Zelinski glasnik

18.11.2004., četvrtak


Zelinčani propješačili «pola» Hrvatske
Piae: Dubravko Zilavec

Kada smo u uredništvo dobili poziv da napravimo reportažu o nekolicini Zelinčana koji često nedjeljom pješače desetke kilometara nismo u prvi tren povjerovali da postoje takvi entuzijasti. No, pokazalo se da je informacija više nego točna.
U nedjelju 8. kolova osmorica Zelinčana: Stjepan Prugovečki Lisec, Zdenko Žigrović Pepač, Stjepan Pisk, Dragutin Antolković Zaraz, Marijan Antolković, Stjepan Filipović Didi, Branko Kamenarić i Stjepan Skočak uputili su se iz Sv. Ivana Zeline put Gore kraj Lobora. Polazak je bio u 2 sata u jutro od «Mosta ljubavi», a put ih vodio, nakon odmoljenog Oče naša, Donjim i Gornjim Orešjem, preko Belog Brega, Jertovca, Konjščine, Donje i Gornje Batine, Martinščice do Gore, odnosno do svetišta Majke Božje Gorske gdje su stigli oko pola 11. Po njihovoj procjeni u tih 8 i pol sati propješačili su oko 35 kilometara. Nakon predaha bili su nazočni na Sv. Misi, a nakon mise spustili su se u Lobor na okrepu. Predalek je to put da bi se vratili u Zelinu pješice, pa su u pomoć pozvali spasioca najpoznatijeg zelinskog taksistu Hajceka, koji je po njih došao u Lobor. Ako mislite da su vremenski prije došli taksijem u Zelinu nego pješke na Lobor varate se. Ipak uz cestu ima puno više «okepčovalnica» nego po šumi, a ne bi bilo u redu da se ovakav nesvakidašnji pothvat dobro ne zalije.
Ali to od ove ekipe nije sve. Dapače. U još većem broju, njih deset, u nedjelju 29. kolovoza krenuli su pješke prema planinarskom domu Grohot, koji se nalazi iznad Blaguše i Adamovca. Desetorica veličanstvenih Ljubomir Žigrović, Mladen Čubrilo, Sanja Prugovečki (da i dama je jako izdržljiva), Stjepan Prugovečki Lisec, Stjepan Skočak, Stanko Posuda, Franjo Sakmardi, Stjepan Pisk, Ljubomir Kušić i Ivan Grugan, u pratnji kuje Komunalke imali su polaznu točku kod legendarnog Ključara u 7 sati u jutro. Put ih je vodio preko Kladeščice i Laza do Grohota, gdje su došli oko 13 sati. Članovi Planinarskog društva «Grohot» znali su da im u goste dolaze zelinski prijatelji, pa su ih spremno dočekali s planinarskim grahom i dobrom kapljicom. Zelinčani ističu da su posebno zahvalni na dočeku predsjedniku Planinarskog društva Grohot Ivanu Levaku, kojeg se zasigurno mnogi Zelinčani sjećaju kao bivšeg tajnika općine Zelina, i njegovoj supruzi. Zelinčani su na Grohotu proveli oko 2 sata, mada su željeli mnogo duže, ali dug put kući (da, pješke su se i vratili – ukupno oko 45 kilometara) natjerao ih je na pokret. U Zelinu su se vratili kasno na večer.
Na pitanje što ih tjera iz svojih domova da nedjeljom «krstare» Hrvatskom, jednoglasno odgovaraju da su ovakve šetnje fenomenalne, zbližuju ih, druže se i zabavljaju. A k svemu tome hodanje je izrazito zdravo. Svaka čast dečki!

- 06:35 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>