zeleni_mozak

srijeda, 01.10.2008.

Queer Fest Zagreb

Prvi dan Queer Festivala u Zagrebu (1. - 9. rujna) PROGRAM je ovdje, a ja se iskreno i toplo nadam da neće biti nikakvih izgreda o kojima smo čitali/e po novinama ovih dana zbog incidenata u Sarajevu.

Net Portal o tome piše:

Prvi Sarajevo Queer Festival prekinut je zbog nasilja koje je pratilo njegovo otvaranje u srijedu navečer i nastavljenih prijetnji sigurnosti sudionika i publike.
...
Skupine radikalnih islamista i huligana napale su u srijedu sudionike i publiku koja je došla vidjeti otvaranje izložbe likovnih radova i skulptura, upriličene kao sastavni dio otvaranja Queer Festivala.
Sarajevska policija potvrdila je kako je najmanje šest osoba ozlijeđeno, a odmah su identificirana i privedena trojica napadača.

...
Napade su osudili i veleposlanstvo Francuske u BiH te Helsinški odbor, koji je upozorio kako se u toj zemlji ne provode zakoni koji izričito zabranjuju nasilje, ksenofobiju i promicanje svake ideologije protivne duhu tolerancije.


Total Portal, pak:

Otvaranje prvog festivala u BiH koji je za cilj imao promoviranje prava pripadnika seksualnih manjina proteklo je u ozračju izrazitih napetosti.

Uz brojne posjetitelje, uključujući i ugledne osobe iz javnog života te predstavnike brojnih veleposlanstava i međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH, pred zgradom Likovne akademije našla se i veća skupina radikalnih islamista.

Izgleda tipičnog za pripadnike radikalnog vahabističkog pokreta, oni su dobacivali prolaznicima, prijetili im "Alahovom kaznom" i naguravali se s policijom i zaštitarima u pokušaju da uđu u izložbeni prostor Akademije.



Iako je situacija u Sarajevu bila delikatnija zbog činjenice da je to prvi Queer Fest i održava se za vrijeme ramazana, nisam sigurna kakve će reakcije biti danas i ovih tjedan dana u Zagrebu.
Nije me nimalo iznenadilo da je festival prekinut, uvijek postoji sljedeća godina. Svaka revolucija je teška u početku, zar ne? Ipak, sumnjam da je kraj nešto lakši, ali mlatim praznu slamu.

''Službena'' stranica festivala je OVA, a ako netko još i čita moje rečenice i ima želju ići, može mi se javiti da idemo zajedno jer mene moji prijatelji ne vole ;).


Metro Portal:

U osudama organiziranja queer festivala oštrom su retorikom prednjačili predstavnici Islamske zajednice u BiH, a posebice mostarski muftija Seid Smajkić.
On je pripadnike seksualnih manjina otvoreno nazvao "smećem" i "bolesnicima".
...

Predsjednik Helsinškog odbora BiH Srđan Dizdarević, koji je došao kako bi dao potporu pravima queer populacije, rekao je kako je zgrožen količinom netolerancije koja se manifestirala u Sarajevu ne samo u vrijeme otvaranja festivala, nego i samih priprema.
"Stidim se jer je to čisti fašizam i čisti rasizam", kazao je Dizdarević.


- 21:26 - Komentari (2) - Isprintaj - #