West Side

07.06.2005., utorak

Kelis: divlja diva

Zar su soul pjevačice danas zbilja proklete samo na okove zvane 'veličanje ljubavi'? A što ako ih zgrabe osvetničke fantazije i želja za razbijanjem?

E, onda na scenu stupa cura koja ima iskustva s razbijanjem klišeja i namještaja u stanu - Kelis. Točnije rečeno, kada je kći svećenika iz Harlema prije trije godine odstenjala u mikrofon "I hate you so much right now", a u videospotu "Caught Out There" rasturila dizajnerski namještaj svog nevjernog dečka, u savršeno stiliziran r'n'b svijet je ušao dašak realnosti.
Svojim prvim albumom "Kaleidoscope" Kelis nam je pokazala da se u školi flerta Janet Jackson može naučiti samo pola istine o soulu. Tri godine kasnije cura je snimila i svoj drugi album "Tasty". Što smo iz njega naučili? To da Kelis nije nimalo omekšala. "Pa zašto i bih? Ne radim rado ono što ljudi od mene očekuju." (Na koncertima rock instrumentalizacije, u frizerskom salonu i dalje divlje afroloknice, na klavijaturama funky, u ambijentu futuristički blues.) U svom prvom singelu "Milkshake" Kelis ponovo glumi seksi luđakinju. Tresu se njeni bokovi, tresu se milkshakeovi, a onda kada to najmanje očekujete, umjesto bass sintesajzera i refrena iz dječjih vrtića, čujete kako Kelis pjeva o povrijeđenosti, izgubljenoj kćeri, o getu i bogu u istom stihu.
Ako baš tražite njenu najcrniju pjesmu do sada, onda je to "Rolling Through the Hood" (snaga izražaja jedne Arethe Franklin, dubina čežnje jednog Marvina Gayea, tijelo hip-hop cure). Da, da, dvadesetčetverogodišnja cura je otkrila svoju veliku temu. Jedva da to možemo napisati, ali to je ona od pet slova - ljubav. Ima li to neke veze sa sretnom vezom koju ima s rap poetom Nasom? Možda.
Glavno da Kelis nije izgubila sebe. "Ženstvenost nema nikakve veze niti sa žvrtovanjem, niti s borbom. Ono što se po svijetu priča da su žene slabiji spol također ne stoji. Tko malo bolje pogleda, može skužiti da su žene kralježnica veze. Mi držimo obitelj na okupu, mi u pozadini vučemo konce u politici. Tako negdje vidim svoju ulogu i u glazbi."
- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Komentari On/Off

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ovaj blog je posvećen rapu i svemu o njemu...

WestCoast 4 Life Counter

Counters