom Katarina Mich, a većinu toga u dnevnom tisku 24sata (189 ljubavnih romana),
13 knjiga, pod pseudonimom Kate Mitchell.
2010. godine, Slobodna Dalmacija proglasila ju je ”Hrvatskom kraljicom ljubića.”2011.
Ponosna je majka troje djece, i baka dvoje unučadi, Naomi i Fredija.
Našu dragu Katu podržite na Instagram i Facebook profilu.


IZDANA OD SVIH
Mlada Daniela u dugogodišnjoj ljubavnoj vezi otkrije da je trudna. Njezina sreća rasprsne se kao mjehur od sapunice kad je zaručnik nagovori da prekine trudnoću jer još nije spreman postati otac. „Izdana od svih“ još je jedan od romana Kate Mitchell u kojem preispituje obiteljske odnose i traži od svojih mladih junakinja da donesu odluke koje će imati velik utjecaj na njihov budući život i za koje će same snositi odgovornost. Između srca i razuma, junakinje Kate Mitchell moraju izabrati razum i zanemariti vlastite osjećaje iz odgovornosti prema drugima, a zbog posljedica svog izbora često dugo pate, ali svjesne su da posljedice drukčijeg postupka boljele još više. Za Kate Mitchell spisateljski su izazovi suočavanje s presudnim životnim odlukama i odnosi u tradicionalnoj obitelji koja je prisiljena prilagoditi se zahtjevima suvremenice. Kate Mitchell najpopularnija je domaća autorica ljubavnih romana, koja u svojim ljubićima preispituje odnos prema idealima kao što su ljubav, iskrenost, prijateljstvo, odanost i pravda. Snažnim dijalozima i naglašavanjem osjećaja oblikuje uvjerljive likove koji čitateljice lako uvode u priču i osvajaju njihovu pažnju i simpatije. U romanima Kate Mitchell tragedije zbližavaju obitelji, a život se nastavlja i nakon najtežih odluka – jer svaka kriza korak je bliže prema iskrenim osjećajima i prema onima s kojima se mogu dijeliti.


PUT KUŠNJE
Novi roman hrvatske autorice koja piše pod pseudonimom. Priča je to o mladom odvjetniku koji se suočava s duhovima prošlosti i odlukama koje su bitno usmjerile njegov život. Treba li se suočiti s ocem koji ga nije želio, sa "sestrom" koju nije nikada upoznao ili se naprosto osvetiti? Suočavanja donose nova pitanja i traže odgovore... Ipak, put kušnje završit će putom k ljubavi.Oznake: knjige, plaža, Ljetovanje.., preporuke, čitanje, recenzije

- 18:34 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

Ljetno štivo by Ivo Fraska

Ivo Fraska, naš Dubrovčanin, prvu je knjigu, triler “Pet dana u Londonu” objavio u 52. godini. Roman je objavilo dubrovačko društvo Slagalica, imao je dubrovačku promociju te je ušao u distribuciju hrvatskih knjižara. Ivo Fraska 1980-ih pisao je za dubrovačke novine, a početkom devedesetih imao je i zapaženu glazbenu kantautorsku karijeru, koju je u kasnijim godinama zatomio. Iz tih godina datira i Fraskina zbirka pjesama koja nikada nije objavljena. Od 1984. do 2019. šesnaest je puta boravio u Londonu, stekao ondje i prijatelje, a plod cijelog tog bogatog životnog i umjetničkog iskustva napet je triler s političkim implikacijama, koji se potpuno odvija u Londonu, jednoj od najuzbudljivijih svjetskih prijestolnica.
Uskoro mu izlazi druga knjiga, ovoga puta erotski triler "Ljubav, prevare i laži" čija se radnja odvija u Dubrovniku.
Našeg dragog Ivu podržite na Instagram i Facebook profilu.


1. O ČEMU GOVORIM KADA GOVORIM O TRČANJU, HARUKI MURAKAMI
Za nekoga tko se amaterski bavi trčanjem, a trenutno zbog ozljede koljena ne trči, ova knjiga je bila prava poslastica i motivacija za nastavak, kako s trčanjem, tako i s pisanjem.
U knjizi Murakami trkače dijeli na one koji dok trče slušaju vlastito disanje i misle, i one koji dok trče slušaju glazbu i pokušavaju ne misliti. Osobno spadam u ove druge, a posebno mi se sviđa njegov odabir glazbe za trčanje poput Peppersa, Creedena, Beach Boysa, Claptona...
Moje oduševljenje knjigom se nastavilo kad sam shvatio da je Murakamiju trčanje ustvari trening za književnost. Taj spoj trčanja, pisanja i strasti prema starim LP pločama stavio je ovu knjigu na prvo mjesto za ovoljetno uživanje na plaži.

2. SVILA, ALESSANDRO BARICCO
Vrlo kratak roman, rijetko ispisanih stranica koji se pročita u jednom dahu, u pauzi između dva osvježenja u moru ili bazenu. Priča je to o trgovcu svile koji je uslijed zaraze dudovih svilaca prisiljen otići u daleki i nepoznati Japan. Zemlju na kraju svijeta, gdje nema zaraze, a u kojoj je prodaja dudovih svilaca ilegalna. Roman je pisan kratkim i jasnim rečenicama sa puno osjećaja i ekspresivnosti i ne opterećuje nas nepotrebnim dugačkim opisima.

3. ČOVJEK ZVAN OVE, FREDRIK BACKMAN
Ove će vas sigurno zabaviti i nasmijati na ljetnom odmoru i preporuka je broj tri. Namrgođeni 59-godišnjak slijepo se drži pravila i manira od kojih je neke i sam postavio i ne može shvatiti svijet koji ga odružuje. Iako je tako natmurene i neugodne vanjštine ljudi ga svejedno vole. U svim situacijama kroz koje je prošao uspio me zabaviti i nasmijati.

Oznake: preporuke, plaža, čitanje, recenzije, knjige

- 12:17 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 21.07.2021.

Ljetno štivo by Anamarija Tenđera

Anamarija Tenđera mlada je spisateljica, autorica romana 25 dana i Ona pored njega. Ova 22-godišnjakinja rođena je u Kninu, no od svoje šeste godine živi i djeluje u Vinkovcima. Njoj pisanje nije samo hobi, već i ljubav koja je obogatila njezin život, kao i život svih koji čitaju njezine knjige.
Kamao malo dijete uživala je u pisanju radnje koja se odvijala dok je gledala crtiće, pa misli da je znala da želi postati spisateljica još u majčinom trbuhu. Samo je trebalo naučiti pisati i granice su jednostavno nestale, dodaje. Radi u jednoj tvrtki, ne želi mijenjati taj posao jer je u uredu s dečkima s kojima čini pozitivan tim, no jednom bi voljela živjeti isključivo od pisanja. Trenutno je, kaže nam, zadovoljna tijekom svojeg života.
Našu dragu Anamariju podržite na Instagram i Facebook profilu.


Doslovno razmišljam što je najbolje što sam u posljednje vrijeme pročitala i ne mičem se dalje od CoHo, Jelene Kastaneti i Inne Moore... tako da evo, moja preporuka ide ravno do tih moćnih žena i njihovih knjiga.

CoHo - Opasna ljubav, Priča završava s nama i Bez nade

Jelena Kastaneti - Moj dnevniče, Priče o nama i Živjeti

Inna Moore - Dvojnica, Dodir zvijeri i Voajer


Oznake: preporuke, recenzije, ljeto, plaža, čitanje

- 15:30 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 20.07.2021.

Ljetno štivo by Josip Juko

Josip Juko (18) iz Vrbovca, pohađa tehničku školu „Ruđer Bošković“ u Zagrebu, bavi se pisanjem pjesama, romana i eseja.
Objavio je prvi roman „Ugovor zle sudbine“, a kao što se u naslovu može naslutiti govori u ugovoru s vragom. Glavni lik je dječak Josip koji upada u đavolju zamku potpisivanja ugovora koji osigurava raj, ali vodi i ima siguran put u pakao. Kroz knjigu koja provlači kršćanske motive se može dosta naučiti, ali i zabaviti.
Našeg dragog Josipa podržite na Instagram profilu.


Ulov - T.M. Logan
"Ed je oduševljen što će upoznati zaručnika svoje kćeri jedinice. Ryan se doima kao savršen budući zet. Postoji samo jedan problem: nešto nije u redu s njim. Nešto je mračno skriveno u sjeni njegovih očiju. A čini se da to samo Ed primjećuje. Prestravljen mogućnošću da mu je kći u vezi sa psihopatom, istodobno se boreći s demonima iz prošlosti koji ga svakodnevno optužuju da je kriv za smrt trogodišnjega sina, Ed pokušava otkriti Ryanovu mračnu stranu. Ali nitko mu ne vjeruje. Što dublje kopa po tajnovitoj prošlosti budućega zeta, to se više otuđuje od kćeri i ostatka obitelji koja je uvjerena da je Ryan savršen muškarac. Je li Ed tek pretjerano zaštitnički nastrojen otac ili Ryan doista skriva mračnu tajnu?


Prije nego što odeš - Clare Swatman
Pronađete srodnu dušu...
Neki ljudi gledaju u lice ljubavi godinama prije nego što je nađu. Zoe i Ed upoznali su se na studiju. Zajedno su ušli u svijet odraslih, ali trebalo je vremena da se njihova romansa ostvari. Jednom kad se dogodi, njihova budućnost izgleda sigurno.
Onda se dogodi nezamislivo.
Jednog jutra, na putu do posla, Ed smrtno strada. Zoe mora pronaći snage da preživi. Ali, nije spremna pustiti sjećanja. Kako će zaboraviti njihove sretne dane, prvi poljubac, sve što su izgradili? Zoe želi reći Edu sve što mu nije stigla reći.
Problem je što je sad prekasno. Ili, ipak nije?
Prije nego što odeš, prvijenac britanske novinarke Clare Swatman, moćna je priča o ljubavi koja traje. Priča u kojoj je kraj samo početak.


Ispovijesti svetoga Augustina
Ispovijesti su remek-djelo duhovnosti i književnosti. U njima Augustin s čitateljem dijeli najintimnije misli, kao i iskustva obraćenja i borbe s duhovnim pitanjima koja su uzburkavala srca ljudi od početka svijeta.
Trajna utjecaja i bezvremene aktualnosti, ova knjiga već više od 1600 godina oblikuje živote milijuna duhovnih hodočasnika svih naraštaja.
U samo dvije godine knjiga je doživjela tri izdanja.


Oznake: preporuke, ljeto, plaža, knjige, čitanje, recenzije

- 11:46 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 17.07.2021.

SvingeRaj

Naslov: SvingeRaj
Autor: Augusta Benčić Ivančin
Ožujak 2021. godine
150. stranica

Ova knjiga me na prvu privukla izgledom, a kasnije i sadržajem. Tema koja je kod nas još uvijek tabu, a uostalom i općenito sve vezano za sex.
Čitajući ovu knjigu, otkrila sam da je svinganje način života, kada jednom probaš nema više povratka. Bilo je jako zanimljivo saznati kako hrpa ljudi u Hrvatskoj, ali i izvan nje to prakticira, kako postoje razni klubovi u kojima se sastaju te čak postoji i plaža za svingere.
Ja osobno ne bih to nikada mogla prakticirati, ne vidim u tome ništa privlačnoga, ali naravno da nemam ništa protiv jer tko voli nek izvoli.

Kroz čitavu knjigu pratimo život dva frenda, jedan svinger, a drugoga to nimalo ne privlači.
Antonio - oženjen, otac dvoje djece, ima skladan brak i uzbudljiv seksualni život do trenutka kada Maja (žena) ne ostane trudna sa drugim djetetom. Uza sve obaveze oko djece i kućanskih poslova, zapostave bračne dužnosti u krevetu pa Antonio potraži drugdje ispušni ventil, svingajući, uvjeravajući sebe i frenda da ne vara ženu jer ju voli.
Dario - samac, nije se nikada ženio. Ima povremene prijateljice sa povlasticama, ali ništa više od toga. Radeći kao osobni trener, upoznaje klijenticu Tamaru, zbog koje ne može ostati ravnodušan i koja mu poremeti um kao ni jedna do sada.

Ovu knjigu preporučujem svima, ama baš svima, lagano ljetno štivo koje se sa lakoćom čita.
Podržimo domaće autore, kupujmo i čitajmo domaće. wink
Ocjena 5/5

Oznake: recenzija, knjiga, čitanje, preporuka, bookstagram, booklover, readingbooks, books

- 12:44 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 14.07.2021.

Ljetno štivo by Ana-Marija Posavec

Ana-Marija Posavec rođena je 03.05.1990. u Osijeku. Magistra je edukacije hrvatskoga jezika i književnosti, doktorandica na poslijediplomskom sveučilišnom studiju Književnost i kulturni identitet na Filozofskom fakultetu u Osijeku, učiteljica je Hrvatskoga jezika.
Do sada joj je objavljeno sedam cjelovitih književnih djela (pripovijetka, tri romana, jedna zbirka poezije te dvije zbirke kratkih priča): Čelist (2006.), Prokletstvo ratnika I. (2007.) i II. (2008.), Vincent (2010.), Amori et Dolori Sacrum (2018.), Duelizmi (2019.), Dekas AngelOS (2020.).
Žanrovski raznolike kratke proze objavljuje na internetskim portalima i u časopisima. Osim kratkih i dužih proza piše kritike i recenzije na domaću te svjetsku, stariju i noviju književnu produkciju; proučava teoriju književnosti, piše stručne i znanstvene radove, priprema doktorsku disertaciju o pamćenju u književnosti s temom Domovinskoga rata.
Našu dragu Ana-Mariju podržite na Instagram i Facebook profilu.


Oznake: preporuke, recenzije, čitanje, ljeto, plaža, knjige

- 15:09 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 13.07.2021.

Ljetno štivo by Sabina Kovač

Sabina Kovač, rodom iz sela Vajska, koje pripada južnobačkom okrugu Vojvodine, autorica je romana Tutanj!
Rođena je 15.11.1988. godine u Novom Sadu u koji se seli po završetku srednje škole u Baču.
Tri godine nakon toga odlazi za Sloveniju, gdje upisuje i završava Talijanski i Španjolski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Ljubljani.

Dragu Sabinu podržite na Instagram i Facebook profilu.


Nešto što bih ja preporučila za čitanje preko ljeta, na odmoru ili uz plažu:
1. Anđeli i demoni - Dan Brown
Godinu dana prije nego što je riješio Da Vincijev kod, Robert Langdon, renomirani simbolog s Harvarda, bio je pozvan u poznati švicarski istraživački institut CERN kako bi dešifrirao zagonetni simbol utisnut na prsima ubijenog fizičara. Otkriće do kojeg Langdon dolazi bilo je zaprepašćujuće: riječ je o drevnom tajnom bratstvu, Iluminatima, koje je krenulo u konačni osvetnički napad na Katoličku crkvu, pripreman, očito, stoljećima. U daljem tijeku događaja Robert Langdon se udružuje s kćerkom ubijenog svećenika, lijepom i tajanstvenom znanstvenicom Vittoriom Vetrom. U očajničkoj trci s vremenom, u ludom lovu na davno zaboravljeno leglo Iluminata, njih dvoje će jureći kroz zapečaćene vatikanske kripte, opasne katakombe, napuštene katedrale i najtajnije svjetske grobnice zajedničkim snagama pokušati spasiti Vatikan od potpunog razaranja!2. Ljubav u doba kolere
Florentino Ariza čekao je više od pola stoljeća kako bi ponovio zakletvu svoje vječne vjernosti i besmrtne ljubavi Fermini Dazi, svojoj ljubavi iz mladenačkih dana, koja ga je nakon duge i osujećene ljubavi već jedanput bila odbila i udala se za drugoga. A otada – punu pedeset i jednu godinu, devet mjeseci i četiri dana – Florentino Ariza nije prestao misliti na nju nijedan tren…3. Nešto od Jules Verna 

Oznake: preporuke, knjige, čitanje, ljeto, recenzije, plaža

- 18:32 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.07.2021.

Ljetno štivo by Miro Morović

Miro Morović rođen je 17. prosinca 1988. godine u Splitu, gdje je proveo djetinjstvo te stekao osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirao je 2015. godine na Pravnom fakultetu u Splitu. Od djetinjstva se bavi sviranjem gitare, a danas je jedan od suosnivača i dio stalne postave pop-rock sastava Azil.
Ljubav prema književnosti pokazivao je još u ranom djetinjstvu koje je proveo čitajući stripove i mnogobrojne knjige za djecu. Svoj prvi roman pod nazivom „Djeca slijepoga kovača“ započeo je pisati pri kraju fakulteta, a posljednje retke napisao je u veljači 2016. godine.
Našeg dragog Miru podržite na Instagram i Facebook profilu.


Friedrich Bachman – Čovjek zvan Ove

Riječ je o jednostavnom i pitkom romanu koji nas uvodi u život inatljivog, mrzovoljnog i razdražljivog čovjeka u poznim godinama. Starca iza čijih bismo leđa u supermarketu kolutali očima, a svoju bismo lošu sreću proklinjali kada bi doselio u naše susjedstvo. Ova nas priča tjera da na život pogledamo njegovim očima, omogućava nam da shvatimo u kojoj mjeri čovjeka oblikuju životne okonlosti i bar ga donekle pokušamo razumjeti.


Bill Bryson – Kratka povijest gotovo svega
Veliki sam ljubitelj popularno-znanstvenih knjiga, a ovu knjigu vidim kao idealan ulaz u taj svijet. Kratka povijest gotovo svega je dubokouman, ali i iznimno zabavan pogled na znanost od njezinih početaka do današnjih dana. Ovo je priča o životu, svemiru i svim pitanjima koja zanimaju čovječanstvo. Arheologija, matematika, antropologija… zapravo, čitava povijest ljudske spoznaje. Sve na jednom mjestu.


Stieg Larsson - Millenium trilogija
Ova trilogija već je dovoljno poznata i bez da o njoj previše govorim. Mogu samo reći da je Larsson odavno zauzeo mjesto među mojim favoritima. Ne samo zbog izvrsne detektivske priče, već i zbog kritike društva, seciranja njegove strukture, a i sive atmosfere koja me uvukla u skandinavsku žanrovsku književnost. Zaljubljen sam u Millenium trilogiju, a Lisbeth Salander mi je jedan od najdražih likova u modernoj prozi.


Oznake: preporuke, recenzije, knjige, ljeto, čitanje, plaža

- 17:13 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 02.07.2021.

Ljetno štivo by Marijana Dragičević

Marijana Dragičević rođena je 1989. godine u Bjelovaru. Završila je Gimnaziju Bjelovar, a 2014. i 2016. godine magistrirala povijest i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao student radila je na arheološkim terenskim istraživanjima u Gradskom muzeju Bjelovar. Nakon završenog stručnog osposobljavanja i položenog stručnog ispita za kustosa, zaposlena je kao kustos u Arheološkom odjelu u bjelovarskom muzeju.
Prve priče čitali su joj baka i djed, a nakon faze slikovnica prešla je na čitanje dječjih romana. Djelo zbog kojega je zavoljela čitanje je “Ronja, razbojnička kći” švedske autorice Astrid Lindgren, kojemu se i danas ponekad zna vratiti. Najdraži književnik joj je Fjodor Mihajlovič Dostojevski i njegovo velebno djelo “Braća Karamazovi”. Od klasičnih djela najviše voli razdoblje realizma, a rusku književnost smatra najboljim prikazom književne kvalitete. Od domaćih autora najviše cijeni Gorana Tribusona jer njegov bogati književni izričaj s humornim dosjetkama prikazuje jedno prošlo razdoblje u kronologiji (najčešće Bjelovara), kojemu se Tribuson rado vraća i ostaje zauvijek zabilježeno u njegovim djelima.
Našu dragu Marijanu podržite na Instagram i Facebook profilu.


1) Noćno kupanje - Carl Hiaasen (Algoritam, 2007.)
Nesvakidašnji krimić prožet humorom, napetošću i ljubavnim tegobama. Radnja se odvija oko tri glavna lika; Chaza Perronea, jedinog znanstvenika koji je studirao biologiju kako bi bolje naučio ubijati, njegove supruge Joey koju gurne s palube luksuznog broda u Atlantik koja na njegovu nesreću preživi i bivšeg policajca Micka Stranahana koji spasi Joey od sigurne smrti, te nakon šest propalih brakova doživljava romantičnu reinkarnaciju. Roman je savršen za bezbrižne ljetne dane, gdje god da se nalazite.

2) Djevojačka večer - Karen McCullah Lutz (Algoritam, 2006.)

Zadie Roberts, protagonistica romana, profesorica je engleskog u srednjoj školi u LA-u. Ostavljena ispred oltara prije pola godine, usuđuje se jedino tajno maštati o osamnaestogodišnjem Trevoru kojem predaje. Dane provodi s najboljim prijateljem Grayem koji iznenada obznani da se uskoro udaje za njezinu dosadnu sestričnu Helen. I kako to obično biva, Zadie dobije zadatak da se uključi u organizaciju i poboljšanje djevojačke večeri svoje sestrične koja se ubrzo otme kontroli…Chick lit koji ima savršeni omjer svega: humora, inteligencije i dobre zabave!
Oznake: preporuke, recenzije, čitanje, knjige, ljeto, plaža

- 18:17 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 01.07.2021.

Ljetno štivo by Jelena Hrvoj

Jelena Hrvoj rođena je 1987. godine u Zaboku. 2015. godine završava Strukovno i umjetničko učilište Zabok, smjer grafičkog dizajna. Iako je cijeloga života pokazivala ljubav prema pisanoj riječi, prvi roman je napisala s dvadeset godina. Osim romana, Jelena piše kolumne za online časopis Kvaka, kratke priče i članke za Aportal i vodi satirični blog pod nazivom Blogodakanje. Osim pisanja Jelena se bavi ilustriranjem i slikanjem, te je do sada imala nekoliko samostalnih izložba slika. Svoju ljubav prema umjetnosti upotpunjuje sviranjem bas gitare i klavira.
Naša dragu Jelenu možete podržati na Instagram i Facebook profilu.


OZIRISOVA DJECA
Godina je 2118. Zemlja kao planet još uvijek postoji, ali u osvit Trećeg svjetskog rata djelu populacije je bilo dosta ljudske gluposti i jednostavno su pobjegli kroz crvotočinu u svemiru nadajući se da će na drugoj strani pronaći novu priliku.

DRAKONA - NASLIJEĐE
Drakonu Hork život nikad nije mazio. Odrasla je u bijedi brinući se sama za sebe od najranijeg djetinjstva. Zahvaljujući nasilju izgrađuje mafijaško carstvo i postaje nemilosrdni ubojica i vođa. No kada na godišnjicu zaručnikove smrti primi njegov paket jedino što joj postane važno je potraga za odgovorima. Zajedno s čuvarom Amaranom raspliće misteriozno klupko svog podrijetla i nasljedstva i borbe za naslijeđe plemićke obitelji Ritter. Autorica je roman temeljila na hrvatskim mitovima i legendama.
Oznake: preporuke, recenzije, čitanje, knjige, ljego, plaža

- 13:42 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Ljetno štivo by Jana Krišković Baždarić

Jana Krišković Baždarić rođena je u Rijeci 1982. godine. Diplomirala je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Rijeci i informacijske znanosti na Sveučilištu u Zadru, a zaposlena je u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka. Zaljubljenica je u pisanu riječ i putovanja, a pisanjem se bavi od 2015. godine. Autorica je bloga „Sincerely Jana“ u kojem piše o svakodnevnom životu, vlastitim iskustvima i pogledima na život, a ponajviše o pronalaženju vlastite svrhe i mjesta pod suncem. Njezine tekstove objavljuju brojni internetski portali.

Gail Honeyman: S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu
Eleanor je toliko zanimljiva čudakinja čije disfunkcionalnosti su privlačne i šarmantne do te mjere da ih poželiš usvojiti sve do jedne! Ovisnica o zaleđenoj pizzi i votki, asocijalna usamljenica koja je svoj život u svoj svojoj čudljivosti i neprilagođenosti okolini organizirala do najmanjeg detalja. Sve do jednog dana... Odlično štivo!

Cecilia Ahern: Kako se zaljubiti
Susret dvoje ljudi koji se međusobno ne poznaju na Ha'penny mostu u Dublinu dok jedno od njih dvoje pokušava počiniti samoubojstvo dovoljno je intrigantno za početak. Što će Christine i Adam saznati jedno o drugome, u kakve pustolovine se otisnuti i na koji način će tražiti svoju sreću? Roman kojem bih se vratila!

Sophie Kinsella: Moj (ne tako) savršeno život
Katie se htjela zvati Cat, jer uspješne Londončanke se ne zovu Katie. To je tako obično i dosadno. Uostalom, baš kao i njezin život koji je daleko od onoga o čemu je sanjala. Ali, zato postoji rješenje u obliku Instagrama koji Katein život može predstaviti onoliko glamuroznim koliko bi ona htjela. Ipak, život će zadati udarac Instagramu i dokazati suprotno. Savršena knjiga za plažu!

Stephanie Danler: Slatko - gorko
22-godišnja Tess iz dosadnog, uhodanog života provincijskog gradića odlazi u središe svijeta zvano New York. Dok stanuje sama u unajmljenoj sobici u New Yorku, dobila je posao iz snova u poznatom restoranu na Trgu Union. Tada počinje živjeti kaotičnim, iscrpljujućim, privilegiranim životom pomoćne konobarice, i na poslu i u slobodno vrijeme. Očekivala sam lagano štivo, a dobila punokrvni roman! Topla preporuka!

Libby Page: Bazen
Katie se upravo doselila i osjeća se izgubljeno u velikom gradu. Njezina karijera lokalne novinarke dotaknula je dno, ali ona je odlučna preuzeti stvar u svoje ruke. Kada kupalištu zaprijeti zatvaranje, Kate prepozna priliku da se iskaže. Upoznaje 86-ogodiošnju Rosemary kojoj kupalište znači cijeli život.
Kako će Katie i Rosemary spasiti jedna drugu i hoće li to uspjeti i sa čuvenim kupalištem, čitajte u ovom toplom romanu!
Oznake: preporuke, recenzije, čitanje, knjige, ljeto, plaža

- 10:18 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 30.06.2021.

Dodir zvijeri

Naslov: Dodir zvijeri
Autor: Inna Moore
2020. godina
289 stranica

Ova knjiga je izazvala hrpu emocija u meni.
Zbunjena zato što Allegra odlazi čovjeku koji ju uporno tjera sa svoga imanja.
Ljuta zato što joj nedavno umro muž, a ona vrlo lako uskočila drugome u krevet.
Skeptična jer kako je moguće da u tako kratkom vremenu, možeš nekoga ludo zavoljeti.
Razočarana jer Hunter odlazi, za svojim snom (tatinim snom) i ostavlja Allegru, koja je trudna (on ne zna).
Ponosna na Allegru jer usprkos svim nedaćama koje su je snašle, nije se predala, gazila je dalje, sama odgajala kćer, pokrenula posao.
Opet ljuta, ovaj puta na oboje:
- Na Huntera jer misli da nakon 6. godina može nastaviti tako gdje su stali.
- Na Allegru jer Hunter joj pokazao na mnogo načina da želi samo njih dvije, da su one njegov san i život.
Šokirana izjavama i postupcima Hunterove majke.
Sretna i zadovoljna jer su oni napokon zajedno i sve probleme riješili.


Inna je ubila ovom knjigom, oduševljena sam.. Ispočetka mi bila dosadna knjiga, da budem iskrena i sve si mislim pa kako je to moguće.. Ostatak radnje je bio toliko napet, nepredvidljiv, vukao da čitaš stranicu za stranicom, toliko tuge, patnje, gubitaka, odricanja, usamljenosti, bliskosti da mi je bilo žao kada sam došla do kraja..
Od mene opet imate preporuke za još jednu Inninu knjigu..
Ocjena 5/5
Oznake: recenzija, knjige i čitanje, knjiga

- 17:27 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Ljetno štivo by Augusta Benčić Ivančin

- Više sam puta sudjelovala na Lidranu, a kasnije, u gimnaziji, imala sam sreću da mi je profesorica Zlata Knez bila razrednica. Ona je poticala moju kreativnost te su tako moji radovi izdani u sklopu više zbirki koje su izašle u njenom aranžmanu. U kasnim dvadesetim i tridesetim godinama, dok sam kao samohrana majka živjela i radila u Zagrebu, moje kratke priče popunjavale su kućni budžet. Uskoro sam, zahvaljujući tom talentu, dobila ponude da radim kao community manager za samostalne djelatnosti i obrtnike. U to sam vrijeme započela pisati nekoliko romana, nijedan nisam završila, ali saznala sam, od drugih autora, da je to normalno, da svi imaju nekoliko nezavršenih romana u ladici. Trebala sam sazrijeti i odmaknuti se od autobiografskih tema da bih mogla s lakoćom izbaciti iz sebe prvi, kompletan roman, kaže nam Augusta Benčić Ivančin.
Našu dragu Augustu podržite na Instagram profilu.

Kažu da najbolje rashlađuje vrući čaj, a ne ledeno piće pa tako i ja preporučujem vruća štiva za ovo ljeto.

SvingeRaj
Vrtoglavo pitko ispisana priča o potrazi za strašću i pripadanjem uz koju ćete se nasmijati, zabaviti, pobuniti se zbog izbora glavnih junaka i pomiriti s njima.”

Tajkunova kći Dragane R. Tafra
roman o ljubavi u vrtlogu ortačkog kapitalizma, u kojem ćete prepoznati mnoga lica i poželjeti biti Jelena Mogulić barem na jedan dan.Oznake: preporuke, recenzije, čitanje, knjige, ljeto, plaža

- 11:52 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Ljetno štivo by Mana Pass

Mana Pass pseudonim je na koji ste mogli naići na policama knjižara ili na stranicama Amazona, a potpisuje zajedničke knjige Marine Kuleš i Nataše Debeljak – autorice koje su najbolje prijateljstvo, zajedničke interese i ljubav prema čitanju pretočile u pisanje knjige. Točnije, serijala ‘Život’ jer će do kraja projekta zajedno izbaciti čak pet nastavaka.
Natašu i Marinu podržite na Instagram i Facebook profilu pod nazivom Put rukopisa.

Ozirisova djeca.
Iskrene da budemo nismo ga još ni mi pročitale, ali planiramo na plaži pa nekako ima smisla da bude preporuka za ljeto radi se o domaćoj autorici što volimo promovirati, ne nužno jer je domaća, nego zato što super piše. Ovaj roman recimo je nama zapeo za oko kada je Jelena tiskala samo jedan primjerak kako bi podržala akciju skupljanja sredstava za mjesta pogođena potresom. Na Jelenino zanimljivo pisanje čovjek se dosta brzo navuče, pogotovo zato što neke tradicionalne priče i mitove zna ubaciti u radnju na jako zanimljive načine.

Ne dam svoje dijete
Snažna i potresna istinita priča koja svakako baci u razmišljanja. Možda nije baš klasično lagano ljetno štivo prijedlog, ali nešto što svakako vrijedi čitati i predlagati drugima da čitaju.
Oznake: preporuke, recenzije, čitanje, knjige, ljeto, plaža

- 08:17 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2021  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Prosinac 2021 (2)
Listopad 2021 (3)
Rujan 2021 (4)
Kolovoz 2021 (3)
Srpanj 2021 (15)
Lipanj 2021 (16)

Opis bloga

Željka
35 y/o women
Croatia 🇭🇷
Books are my life 📚💜