Zelinski glasnik

13.05.2004., četvrtak


Gdje su zelinske «zebre», semafori, pločnici, bus-čekaonice, ulice, drvoredi?
Piše: inž. Mladen Miko

Prošlo je već nekoliko mjeseci kako se nisam javio svojim kritičkim osvrtima na pojedine situacije, a koje su me kao i veliku većinu mojih sugrađana (neću biti zločest) jako ljutile i iritirale. U posljednjem svojem napisu dotaknuo sam problem semafora, koji su sigurno (nasušno) potrebni i to na najmanje tri lokacije (ako ne i više i o tome bi presudnu riječ trebala bi reći struka). Zašto ja, obični smrtnik i laik, smatram da su u Svetom Ivanu potrebni semafori? Prije nego to pokušam obrazložiti, podsjetio bih cijenjene sugrađane da ću kao i uvijek podastrijeti argumente-dokaze. U zagrebačkoj županiji, Sv. Ivan Zelina JE JEDINI GRAD KOJI NEMA NITI JEDAN JEDINI SEMAFOR, što je konačno i najmanje važno, (pa ne natječemo se valjda tko će imati više semafora), ali po pitanju prometne sigurnosti to ipak nije tako, bar ja tako mislim. Teško mi je to napisati, ali podsjetio bih na dva posljednja tragična slučaja od prije nekoliko mjeseci; prvi u Nazorovoj kod Trudbenikove samoposluge, a drugi na Trgu, na žalost na «zebri», ali koja je i kao i sve druge vrlo slabo vidljiva (izblijedila). «Zebra» ispred zgrade gradske Uprave u pravcu kioska Tiska gotovo se ne vidi da je bila ucrtana, a oni koji su zaduženi za njihovo održavanje vjerojatno je ne koriste, tj. nisu pješaci i kao takvi nisu ugroženi. Mnoga naselja izvan područja grada Sv. Ivana već su odavno obnovili – pofarbali svoje zebre (samo u pravcu Sesveta, Soblinec ima i semafor, a Popovec i zebre i »ležeće policajce», dok Sv. Ivan ima u gotovo svim »ulicama» rupičaste policajce», koji su možda i efikasnije, nažalost, od «ležećih»). Što se čeka s našim zebrama? Ima li opravdanja za takvo stanje?
Nazorova, Radićeva, Trg A. Starčevića, Zagrebačka u našem Sv. Ivanu su prometnice kojima prolazi cesta županijskog, a možda i državnog ranga. Kroz ostale gradove zagrebačke županije kao npr. V. Goricu, Jastrebarsko, D. Selo, Vrbovec, prolaze također takve ceste i sve su daleko opremljenije sa sigurnosnog-prometnog aspekta (semafori, «zebre», ležeći policajci, pločnici).
Odgovorni u našoj zelinskoj vlasti, kod donašanja komunalnih i prometnih planova, trebali bi malo izaći i na teren pješice, malo propješačiti zelinskim ulicama, malo više izoštriti kriterije - osjetljivost kod određivanja prioriteta rekonstrukcija-sanacija, jer tada sigurno ne bi još bila instalirana rampa na ulazu u njihovo parkiralište (kod zgrade bivše »Zelinke»), ili klima uređaj na kancelariji Poglavarstva, već bi odavno bile montirane bus – čekaonice (koje npr. imaju i mnoga druga naselja: Goričica, Bukovec), izgrađen pločnik u Zagrebačkoj, sanirane: stepenice (derutne i izuzetno opasne) prema platou ispred «Preše», prečica-put iza Doma zdravlja (kojim se koristi dnevno par stotina građana Sv. Ivana), udarne rupe ili «rupičasti policajci» (u pojedinim ulicama nisu godinama imale priliku dobiti niti jednu lopatu asfalta - Gupčeva, Bocakova i druge). Redovno obnavljanje – farbanje «zebri» se podrazumijeva, kao i prioritetno postavljanje semafora, jer postavlja se osim već elaboriranog prometnog sigurnosnog aspekta i pitanje obuke novih vozača automobila po zelinskim ulicama bez semafora u zelinskim auto školama (uvažavam obuku na simulatorima i odlazak do obližnjih gradova – sa semaforima: D. Sela, Vrbovca ili Sesveta: nadam se da mi vlasnici istih ovo neće zamjeriti, jer bi u budućnosti – kad Sv. Ivan dobije semafore imali manje troškove). U vezi semafora postavlja se i drugo pitanje :mnogi naši sugrađani, sada još učenici npr. srednje škole koji ne nastave školovanje-studiranje, a zaposle se, ako će imati sreću, neće se znati kretati metropolom, jer od npr. vrtića, osmogodišnje pa i srednje zelinske škole imali su tek u par navrata upoznati velegradski promet i to kod odlaska u Zagreb na Velesajam, ZOO ili Kazalište. Ovime nisam želio nikoga uvrijediti, te se svima koji su to krivo shvatili i ispričavam, no znano mi je da veliki broj zelinskim mlađih vozača kod dolaska u Zagreb svojeg limenog ljubimca ostavljaju u Dubravi.
Toliko za ovaj put, no smatram da mi kao građani i porezni obveznici zaslužujemo više uvažavanja, jer gospodo iz vlasti vi ste tu radi nas.
- 05:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>