Dragi Romi: Bahtalo Ederlezi!

23.04.2020.

Hrvatski Romi 23.04. slave svoj najznačajniji blagdan Đurđevdan (Ederlezi), koji predstavlja prelazak proljeća u ljeto kada se slavi život i priroda. Osim toga, Romi kao nomadski narod, pokretali su svoje čerge na novi put.

Uz tu tradiciju obavezno se kupaju ili oplahuju u izvorskoj vodi ali prije toga u njoj se potapaju jaja, grančice mlade vrbe ili samo cvijeće. Ta im ceremonija služi za odbacivanje svega negativnog što se dogodilo u prošloj godini.

Naravno, na taj dan oblači se svečana odjeća s puno raznih ukrasa i nakita, svira se, pjeva i pleše baš onako kao što to samo Romi znaju i pale se krijesovi.



Dragi Romi Sretan Đurđevdan! (Bahtalo Ederlezi!)


Kako je danas komemoracija u Jasenovcu, dodajem jednu tužnu priču za kraj koju mi ispričala mat. U njihovom podravskom selu, dvije romske obitelji imale su svoje kuće. Bavili su se trgovinom konjima. Dvoje djece išlo je s mojom mamom u razred, odlični učenici.
Sjeća se mama kako je vidjela kada su ih odvozili u kolima, a Mara Romkinja maše mojoj baki (maminoj mami) i kaže: "Zbogom Jago, nećemo se nikada više vidjeti" - Jasenovac. Kako dugo ljudi u uspomeni žive!

d o đ i t e___n a m___o p e t

Proba

21.04.2020.

Opet ćemo aktivirati naš zajednički blog...

d o đ i t e___n a m___o p e t

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.