Ledeno doba III (za svjež osmijeh, sretan dah i ugodan dan)

nedjelja, 24.01.2021.






Nedjelja je, neradni dan je, pa sam mogla ponovno rano ustati... a kad prespavate subotu dan, onda i nemate baš puno opcija :O

Alzo, kako se u tekstu ispod spominju Jana - poruke, za kojima je btw. Kupus lud :O, pade mi na pamet kako su na boce baš za promjenu mogli malo i anketa postavljati, ili malo Klockynih pitanja, koje je ona sad zaštitila, pa bi se s njom uskoro mogli početi suditi k'o sa Slovencima za teran.
Što kažete?

Inače, kakvi ste vi u siječnju? Ja ovih dana imam nekoliko tužnih godišnjica pa mi stalno gore svijeće k'o na Kamenitim vratima. Siječanj spašava samo jedan jako važan rođendan...

kakvi ste vi na takve godišnjice? Umiru li vama više starije ili mlađe osobe?

Nu... pogledajte kakva je mene poruka jutros dočekala.



A evo i sladoleda... jako finog - žena, majka, kraljica među sladoledima :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ledeno doba III (za svjež osmijeh, sretan dah i ugodan dan)

Uriginalni post - 15.06.2014. g.



Ponestalo ovih dana sladoleda u kući, a ta strahota je ravna onoj kad Bandić zaviri u gradsku blagajnu i otkrije da nema novca ni za bocu "Jane", a kamoli za izgradnju neke nove fontane.
Kod nas, pak, nema ni jedne fontane, a novac se troši na Coelha i flaširanu vodu, jer još uvijek, zbog sigurnosnih mjera, ne smijemo konzumirati onu iz naših kućnih fontana...pa se snalazimo.

Elem, sladoled...iako bi se moglo pomisliti drugačije, izrada sladoleda nam dođe trenutno kao najjeftinija opcija za ljetno osvježenje, podizanje razine serotonina u organizmu i izgradnju "zaštitinih oklopa" oko krhkih nam kostiju.
Najjeftinija stoga što su skoro sve namirnice ili "samonikle", ili su već "stalna postava" na listi osnovnih namirnica, tako da za dodatni trošak izdvajamo tek nekoliko kuna.

Da, kažu da je štetan za zube.
Zato sam im ja osmislila "program zaštite" s najnovijim receptom, koji uključuje sve ono već navedeno u naslovu i (kao bonus) ne nužno tim redoslijedom.
Nema, na sve mislim!

Moram naglasiti da ovaj recept iziskuje puno spretnosti i iskustva s preživljavanjem u divljini, tako da ću, bez obzira što ova slastica djeluje jako primamljivo, na žalost morati naglasiti NE RADITE OVO KOD KUĆE!!!

Osim ako, naravno, već nemate iskustva s probijanjem mačetom kroz divljinu vrta po domaće začinsko bilje, i poznate su vam rane po rukama zadobivene u "zmajevom gnijezdu" u koji ste hrabro kročili po jedan od najbitnijih sastojaka....jaja.
T.j. ako ste Indiana Jones, ili se tako osjećate u duši, onda slobodno navalite.








Evo što mediji kažu o zvijezdi današnjeg recepta (ako ju slučajno niste odmah prepoznali...)


A sam recept za ovu (rekoh najjeftiniju ali i jednu od najraskošnijih) delikatesu ide ovako:

Dakle, princip je isti kao i s prošlim receptom, a nijanse udaraju o stol sudačkim čekićem ( malo mašem jednoj blogoprijateljici :) )

Pa su tako "u igri" ponovo;

- 1 l mlijeka
- 8 žutanjaka
- 400 g šećera
- 4 dl slatkog vrhnja
- 1/8 žličice soli
- vanilin šećer
- 100 g čokolade "u listićima"

I "nijansa" koje nije bilo prije;

- 1 1/4 šalice listića svježe mente (metvice)









Opranu metvicu je potrebno kratko prokuhati u mlijeku, i ostaviti oko sat vremena da se prohladi.
Ohlađeno mlijeko procijedite, a listove metvice propasirajte (ili s malo mlijeka sameljite u blenderu) kroz gusto cjedilo (poželjno je upotrijebiti čitavo, neoštećeno cjedilo)) i pokušajte izvući što više okusa iz njih.

Mlijeko s metvicom ponovo vratite na štednjak da zakuha, a u međuvremenu žutanjke, šećer, vaniliju i sol dobro izradite mikserom, te nastavite miješati dok u njih sipate vrijuće mlijeko.

Dobivenu smjesu još jednom vratite na štednjak i miješajte na laganoj vatri nekoliko minuta dk se smjesa malo ne zgusne.
Temperatura cijelo vrijeme mora biti ispod stupnja vrenja.

Nakon što ste primijetili da je kuhača lagano obložena, sada već zgusnutom smjesom za sladoled, vrijeme je za gašenje vatre i i prelazak na završnu fazu izrade ove slastice.
Prije spremanja u zamrzivač potrebno je u smjesu uliti slatko vrhnje i ostaviti je da se prohladi.
Po želji se može dodati i jako malo jestive zelene boje (ja jesam jer zbog velike količine žutanjaka boja metvice nije dolazila do zražaja te je bila više "senfasta" nego zelena) zbog prepoznavanja u mraku umjesto lozinke.

Ohlađenu smjesu zatim pretresti u posudu predviđenu za duboko zamrzavanje i staviti je u zamrzivač. Kada se počne lediti, potrebno je povremeno dobro izmiješati kuhačom, a ako želite više volumena i zraka u sladoledu, možete ga malo i mikserom izraditi. Tu ulogu će odigrati slatko vrhnje u njemu.
Preporučam sasvim malo miksanja na kraju, nakon kojega je potrebno još samo dodati listiće čokolade, lagano promiješati sladoled kuhačom i ostaviti ga da se potpuno zaledi.

Pri konzumiranju nije na odmet dodati još malo čokolade :)

(I da, ako vam se čini da je tu svega previše, ne trebate se čuditi jer je ovo recept za "obiteljsko pakiranje", no, količinu možete smanjiti, naravno)









P.s.uz malu izmjenu boja i nijansi, lako dobijete sladolede drugih okusa. Pa tako, ako metvicu zamijenite s 60 g kakaa, dobit ćete izvrstan sladoled od čokolade. Ili sladoled od kave, ako u smjesu od mlijeka i žutanjaka dodate malo (po želji) instant kave.
Za sladoled od vanilije u mlijeku skuhajte 1-2 mahune vanilije...etc...





P.p.s. e, ako ovaj blog sad ne djeluje kao svojevrsni hommage Jeleni Rozgi... :D



<< Arhiva >>