21.04.2006., petak

Moj ured je sasvim normalan ured, tipicno americki. Ja imam svoju kancelariju, a to je ovamo tesko dobiti. Radim kao direktor marketinga jedne prestizne kompanije i primam solidnu platu. Manje-vise sam sama svoj sef, sto mi (naravno) veoma odgovara. Svi dani na poslu su isti: neki novi klinci sa prijedlozima za nove reklame, neki stari dosadni tipovi sa olinjalim prijedlozima, radni stol sa mojom i sestrinom fotkom, fotelja, mala sofa u jednom uglu, krasan pogled na grad... I svaki dan to isto. Dobro, ne bas svaki. Nekada se pojavi neko sa strane ko uljepsa stvari.

Tako sam prije par dana imala gosta. Jedno malo petogodisnje dijete. Djevojcicu. Njena mama radi u mojoj firmi, ali kako je to velika zgrada, ona se izgubila i zalutala u moj ured. U pocetku nisam imala osjecaj da je neko mozda trazi. Ponudila sam je da pije nesto, potom mi je rekla da je ruzno sto pusim i da ce ona da se bude predsjednik drzave kad poraste i da ce da zabrani cigarete. Onda mi je trazila da crtam. Naravno, nisam imala akvarel boje koje je ona trazila pa je zakljucila dam sam dosadna. JA DOSADNA? Takvu uvredu nisam mogla da pretrpim, tako da sam joj dala da se javlja na telefon umjesto mene, upalila joj igrice, pokazivala joj fotke, neke reklame, pravila joj kulu od casa za jednokratnu upotrebu,... jednom rijecju - dokazivala sam da nisam dosadna (Johnatan mi je kasnije rekao da dosadna nisam ali da jesam djetinjasta). I sve je bilo sjajno dok me mala nije pitala imam li dijete.

"Nemam," rekoh.
"Zasto?"
"Pa, tako... Ali imacu," pokusavala sam da se izvucim.
"A imas li muza?"
"Imam."
"I nemas dijete?"
"Ne."
"Zasto?"
"Pa rekla sam ti."
"Nisi."
"Pa tako, jednostavno nemam."
"Zasto?"

U pizdu materinu... 'Ajde sad ti objasni petogodisnjem djetetu kako gradis karijeru i kako prolazis emocionalne zajebancije i kako nemas pogodne uslove za odgajanje djeteta i kako ti je filing za djecu u dubokom minusu i to da se dijete pravi sa osobom koju volis do kraja, a ne sa nekim koga tek upoznajes.

"Pa, mislim da to nije pogodno."
"Objasni."

Od rijeci "objasni" imam fobiju. Tek sam tada shvatila da bi mozda bilo bolje da se mala vrati mami.

"Pitaj mamu."
"Mama kaze da djecu ne moze da ima svako."
"Pa naravno, nekome roda ne donosi djecu."
"Mama kaze da djecu ne donose rode vec sex."
"Pa... Mislim... Mama zna... najbolje, zar ne," promucah.
"Sta je to sex?"
"E, vidis to ni ja ne znam. Hocemo li da otkrijemo?"

Ne brinite se, nisam silovala dijete, nego sam je popela na svoja ledja (klinka je preteska za 5 godina) i povela kod kolegnice. Nju smo pitale sta je sex i ona je rekla da radi i da ona nema vremena za nas i sex i da je pustimo.

"Boring grandmother," rekla je mala. Nasmijala sam se.

I dok smo se tako raspitivali sta je sex (dobili smo razne odgovore, od onih da je sex kad se dvoje vole, do toga da je sex nesto za odrasle i da djecu to ne treba da zanima), nabasali smo na njenu mamu koja je vec panicno trazila. Mama se zahvalila i povela mene i djevojcicu na Nes i sladoled u oblizni kafic. Ispostavilo se da je mama totalno cool lik.

Kad sam kasnije Johnatanu pricala o tome, pitao me je:

"Stvarno sta je sex?"
"Johnatane, ti to najbolje znas, zaboga..."
"Ne, stvarno... Sex nije samo kresanje. Zar ne?"
"Ne znam. Hoces da ti poakzem sta je sex?"
"Ne znam... Hoce li da me boli?"
"Zavisi od toga je li ti prvi put..."

Onda smo se oboje smijali i pokazivali jedno drugom sta je sex.

I zaista, pitajte svoj partnera sta je sex, cisto da cujete odgovor.


P.S. Dodatna literatura (za one koji stvarno zele tacan odgovor na pitanje "sta je sex?"): Latinska poslovica - "Djela, ne rijeci". cerek wink naughty smijeh
- 00:48 - Komentari (6) - Isprintaj - #

17.04.2006., ponedjeljak

Odavno me nije bilo...

Nakon onog "volim te" stvari idu nabolje. Za pocetak, tisina je bila prekinuta.

"Znas, osjecao sam se prazno nakon svega sto si mi ispricala. Pokusavao sam da shvatim zasto se sve to desilo..."
"Johnatan... Ja nisam htjela da te povrijedim..."
"Niko to nije htio... Samo, ispalo je nekako glupo. Htio sam da ti pruzim bukvalno sve: novac, provod, ljubav, oslonac... A onda si mi ti rekla kako me... ne volis... Ne znam. Nisam mogao da se sazivim sa tim. Ne mogu ni sada..."
"Zao mi je..."
"Ne treba da bude. Posteno je sto si mi rekla. Cijenim to. Tako je bilo ispravno. I cijenim i to sto si mi pricala o onome... Curtu, mada sam bio ljubomoran kao pas."
"Ali nemas razloga da budes."
"Imam... Dovoljno je da ti on posalje SMS i da sljedecih 10 dana pricas o tome sa Jess i Stacy za vrijeme jutarnje kave, a ja mogu da ti dam svoje kosti i tebi to nece znaciti."
"Zaboga, dragi... nije tako," plakala sam. Zapravo JE bilo tako. To me i peklo. Kako mogu biti tolika kucka?
"Nemoj... Ja sam se zaljubio u tebe cim sam te vidio. I mislio sam da je sve u redu..."

Onda je razgovor isao u tom pravcu. I na kraju smo zakljucili da nam je oboma stalo i da cemo se potruditi da uspijemo.

I tako smo posli u L.A., gdje smo bili svo ovo vrijeme pa zato nisam mogla pisati.

Curt me u medjuvremenu zvao. Javila sam se samo da mu kazem da mislim da sam bila jasna kad sam rekla da necu da ga vise ikad cujem ili vidim i da ukoliko me zovne jos jednom moze snositi posljedice. Nije vise zvao.

Pomalo uplasena ali i nasmijana okrecem novi list u svom zivotu. Ispisacemo ga Johnatan i ja, zajedno.

A ljubav? Ljubav nema nista s tim. Uostalom, volis samo jednom, zar ne?
- 16:57 - Komentari (7) - Isprintaj - #

04.04.2006., utorak

Ne volim svog oca. Ni on mene. Ali...

Sinoc je poslije vecere u mom i Johnatanovom stanu bilo sve sasvim tiho i mirno dok nije zazvonio telefon. "I'lll answer it," rekla sam i sjurila se do telefonske slusalice. Ocekivala sam poziv od Sarah, ali "halo" sa druge strane zice definitivno nije pripadalo njoj. To je bilo jedno kratko, pomalo hladno musko "halo" i ja sam mislila da me vise nista na ovom svijetu ne moze tako uzdrmati da drhtim kao siparica. Bila sam u krivu. To "halo" je bilo kao kratki elektricni sok. Izvadih cigaretu iz tasne i pripalih je drhtavim rukama. "Da, ko je to?" Zapravo sam znala ko je to, ali sam htjela da budem sigurna. "Dodjavola, znao sam da ovo nece ici. Evo ti je majka," rekao je i tada sam bila sigurna. Moj otac. Da, ONAJ otac koji 6 godina nije ni pitao za mene. Sa druge strane zice sam, u pozadini, cula majcin glas koji ga ubjedjuje da nastavi da prica sa mnom. "Tata, cekaj," rekla sam. na rijec "tata" je nastala tisina. Johtanat je u susjednoj sobi cuo da nesto nije u redu i prisao mi tiho. Pogledao me upitno. "My father," sapnula sam. Uzeo je moju ruku i poljubio je. Potom je mirno sjeo pored mene i pustio me da telefoniram.
"Tata, jesi tu?"
"Gdje?"
"Mislim... Nisi toliko dugo... I sada..."
"Dodjavola, smisli sta si htjela da kazes."
"Zasto si me zvao?"
"Da te pitam jesi li negdje vidjela moj sesir."
"Nisam."
"Super."
"I to je to?"
"Nije. Volim te."
"Zakasnio si malo za to, ne?"
"Ja sam ti otac."
"Otkad? Od zadnjih 15 minuta?"
"Oduvjek."
"Stvarno?"
"Oh, nosi se!"
"I ti... Stvarno si licemjerni skot. Zovnes me nakon 6 godina i ocekujes da cu te prihvatiti fino, kao u filmovima, da cu uhvatiti prvi avion za Jugoslaviju i da ce sve biti u redu?"
"Jugoslavija se raspala."
"Jebi se," viknula sam i zalupila slusalicu.

Johnatan me zagrlio. I ondjednom je tisina bila razbijena.

"Volim te," sapnuo mi je. "Volim te vise od svega."

- 11:41 - Komentari (6) - Isprintaj - #

02.04.2006., nedjelja

Volim filmove. Uzivam u ljepoti dobre price, dobroj reziji, volim happy ending, ocarava me nacin na koji se film poigrava sa gledaocima. Ipak, ima jedna stva koju mrzim vezano za filmove. To je kada naucim nesto od njih.

Kao mala sam gledala neki americki film u kojem djevojcica ima groznu mamu i onda ona njoj kaze sve sto misli i posvadjaju se i ne pricaju neko vrijeme, i onda se djevojcica spakuje i podje na put i na usput nadje neku dobru tetu koja ja bude kao majka. Krasno! Odmah posto sam odgledala film, odlucila sam da primijenim stvar sa svim ocem. Rekla sam mu da mislim da je skot i da mislim da je grozan prema mami, sestri i meni i kako se pored njega osjecam grozno, rekla sam mu bas sve, spakovala se, pobjegla od kuce i... Napolju me nije sacekala dobra teta. Napolju su bili prvo automobili, pa mrak, pa hladnoca, pa neudobne klupe, pa policajac koji me vodi kuci. Dobra teta je zauvjek ostala zaglavljena negdje u mojoj fikciji i na kockastom ekranu.

Godinama kasnije sam, opet po uzoru na filmove, rijesila da se otvorim pred svojim muzem. Rekla sam mu sve sto mi lezi na dusi i vodili smo ljubav te noci i onda je i on meni pricao i... Najcesce se filmove zavrse tada. Niko ne prikaze sta se desava jutro poslije svega toga. Recimo, u filmovima mi niko nije pojasnio da ce muz izjutra mozda reci: "Razmisljao sam, kako si mogla da mi napravis sve to?" ili "Jebi se, ne volim ni ja tebe.". Ili da ce uraditi ono sto je uradio moj Johnatan: da ce cutati onako glasno, svom snagom ovog svijeta, negirajuci prethodnu noc kao da je nikad nije ni bilo.

Da, ima nesto grozno u tim filmovima. Ili mozda nije grozno nego ga ja necu nikada imati pa ce mi uvjek biti lakse da kazem sebi kako je grozno nego da priznam da sam ljubomorna i da svaki dio mene vristi za tim da i moj zivot bude makar malo "kao u filmu".
- 19:42 - Komentari (7) - Isprintaj - #

01.04.2006., subota

U novom broju "Cosmopolitena" pise da trebamo uraditi nesto za sebe kako bi se osjecali bolje. Ja sam mislila da je to "nesto" kava sa Curtom.

Bilo je jedno od onih bucnih jutara u NYC kada sam se probudila sa osmjehom na licu i jednim imenom u glavi: "Curt, Curt, Curt..." Toga jutra se moj moral ocigledno uspavao i ja sam odlucila pruziti obilan obrok egu. Znate onog malog covjeculjka u glavi koji postoji da bi palio alarme i neonska svjetla pred vasim ocima, da bi vas zaustavio neposredno prije nego sjebete svoj zivot, da bi vam govorio: "Ako kupis te cizmice nece imati para da jedes sljedecih 863 godine!". E, taj covjeculjak je kod mene veoma razvijen, ali toga jutra ga prosto nije bilo.

Nakon dugog kupanja u mirisljavoj kupaonici, pozvala sam kozmeticarku k sebi i ona me je izmasirala, uradila mi depilaciju, piling, pedikir, manikir i cupanje obrva. Osjecala sam se doista sjajno. Potom sam obukla svoju novu garderobu, nove cizmice, stavila nove nausnice... sve je bilo savrseno!

Nazvala sam Johnatana u ured i rekla mu da izlazim. Tada je covjeculjak u glavi poceo da se malo vrpolji, ali njegovo prisustvo jos uvjek nije bilo znacajno.

Minut kasnije, na displeju mobtela vidim da imam SMS. Od Curta. Samo da potvrdi kavu. Ja sam izabrala mjesto. Pazila sam da to bude caffe sa laganom muzikom i puno ljudi i da nas nikakve zajednicke uspomene ne vezu za to mjesto. Stavila sam malo svog omiljenog parfema, pogledala se u ogledalo i sjetila se svojih prvih sudara sa Curtom kada nisam imala novaca priustiti si novu garderobu i kozmeticki tretman prije sudara i kada smo izlazili u jeftine caffe barove.

Ostavila sam kljuceve kod portira i izasla na ulicu. Dan je bio lijep, pomalo oblacan, bas onakav kakav ja volim. Zaustavila sam taxi i... Covjeculjak u glavi se probudio. Upalio je sve moguce alarme, neonske natpise, sirene i vristao je: "Ne smijes poci na tu kavu, ne smijes, to je gotova prica, sta ti imas raditi sa njim, on te prevario, ti si sada udata zena, samo kompliciras, staniiiii!!!!"

Ipak sam usla u taxi. Jebes covjeculjka. Ali na pola puta sam bacila pogled kroz staklo zutog taxija i pogledala sve one Njujorcane i Njujorcanke kako setaju, savrseno ravnodusni na moje postojanje. I tada sam shvatila: nije vazno sta misli moja umorna mama ili moj ogavni otac, nije bitno sto misli Jess ili Sarah, nisu vazni Curt i njegova nova djevojka, nije vazan Johnata, vazna sam ja. Ovo je moj zivot i nesto sa njim nije u redu.

"Stanite ovdje, molim vas," rekla sam taxisti, platila, ostavila preveliku naojnicu i izasla iz taxija. Cim sam krocila na ulicu, izvadila sam mobtel iz tasne i poslal Curtu SMS: "Kava NIKAD nije samo kava, prijateljica NIKAD nije samo prijateljica. Ugodan zivot." Potom sam ugasila telefon.

Bio je jedan od onih lijepih dana u New York Cityu, jedan od onih kakav ja volim i zato sam odlucila prosetati do Johnatanovog ureda. Obradovao se kad me vidio i poveo me na rucak. Pricali smo o ozbiljnim stvarima. Rekla sam mu da ga ne volim, ali da mi je stalo do njega, da on nije los prema meni samo da sam ja u zbunjenoj fazi, pricala sam mu o Curtu i, jednoj rijecju, prvi put otkad smo zajedno sam mu se potpuno otvorila. Priznajem, plakala sam, ali vjerujem da mi je to trebalo. Johnatan je reagirao bolje nego sto sam ocekivala.

Ta noc je u nasem stanu bila drugacija. Umjeto uobicajenog gledanja TV-a do kasno pa kasnije spavanja svak na svojoj strani kreveta, lezali smo zagrljeni u mraku i pricali satima i satima o djetinjstvu, bivsim vezama, nasem braku,... svemu!

U novom "Cosmu" pise kako trebamo uraditi nesto za sebe da bi se osjecali bolje. U istom tom "Cosmopolitenu" su naveli razne primjere poput promjene frizera, odlaska na kavu sa starom prijateljicom, masaze ili duge setnje prakom. Nisu naveli otvaranje duse i prevaljivanje istine preko usana.
- 11:39 - Komentari (3) - Isprintaj - #

< travanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Mogla sam bit i dijete i majka i svetica i kurva i andjeo i bog i djavo... Ali, ja nisam nista od toga. Ja sam jednostavno - njegova zena.