Nogometni klub Orebić

srijeda, 25.01.2012.

VETERANI


OREBIĆ - Veterani Nogometnog kluba Orebić jedni su od najaktivnijih na području Dubrovačko-neretvanske županije. Uz potporu uprave kluba i općine Orebić, svoju su sekciju osnovali još prije Domovinskog rata, a kroz istu su prošli brojni bivši igrači najpoznatijeg pelješkog nogometnog kolektiva. Veteranska družina Orebića trenutno okuplja 20-tak članova koji su pritisnuti bremenom godina i obavezama prestali aktivno trčati za nogometnom loptom, a vezu sa dragim sportom i mjesto pod nogometnim nebom pronašli u toj sekciji. Godišnje odigraju 20-tak utakmica, putuju čak i na duže ture od igrača prve momčadi kluba, čak i na utakmice sa oznakom - međunarodne!

- Zahvaljujući našim veteranima prošle je godine odigrana i prva međunarodna nogometna utakmica u Orebiću uopće - kaže Nikša Nogalo igrač i voditelj sekcije.

- Gosti su nam bili veterani NK Letohrad iz istoimenog grada u Češkoj. Na našoj Trstenici odigrali smo dvije utakmice, da bi im krajem godine uzvratili posjet na njihovom stadionu u Letohradu. Uz to međunarodno iskustvo naši veterani imaju i ono stečeno u utakmicama protiv kolega iz Međugorja -

'Orebički kapetani' - popularni je naziv za igrače NK Orebić prema poznatim pomorcima koji su kroz povijest proslavili ovo pelješko mjesto. Oni njihovi malo stariji 'kapetani' - bolje reći 'morski vuci' - odličnu suradnju već godinama njeguju i sa vršnjacima dvaju klubova najjužnije HR županije - Gusarom iz Komina i Konavljaninom iz Ćilipa. Povremeno se ogledaju i sa veteranima Metkovića, želja im je da jednako bude i sa drugom klubovima u županiji..

- Šteta da na ovom našem korčulansko-pelješkom području klubovi nemaju veteranske sekcije. Bilo bi doista lijepo kada bi imali i organiziranu veteransku ligu, redovno mogli igrati i družiti se sa starim prijateljima i suparnicima iz seniorskih dana iz BŠK Zmaja, velolučkog Hajduka, Jadrana iz Smokvice, Grka iz Potomja... Nažalost za sada je to samo ideja i neostvarena želja, neka im ovo bude poziv da se i oni veteranski organiziraju - dodaje Nogalo.

Kad već nemaju puno prigoda na bližem području Orebičani su se povezali sa klubovima susjedne Splitsko-dalmatinske županije gdje puno klubova njeguju veteransko druženje. Još davno uspostavljene su odlične veze sa veteranima splitskog Hajduka s kojima su odigrali nekoliko utakmica, a zadnje vrijeme i oglede i druženja u onom uvijek obaveznom 'trećem poluvremenu' i sa vršnjacima Dugopolja, Vinjana Donjih i Čaporica kod Trilja. Usporedo se radi na otkrivanju novih veteranskih odredišta, pa je u rokovniku voditelja sekcije već podcrtan i jedan novi zadatak - skori susreti sa veteranima grada Koprivnice! Veteranska na veza sjevera i juga Hrvatske ostvarena je ponajviše zahvaljujući najpoznatijem orebičkom veteranu Zoranu Sliškoviću, nekadašnjem nogometašu zagrebačkog Dinama, koji je duboki trag ostavio i u dresu Slaven Belupa.

Nema što - bogato ispunjen kalendar raznovrsnih utakmica kojeg bi poželjeli zasigurno puno mlađi i na papiru aktivniji zaljubljenici nogometne lopte!

U 91. godini igrao za veterane Orebića !

Sekcija veterana NK Orebića i jedan njen čan mogli bi konkurirati i za Guinessovu knjigu rekordi. Prije nekoliko godina igrali su protiv veterana splitskog Hajduka u kojoj su bili Šurjak, Andrijašević, Holcer, Đoni, Vujović, Đolonga, Šećer, Putnik, Šušnjara i drugi meštri od splitskog 'baluna'. Taj po mnogočemu za Orebić nezaboravan spektakl ostao je upamćen i po tome što je za njihove veterane a na mjestu desnog beka petnaestak minuta uspješno odigrao Ante Kosović, danas najsatariji član kluba kojem je tada bilo - nećete vjerovati - 91 godina!

Objavljeno u skraćenoj verziji Sportskim Novostima 22.siječnja 2012.g.

Autor Nenad Kosović







- 09:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #