Aurum potabile

četvrtak, 08.10.2015.


Malo sam se bavila alkemijom. I uspjelo mi je, od prve, stvoriti "eliksir života" - "pitko zlato".
Zaista ne znam zašto se stoljećima diže tolika prašina oko ovako lagane stvari...kao i obično, rješenja su nam uvijek ispred nosa:)

Da ne bih komplicirala previše, za svoj "eliksir dugovječnosti", primijenila sam već otprije poznatu alkemičarsku tehniku:

1. zacrnjivanje (grč. Melanosis; lat. Nigredo)

2. izbjeljivanje (grč. Lukosis; lat. Albedo)

3. žućenje (grč. Xanthosis; lat. Cintrinitas)

4. crvenjenje (grč. Losis; lat. Rubedo)


Razlika je jedino u tome što ovu tehniku nisam primijenila na kamenu, nego na nježom cvjetiću - Lonicera caprifolium (lat.), poznatom još kao; kozja krv, orlovi nokti, božje drvce...
O.K. malo sam varala. Biljka je već otprije poznata kao ljekovita, ja sam je samo "zapakirala u proizvod jednostavniji za konzumiranje".

Iako sam tekst započela u malo šaljivom tonu, zbog svih svojih poznatih ljekovitih osobina ova biljka izapravo i zaslužuje da je tretiramo kao "izvor dugovječnosti".
Postoji nekoliko načina pretvaranja ove biljke u "čisto zlato". Od nje se rade kreme, losioni, čajevi, sirupi...a za njihovu izradu se iskorištavaju; cvijet, list i kora biljke.
Blagotvorno djeluje na bubrege i jetru, koristi se za liječenje plućnih i kožnih bolesti, te još mnogih drugih...

***

Iako mi je plan bio sakupiti što više cvjetova za čaj, ljenčina kakva već jesam, ja sam cijelo ljeto uživala samo u mirisu, te u pogledu na raskošne grmove u mom dvorištu. Nešto cvjetića sam uspjela sakupiti tek nedavno, u zadnji tren - na izmaku cvjetanja. ..

"Klackajući" se u nedoumici da li da sakupljene biljčice spremim za čaj ili nešto drugo, ovaj put je "za cvjetić" pobijedila optimistica u meni, tvrdnjom kako mi ove zime neće trebati nikakvo liječenje, i založila se za čisti hedonizam. Presuda je pala u korist slatkog sirupa kojeg namjeravam upotrijebiti za izradu kolača (ali,pssst, naravno, kako se ona praktična "ja" uvijek smuca negdje u blizini, ovaj sirup bi isto tako (zlunetrebalo) mogao poslužiti i kao lijek).
Zbog tog svog dvoumljenja, jedan dio cvjetova je osušen, a za sirup se koriste svježi... ipak, nisam dala da to bude velika prepreka mom naumu :)
Za ovaj sirup nam je potrebno

- 2 šalice cvjetića kozje krvi

- 1 šalica šećera

- 1 šalica prokuhane vode

- 1/2 limuna


Vodu i šećer miješati dok se sav šećer ne otopi. U staklenu posudu staviti kozju krv i kriške imuna, te poklopljeno ostaviti 24 sata. Po isteku vrema, sirup procijediti i držati ga u hladnjaku do upotrebe.
Sirup se može piti razrijeđen kao sok, dodavati u čaj, koristiti u izradi slastica...

Oznake: Live long and prosper :)

<< Arhiva >>