Samo da promijenim fotku...

četvrtak, 28.12.2017.








Imam nekakvog posla, pa možda neću stići... ma, lažem - možda mi se neće dati poslije :P
Čestita mi se Nova godina baš sada, pa je bolje da vam lijepe želje isporučim ikada, tj. na vrijeme, nego nikada :))
Budite dobri, sretni, lijepi, zdravi i debeli.. i upravo takvi dočekajte Novu 2018. godinu.
A poslije ćemo valjda ponovno mijenjati fotke :)




P.s. i zahvaljujem svima na ostavljenim božićnim čestitkama... krasne su :)






Ljubav u kiltu

četvrtak, 21.12.2017.



Pada mi još štošta drugo na pamet... je l', pa nismo mi škrti k'o Škoti :kiss

Ovaj... što sam ono htjela reći.... a, da... srca u kutiji.
Malena, ne baš savršena, jer sam ih ćorava radila po noći. Al' što sad - nitko nije savršen rolleyes







Ups... malo je i zabijelilo zubo











P.s. nemoj da bi mi netko spočitnuo zemljopis :))



Lebkuchen cvaj

srijeda, 20.12.2017.









Ove sam radila za objesiti... na jelku, jasno. Veličina im je oko 12 cm a napravila sam ih dvadesetak... i, na kraju ipak neće krasiti moju jelku - jer sam ih odlučila pokloniti :)
Tijesto je nešto drugačije od prethodnih medenjaka - trebalo mi je nekakvo koje kod pečenja neće promijeniti oblik, pa sam iskoristila recept s vrećice začina za medenjake Dr. Oetker.
Vrući medenjaci su premazani razmućenim jajem od kojeg su dobili sjajnu i glatku površinu.


Za dekoraciju je potrebno oko 200 g finog šećera u prahu . dva puta prosijang kroz jako fino/gusto sito, jedan bjelanjak i jedna malena žličica limunovog soka.

Najmanjom brzinom na mikseru istući bjelanjak u rijetku pjenicu (mutiti oko 30 sec,), dodati limunov sok, a zatim postupno dodavati šećer u prahu do željene gustoće. Miješati smjesu desetak minuta (cijelo vrijeme na najmanjoj brzini, a pojačati samo ako je miješanje jako otežano) a zatim do upotrebe pokriti posudu prianjajućom folijom i vlažnom krpom ili poklopcem (smjesa se brzo suši).

Ako je smjesa pregusta može se razrijediti s malo limunovog soka ili vode, a rijetkoj se može dodati još šećera.

Vrećicu za ukrašavanje s malenim otvorom (1-2 mm) napunite smjesom i napravite svoj vlastiti, unikatni, ukras za jelku... ako želite, a ako ne želite, nadam se kako ćete ipak znati cijeniti nečiji hobi, ljubav, znanje, spretnost i trud... i ne pokušati ga obezvrijediti.
Zahvaljujem kiss




Blogman






Kako doznajemo iz nesigurnih i neprovjerenih izvora, grad Bloggam je ponovno u opasnosti...i spasiti ga može samo jedan čovjek!








Iz toplih južnih krajeva gdje u miru obitava posljednjih 500 godina, pozvali smo ga da nam se pridruži u borbi protiv zla koje se nadvilo nad našim mirnim mjestašcem
Ako nam on ne pomogne, onda ne znamo tko će...



>





















E da nema 'lebkuchen'...

nedjelja, 17.12.2017.





Za Domenica i druge koji su se zabrinuli :smijeh.. :ima, ima... i to mit zuckerguss :P

Istina, nije ih puno ostalo pa ću morati ispeći još jednu turu s čokoladnom glazurom rofl, ali, evo, uspjela sam napraviti nekoliko fotografija dok ih je još bilo :)
Preostale medenjake sam odlučila ukrasiti šećernom glazurom, što možete vidjeti na posljednjoj fotografiji koja je upravo snimljena.

Sada nemam vremena, ali kad stignem napisat ću i recept za ove medenjake, ako ih tko poželi ispeći.
Recept je jednostavan, s malo sastojaka, a medenjaci su ipak jako ukusni i što je najbitnije - mekani su. Dakle, ne treba čekati mjesec dana kako bi se mogli jesti.
Preporučam :)

______________________________________________________________________________________________

Recept:



Medenjaci

800g brašna
300g šećera
4 jaja
250g omekšanog maslaca
230g gustog tamnog meda
1 (ravna) čajna žličica sode bikarbone
1/4 čajne žličice soli
1 puna žlica kakaa (zbog tamnije boje)
1 vrećica Dr. Oetker mješavine začina za medenjake (po želji može i više)

Dodatak:
1 razmućeno jaje za premazivanje



Izrada:

Na laganoj vatri otopite med i ostavite ga sa strane da se prohladi.
U jednu posudu prosijte brašno, sol, sodu bikarbonu i kakao. U drugoj posudi izmiksajte jaja sa šećerom i maslacem a zatim dodajte i prohlađeni med te sve još jednom dobro izmiješajte. Umiješajte i začine za medenjake.
U dobivenu smjesu zatim postupno dodajite pripremljeno brašno i umijesite tijesto.
Smjesa je poprilično teška, gusta i ljepljiva pa vam preporučam da koristite mikser sa spiralnim nastavcima, kako biste si olakšali posao i uštedjeli vrijeme.

Tijesto spremite u hladnjak na nekoliko sati, a najbolje bi bilo preko noći.
I drugi dan će biti još uvijek dosta ljepljivo i mekano, ali to vas ne bi trebalo zabrinjavati. Kako bi si još više olakšali posao, radite s manjim količinama tijesta (1/4), a ostatak do upotrebe držite i dalje u hladnjaku.

Gornju stranu tijesta i radnu površinu pospite brašnom (nešto više nego za obične kekse), rastanjite na željenu debljinu (npr. 0.5-1 cm za kalupe od 6-8cm) i izrežite željene oblike.
Medenjake složite na papir i lim za pečenje u razmaku od nekoliko cm, pecite na 180°C i pazite da se ne prepeku i ne presuše jer će onda biti tvrđi.

Vruće medenjake u tankom sloju premažite razmućenim jajetom. Tako ćete dobiti sjajnu i glatku površinu, a i tamniju boju jer će medenjaci pri pečenju malo posvijetliti. Po želji ih možete ukrasiti i šećernom ili čokoladnom glazurom. Kod čokoladne glazure medenjake nije potrebno premazivati jajem.

































Fantastic beasts and where to find them...

utorak, 12.12.2017.











Al' fućka se njemu baš...pjeva






Odoh sad, al' stvarno, stvarno peći medenjake rolleyes


Potpooooraaa...

nedjelja, 10.12.2017.










DakleM, morala sam... morala sam se ponovno oglasiti.
Ljudi dragi... strašno je ovo što Blognjuz radi Freshu našem jedinom. Vinuti ga onakvog naivnog među zvijezde i lopove, i onda ga bezobzirno, kao sažvakanu i iscijeđenu Bazooku, ponovno gurati u blato i mulj anonimnosti... recite, postoji li na svijetu veća okrutnost?
Tek sad razumijem zašto stalno nešto grinta protiv tog Blognjuza, oprosti mi Fresh...

Pa da skratim: ako smo mogli onako svi, bez iznimke, dati glas potpore našoj Čarapi... zašto ne bi sada to isto napravili našem Frešu... dignimo glas protiv zuluma koji se nad njim vrši i omogućimo mu još jedan Blog Šetemane.
Molim vas. ako imalo ljudskosti u vama ima... ne zaslužuje li u životu svatko i drugu šansu...

***
Na lokalnoj radiopostaji 'Oči ne slušam, Ušima svojim ne vjerujem' svoje: čestitke. želje i pozdrave možete upućivati 25h/dan.
SMS poruke šaljite na broj 666-999 (cijena... sitnica)

(ja se nikako nisam mogla odlučiti samo za jednu pjesmu....)








:I

subota, 09.12.2017.





Susjedov cucak zavija, mačke ne znaju da li bi bile u toploj sobi ili bi lovile snježne pahulje...
Da, snijeg baš lijepo pada, ali se meni ovakvoj lijenoj ne da ići van to fotografirati.


Bezidejna skroz, mogu vam ponuditi samo bedževe. Jasno, bez onih nekoliko slova koja nisu stala :I




<






Božićno vrijeme je pravo vrijeme za uskrsne kolače

petak, 08.12.2017.





Nisam ja neumjerena zato što u Božić utrpavam i Uskrs, a nisam ni lijena za pisanje novog posta, nemoj da bi nekome takvo što palo na pamet pa se ponovno latio noževa i htbridnog rata O_O
Radi se o tome da sam si prste malo zalijepila sekundarnim ljepilom rofl to je nešto kao imati 'vezane prste', pa mi tipkanje novog posta baš ne ide rolleyes, a Golden se požalio kako do sada još nije jeo cvijeće; očito je propustio lekciju s kandiranim ljubičicama, pa ćem ja sada njega i sve vas podsjetiti na nju, a ujedno još jednom i na mog toliko izignoriranog bijelog zeku:))

Kaj? Nisam ja jedina koja kopa po arhivi rolleyes

Živjela arhivica... arhivičičica!


https://blog.dnevnik.hr/yulunga2/2015/04/1631935984/gem-set-i-mec.html

______________________________________________________________________________________________


Gem, set i meč



Ili - Kako sam zadala završni udarac uskrsnim kolačima.


Sve je počelo prije nekoliko dana kada smo, gladeći trbuščiće koji su se nekako čudno zaokružili, evidentirali kako je uništen i posljednji (i najmanji) neprijatelj - uskrsni kolačić, ali da moramo ( a to nam nekako teško pada, iako smo sasvim sigurni u još jednu našu pobjedu) sve ponoviti za Mladi Uskrs (jep, mi i to proslavimo). Ja sam svečanim glasom objavila da više ne računaju na mene, da je ovo posljednji kolač koji ću napraviti, i da više ništa neću peći narednih sto godina (s čim su se svi ukućani složili i zapljeskali rukicama).

(Btw. ovom prilikom koristim nepriliku da spomenem tortu koju sam radila za Uskrs, a koja je privukla tako malo pozornosti..ccc....nitko više ne cijeni tuđi trud i zalaganje. Čak sam je pokušala podmetati kao "kukavičje jaje" po tuđim blogovima, ali opet ništa, skoro nitko nije ni trepnuo na nju, niti uzdaha ispustio.. :O. Ne znam kako je to moja taština uopće preživjela...shame on you:/)

Elem, nakon osmišljavanja i smišljavanja; tko, kako, gdje i zašto...započeh i s realizacijom smišljenoga (nisam sad sigurna jesam li trebala ubaciti još koju misao, ali dobro...stignem valjda) no, odmah sam se zatim predomislila i napravila neke izmjene. Prvobitni plan je bio izmodelitrati za dekoraciju još nekoliko zvjerki (tipa - mačići, pilići, pačići (živi i još nerođeni) ect...) od šećernog plastelina (fondant) kojeg sam radila za tortu (onu istu koju sam već onako diskretno spomenula), a kojeg je još dosta preostalo, ali sam se onda ipak odlučila za nešto što sam već puno ranije planirala - z'mrzavanje ljubi(lica)čica (Viola odorata - za slušatelje s latinskog govornog područja).





E, pa sam prvo njih zaledila, t.j. ušećerila (cvjetove ljubičice premazati lagano istučenim bjelanjkom, posuti šećerom u prahu ili kristal šećerom, te ih ostaviti da se osuše), zatim sam ispekla brdo keksića s kakaom, kompliciranom matematičkom operacijom ih podijelila na dva jednaka dijela, jednu polovicu premazala čokoladnom ocaklinom (slatko vrhnje i čokolada u omjeru 1:1) i posušila.
Treći dan sam skuhala kremu od jaja (to je ona što se dugo kuha u parnoj kupelji...ja kuhanje skratim na jedan sat pa je krema malo mekša), šećera, ruma i maslaca, te pospajala razdvojene keksiće...i z'mrznuta ljubičica dolazi na kraju, kao trešnja u martini...














(E, da....i to bi bilo sve, kad b bilo.
A nije (je, pau svakoj dobroj priči bi se trebao dogoditi nekakav nagli zaokret))



Za kuhanje kreme su mi bile potrebne još neke namirnice, pa sam se zaputila u trgovinu po njih, a onda je netko dobacio:
- Mogla bi kupiti i...pa napraviti još i...
- O - da, može - povikah ja i složno (sama sa sobom) pljesnuh rukicama - pljes, pljes, plje.....(ovdje sam stavila malu stanku zbog podizanja dramatičnosti trenutka) sssss...- i kupih lisnato za kremšnite.


Čini se da će ova trilogija imati i nastavak.
















Oznake: besposlena V opet radila šmizlarije

'Ko mi prćk'o po karakternim osobinama...

četvrtak, 07.12.2017.




Et', da ne ispadne kako samo kolačiće pečem i šurikene bacam... imam ja još hobija što krase vrhove prstiju mojih belj
Nisam tako vješta kao dečki u videu, al' trudim se... trudim se :nut






Inače, ovaj post ide samo zato što onaj vege više nije aktualan; moji kupili nekakve hrpetine proteina i eno ih prave kulene i kobasice. Neću valjda sad biti toliki licemjer :I





Kudbištabi

srijeda, 06.12.2017.






... da li da pomognem Meci oko pisanja romana, da zalijepim na blog najnoviji kuglof, da prodajem zjake...
Pffff... svijet zaista obiluje neiscrpnim količinama neiskorištenih prilika koje samo čekaju da posegnemo rukom ka njima i konačno ostvarimo barem dio naših snova.

Kad narastem znat ću što želim.


I onda na jednom blogu vidim kako se čoporu razularenih blogera cijedi slina sa zubi progoneći našu mladu blogericu Čarapu. I sve to pod visokim pokroviteljstvom Blog hr-a i Bloga Šetemane.

Ah... kako su mi odmah navrla sjećanja na neke davne, slične situacije...
I, eh, ta nostalgija.


I onda mi sine - danas ću biti Super Baka i zalijepit ću post podrške progonjenoj blogerici.
Naravno, ne sumnjajući kako je Čarapa u stanju obraniti se čak i od puno većeg broja mahnitih blogera... ja ovo onda radim dobrim dijelom i zbog sebe - jer, treba i svoje vlastito postojanje barem povremeno opravdati :O

Stoga, evo jedan vege - ručak, i poruka - LAKO JE BITI FACA, AJ BUDI MACA
(wow, nisam ni znala da sam za ovako nešto sposobna :O)






Eto tako, svi vi koji želite dići glas protiv seksualnog i inog zlostavljanja mladih blogerica, možete ispod posta ostaviti komentar podrške, te slobodno progovoriti i o svojim sličnim iskustvima.
U slučaju da vam je neugodno 'otvoriti dušu' pod. nickom s kojim ste poznati javnosti, ovog puta će komentari biti otvoreni i za anonimne posjetitelje, kojima nećemo zamjeriti ako se pred osudom društva sakriju čak i iza suprotnog spola.





Pikachu

utorak, 05.12.2017.


















Rezime dana

ponedjeljak, 04.12.2017.










Pošla platiti nekakve račune, ali nakon pedesetak prijeđenih metara i pet minuta držanja za ogradu, vratim se kući... i evo me sad s daljinskim u krevetu.
Mislim, to je to za danas... a di gori; sutra je novi dan, a ovaj očito nije bio dobar za plaćanje računa rolleyes








Kako_ prijatelji

nedjelja, 03.12.2017.










Kaže meni jučer 'moja Snježa' - frendica moja najjedinija, kako bi ona došla do mene.
Najnovijim, već dobro uvježbanim i u posljednje vrijeme obilno iskorištavanim izgovorima pokušavam je odgovoriti od tog nauma (pojašnjenje će iskrsnuti negdje u nastavku, vjerojatno dosta kasnije nakon najave), no, ona je uporna i moj izgovor ovaj puta ne prolazi.

Evo, da pojasnim: 'moja Snježa' je moja dugogodišnja najbolja prijateljica, još od prvog dana srednje škole.
Moja još dugogodišnjija prijateljica - Gorana, s kojom sam 'prijateljevala' od osnovne škole, umrla je (pre)mlada, tako da se moj 'spomenar' sveo na samo jedan list. Jedan, ali vrijedan (nego kako!)jer...gomilanju kojekakvih tričarija sam sklona, ali prijatelje nisam nikada olako birala Točka

A sad jedan EPP i naputak za djecu, možebitne buduće naraštaje blogera: djeco, blogeri su vam banda ljuta, oni će vam odmazditi... a ne to je iz druge priče, sorry :D (ništa ne brinite, ja ću i ovaj post poslije pobrisati... pišem ga samo zato što mi ona Coyotegirl ide na živce s onim svojim ručkovima)
Dakle, blogeri su vam banda lijena koja svoje dane provodi većma na stolcu, a neki još većmije na krevetu; u ležećem ili poluležećem položaju (jednu takvu znam) i prelijeni su da bi pomaknuli svoju stražnjicu za bilo što korisno. Tek toliko... da znate što vas čeka ako i vi jednom odlučite postati blogerska niškorist



Pa konačno pojašnjenje zašto sam ja htjela 'otkantati' svoju najjediniju frendicu... ali, ajd da sad prvo napišem kraj posta... baš mi se piše kraj posta.

Kraj posta: kraj posta.



E da, nisam završila ni onaj naputak za djecu, možebitne buduće blogere: draga djeco, nije sve u slavi, bogatstvu ni blogerskim topovima... nešto je i u kineskim kolačićima.


***

Bemu kako me umorio ovaj post... baš mi ide na cookie, i dođe mi da ga sad naprasno prekinem!


Blblblblblblllll...llll nut
***

A sad sam se još, iz čista mira, i nešto jako iznervirala... hm, mislim da bi bilo dobro da malo skratim ovaj post.
Ne, još bolje... neću ga ni nastaviti... kako ću to sad ovako iznervirana.

Kraj možete pročitati tamo gdje sam ga napisala :I











<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>