Zelinski glasnik

13.05.2004., četvrtak


INFO
Piše: Dubravko Žilavec

Poskupio plin
Na posljednjoj sjednici Poglavarstva grada Zelinske komunalije obavijestile su članove Poglavarstva o povećanju cijene plina. Kao što je poznate Vijeće za regulaciju energetskih djelatnosti Republike Hrvatske donijelo je 25. ožujka 2004. godine Odluku o povećanju cijene prirodnog plina. Povećanje koje je odobreno iznosi 7% što u financijskom smislu znači povećanje sa 1,00 kn/m3 na 1,07 kn/m3 osnovne kalorijske vrijednosti plina. Kada se toj cijeni od 1,07 kn doda transport plina od 0,182 kn, razlika kalorične vrijednosti od 0,050 kn, gubitak plina u mreži od 0,050 kn, distributivna razlika od 0,240 kn, te PDV od 0.350 kn dolazimo do konačne cijene plina po m3 od 1,94 kn umjesto dosadašnjih 1,86 kn.

Hrnjanec zatrpan smećem
Iako je prema planu kojeg su izradile Zelinske komunalije odvoz glomaznog otpada za naselja Hrnjanec, Bunjak, Suhodol, Blaškovec i Donju i Gornju Drenovu trebao biti u terminu od 4. do 10. svibnja iz Hrnjanca, s križanja Skunjići-Hasani, mještani navedenih naselja nisu niti jedan komad glomaznog otpada odložili na predviđeno mjesto na navedenom križanju, jer na to mjesto stane, doslovno, 3-4 veća komada glomaznog otpada. Stoga su građani svoj glomazni otpad odlagali na obližnju cestu nadomak kuća zatrpavši polovicu ceste i time blokirajući promet i odlazak mještana na svoja obližnja polja. No, ni to nije najgore. Navoženi glomazni otpad praktički je dosegnuo dvorišta obližnjih kuća. Kakav je to mirisni i vizualni ugođaj za stanovnike tog kraja ne treba posebno naglašavati. Iako su Zelinske komunalije nakon intervencije u Grada odvezle dio otpada treba se zapitati tko je kriv za ovakav slučaj određivanje neprimjerene lokacije za skupljanje glomaznog otpada i bi li se što uopće učinilo da mještani nisu digli bunu i prijetili blokadom ceste.

Uskoro sanacija Sajmišne
Temeljem napisa u prošlom broju Zelinskog glasnika o «izvoru» vode u Sajmišnoj ulici iz Županijske uprave za ceste pristigao nam je slijedeće priopćenje: «Upoznati smo s navedenim oštećenjem u Sajmišnoj ulici u Sv. Ivanu Zelini, a s istim smo upoznali i investitora radova Hrvatske ceste d.o.o. i njihovog predstavnika inženjera Franu Gašpića. Kako bez otkopavanja dijela ceste nije moguće sa sigurnošću utvrditi pravi uzrok nastalog oštećenja županijska uprava za ceste Zagrebačke županije će na svoj trošak izvršiti predmetnu sanaciju, jer upravlja i gospodari predmetnom cestom. Tijekom sanacije utvrdit će se uzrok i objektivna krivnja, te ukoliko ista nedvojbeno postoji na izvoditelju, od istog će se izvršiti naknada troškova sanacije. Iako imamo saznanja o oštećenju gotovo dva mjeseca, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta za ovu vrstu radova do sada istoj nismo mogli pristupiti», u potpisu odgovora ravnatelj Županijske uprave za ceste Željko Majzec. Dakle, svi korisnici spomenute prometnice mogu se uskoro nadati početku radova sanacije Sajmišne.

Sanirat će se klizište u Hrnjancu
S poduzećem za realizaciju akvatehničkih, geotehničkih i merkantilnih aktivnosti «Pragma» iz Zagreba, gradsko će Poglavarstvo potpisati ugovor za sanaciju odrona cestovnog klizišta u Hrnjancu. Klizište u dužini od petnaestak metara nastalo je krajem ožujka, poslije obilnih kiša i sada ugrožava trup ceste. Na posljednjoj sjednici Poglavarstva odlučeno je da klizište treba čim prije sanirati kako štete ne bi bile još veće. Koliko će sanacija koštati za sada se ne zna.

Osnovan klub branitelja liječenih od PTSP-a
U Zelini je nedavno održana Osnivačka skupština Kluba hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Zagrebačke županije. Klub udruge osnovan je u cilju pružanja konkretne pomoći hrvatskim braniteljima liječenih od PTSP-a pri ostvarivanju prava pri nadležnim tijelima države, kao i ostale vrste pomoći, druženja s braniteljima, te pomoći članovima njihovih obitelji. Oni branitelji koji nisu još ostvarili svoja prava, ili su postupci u tijeku realizacije, mogu se učlaniti u Klub, gdje će dobiti svu stručnu pomoć. Sjedište Kluba je u Zelini u ulici braće Radić 8 u prostoru «Stare škole» na drugom katu, a uredovno vrijeme je srijedom i petkom od 17 do 19 sati, a prema potrebi i u drugo vrijeme uz prethodnu najavu na broj telefona 098/9243-518.


Najbolji je Čegecov traminac
U zelinskom Vinskom domu u srijedu 28. travnja održano je ocjenjivanje uzoraka vina zelinskih vinara. Ovo ocjenjivanje provedeno je u sklopu novog projekta Županijska izložba vina, a zamišljena je da se u svakom gradu Županije provede ocjenjivanje vina tamošnjih vinara, a oni najbolji bit će pozvani na Županijsko vinsko natjecanje koje se priređuje na jesen u Jastrebarskom. Sve troškove sudjelovanja vinara u ovoj akciji plaća Županija no, unatoč toga, odaziv amatera na zelinskom ocjenjivanju bio je vrlo slab. Uglavnom su svoje vinske uzorke na ocjenjivanje predali profesionalni vinari ili hobisti s većim količinama vina. Eminentna ocjenjivačka komisija sastavljena od petnaestak enologa pod vodstvom Stanke Herjavec ocijenila je 68 vinskih uzoraka, što je ipak vrlo dobar broj, obzirom da kraljevina nije ocjenjivana jer je to učinjeno prije otprilike mjesec dana, pa zajedno s njom brojka se penje na stotinjak zelinskih vinskih uzoraka. Od rečenih 68 vinskih uzoraka pobjednik ovog ocjenjivanja je Branko Čegec s tramincem berbe 2001. izborna berba prosušenih bobica. Uz njega još deset vinskih uzoraka izborilo je zlatne ocjene, dakle i pravo sudjelovanja na Županijskoj izložbi, a to su još dva traminca Branka Čegca, sauvignon prve vinske kraljice Nataše Puhelek, te sauvignon njena oca Stjepana Puhelka, rajnski riesling Zdravka Puhelka, bijeli pinot i chardonnay gospodarstva Jarec-Kure, kerner obitelji Kos-Jurišić, graševina Stjepana Hukara, te rajnski rizling Branimira Žigrovića.


Poduzetnici, javite se na natječaj
Ministarstvo gospodarstva i ove godine, po šesti put, organizira izbor najboljih poduzetnika Hrvatske koji će biti održan u šest kategorija: najbolji mali gospodarski subjekt, najbolji srednji gospodarski subjekt, najbolji veliki gospodarski subjekt, najbolji izvoznik, najbolja poduzetnica, te najinventivniji poduzetnik ili poduzetnica. Natječaj, naravno, vrijedi i za poduzetnike s našeg područja, pa svi zainteresirani za sudjelovanje na ovom natječaju mogu prijavni obrazac i upitnike podići u Gospodarskom odjelu Gradske uprave kod pročelnika Branka Posavca ili ispuniti na web stranici www.mingosp.hr. Ovaj natječaj pod nazivom «Pokažite svoju vrijednost» traje do 20. svibnja.

Loše županijske ceste
Ceste na području Zagrebačke županije slabo su održavane i obnavljane, rečeno je na posljednjoj sjednici Županijskog poglavarstva Ove godine iz proračuna Županije bit će izdvojeno 45 milijuna kuna za popravak i održavanje cesta. Puno je to novaca ali opet nedovoljno da bi se ceste u potpunosti popravile i uredno održavale.

- 05:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>