Priče s ruba

četvrtak, 30.09.2010.

Nahranimo ptice

Ptice starenjem ne dobivaju bore...











Svake godine u listopadu, kad se pomakne sat unatrag, Britanci slave dan hranidbe ptica. Naravno, ptice treba hraniti cijele godine – da bi se ugrijale za hladnog vremena, da bi imale dovoljno energije za podići potomke. Dovoljno je malo hrane, voda i sklonište u vrtu ili na balkonu i uzvratit će nam rajskim ugođajem. I što ih prije počnemo hraniti, to će ih se više sakupiti do siječnja.

O pticama

Za razliku od ljudi, ptice starenjem ne sijede niti dobivaju bore. Ako njihov vanjski izgled ostaje istim, kako im možemo odrediti starost? Male ptice nekoliko mjeseci nakon rođenja mijenjaju pahuljasto perje za ono odrasle ptice. Zatim ostaju iste. Većim pticama potrebno je nekoliko godina da dosegnu zrelost i za to vrijeme polako zadobivaju perje odraslosti. Jedina poznata promjena izgleda ptica povezana sa starenjem događa se kod divljih pataka. Iz nekih bizarnih razloga ostarjeli mužjak razvija ženske osobine, ali samo ako se radi o neslobodnom patku, ptici u sužanjstvu. U divljini je teško odrediti prirodnu duljinu života pataka i gusaka. No, zaštićene od grabežljivaca, bolesti i nekih drugih po život opasnih čimbenika, ptice u sužanjstvu mogu nadživjeti svoje ljudske vlasnike.

O ljudima

Nama, ljudima, godine stanuju na licu. I ne samo na licu, ali to nije ništa strašno, prirodno je sijediti i pronalaziti bore u ogledalu. Iako one nisu u ogledalu, nego u onom tko se ogleda, naravno. No, te bi nas godine, ako smo ih barem povremeno koristili za učenje, trebale učiniti boljima prema svijetu koji nas okružuje. A taj svijet podrazumijeva sve one slabije od nas: starije, bolesnije, tek rođene, izgubljene, tužne, usamljene, siromašne. Podrazumijeva i životinje i stabla i tlo i vode. Pa, onda i – ptice. Nahranite ih koji put ove zime i promatrajte što će se dogoditi. Ne samo u životu ptica, još više – u vašem životu.

- 22:08 - Komentari (2) - Isprintaj - #

subota, 18.09.2010.

Sve prolazi

Samo prozor i ja...Ne mičemo se











Sve prolazi Brodovi i ptice
Sunce i vjetrovi I ti svaki put
s drugim licem dođeš Pa odeš

Samo prozor i ja Ne mičemo se



(Iz zbirke Ova sedma kuća)

- 21:06 - Komentari (1) - Isprintaj - #