Burek

četvrtak, 22.04.2021.
Paratha. Burek ni s čim.
E, tako je to kad su i Bosanci bogatiji od tebe, pa za razliku od njih ti nemaš ništa s čime bi napunio taj burek...
Mislim na Indijce, jer je paratha, ili porota, indijska mekana, slojevita lepinja od: brašna, vode i soli, čije ime, kao spoj dviju riječi parat i atta, doslovno znači - slojevi kuhanog tijesta.
Ja sam to radila danas, jer sam obećala.... Poslikala sam, i pojela jednu, a što ću s ostatkom, ne znam. Tati to sigurno neću ponuditi, jer njemu sve moraš napuniti... ne zna ti on jesti ništa prazno...
Možda ću ostatak dati kokoškama, jer meni je ovo dosta... al' to je sad nebitno, bitno je da ću ove fotografije ostaviti na blogu, a mene neko vrijeme neće biti (ma, nije ni to bitno, zapravo, tek je to nebitno... ali, eto, da ne bi slučajno nekome palo na pamet pitati gdje sam...). Tjedan, dva, ili mjesec, dva, ili više... još ne znam.
Da nije Klocky bila blog tjedna, ne bi me bilo već ni ovog tjedna, ali ostala sam zbog nje kako bi joj imao tko pisati komentare :O... ili da se ne samoubije od komentara tipa - Draga, ovo ti je prekrasno... (što ću kad sam draga, mila i dobra)

Inače, paratha se radi na isti način kao i burek, kojega naša Klocky toliko voli, samo do onog dijela kad ga treba napuniti, naravno... a onda se rastanjeno prazno tijesto zarola, malo spljošti i peče na suhoj tavi... i jako je jednostavno jer zahtijeva jako malo prostora za rad i sve se radi rukicama, nisu potrebna skoro nikakva pomagala. Tako da, ako se odlučite na izradu ne morate glumiti nikakvu punokrvnu Bosanku sa sinijom i oklagijom kako bi dobili nevjerojatno tanke i prozirne jufke. Eto, i meni, koja sam inače polukrvna Bosanka, ovo je jako lagan način, pa ću vjerojatno uskoro i raditi prave male burekiće, tako da i tata nešto pojede... a valjda će... u svakom slučaju, ja nekako moram potrošiti ono mljeveno meso koje čeka svoj red :I

Dakle, prazno tijesto ostaje... a ako ga ne želite takvoga, možete zamoliti Klocky da vam ga napuni. A u slučaju da ga ona bude punila samo s ćevapima, vi ju onda natjerajte da promijeni punjenje... ako ju uspijete nagovoriti :))
Ili pokušajte sami, kao što sam rekla... ne trebaju vam skoro nikakva pomagala, samo vaša dobra volja i vlastite rukice... :)

Ja sad idem, nije mi vrijeme za biti ovdje, jer je vrijeme takvo da mi nije za dokone razgovore, ispraznost, gluposti, prepucavanja, a iskreno - niti za smijeh.
Kad budem ponovno spremna, vratit ću se. Nije da baš možete potpuno odahnuti :PP
Oznake: Milli Vanilli

A nakon kiše...

srijeda, 21.04.2021.
Peta sreća

Zove sestra u subotu, išla je po neke sadnice i kaže da ima i magnolija, i da su na akciji. Zna koliko dugo ja bezuspješno pokušavam doći do neke i uzgojiti je, pa 'ajd, ponijet će jednu ako hoću.
Da hoću... pa naravno da hoću, ali ne jednu, nego dvije (b(l)ože, ona nikako da se navikne na ovakve moje preokrete, a s njima je u braku skoro dulje nego s mužem i djecom :))).
I ponese ona dvije.. a da što će sa mnom...
Inače, dvije koje sam ranije pokušala uzgojiti isto mi je ona nabavila. Od te dvije jedna je bila izvađena s premalo zemlje, pa se osušila prije no što je i stigla do mene, a drugu su trimerom pokosili kosci trave :I
Sad nisam htjela ništa prepustiti slučaju, zato odmah dvije...
Fotkala ih je sestra kad je došla kući... malene su i nježne, malo me strah bilo i gledati u njih... a onda je još i ona dodala - Eto, ako prežive... ako ih moji psi ne zapišaju. Hoće oni to.
I pitala je još gdje ću ih posaditi, ali joj na to nisam mogla točno odgovoriti...
Mjesto koje mi najviše odgovara je ispod velikog oraha, a ispod oraha druge biljke ne uspijevaju...
A da siječem orah...hm...
A niš', čekat ćemo sad malo dok se nečemu domislim :I

Jučer pak, ulovilo me malo nešto , tako da nisam bila sigurna hoću li se uspjeti dovući do kreveta. A kad sam na kraju uspjela, stropoštala sam se kao vreća, malo niže od jastuka no što sam planirala, ali popravak položaja neko vrijeme i nije baš dolazio u obzir.
I onda stiže poruka s ovom fotografijom :DD

-Ha- rekoh - ista moja poza , viš' što ti je pasji život... ili barem viđenje istog kod različitih skupina :))

Padeži

utorak, 20.04.2021.
Tko o komu/čemu, ja o... :)
Juros me sestra ugnjavila pričom o Kristinama Mandarinama, Avama, Nevenkama...
Nije bilo planirano, tema se nametnula spontano, kroz razovor nakon što je jedna od nas prokomentirala nešto drugo pročitano u novinama. Slušala sam ju neko vrijeme, ali mi se onda učinilo da predugo priča pa sam joj to i dala do znanja. Ne da predugo priča, nego da se predugo zadržala na temi koja mene ni najmanje ne zanima. Na to je ona rekla da šutim i slušam, jer da to isto i ja od nje tražim kad god se na moje povremene žalopojke ona umiješa nekakvim savjetom.
Odgovorim joj da to nije isto... ja obično odmah naglasim kako ne trebam savjet ili analizu događaja kojeg prepričavam; ja sam do tada već sve izanalizirala i donijela i zaključke i potrebno je još samo naglas izreći ono što me muči, jer će nakon toga moja muka biti puno manja... a ponekad čak, nakon što joj dam nekakav oblik - i smiješna.

No ona je odlučila malo me ispreklapati, pa je rekla kako sad ona ima takvu potrebu... na što sam ja onda njoj uzvratila kako to sve nema smisla, jer tema nema nikakve veze ni s njom, a ni sa mnom, i da ja nikako ne vidim razlog za takvim mučenjem mene, pogotovo što sam već jasno dala do znanja da mi je to mučenje. I da, uostalom, zašto inzistira na temi za koju se inače obje slažemo da je hrana za ljudski šljam, a da sve njih obično iskorištavaju pokvareni mediji kojima je stalo samo do zarade, i u tu svrhu im nije teško iskoristiti ni bolesne, psihički labilne osobe, kao ni s druge strane ljudsku potrebu da se naslađuje tuđom nesrećom, i tjelesnim i psihičkim nedostacima, u namjeri da istaknu i uveličaju svoje 'vrijednosti'...
Ne gledam 'rialitije', ne komentiram 'rialitije'...

Nije se dala odmah (ne znam što ju je primilo... nekakav zli demon valjda :O)... no polako smo ipak postigle nekakav kompromis - ona je smanjila doživljaj s traženjem argumenata kojima bi opravdala ovakvo svoje ponašanje, a ja sam prestajala biti stalno u pravu.
Nakon toga smo se ubrzo tiho rastale, svaka za nekakvim pametnijim poslom :)

A o komu/čemu/koga/s kim/čim vi...? :)Oznake: krpice sa zeljem/kupus s flekicama

Kriminal

ponedjeljak, 19.04.2021.Zvrrrkkk... zvrrrkkk... zvoni telefon. Zvao me maloprije moj diler, kaže bit će uskoro nove robe, pa ako trebam svježeg mesa, zatefterit će me.
Ha... nije baš da trebam, nisam potrošila ni ono od prije, a ne znam ni kad ću... al' naručim...
E, a kako da jedan pošteni diler posluje ako nema suradnike...
Kako?
JAJni problem No (no...no..no...)

Deset dana pred Uskrs moje koke objavile štrajk.
Deset dana pred Uskrs! (smije li se to po ijednom pravilniku? :O)
Ja u šoku... pa još dan prije sam podijelila višak jaja, a sad se moram misliti hoće li ih za Uskrs biti dovoljno... ma, hoće li ih za Uskrs uopće biti :O
I ne bi ih... deset dana do Uskrsa, a moje koke snesu svaki drugi dan po jedno jaje. Na kraju sestra kad je dolazila donijela tri kutije, inače ih ne bih nikako imala.

Strašno, koje su to ucjenjivačice... aj ti objavi štrajk u takvom jednom presudnom trenutku!
Da ucjenjivačice... nemilosrdne ucjenjivačice sa smislom za crni humor... ptice rugalice najobičnije...uh...!
I onda.. i onda drugi dan nakon Uskrsa prekinu štrajk, i u gnijezdu ponovno osvane jednaki broj jaja kao i prije. I sad ponovno, i nakon dijeljenja naokolo, imam 30-40 jaja viška za 'rješavati'.
Što reći... što reći :I


Oznake: JAJni problem

Kišilo je nad...

nedjelja, 18.04.2021.Tko su tvoji prijatelji, moj prijatelju
Oznake: slonovsko pamćenje

Žuti kauč

četvrtak, 15.04.2021.


Stigao danas kauč. Za tatu, da ima na čemu sjediti u kuhinjici. Stari je već poprimio njegove obrise, a i mirise, tako da je zamjena bila neophodna i neodgodiva. I naručen je novi, i čekali smo ga kao da je zlatni, a nije.. nije čak ni žuti... onak' - zamalo da je, al' više je smeđi. No dobro, čekali i dočekali... da smo baš zadovoljni kaučem, i nismo pretjerano (pogotovo tata, gunđao je i da je tvrd, i nizak, i uzak...), al' kaže se - kol'ko para, tol'ko svirke... pa eto, tu je to negdje.
I zamijenimo mi odmah stari, i naradim se ja, i iznerviram i zamalo proplačem od muke (jeee... možete me tješiti ako želite, baš mi je bilo grozno :I)... ali uspijem nekako, pa sam se sad već malo i smirila.
E, al' nije tu priča gotova...
Ambalažu od trosjeda sam izbacila van, s namjerom da to kasnije pospremim, no onda se netko odlučio skućiti, i najavio svoj odlazak.
Mrmljao je nešto o povredi mačjih prava, dostojanstva i digniteta (i da ga hoću obilježiti kao svoje vlasništvo, zato što mu želim kupiti ogrlicu protiv nametnika, koji se na njega lijepe kao neki na med :O).... nisam baš sve polovila (ah... kao da ja i moram baš sve znati :O), i nije ga u toj odluci pokolebao čak ni ručak koji je zamirisao dvorištem...
Predomislio se tek kad je kiša zapljusnula cerekPrinces krafne

ponedjeljak, 12.04.2021.


'Sam rekla da nema više? :O

Jesam, rekla sam, al' Izgubljena je odgovorila potvrdno na moje pitanje, koje je bilo, onak'... više retoričko, nije da sam baš očekivala odgovor, al' što sad... aj ju odbij :))
Za njom je u posljednjoj sekundi, posljednjeg vlaka, u posljednji vagon uskočio i Pale, tako da danas kuham i za njega.
Doduše, ostalo je visjeti u zraku na koju se to pozivnicu Izgubljena točno odazvala - je li riječ o hrani, celibatu, ili nečem trećem... pa onda danas imamo nekakav mix.. trpamo svašta :O
A Pale bi samo jeo.
I tako smo onda danas, odlučila sam - jeftini i ekonomični.
A to ćemo sve postići uz pomoć ove štruce koja liči na kobasicu.Dakle, ako vam se dogodi da ovakva slična, zbog svoje niske cijene, ponekad i sama uskoči u vašu šoping košaricu, ili ste ju, kao što se to meni dogodilo, iskopali iz davne prošlosti i drevnih dubina vašeg zamrzivača, pa ste ju ot... (htjela sam reći 'otkravili', ali sam se uplašila da bi taj izraz netko mogao povezati s kravama i kravljim mlijekom, i eto onda međuplanetarnog incidenta :O) odledili i sad se pitate što s njom, e onda je ovo pravi recept za vas.

Al' prije no što nastavim, moram reći da sam se malo dvoumila oko ovog posta i ovog recepta. Naime, mišljenja sam kako bi trebali objavljivati samo one recepte za koje mislimo kako su stvarno dobri, ili možda i nisu nešto posebno, ali se radi o našem omiljenom jelu, pa onda to i naglasimo; u protivnom se može dogoditi da vas netko optuži kako ste ga htjeli otrovati :D
Dakle, dvoumila sam se jer se ovo jelo baš i ne može nazvati nekakvim gastro doživljajem, a ja sama zazirem od pržene hrane (a o takvoj je ovdje riječ) i jako rijetko ju jedem, no onda ipak....rekoh da je jeftino, a obzirom da dobivenom količinom možete nahraniti buljuk gladnih usta (nije to baš onaj slučaj kao kad je Isus s dvije ribice i pet kruščića nahranio 5000 blogera, ali ako se on tada nije uplašio neuspjeha, ja ovako sakrivena iza monitora trebam još manje strahovati :P Ipak, vodu u vino neću pretvarati, ako bi sad htjeli i takvo što... za to se obratite pio&pit ću trgovinama, tamo će vam sigurno rado kravlje mlijeko pretvoriti u ptičje :)) i, što je možda i najvažnije - djeca to vole, pa zašto onda ne...
Naravno, samo ako djecu i inače hranite nezdravom i visokokaloričnom hranom, i to tipa chicken/turkey nugetsima, ili ste s njima česti gost u McDonaldsu, onda samo navalite :)
Lošije od toga sigurno nije, a barem znate što ste stavili unutra :D
Pa idemo... za ove princes krafne (koje možemo zvati i popečci od mljevene puretine, ali inzistiralo se na krafnama, pa eto... i uostalom kada je to još bio problem stvari nazvati njihovim pravim imenom :DD) vam je potrebno:

- 500 g mljevenog mesa (ovo je bio nekakav mix s više od 50% purećeg mesa, a ostatak je svinjetina, junetina, i piletina, ako se ne varam...)
- 1 kiselo vrhnje
- 1 čaša (od kiselog vrhnja) brašna
- 1-2 jaja
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 2-3 režnja češnjaka
- žlica usitnjenog peršinovog lista
- sol i papar (puno paapraa :O)
- ulje za prženje

Pomiješajte sve sastojke u dubljoj posudi, i zatim smjesu grabite žlicom i spuštajte u vruće ulje. Princeze pržite s obje strane dok ne porumene a zatim ih slažite na nekoliko slojeva kuhinjskog papira koji će upiti suvišnu masnoću.
Još tople princeze poslužite uz: kuhani ili pire krumpir, s tartar umakom ili uz puno svježe salate...
I ja sam pojela dva uz puno 'vulgarne' kupus salate :)))

Eto, ne može biti jednostavnije ... dobar tek :)


I da, još kolač kojeg sam jučer radila... rekoh od jabuka, al' višeslojni je.'Ko je jeo, jeo je...

nedjelja, 11.04.2021.
Da ljubav ide kroz želudac... baš.
Tko to laže , tko mi oči maže...
Evo, ja sam sve pokušala; bila dobra (dobro, dobra uvijek jesam, al' sad sam se baš posebno trudila :I) i skakala na svaki mig. Pa je tako jedan tražio nešto slatko, i dobio ga je, još istog dana...
Drugi je tražio fažol, i šta? Šta, šta... pa odmah ga je dobio, ito najbolji ikada.
E, al' što sam ja nakon svega dobila...?
Dobila sam da su me obojica jedva više i pogledali, tj. jedva su pogledali moje kuhanje. Onaj prvi je odmah potražio mlađu s bio&bit će mlijekom, a drugi me čak i uvrijedio i rekao da on to neće jesti. Mislim...
I aj ti onda budi dobar i daj svakome šta traži. E nema više tako... 'ko je jeo, jeo je, a ja sad više ne tražim ljubav... i neka ni ona mene ne traži.
Odo' u teški, teški celibat.
Ozbiljno, ne zajebajen se.

P.s. pečem kolač od jabuka... em da jabuke ne propadnu jer već predugo stoje, em što tata opet jako brlja s jelom, a kolač s jabukama voli i sigurno će ga pojesti u dva, tri dana.
Je li netko za? :O


Kviz

subota, 10.04.2021.
Nevjerojatno... jedan se ponaša kao Sulejman, Blogo-paša, i mami nevine blogerice na svoj žuti otoman, a drugi opet zgubidani naokolo dok se jadno i napaćeno žensko cijeli dan muči pored štednjaka kako bi mu skuvala najbolji fažol na svitu, ka šta je i obećala...
A što sad... valjda će se pojaviti jednom onaj koji te neće slati naokolo po bio trgovinama zbog šalice mlijeka (božemprosti k'o da je dojenče...), i onaj koji se neće praviti pametan, nego fino, k'o što bi i treb'o svaki muškarac kad dođe doma - skinit kapu s glave, objesit pamet na ofinger, i fino sjesti i pojesti ono što je na stolu.
A to je ovaj put najbolji i nalipji fažol na svitu... (aj nek' samo ne'ko proba reć' da nije...), za kojeg odmah znaš da će ti zbog njega krvožilni sustav biti u kolapsu, pa mirne duše odeš prije ručka ugraditi koji stent...
A šaaliiim se...nije premasno :O
Sve sam fino prokuhala dva puta tak' da se ocijedilo najmanje pola kilograma masti i sad se ovaj fažol može prodavati i u bio&bit će trgovinama...
Da kviz, da odgonetanje... evo sam odgonetala koji bih to 'modni dodatak' mogla Kupusu 'upariti' uz fažol. Odabrala sam šunku (ak' sam falila, ja ću zvati Jokera...), al' imate vi na prvoj fotografiji (u donjem lijevom kutu) za odgonetati koji su to još modni dodaci bili u igri.
A što, pa znate da sam neumjerena :O
'Ajmo kvizaši.

Informacija

petak, 09.04.2021.

Ne znam... događa li se to i vama, da ljudi iz vas iscijede neku informaciju, odmah je iskoriste za svoju dobrobit, a poslije se žale na daljnji razvoj zbivanja koji nije onakav kakvog su ga oni zamislili?
A informacije su kao i biljke - njegujemo ih i usmjeravamo, no zaboravljamo da ih usmjeravaju i svi drugi kroz čije ruke ta biljka prolazi...

No, događa li vam se?
Ah, da odmah i priznam... meni da, i to bome na nekoliko načina :)

Kupusu sam obećala skuhati fažol, a do tada, da ne ogladni dok čeka, jer mene ponekad treba i čekati rolleyes, evo jedno varivo od leće... slično je to :)
Kupus... di si, skuvala sam ti paštaleću :O

Btw. ja danas ne jedem. Mislim.. dobar je post kome ga je Bog dao... tj. dobro je povremeno napraviti detoksikaciju organizma.
A što mislite o tome? :)

Čokoladni zecovi

četvrtak, 08.04.2021.
Kud on okom, tu vi skokom...
Mislila sam da ja nisam takva; da sam neovisna, samosvjesna i da sama upravljam svojim životom.
Avaj... kako sam se prevarila. Nisam ništa bolja od svih onih drugih jadnica koje smisao svog života vide jedino u udovoljavanju svom muškarcu, podložne, uvijek mu na usluzi, spremne oprati mu noge i obrisati ih svojom kosom kad god on to poželi.
Zapela u srednjem vijeku... u Otomanskom Carstvu, na sjajnom, žutozlatnom otomanu nekog harema
Ah, kako smo mi žene slabe i povodljive, pa treperimo uzbuđeno dok mijesimo tijesta za buhtle i spremamo zečeve na ražnjeve - a sve za malo njegove pažnje i poneki rijetki osmijeh, i kako ne bi otrčao nekoj mlađoj s kartonom bademovog mlijeka.
Bio.

Sad tek vidim koliko sam duboko zaglibila... i ako se uskoro ne javi neka udruga koja bi ovakvim tukama kao što sam ja savjetovala što da rade, sve će biti još i gore.
Osjećam se iskorištenom.
Buu...Zecovi su tu, a i buhtle su tu...
I kava.. to go.


Sunny moment

ponedjeljak, 05.04.2021.


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>